5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut merkittävät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Kodin ja koulun välinen yhteistyö 

Kodin ja koulun yhteistyön tavoitteena on edistää koulun ja kodin molemminpuolista luottamusta ja siten tukea oppilaan hyvinvointia ja koulunkäyntiä. Ensisijainen yhteydenpito tiedotteineen tapahtuu Wilman kautta ja virka-aikana puhelimitse. Myös koetulokset ilmoitetaan Wilmassa. Syksyisin järjestetään vanhempainillat. Oppimiskeskustelut sijoittuvat marras-tammikuulle. Hyvinvointikyselyt toteutetaan lukukausittain erityisopettajien johdolla ja vanhempainyhdistyksen edustaja osallistuu yhteisöllisiin opiskelijahuoltopalavereihin mahdollisuuksiensa mukaan. Huoltajia kutsutaan mukaan koulun juhliin ja tapahtumiin osallistujiksi ja toimijoiksi. Kodin ja koulun päivää vietetään Kettulan koulussa perjantaina 29.9.2023 klo 9–12. 

Vanhempainyhdistys  

Koulumme vanhempainyhdistys Kettupiiri valitsee hallituksen aina syksyisin ja kokoontuu luokkien huoltajaedustajien kanssa pohtimaan kouluun liittymiä ilmiöitä ja kehittämismahdollisuuksia. Tänä syksynä hallituksen kokous on 5.10.2023.Lisäksi vanhempainyhdistys on mukana järjestämässä tapahtumia lukuvuoden varrella. Vanhempainyhdistyksen varainkeruun turvin luokat ovat toteuttaneet mm. kevätretkiä. Vanhempainyhdistys Kettupiiriin yhteysopettajana toimii Kirsi Kiviluoma. 

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen 

Oppilaita osallistetaan oman opiskelun suunnitteluun, työtapojen valintaan ja arviointiin kaikilla luokilla ja oppiaineissa, erityisesti lukuvuoden teemojen ja tavoitteiden suuntaisesti. Kummiluokkatoiminnassa 5.–6.–luokkien oppilaat harjoittelevat nuorempien ohjaamista ja auttamista.  

Koulussa toimii oppilaskunta, jota ohjaavat opettajat Minna Tirronen ja Päivi Polvinen. Oppilaskuntaan kuuluvat kaikki koulun oppilaat ja joka luokasta valitaan hallitukseen kaksi edustajaa ja kaksi varaedustajaa. Oppilaskunnan hallituksen tehtävä on tuoda oppilaiden ääni esille oppilaita ja koulua koskevassa toiminnassa ja päätöksenteossa. Oppilaskunnan hallituksen on tarkoitus osallistaa oppilaita ja antaa heille mahdollisuus vaikuttaa omaan koulupäiväänsä. Oppilaskunta järjestää lukuvuoden aikana oppilaiden ideoista ja toiveista nousseita tapahtumia ja tempauksia, sekä osallistuu suunnittelemaan yhdessä koulun henkilökunnan kanssa koulun yhteisiä toimintoja. Lukuvuonna 2023-2024 oppilaskunta on suunnitellut joka kuukaudelle yhden teemapäivän, joiden suunnittelusta vastaa oppilaskunnassa toimivat työryhmät. Lisäksi oppilaskunnan hallitus järjestää äänestyksen, jolla kartoitetaan vuoden toisen MOK-aiheen toiveita.
 

Uusi hallitus valitaan tammikuussa luokissa järjestettävien vaalien perusteella. Vaaleihin voi jokainen innokas vaikuttaja asettua ehdokkaaksi. Ehdokkaista valitaan vaaleissa jokaiselta luokalta kaksi edustajaa koulun hallitukseen. Oppilaskunnan hallitus kokoontuu n. kuukauden välein tai tarvittaessa, aina erikseen sovittuna kellonaikana. Lisäksi oppilaskunnassa toimivat työryhmät, jotka edistävät valittuja teemoja. Ne kokoontuvat erillisesti sovittuina aikoina. Oppilaskunnan ohjaavat opettajat kutsuvat kokouksen koolle ja tiedottavat siitä oppilaita ja opettajia. Luokkia kannustetaan pitämään omia luokkakokouksia, joista hallituksen edustajat voivat tuoda ideoita oppilaskunnan hallituksen käsiteltäväksi.  

Kettulan koulusta on valittu Kuopion Lasten Parlamenttiin kaksi edustajaa. Kuopion Lasten Parlamentti kokoontuu suurkokoukseen kaksi kertaa lukuvuoden aikana. Suurkokouksiin järjestetään erilliskuljetus. Suurkokousten välillä toimii Kuopion Lasten Parlamentin hallitus, jonne valitaan 12 jäsentä koko kaupungin alueelta.  

Vertaissovittelutoiminta  

Kettulan koulussa toimii vertaissovittelu eli Verso. Lukuvuoden 2023–2024 aikana koulutetaan uusia vertaissovittelijoita. Kouluttajina toimivat nykyiset Verso-oppilaat sekä Verso-toiminnasta vastaavat koulun aikuiset (Päivi Polvinen ja Minna Tirronen). Oppilaskunnan yhteyteen on perustettu Verso-työryhmä, joka kokoontuu sopivin väliajoin pohtimaan Verso-toiminnan edistämistä. 

Verso-oppilaat sovittelevat vertaistensa eli muiden oppilaiden välisiä pieniä riitoja. Sovittelijat eivät jaa toisilleen rangaistuksia vaan keskustelevat ratkaisukeskeisesti siitä, miten olisi voinut toimia toisin. Verso on matalankynnyksen toimintatapa ennalta ehkäistä kiusaamista.  

Välituntiliikunta 

Koulussamme järjestetään liikunnallista välituntitoimintaa. Välituntiliikuttajina tänä lukuvuotena toimivat 5.luokan oppilaat, jotka koulutettiin välkkäreiksi viime keväänä. Tavoitteena on, että välkkäritoimintaa on esikoululaisille ja 1.–2. luokkalaisille säännöllisesti kuukausittain.  

Koulun 2. luokkalaiset pitävät välituntilainaamoa auki päivittäin pitkällä välitunnilla ja talvella otamme käyttöön myös isojen välitunnille tarvittaessa lainaamon. Lainaamossa on lainattavissa erilaisia liikuntavälineitä ja tavoitteena on innostaa oppilaita liikunnallisiin välituntileikkeihin.  

Keväällä nostamme pitkillä välitunneilla ulos salibandymaaleja ja mailoja. 6. luokan oppilaat järjestävät pieniä pelejä halukkaille. 

Jokaisella luokalla on omat välituntivälineet (hyppynarut ja pallot), joita säilytetään omissa luokissa. 

Urheiluseurat 

Kettulan koulu tekee yhteistyötä eri urheiluseurojen kanssa. Urheiluseuroilla on mahdollisuus tulla esittelemään toimintaansa ja ohjaamaan oppitunteja ennalta sovituista aiheista eri luokka-asteille. 

Kerhotoiminta 

Kettulan koululla jatkaa toimintaansa Harrastamisen Suomen mallin mukaiset kerhot. Edellisvuosilta suosituksi tulleet Parkour-kerho, välipalakerho sekä sirkuskerho on suunnattu 3.–6.luokkalaisille.  

Koulun 2.luokkalaisille on tarjolla Taidekaruselli. Taidekaruselli on Kuopion kaupungin taiteen perusopetuksen toimijoiden hanke, joka tarjoaa harrastekerhon muodossa mahdollisuuden tutustua maksutta eri taiteenlajeihin. Taidekarusellissa on toimijoina Kuopion kaupungin taiteen perusopetuksen oppilaitokset. Taidekarusellissa tutustutaan taiteenlajeihin (tanssi, kuvataide, musiikki ja käsityö) kuusi viikkoa kestävissä jaksoissa, aina yhtenä iltapäivänä viikossa, koulupäivän jälkeen. Ryhmien ohjauksesta vastaavat taiteen perusopetuksen toimijoiden ammattitaitoiset opettajat. 

Koulullamme toimii myös seurakunnan kerhot. Sähly-, liikunta- ja kepparikerho sekä lapsikuoro. Kuoron lisäksi koululla toimii myös Kuopion konservatorion musapaja.  

Koulun omat kerhot pyrkivät tukemaan lasten koulunkäyntiä. Hyvä minä -kerhon tavoitteena on tarjota tukea oppilaiden kaveritaitoihin, yhdessä tekemiseen ja olemiseen. Tavoitteena on vahvistaa positiivista minäkäsitystä ja itseluottamusta vahvuuksien kautta. Alkuopetuksen oppilaille suunnattujen noppakerhojen tavoitteena on matemaattisten taitojen vahvistaminen.  

Muut sidosryhmät 

Kettulan koulu tekee yhteistyötä Männistön seurakunnan kanssa. Yhteistyöstä sovitaan, ja yhteistyön onnistumista arvioidaan kaksi kertaa vuodessa yhteisissä palavereissa. Yhteistyön muotoja ovat kirkkohetket (4-5 krt/lkv), kerhot, kuoro, työntekijöiden vierailut ja koululaiskonsertit. 

Männistön seurakunta kutsuu erityisesti 1. luokan oppilaita tutustumaan Pyhän Johanneksen kirkon tiloihin ns. kirkkoseikkailun ja aarteenetsinnän avulla. Myös neljäsluokkaisille järjestetään PJKssa toiminnallinen oppitunti.  

Mahdollisuuksien mukaan tehdään yhteistyötä myös muiden seurakuntien ja yhdistysten, esim. partio, kanssa vierailujen ja vierailijoiden muodossa.