6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Vuosiluokilla 1 - 6 noudatetaan uutta opetussuunnitelmaa. Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019

Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat on otettu käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.

Lukuvuoden 2018 - 2019 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on Maailma2030. Lisäksi koulu valitsee vähintään yhden monialaisen oppimiskokonaisuuden. Työtapana on lähiyhteisön mukaan ottaminen.

Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Karttulan Kissakuusenkoulun toimenpiteet

Vesot järjestettiin 8.8.-10.8.2018. Koulutuksiin osallistui koko opetushenkilöstö.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa loka-tammikuun aikana. Erityisopettaja osallistuu erityisen tuen oppilaan oppimiskeskusteluun. Oppilaanohjaaja voi osallistua 9. -luokkalaisten oppimiskeskusteluihin, kun keskustellaan jatko-opinnoista.

Kissakuusen koulun tietoja viestintätekniikan tavoitteena on kehittää opetusmenetelmiä ja saada sekä opettajille että oppilaille riittävä määrä laitteita, jotta sähköisten materiaalien ja oppimisympäristöjen käyttö on mahdollista oppiaineen luonteen mukaisesti.

Opetushenkilöstön TVT-taitoja kehitetään koulun sisällä digitutor-opettajan/ATK-vastaavan tuella sekä osallistumalla kaupungin sisäisiin koulutuksiin. Tavoitteena on että jokainen opettaja /oppiaine ja oppilas käyttää Office365:n mahdollisuuksia sähköisten töiden tekemiseen. 

Avoimissa oppimisympäristöissä harjoitellaan uudenlaisten tilojen käyttöä, erilaisia oppimisen ja opettamisen menetelmiä ja vahvistetaan oppilaiden yhteistoiminnallisen oppimisen taitoja. Kaiken uuden keskellä emme unohda koulun perustehtävää.Ops 2016 suuntaisesti vuoden aikana lisätään oppiaineiden välistä yhteistyötä. Syksyn 2018 monialaisena oppimiskokonaisuutena on Karttulan Kissakuusenkoulun avajaisjuhla (Kemppaanmäessä "Tunnetaiturit") ja kevään 2019 aiheena YK:n tavoitteiden mukainen "Maailma 2030". Näiden kokonaisuuksien suunnitteluun voidaan varata YS-aikaa ja erityisen tärkeää on, että oppilaat pääsevät osallistumaan omien oppituntiensa puitteissa jo itse suunnitteluun. Peda.net -alustaa / O365:ttä käytetään monialaisten suunnittelun ja toteutusten perustyökaluina. Mahdollisuuksien mukaan osallisina ovat myös oppilaiden huoltajat esimerkiksi luokka- tai vanhempaintoimikuntien kautta sekä muut yhteistyötahot.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan lukukauden kestävänä eri oppiaineita ja eri luokka-asteita yhdistävinä kokonaisuuksina. Vastuu monialaisten oppimiskokonaisuuksien koordinoinnista ja toteuttamisesta on kaikilla opettajilla. Oppilaat osallistetaan suunnitteluun ja toteutukseen. Oppimiskokonaisuuksien toteuttamisessa tehdään yhteistyötä sidosryhmien kanssa. Toteutuminen arvioidaan lukuvuoden arvioinnin yhteydessä.

Opettajat käyttävät erilaisia, monipuolisia opetusmenetelmiä. Moninaiset oppijat ja oppimisen tavat otetaan huomioon. Toiminnallisuutta ja sen kokeilemista eri muodoissaan tuetaan.

Oppiaineissa otetaan kirjojen rinnalle tai sijaan käyttöön sähköistä materiaalia oppiaineen luonteen mukaisesti. Oppilaita ohjataan hyödyntämään sähköisiä materiaaleja myös kotikäytössä.

Oppilaiden kanssa käydään läpi jakson alkaessa tavoitteet, miten oppiaineen jatkuvaa arviointia toteutetaan ja kuinka kyseistä ainetta opiskellaan. Monipuolinen, jatkuva arviointi vähentää kokeiden painoarvoa. Luotettava arviointi on mahdollista myös ilman kokoavaa koetta.