7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen 

 Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten on laadittu oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa. 

Suunnitelma on huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla. Koulun yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu syyslukukauden aikana yhteensä neljä kertaa. Kokoontumiset järjestetään tiistaisin klo 8-9(tammi-toukokuun kokoontumiset päätetään myöhemmin ja päivitetään koulun sivuille). Yhteisöllisen oppilashuollon arkiOHR toteutetaan kaikille luokille syksyn aikana ja keväällä tarvittaessa. Tällöin oppilashuoltoryhmä on paikalla ja luokanopettajat ja luokanvalvojat käyvät läpi luokkansa sen hetkisen tilanteen. 

  

Psykologi- ja kuraattoripalvelut 

 Koulupsykologinamme toimii Minna Kokkonen, joka on koulullamme maanantaisin ja torstaisin. Koulukuraattorimme Pirjo Puls on koulullamme keskiviikkoisiin ja vaihtelevasti joko tiistaisin tai perjantaisin. Lisäksi koulullamme työskentelee psykiatrinen sairaanhoitaja Piia Hakkarainen. 

  Koulupsykologi Minna Kokkonen 

puh. 044 7581710 

Koulukuraattori Pirjo Puls 

puh. 040 1497570 

  

Kouluterveydenhuoltopalvelut 

 Kouluterveydenhoitaja Katja Putkonen on koulullamme pääsääntöisesti tiistaisin ja torstaisin. 

 Kouluterveydenhoitaja Katja Putkonen 

puh. 044 7184168 

Koululääkäri Raakel Kurronen - yhteydenotto terveydenhoitajan kautta. 

  

Koulunuorisotyö 

 Nuorisonohjaaja Janna Savallampi (puh. 044 718 4937) tekee nuorisotyön puitteissa yhteistyötä koulupäivän aikana tukien oppilaiden osallisuutta ja oppimista. Nuorisonohjaaja järjestää myös mahdollisesti ryhmäytymis- ja välituntitoimintaa. Nuorisonohjaaja osallistuu myös yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksiin.  
 
Nuokkarin aukioloajat Kissakuusenkoululla ovat seuraavat: 
 
 Maanantasin 14.00-16.30 (3.-6. luokkalaiset) ja 17.00-20.30 (7.luokkalaiset - 18-vuotiaat) 
 
Keskiviikko klo 16.00-19.00 (7. luokkalaiset - 18-vuotiaat)  

Perjantaisin 13.00-16.30 (3.-6. luokkalaiset) ja 17.00-20.30 (7.luokkalaiset - 18-vuotiaat) 
 
 Nuokkaritoiminta on avointa ja maksutonta. 

  

Iltapäivätoiminta 

 Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä klo 13.00 – 16.45, tiistaisin 13.45-16.45. Iltapäivätoiminnan vastaavana ohjaajana toimii Tiia Mäyrä (044 7184991). 

  

Kulttuuripalvelu 

 Kulttuuripolun tapahtumat eri luokka-asteille päivitetään koulun tapahtumakalenteriin. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä. 

Lukuvuonna 2023-2024 6. luokkalaisille järjestetään Tanssipaja ja 8. luokkalaiset osallistuvat Taidetestaajiin. 8. luokkalaiset käyvät lokakuussa vierailulla Barsokevitschin ateljeessa ja 9. luokkalaiset tutustuvat Kuopion oikeustaloon. Koulullamme vierailee taikuri sekä muusikko. 

Toukokuussa järjestetään 7.- ja 8. -luokkalaisille Taitajakisat Kuopiossa. 

Musiikkikerho yläkoululaisille maanantaisin klo 15-16. Tiistaisin järjestetään monitoimikerho ja keppihevoskerho klo 15-17. Torstaisin elokuvakerho ja tiedekerho klo 15-17. 

  

Koululiikunta 

 Koulun liikuntatapahtumat löytyvät koulun tapahtumakalenterista. Oppilaille välkkäri-koulutus Pohjois-Savon liikunnan tarjoamissa puitteissa. Oppilaita kannustetaan välituntiliikuntaan Liikkuva koulu -hengessä ja lukuvuoden aikana järjestetään luokka-asteittain oppilaiden ideoimia tapahtumia. 

  

Koululounas 

Koululounas tarjoillaan klo 10.30- 12.15 välisenä aikana. Ruokailua on porrastettu siten, että jokainen luokka-aste tulee ruokailuun sille osoitettuna aikana. Ruokailu on valvottu tilanne. 

Erityisruokavaliot ilmoitetaan kouluterveydenhoitajan kautta ruokapalvelusta vastaavalle. Oppilaiden etukäteen tiedossa olevat poissaolot ilmoitetaan ruokapalveluihin. 

Välipalaa on mahdollista ostaa maanantaista perjantaihin klo 13.00 – 13.30 välisenä aikana. Oppilaalla on myös mahdollisuus syödä omia eväitään kouluruokalassa näinä aikoina. Torstaisin oppilaskunnan hallitus ja tukioppilaat järjestävät kahvilatoimintaa pitkällä välitunnilla.  

Oppilaiden osallistamiseksi ravitsemus- ja ruokakasvatukseen 7-luokkalaiset osallistuvat keväällä 2024 TET-harjoitteluun kouluruokalassa. 

  

Koulukuljetukset 

 Koulu järjestää kuljetusvalvontaa aamuisin ennen oppituntien alkua ja iltapäivisin klo 13 (13.45 tiistaisin) ja klo 15. Koulukuljetusta odotetaan sille osoitetulla pysäkillä ja pysäkillä on noudatettava koulun sääntöjä. 

Koulupäivän alkaessa linja-autolta siirrytään suoraan koulun piha-alueelle. Koulupäivän loppuessa siirrytään välittömästi valvotulle pysäkille. Koulu ei vastaa pysäkiltä poistuneiden (esimerkiksi kaupassa käynti) oppilaiden valvonnasta. 

  

Erityisopetus 

Lukuvuonna 2023-2024 koulussa toimivat erityisopettajat:   

Päivi Law - laaja-alainen erityisopetus 0-6 lk., 8. lk. ja S2 sekä valmistava opetus 044 718 4953 

Eveliina Vauhkonen - luokkamuotoinen erityisopetus 1-6 lk. 044 718 4947 

Outi Karvinen - laaja-alainen erityisopetus 7-9 lk., 4 lk. ja S2 sekä valmistava opetus 044 718 4945 

Linda Pirinen - luokkamuotoinen erityisopetus 7-9 lk. 044 718 4943 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä