7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Kettulan koulun koulukohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma on laadittu moniammatillisena yhteistyönä koulun yhteisöllisessä opiskeluhuoltoryhmässä. Suunnitelman laadintaan kutsutaan mukaan koulun henkilöstöä, moniammatillinen työryhmä sekä vanhempainyhdistyksen ja oppilaiden edustajat. Koulukohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma löytyy täältä:

Kettulan opiskeluhuoltosuunnitelma

Oppilaan tuki
 
Oppimista tuetaan monipuolisesti ja joustavasti kolmiportaisen tuen mahdollisuuksia käyttäen. Koulumme tukimuotoja ovat mm. tukiopetus, eriyttäminen, osa-aikainen erityisopetus, ohjaajan tuki ja oppimista tukevat apuvälineet. Tuen tarve pyritään havaitsemaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja tuki pyritään aloittamaan heti tarpeen ilmentyessä. Tuen tarve suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä oppilaan, opettajan, erityisopettajan ja huoltajan kanssa.  

Osana kolmiportaista tukea ovat myös samanaikaisopetus, rinnakkaisopetus, yhteisopettajuus, läksyparkki sekä oppimista tukevat erilaiset kerhot (noppakerho ja hyvä minä -kerho). Ohjaajan tuki on pääpainollisesti 1.–2.luokilla ja tarpeen mukaisesti muissa luokissa. Tuen tiimi arvioi ja tarkastelee resurssin käyttöä aina tilanteen muuttuessa tai neljä kertaa lukuvuoden aikana. Ohjaajien lukujärjestykset ovat kaikkien nähtävillä henkilökunnan taukotilassa. 

Psykologi- ja kuraattoripalvelut  

Kettulan koululla koulupsykologipalvelut tuottaa toistaiseksi konsultoiva psykologi. Yhteys koulupsykologiin toimii erityisopettajan kautta. 

Koulukuraattorina Kettulan koululla on Emma Hirvelä. Kuraattori on tavattavissa koululla pääsääntöisesti tiistaisin ja torstaisin, tarvittaessa muulloinkin. Kuraattoriin voi olla yhteydessä, jos tuntuu, että koulussa ei jaksaisi käydä tai motivaatio on hukassa. Kuraattorin kanssa voi myös keskustella kaverisuhteisiin liittyvistä pulmista tai kodin arjessa tapahtuneista muutoksista, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin. Vanhemmuuden tukeminen ja tarvittaessa muihin palveluihin ohjaaminen kuuluvat myös kuraattorin työhön.

Kuraattori ja psykologi ovat mukana sekä yksilökohtaisessa että yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä. Lisäksi he voivat olla mukana kolmiportaisen tuen moniammatillisessa käsittelyssä. Kuraattori ja psykologi tekevät yhteistyötä vanhempien, opettajien ja erityisopettajien kanssa toimivien ratkaisujen löytymiseksi.

Koulukuraattorin ja -psykologin työn tavoitteena on oppilaan, vanhempien ja koulun tukeminen niin, että oppilas selviytyisi koulunkäynnistä mahdollisimman hyvin omien edellytystensä mukaisesti ja saisi tarvitsemansa tuen oppimiseen ja hyvinvointiin. Työskentelyn painotus on lähtökohtaisesti yhteisöllisessä työssä, jonka tarkoitus on toimia ennaltaehkäisevästi. 

Kouluterveydenhuolto    

Oppilaat käyvät vuosittain terveydenhoitajan terveystarkastuksessa sekä 1. ja 5.luokalla myös koululääkärin tarkastuksessa. Terveystarkastuksissa seurataan lapsen ja nuoren kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Lisäksi seurataan esim. kuuloa, näköä, kasvua, kehitystä, ryhtiä tai mielialaa erillisillä seurantakäynneillä. Kouluterveydenhoitajalta saa tarvittaessa lähetteen optikolle tai silmälääkärille.

Sairauksien hoito ja vapaa-ajan tapaturmat hoidetaan omalla terveysasemalla hoitotiimissä.

Koulussa ja koulumatkalla sattuneiden tapaturmien ensihoito hoidetaan kouluterveydenhuollossa. Koulutapaturmien jatkohoito tapahtuu ensisijaisesti Pihlajalinnassa, Leväsentie 1. Hoitoon voi hakeutua myös omalle terveysasemalle tai KYS päivystykseen. Koulutapaturmasta kirjataan koulun henkilökunnan toimesta sähköinen tapaturmailmoitus Pihlajalinnaan. Terveysmestarilta saa lisäohjeistusta p. 0100 5225, avoinna ma-pe klo 8-20, la-su ja pyhäpäivinä klo 11-17. Tapaturman arvioon voi mennä myös ilman ajanvarausta.

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsen tulee jäädä kotiin kunnes oireet ovat selkeästi lievittyneet, jotta mahdolliset tartunnat voidaan estää. Koulupäivän aikana flunssa- tai vatsaoireita saavat lapset opettaja lähettää suoraan kotiin vanhemman kanssa asiasta sopien.

Rokotukset: HPV-rokotus annetaan 5. ja 6. -luokan terveystarkastuksessa. Vesirokkorokotus annetaan niille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai saaneet rokotetta. Influenssarokotuksia tarjotaan loppuvuonna riskiryhmille. Koronarokotuksista voi tiedustella terveydenhoitajalta.

Suun terveydenhuolto: Lapset ja nuoret kutsutaan tietyin väliajoin suun terveystarkastuksiin, yksilöllisen tarpeen mukaan. Hammastapaturman sattuessa varataan aika suun terveydenhuoltoon p. 017 186 611 ja mukaan otetaan koulun henkilökunnalta saatu koulutapaturmailmoitus.

Iltapäivätoiminta 

Kettulan koulun iltapäivätoiminnan järjestämisestä vastaa Setlementti Puijola vastuuohjaajanaan Tiina Arppe. Kerho kokoontuu pääsääntöisesti Ketunkolossa. Kerhon toiminta-aika on koulupäivinä klo 12–16. Kerhossa oppilaille tarjotaan välipala, ohjattua toimintaa, vapaata leikkiä sekä mahdollisuus läksyjen tekemiseen ja ulkoiluun.  

Kirjasto- ja kulttuuritoiminta 

Tilanpuutteen vuoksi oppilaskirjasto on jaettu luokka-asteittain koottuihin ja sijoitettuihin kirjavaunuihin, jotka vaihdetaan lukuvuoden puolivälissä rinnakkaisluokan kanssa. Varastoihin on sijoitettu oppiaineittain tietokirjallisuutta ym. materiaalia, mitä käytetään tarpeen mukaan.  

Kirjastoauto Elina käy koulun pihassa torstaisin. Oppilaat ja opettajat voivat hyödyntää kaikkien kaupungin kirjastojen materiaalia tilaamalla ja saaden sitä toimitettuna koululle kirjastoauton kautta. Koulun yhteisissä materiaalilainauksissa ja -hankinnoissa huomioidaan koulun kieliopetus ja kulttuuriryhmät.  

Kulttuuripolkua toteutetaan kaupungin suunnitelman mukaisesti: 1.lk: kirjastot; 2.lk Taidemuseo; 3.lk muut museot; 4.lk Media (Kuvakukko ja VB – valokuvakeskus); 5.lk: kulttuuri– ja luonnonympäristöt; 6.lk: liikepeli ja tanssipajat. Lisäksi koululla ja luokissa järjestetään vierailuja, retkiä, kutsutaan vierailijoita ja järjestetään tapahtumia ja konsertteja mahdollisuuksien mukaan.  

Kirjasto- ja kulttuuritoiminnan vastuuhenkilönä toimii opettaja Minna Räihä. 

Liikunta

Liikunnanopetus koulussamme toteutetaan joka lukuvuosi päivitettävän liikuntasuunnitelman mukaisesti: 

Liikuntasuunnitelma 2023-2024.docx

Mahdollisuuksien mukaan hyödynnämme liikunnanopetuksessa myös kaupungin liikuntapaikkoja kuten Kuopio-hallia ja Lippumäen urheilualuetta. Opetuksen tukena hyödynnämme liikuntatoimen liikuntavälinekärryä sekä lainavälineitä mahdollisuuksien mukaan.  

2.- 4.-luokkalaisten uinnit toteutuvat Kuopion opetussuunnitelman mukaisesti. Uimaopetusta järjestetään joko Lippumäen tai Niiralan uimahalleissa kouluviraston erillisen suunnitelman ja aikataulun mukaisesti lukuvuoden aikana. 

Kouluruokailu 
 
Kettulan koulun kouluruokailut järjestetään klo 9.40–12 välisenä aikana. Tilanahtaudesta johtuen osa luokista ruokailee ruokalassa ja osa omissa luokkatiloissaan.  

Oppilaita ohjataan terveelliseen ruokavalioon ja täyttämään lautanen ravitsemuskasvatuksellisesti oikein. Ravitsemukseen liittyvää tietoutta lisätään niin ruokalassa esillä olevin julistein kuin eri oppiaineiden oppitunneilla. Ruokailutilanteissa kiinnitetään huomiota tapakasvatukseen. Jokaisella ryhmällä on aikuisia mukana ruokailutilanteissa opastamassa niin ruuan ottamisessa, lautasmallin noudattamisessa kuin ruokalakäyttäytymisessä.  

Servican tarjoama maksullinen välipala tarjotaan koulun ruokalassa klo 13. Välipalavälitunnilla ruokalassa voi myös nauttia omia eväitä.