6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen 
 
Kaikki Karttulan Kissakuusenkoulun oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Luokkien 3-6 edustajista muodostetaan alaluokkien (0-6 lk:t) oppilaskunnan hallitus ja luokkien 7-9 edustajista muodostetaan yläluokkien oppilaskunnan hallitus. Oppilaskunnan hallitus tekee lukuvuodelle toimintasuunnitelman, joka käydään läpi oppilaskunnanohjaajien ja rehtorin kanssa. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa kytkeytyy kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan mm. Nuorisovaltuuston (NuVa) ( 7-9 luokat) toiminnan kautta. Alakoulun oppilaista valitaan kaksi edustajaa Lasten parlamenttiin kaksivuotiskaudelle. Koulun 7.- luokkalaiset tutustuvat työelämään toimimalla koulun keittiöllä apulaisina. 
 
Koulun arjessa 4-luokkalaiset toimivat esikoululaisten kummeina, 5-luokkalaiset ekaluokkalaisten kummeina. Yläkoulun oppilaat auttavat tarpeen mukaan ekaluokkalaisia esim. liikuntatunneilla. Kummitoiminta jatkuu tarpeen mukaan myös muilla luokka-asteilla.  
 
Luokkaretkiä, leirikouluja järjestetään mahdollisuuksien mukaan. 

6.luokkalaiset kävivät leirikoulussa Piispalan leirikeskuksessa elokuussa. 

9.luokkalaiset käyvät luokkaretkellä toukokuussa 2024. 

Eri luokat tekevät päivän mittaisia tutustumisretkiä kulttuuri ja luontokohteisiin lukuvuoden aikana.. 
 
Kissakuusen yksikön oppilaskunnan toimintasuunnitelma 

 
Oppilaskunnan ohjaavina opettajína toimivat 0.-6. luokkalaisilla Pia Soukkamäki ja Tuija Koponen. 7.-9.- luokkalaisten ohjaajina ovat Linda Pirinen ja Jaana Aulaskari-Salminen. 
 
Syksy 2023 suunnitelma 
Oppilaskunnan hallitukset järjestävät toimintaa ja tapahtumia koko koululle, esimerkiksi torstaikahvilan pitkällä välitunnilla. Yläkoulun oppilaita osallistuu yhteisöllisen oppilashuollon kokouksiin. Rehtori osallistuu oppilaskunnan kokouksiin mahdollisuuksien mukaan. 
 
Kevät 2024 suunnitelma 
Oppilaskunta järjestää taksvärkkikeräyksen. Oppilaskunnan hallitus järjestää tapahtumia, sekä tekee tarvittaessa opiskeluun ja oppimisympäristöön liittyviä esityksiä ja kyselyitä, joita otetaan esille YS-palavereissa tai yhteisöllisessä oppilashuollossa. Rehtori osallistuu oppilaskunnan kokouksiin mahdollisuuksien mukaan. 
 
 

 Tukioppilastoiminta 

 Uudet tukioppilaat valitaan keväisin ja ryhmäytetään syksyllä. Tukioppilastoimintaa ohjaavat Liisa Hiltunen, Linda Pirinen ja Outi Karvinen. Tukioppilastoiminnasta tehdään toimintasuunnitelma ja toiminta on säännöllistä koko kouluvuoden ajan. Tukioppilaat osallistuvat MLL:n koulutuksiin mahdollisuuksien mukaan ja keväällä 9 lk:n tukioppilaat tekevät kevätretken. 
 
Tukioppilailla on merkittävä rooli 7.-luokkalaisten ryhmäyttämisissä. 7.-luokkalaisten ryhmäyttämispäivä järjestetään Hirvijärvellä, jossa myös tukioppilaat olivat mukana.  

 

Liikkuva koulu 
Koulumme on mukana Liikkuva koulu -ohjelmassa. Ohjelman tarkoituksena on lisätä aktiivisuutta, toiminallisuutta ja liikkumismahdollisuuksia niin oppitunneilla kuin välitunneilla. Liikkuva koulu toiminnan vastuuopettajat ovat Kimmo Hoffren ja Anna-Maija Nenonen. Välituntitoimintaa alakoululaisille ohjaavat 5. luokan oppilaista koulutetut Välkkäri-ohjaajat ja vastuuopettajana toimii Pia Soukkamäki. 
 
Kodin ja koulun yhteistyö 
Syysarviointina toimiva oppimiskeskustelu pidetään huoltajien, oppilaan ja luokanopettajan / -valvojan kesken jokaisella luokkatasolla. Luokkakohtaiset vanhempainillat pidetään lähi/hybridivanhempainiltoina syksyllä 2023. Lisäksi pidetään koko koulun yhteinen vanhempainilta tammi-helmikuussa 2024. 
 
Pedanetin etusivu sekä Wilma toimivat tiedotuskanavina koulun ja kodin välillä. Koulun viestintäsuunnitelma on nähtävissä koulun peda.net-sivulla. Vanhempainilloissa käsitellyt ja esiin tulleet yleiset asiat (kooste illasta) voidaan tarvittaessa tiedottaa koteihin Wilman kautta. Luokanvalvojat tiedottavat omien luokkiensa sisäiset asiat vanhemmille pääsääntöisesti Wilman kautta. Vanhempia kutsutaan mukaan koulun tilaisuuksiin. 
 
Koulussa toimii vanhempainyhdistys Kisis ry, jonka edustajat osallistuvat säännöllisesti yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään ja koulun eri tapahtumiin. 

Taidetestaajat-hanke tarjoaa kahdeksasluokkalaisille mahdollisuuden vierailla kahdessa valmiiksi sovitussa kulttuurikohteessa. 
 
Kaikki alakoulun oppilaat osallistuvat ja tutustuvat luokkatasoittain Kuopion kaupungin kulttuuripolun tarjoamiin kohteisiin. 

 
Muut kumppanuudet ja sidosryhmät  
 Kallaveden seurakunta: seurakunnan ja / tai koulun tiloissa päivän avaukset, kirkollisiin juhliin liittyvät adventti- ja pääsiäishartaudet sekä joulu- ja kevätkirkko. Ryhmäyttämispäivä 7.-luokkalaisille Hirvijärvellä, rippikouluinfo, tukioppilaiden koulutus seurakuntasalissa 
Kaupungin nuorisopalvelut: Koulunuoristotyö ja Karttulan Nuokkarin toiminta 
Pohjois-Savon liikunta: Liikkuva koulu -koulutukset, välkkäritoiminta 
Yhteistyö eri urheiluseurojen kanssa  
Mannerheimin Lastensuojeluliitto 
Kuopion kaupungin kulttuuripolun tarjonta eri luokka-asteille (Kirjastopolku 1 luokka, Taidepolku 2.lk; Museopolku 3lk; Mediapolku 4 lk; Ympäristöpolku 5 lk; Tanssipolku 6 lk; Musiikkipolku 7 lk - Kaupunginorkesterin vieraana; Teatteripolku 8. luokkalaisille. 
Poliisi ja Ankkuri-ryhmä 
Pelastuslaitos: palotarkastus, pelastussuunnitelman tarkistaminen 
Savon Ammatti- ja Aikuisopisto: oppilasvierailut 
Kuopion, Vesannon, Suonenjoen ja Rautalammin lukiot: oppilasvierailut 
Kuopion kaupungin kirjastopalvelut: Kirjastopolku 1. luokka, tiedonhakukoulutus oppilaille sekä kirjaston käyttöön opastus kaikille luokkatasoille 
Karttulan yrittäjät: mahdollinen yhteistyö eri oppiaineissa 
Karttulan Pitäjänraati 
Rasvanki-Virmasveden osakaskunta: Valtakunnallinen kalastuspäivä (5.luokan vierailu Autuaanlammen virkistyskalastusalueella) 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä