4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.

Lisätietoja:
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa ilmanvaihdon, lämmityksen, sähkön ym. osalta.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat Kuopion Tilapalveluilta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen. Jos kyse on välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, ilmoitus tehdään puhelimitse huollon päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Huollon tehtävänä on arvioida korjaustarpeen kiireellisyys, jonka perusteella korjaukset toteutetaan.

Tilapalvelut laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään Tilapalveluiden, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii Tilapalveluiden asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa toiminnallisia tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilapalvelut on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tarja Hosionaho 044 718 4130
asiakkuuspäällikkö Simo Hiltunen 044 718 5248
työsuojeluvaltuutetut Isto Karjalainen 044 718 4020 ja Saija Kekäläinen 044 718 4062

Tieto- ja viestintäteknologia

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea.

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Talouden hoitamisessa noudatetaan taloudellisuutta ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia ratkaisuja. Rehtori laatii talousarvion aiempien toteutumien pohjalta. Henkilöstömenojen osalta taloutta suunnitellaan ReksBud–ohjelman avulla. Rehtori seuraa talousmenoja MonetTieto-talousseurantajärjestelmän kautta ja pitää henkilöstön ajan tasalla resurssien käytöstä ja mahdollisuudesta tehdä hankintoja. 
 
Kuluvan lukuvuoden henkilöstö- ja tukiresursseihin on saatu valtionavustusta koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin. Niiden avulla järjestetään mm. jakotunteja.  

Rehtori esittelee tammikuun YS-palaverissa käyttötalousmäärärahat vuodelle 2024. Henkilöstö keskustelee yhdessä materiaalitarpeista sekä sopii esimerkiksi uudistettavista kirjasarjoista. Koulun oppimateriaalien, kuten oppikirjojen ja koulutarvikkeiden, hankinnassa tehostetaan tarvikkeiden yhteiskäyttöä, kierrätystä ja monivuotisuutta. Käytössä olevia oppikirjasarjoja uudistetaan tarpeen mukaan budjetin sen salliessa. Kirjasarjojen uusimisessa on otettu huomioon oppilasmääräennusteet. Digimateriaalin hankinnat tehdään pedagogisin perustein.  
Johtoryhmä koordinoi kirja- ja tarviketilauksia ja käsityön hankinnoista vastuuopettajat tekevät esityksen ja rehtorin päätöksellä toteuttavat hankinnat.  

Oppilaiden kasvua, kehitystä, oppimista, hyvinvointia ja terveyttä edistää käytännönläheinen, turvallinen ja motivoiva oppimisympäristö. Oppimisympäristöllä tarkoitetaan sekä fyysistä että psyykkistä lähiympäristöä. Oppimisympäristössä huomioidaan oppilaiden erityistarpeet. Kaikki opetukselle mahdolliset tilat otetaan käyttöön toiminnallisuuden ja eriyttämisen mahdollistamiseksi. Opetusvälineistöä ja -tiloja uusitaan ajan mukaisiksi tarpeen ja resurssien mukaan. Rehtori sekä turvallisuusvastaava yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa huolehtivat tilojen turvallisuudesta ja mahdollisista korjaustarpeista. Kaluste- ja välineratkaisuissa huomioidaan erilaisten oppijoiden ja ryhmien työskentely, vuorovaikutuksellisuus ja ergonomia.   

Turvallisuuden edistäminen on näkyvä osa kouluyhteisömme toimintakulttuuria. Koko koulun henkilökunta osallistuu turvakävelyyn ja tutustuu turvallisuuskansioon lukuvuoden alussa. Turvallisuuskansio päivitetään joka lukuvuosi. Opettajat ohjaavat oppilaat toimimaan yhteisten ohjeistusten mukaisesti mahdollisissa kriisitilanteissa. Poistumisharjoitus (elo-syyskuu) ja sisälle suojautumisharjoitus (helmi-maaliskuu) suoritetaan lukuvuosittain. Kettulan koulun tilojen terveyttä ja turvallisuutta seurataan säännöllisesti. Kiinnitämme huomiota tilojen siisteyteen ja järjestykseen, rakenteiden ja opasteiden kuntoon ja ylläpitoon, sisäilman laatuun ja ilmanvaihdon riittävyyteen, valaistukseen, lämpötilaan, kosteuteen, pesu-, pukeutumis- ja WC-tilojen asianmukaisuuteen sekä tilojen toimivuuteen suhteessa oppilasmäärään. Kiinteistön vioista raportoidaan eteenpäin ja varmistetaan, että epäkohdat korjataan.   

Tieto- ja viestintäteknologian pedagoginen käyttö  

Koulumme kehittää aktiivisesti henkilökunnan tieto- ja viestintäteknologian pedagogista käyttöä. Koulun digitiimi auttaa pyydettäessä erilaisten digilaitteiden ja ohjelmien käytössä. Henkilökunnalle mainostetaan myös erilaisia digikoulutuksia. Lisäksi apuna on Oppilasagentti-toiminta, jossa koulutetut oppilaat jalkautuvat opettajien avuksi luokkiin. Laitekannan ylläpidosta, tunnusasioista ja teknisesta tuesta vastaa opettaja Erkki Kaukonen, opettajien digipedagogisesta tuesta opettaja Paula Rantasalo ja OppilasAgentti-toiminnasta opettaja Minna Tirronen. 

Koulussamme on 22 HP:n läppäriä ja noin 140 Chromebookin läppäriä. Oppilaskäytössä on myös noin 25 iPadia, joista osa on erityisopetuksen käytössä. Kuudesluokkien oppilailla on jokaisella käytössä henkilökohtainen Chromebook pilottihankeen jäljiltä. Opettajien henkilökohtaisia koneita on uusittu osittain. Luokissa on dokumenttikamerat ja tykit. Älytauluja ei tiloissamme ole. Laitekantamme on osin vanhaa ja hitaasti toimivaa.

Vahvistamme digitaitokalenterin käyttöä koulussamme, jotta jokainen oppilas saa alakoulun aikana samat mahdollisuudet kehittää taitojaan. Koulullamme on käytössä sähköinen varauskalenteri. Oppilasagentit auttavat luokissa digitaitokalenterin asioiden oppimista alkuopetusta painottaen.