1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut tai niitä vastaavat prosessit kaupungin linjausten mukaisesti.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Silja Silvennoinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun johtamisen toimenpiteet

Kettulan koulun vahvuutena on vahva oppilaan tuntemus ja yhdessä tekeminen. Oppilaita osallistetaan päätöksentekoon ja opetetaan vastuuseen ikätaso huomioiden. Kettulan koulun ykköstavoitteena on kasvattaa oppilaista elämässään pärjääviä, osaavia ja osallistuvia ihmisiä. Tänä lukuvuonna Kuopion perusopetuksen kouluissa kiinnitetään yhteisesti huomiota kieli- ja kulttuuritietoisuuteen sekä oppimisen tuen vahvistamiseen. Painopisteet ilmenevät pitkin lukuvuotta opettajien kehittyvinä pedagogisina ratkaisuina, oppilaita osallistavina toimina ja tapahtumina sekä koulun ja ympäröivän yhteisön muiden toimijoiden ja sidosryhmien toimintatapoina ja yhteistyönä.  

Kettulan koulussa on 276 oppilasta, 15 opettajaa, 6 ohjaajaa, koulusihteeri ja rehtori. Rehtori Henna Reinikainen, apulaisjohtaja Anni Laitinen sekä johtoryhmä, johon kuuluu jokaisen luokka-astetiimin vetäjä (Johanna Laulainen 1.–2.lk, Paula Rantasalo 3.–4.lk ja Riikka Keränen 5.–6.lk) sekä erityisopettaja Päivi Polvinen, muodostavat koulun johtoryhmän. Johtoryhmän tehtävänä on tukea rehtoria koulun toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä, vastata ruokailu- ja välituntivalvontojen sujuvuudesta, kerhotoiminnan organisoinnista sekä kirja- ja tarviketilauksista ja tapahtumien suunnittelusta. Johtoryhmä kokoontuu säännöllisesti ja johtoryhmän jäsenillä on selkeästi määritellyt vastuualueet. Apulaisjohtaja toimii rehtorin sijaisena tarvittaessa, vastaa sisäisestä tiedottamisesta laatimalla viikkotiedotteet ja organisoi ohjaajien työtehtäviä ja työjärjestyksiä.  

Luokka-astetiimien tehtävänä on luokka-asteyhteistyön vahvistaminen, yhdenvertaisen opetuksen suunnittelu, pedagogisten ratkaisujen kehittäminen yhdessä ja ideoiden jakaminen. Luokka-astetiimit vastaavat myös koulun tapahtumien toteutuksesta. Jokaisella opettajalla on lisäksi vastuutehtäviä koulussa.  

Tuen tiimiin kuuluvat rehtori, apulaisjohtaja ja erityisopettaja. Tuen tiimi konsultoi opiskeluhuollon toimijoita tarvittaessa. Tuen tiimi suunnittelee resurssien jakamista ja tuen kohdistamista joustavasti tilanteen vaatimalla tavalla koko koulun tasolla.  

Sisäinen tiedottaminen tapahtuu sähköpostin ja Wilman kautta. Henkilökunnan Teams on myös käytössä. Tulevan viikon tiedote lähetetään viimeistään perjantaiaamuna henkilökunnalle sähköpostin liitteenä. Se löytyy lisäksi paperisena henkilökunnan taukotilasta sekä Teamsista. Maanantaisin pidetään viikkoinfopalaveri ja palaverin täydennykset kirjataan tiedotteeseen.  

Opettajien viikoittainen YS-aika on keskiviikkoisin klo 14.15–15.45. YS-ajan käyttö on suunniteltua ja toteutuu kolmen viikon sykleissä niin, että sekä vastuutehtäville, tiimityölle että kaikkia opettajia koskeville yhteisille asioille on varattu aikaa. Koulunkäynninohjaajien palaverit järjestetään kuukausittain apulaisjohtajan ja rehtorin toimesta. Kaikista palavereista laaditaan muistiot Teamsiin.  

YS-kalenteri 2023-2024.docx

Kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa käytetään ensisijaisesti Wilmaa. Koulun peda.net-sivuilla tiedotetaan myös ajankohtaisista asioista.