6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Kurkimäen koulussa toteutetaan lukuvuonna 2023-2024 MOKit Hyvä käytös tavaksi, sekä kieli- ja kulttuuritietoisuuden mok Matka maailman ympäri-matkamessut.

Hyvä käytös tavaksi-MOK toteutetaan koko lukuvuoden ajan, kuukausittain vaihtuvien hyvän käytöksen teemojen mukaan. MOK:n tavoitteena on muistutella kauniista, toiset ihmiset huomioon ottavasta käytöksestä ja juurruttaa hyviä käytöstapoja lasten arkeen. MOK-tuntien sisällöt ja työskentelymuodot vaihtelevat luokka-asteesta riippuen ja tunteja toteutetaan ainakin osin luokkapareittain. 

Matka maailman ympäri-matkamessut on Kurkimäen toteutus kuntakohtaisesta kieli- ja kulttuuritietoisuus-MOKista. Tämä kokonaisuus toteutetaan helmikuussa 2024. Oppilaat tutustuvat luokkatasolleen määriteltyihin kokonaisuuksiin (Suomi, Pohjoismaat, Eurooppa) luokkapareittain ja kokoavat näyttelyn matkamessuille, jotka järjestetään koko koululle yhteisesti salissa. Tuotos voi olla esimerkiksi matkamuistoja, tanssiesityksiä, matkakohde-esityksiä tms. Kaikki luokat pääsevät tutustumaan muiden luokkien tuotoksiin ja MOK-viikolla luokissa tehty työ tulee kaikkien nähtäville.

Koulumme kotisivuilla on kuvaukset koskien monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Kuvaukset ovat nähtävillä huoltajille ja oppilaille ja niistä informoidaan ennen MOK-viikkoja.


Susanna 12.9.2023

 

ESI- JA ALKUOPETUKSEN YHTEISTYÖ

Luokat 1-2
Esi- ja alkuopetuksen suunnitelma ja tiimisopimus laaditaan syksyisin yhdessä alkuopettajien ja esikoulun opettajan kanssa. Suunnitelman toteutumista arvioidaan lukuvuoden aikana tapahtumien yhteydessä ja lukuvuoden lopuksi.

Tiimisopimus2023-24.pdf


Kummitoiminta
Viidennen luokan oppilaat toimivat ensimmäisen luokan oppilaiden koulukummeina, kuudesluokkalaiset ovat toisen luokan oppilaiden kummeja. Kummitoimintatunteja toteutetaan noin 1-4 kertaa kuukaudessa.


Kiusaamisen ehkäiseminen
Koulussamme keskustellaan säännöllisesti kiusaamisesta ja sen ehkäisykeinoista oman opettajan johdolla. Pienet erimielisyydet ja yksittäiset kiusaamiset selvitetään oman opettajan johdolla. Jos kiusaamistilanne vaatii suurempia selvittelyitä, viedään tapaus kaveritiimiin.  Kaveritiimissä osallisia jututetaan ja keskusteluista laaditaan kaveritiimin muistio, joka toimii ns. kaverisopimuksena. Sovittuja asioita seurataan ja kokoonnutaan myöhemmin yhdessä seurantakeskusteluun. Myös oppilashuollon jäseniä (kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja) voi tarvittaessa pyytää mukaan käsittelyihin. Kuraattorin kanssa voi sopia myös luokkaan ns. kaveritunteja, joissa käsitellään kaveritaitoja ja kiusaamisen ennaltaehkäisyä. 

1.Toiminnan periaatteet
Kurkimäen koulussa joustavaa esi- ja alkuopetusta jatketaan lukuvuonna 2023-2024 yhdessä esikoulun ja 1. -2. luokkien kanssa pajatoimintana. Lapset opiskelevat pajatunneilla sekaryhmissä, joissa on lapsia esikoulusta sekä 1.-2. luokilta. Opetuksen suunnittelun pohjana ovat esi- ja alkuopetuksen opetussuunnitelmat. Toiminnan painopisteenä 0.-2.luokkien yhteistoiminnassa ovat tänä toimintavuonna tunne-, vuorovaikutus- ja kaveritaidot sekä ympäristö- ja luonnontiedon aiheista ihminen. Pajapäivä on tiistaisin klo 9.00-10.30. Toimintaa toteutetaan heterogeenisissa ryhmissä (noin 11 opp./ryhmä).

2. Rakenteet ja resurssit ja vastuut
Toimintaa suunnittelee ja toteuttaa kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa, 1.-2.luokkien opettajat sekä koulun laaja-alainen erityisopettaja. Tunneilla on myös mukana yksi koulunkäynninohjaaja ja tarvittaessa yksi lastenhoitaja. Tiimin yhteissuunnitteluaika on torstaisin klo 13-14. 

3. Oppimisympäristöt ja työskentelytavat
Toiminta tapahtuu pääosin alkuopetuksen luokkatiloissa. Myös iltapäiväkerhon tilaa, liikuntasalia ja koulun pihaa, sekä lähiympäristöä käytetään aina toiminnan tarpeen mukaan. Työskentely on toiminnallista, yhdessä oppimista. Oppimismenetelminä käytetään paljon leikkiä ja toiminnallisuutta, sekä pari- ja pienryhmätyöskentelyä. Pajoja on toimintapäivinä kaksi. Pajoissa hyödynnetään leikkejä, pelejä, sadutusta, kuvataiteita, musiikkia, tietotekniikkaa jne.

4. Arviointi
Oppilaiden osaamista ja työskentelyä arvioidaan jokaisen pajakerran yhteydessä kolmiportaisella asteikolla (kohtalaisesti-hyvin-erinomaisesti) opetussuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden mukaisesti. 1-2. luokilla arvioinnissa käytetään Kuopion kaupungin koulujen oppimiskeskustelulomaketta. Joustavan esi- ja alkuopetuksen arvioinnissa hyödynnetään Oppimispolkua kaupungin yleisten ohjeiden mukaan. Tiimin suunnitteluajalla keskustelemme myös arviointiin liittyvistä asioista. 

5.9.2023 Tarja, Eija ja Susanna

TVT

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito ja tavoitteenamme on turvata kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen olemassa olevilla resursseilla. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen.

Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamista seurataan digitaitokalenterin avulla.


Kurkimäen koulun tieto- ja viestintätekniikan suunnitelma 2023-2024

Oppilaskäytön osuus
Huom! Henkilöstön osaaminen, TVT-tuki sekä laitehankinnat on kirjattu lukuvuosisuunnitelman kohtaan resurssit.

Tavoite
Koulumme tavoitteena on jatkaa sähköisten oppimisympäristöjen ja oppimismateriaalien käyttöä lukuvuoden 2023 - 2024 aikana. Sähköiset ympäristöt ja materiaalit ovat osittain paperisten kirjojen rinnalla; osittain paperisia kirjoja korvaavana. 

Pyrimme varmistamaan kaikille oppilaille minimitaidot oppimisympäristöissä (O365 ja Google Classroom) toimimiseen ja opiskeluun. Tämä toteutuu vuosiluokilla 3-6 mm. käsityön oppimispäiväkirjojen myötä ja monissa luokissa laajempinakin sähköisissä oppimisympäristöissä toteutuvissa ainekokonaisuuksissa. 

Käytössä olevat sähköiset oppimisympäristöt: Pedanet, O365, Google Classroom ja muut ympäristöt kuten Ville ja Bingel. 

Käytössä olevat sähköiset oppimateriaalit: kustantajien materiaalit ja muut materiaalit.

Hyödynnämme koulussamme Kuopion kaupungin laatimaa digitaitokalenteria (vuosiluokat 1-6). Jokainen opettaja vastaa digitaitokalenterissa määritettyjen taitojen opettamisesta luokalleen digitutoropettajan sekä digimentorin tuella. Lukuvuodelle on laadittu suunnitelma digitutortunneista opettajien toiveiden ja tarpeiden mukaan. 

Lukuvuonna 2023-2024 käynnistetään koulussamme digiagenttitoiminta. Digiagentteina toimivat 1:1-laitepilottihankkeessa mukana olevat kolmasluokkalaiset. Toiminta lukuvuonna 2023-2024 aloitetaan niin, että kolmasluokkalaiset auttavat alkuopetuksen oppilaita erityisesti iPadien käytössä ja toimintaa on myöhemmin tarkoitus laajentaa myös vanhempiin oppilaisiin ja eri digilaitteisiin. Digiagentteja ei erikseen valita 3. luokasta vaan kaikilla oppilailla on mahdollisuus halutessaan päästä jakamaan omaa osaamistaan jossain vaiheessa lukuvuotta. 


Katinka 5.9.2023