Koulun toimenpiteet

Kettulan koulun koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma laaditaan moniammatillisena yhteistyönä koulun yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä. Suunnitelman laadintaan kutsutaan mukaan koulun henkilöstöä, moniammatillinen työryhmä sekä vanhempainyhdistyksen että oppilaiden edustajat. Koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma on nähtävillä koulun linkin kautta. 

Oppilashuoltosuunnitelma 2022-2023 

Yhteisöllinen oppilashuoltotyö 
 
Yhteisöllisen oppilashuollon kokouksia pidetään Kettulan koulussa 2-4 kertaa lukuvuodessa. Koulun yhteisöllisen oppilashuoltotyön kokouksiin osallistuvat rehtori, apulaisjohtaja, erityisopettaja, terveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi, koulun henkilöstö, esikoulun edustaja(t), vanhempainyhdistyksen edustaja(t) sekä oppilaskunnan edustajia. 

 Yhteisölliset oppilashuollon kokoukset (klo 14.15-15.45): 
14.9.2022 (lukuvuoden suunnittelukokous) 
16.11.2022 
1.2.2023 
26.4.2023 

 Lukuvuoden 2022-2023 painopisteenä on: 

  • Hyvinvointia tukevat elintavat 
  • Osallisuus ja yhteisöllisyys 
  • Mielen hyvinvointi/ahdistuneisuus

Kolmiportainen tuki

Kettulan koulun oppilaat ovat kolmiportaisen tuen piirissä. Kolmiportaisen tuen tasot ovat: yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki. Oppimista tuetaan monipuolisesti ja joustavasti kolmiportaisen tuen mahdollisuuksia käyttäen. Koulumme tukimuotoja ovat mm. tukiopetus, eriyttäminen, osa-aikainen erityisopetus, ohjaajan tuki, resurssiopettajan tuki tai oppimista tukevat apuvälineet. Tuen tarve pyritään havaitsemaan mahdollisemman varhaisessa vaiheessa ja tuki pyritään aloittamaan heti tarpeen ilmentyessä. Tuen tarve suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä oppilaan, opettajan, erityisopettajan ja huoltajan kanssa.  

Osana kolmiportaista tukea ovat myös samanaikaisopetus rinnakkaisopetus, yhteisopettajuus, läksyparkki sekä oppimista tukevat erilaiset kerhot (noppa- ja hyvä minäkerho). Ohjaajan tuki on pääpainollisesti 1.–2.luokilla ja tarpeen mukaisesti muissa luokissa. Resurssin käyttöä tarkastellaan aina tilanteen muuttuessa tai neljä kertaa lukuvuoden aikana. Ohjaajien lukujärjestykset ovat kaikkien nähtävillä henkilökunnan taukotilassa. 

Psykologi- ja kuraattoripalvelut  

Koulupsykologina Kettulan koululla on Heidi Havu. Psykologi on tavattavissa koululla pääsääntöisesti tiistaisin, tarvittaessa myös muulloinkin. Psykologin tavoittaa numerosta 044 718 1976. Psykologiin voi olla yhteydessä, jos keskittyminen on vaikeaa tai tuntuu, ettei oppiminen suju. Psykologi voi auttaa myös tilanteissa, joissa erilaiset asiat jännittävät tai ahdistavat. Vastaanottotyössä työtapoina ovat keskusteluapu sekä psykologin tutkimukset ja arviot liittyen oppimiseen, keskittymiseen ja tunne-elämään.  

Koulukuraattorina Kettulan koululla on Nina Kosunen 31.12.2022 saakka. 1.1.2023 alkaen koulukuraattori on Hanna Salo. Kuraattori on tavattavissa koululla pääsääntöisesti torstaisin ja perjantaisin, tarvittaessa muulloinkin. Kuraattorin tavoittaa numerosta 044 718 4604. Kuraattoriin voi olla yhteydessä, jos tuntuu, että koulussa ei jaksaisi käydä tai motivaatio on hukassa. Kuraattorin kanssa voi myös keskustella kaverisuhteisiin liittyvistä pulmista tai kodin arjessa tapahtuneista muutoksista, jotka vaikuttavat koulunkäyntiin. Vanhemmuuden tukeminen ja tarvittaessa muihin palveluihin ohjaaminen kuuluvat myös kuraattorin työhön. 

Kuraattori ja psykologi ovat mukana sekä yksilökohtaisessa että yhteisöllisessä oppilashuoltotyössä. Lisäksi he voivat olla mukana kolmiportaisen tuen moniammatillisessa käsittelyssä. Kuraattori ja psykologi tekevät yhteistyötä vanhempien, opettajien ja erityisopettajien kanssa toimivien ratkaisujen löytymiseksi. Vanhemmat ja oppilas voivat ottaa yhteyttä suoraan aina halutessaan tai esimerkiksi opetushenkilöstön tai kouluterveydenhuollon suosituksesta. 

Koulukuraattorin ja -psykologin työn tavoitteena on oppilaan, vanhempien ja koulun tukeminen niin, että oppilas selviytyisi koulunkäynnistä mahdollisimman hyvin omien edellytystensä mukaisesti ja saisi tarvitsemansa tuen oppimiseen ja hyvinvointiin. Työskentelyn painotus on lähtökohtaisesti yhteisöllisessä työssä, jonka tarkoitus on toimia ennaltaehkäisevästi. 

Kouluterveydenhuolto    

Kouluterveydenhuolto on ennaltaehkäisevää ja lapsen terveyttä edistävää toimintaa kouluyhteisössä. Terveystarkastuksissa seurataan ja tuetaan lapsen fyysistä ja psyykkistä kehitystä. Yhteistyö vanhempien kanssa on tärkeää. Mikäli olette huolissanne jostakin lapsenne hyvinvointiin liittyvästä asiasta, voitte ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan. Terveydenhoitaja järjestää vuosittain terveystarkastuksia oppilaille. Koululääkäri tapaa lapsenne 1. ja 5. luokalla. Lääkärin tarkastukseen kutsumme myös teidät huoltajat. 
 
Riittävä yöuni (9-10t), säännöllinen ruokailu, ulkoilu ja arkiliikunta ovat tärkeitä koululaisen jaksamisen kannalta. Kotona on hyvä sopia myös ruutuajasta, joka kouluikäisellä saa olla korkeintaan 2 tuntia/pv. 

Kouluterveydenhuoltoon kuuluu koulussa ja koulumatkalla sattuneiden tapaturmien sekä koulupäivän aikana äkillisesti sairastuneiden ensihoito. 
Muu sairaudenhoito esim. infektiotaudit ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat hoidetaan terveyskeskuslääkärin vastaanotolla tai yhteispäivystyksessä. 
Yhteystiedot terveyskeskuksen hoitotiimeihin löytyvät osoitteesta: https://www.kuopio.fi/yhteydenottoajat-hoitotiimeihin 
Sairasta ja toipilasta lasta ei pidä lähettää kouluun, vaan lapsen on tärkeä toipua kunnolla. 
Lapsenne perussairauksiin (astma, diabetes jne.) liittyvistä hoidoista ja terveydentilan muutoksista on hyvä saada tietoa kouluterveydenhoitoon. 
 
Oppilaalla on mahdollisuus yhteen kouluterveydenhoidon kustantamaan silmälääkäritutkimuskäyntiin terveydenhoitajan lähetteellä. Jos lääkäri määrää silmälasit ja suosittelee seurantakäyntejä, kyseiset käynnit ovat omakustanteisia. 

Iltapäiväkerho

Kettulan koululla toimii kaksi iltapäiväkerhoa ykkösluokkalaisille: koulun oma ip-kerho Ketunkolossa, vastuuohjaajana Merja Jormalainen ja Setlementti Puijolan pitämä kerho alakerran luokkatiloissa, vastuuohjaajana Iida Aholainen. Kerhot ovat avoinna ma-pe oppituntien jälkeen (klo 12 tai 13) klo 16 saakka. 

Koulun iltapäiväkerhon ohjaajat työskentelevät aamupäivisin Kettulan koulussa. Ohjaajat ovat laatineet toimintasuunnitelman; kerhossa mm. askarrellaan, piirretään, leikitään, pelataan yhdessä ja opetellaan kaveritaitoja sekä ulkoillaan koulun piha-alueella. Välipala syödään koulun ruokalassa. Huoltajat hakevat kerholaiset joko koulun pihalta tai sisällä ollessa kerhotilan ulko-ovelta. 

Kulttuuripalvelut

Kettulan koulun kulttuurikuriirina toimii Minna Räihä. Kulttuurikuriiri huolehtii kulttuuritarjonnan tiedottamisesta ja yhteydenpidosta koulun ulkopuolisiin tahoihin kulttuuriasioissa. Kettulan koulu on mukana kaupungin Kulttuuripolku-ohjelmassa. Kirjastoauto vierailee Kettulan koululla torstaisin. Lisäksi käytössä on pääkirjaston koulujen yhteiseen käyttöön tarkoitetut lainattavat kokoelmat sekä koululla toimiva koulukirjasto.

Kulttuuripolku


Koululiikunta

Koulussamme pyritään kehittämään ja lisäämään liikuntaa. Koulussamme järjestään kaikilla luokkatasoilla päivittäinen nk. pitkä välitunti, jolloin oppilailla on hyvät mahdollisuudet monipuoliseen liikuntaan ja leikkiin ulkona.  

Koulun liikunnanopetukseen on laadittu liikuntasuunnitelma. Liikuntatiimi koordinoi liikuntaa opettavien luokanopettajien yhteissuunnittelua ja opetuksen toteutusta. Liikuntatiimi pyrkii kehittämään seurayhteistyötä, ja lajiesittelyjä pyritään saamaan mukaan liikuntatunneille.  

Liikuntatapahtumat ovat osa koululiikuntaa. Syksyllä järjestämme kodin ja koulun päivänä yhteisen liikuntatapahtuman yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan luokkatiimeittäin toteutetaan pienimuotoisia kilpailutapahtumia (mm. yleisurheilu- ja hiihtokilpailut). Koulun talviliikuntapäivä järjestetään helmi-maaliskuussa, ja oppilailla on mahdollisuus vaikuttaa aktiviteetteihin. Lisäksi koulumme osallistuu kaupunkikohtaisiin liikuntatapahtumiin sekä hyödyntää kaupungin tarjoamia liikuntamahdollisuuksia, kuten 2.–4. luokkien uimaopetusta. 

Kouluruokailu

Kettulan koulun kouluruokailut järjestetään klo 9.40-12 välisenä aikana. Tilanahtaudesta johtuen osa luokista ruokailee ruokalassa ja osa omissa luokkatiloissaan. 

Oppilaita ohjataan terveelliseen ruokavalioon ja täyttämään lautanen ravitsemuskasvatuksellisesti oikein. Ravitsemukseen liittyvää tietoutta lisätään niin ruokalassa esillä olevin julistein kuin eri oppiaineiden oppitunneilla. Ruokailutilanteissa kiinnitetään huomiota tapakasvatukseen. Jokaisella ryhmällä on aikuisia mukana ruokailutilanteissa opastamassa niin ruuan ottamisessa, lautasmallin noudattamisessa kuin ruokalakäyttäytymisessä. Servican tarjoama maksullinen välipala tarjotaan iltapäiväkerholaisille noin klo 13. 

Koulukuljetus

Kettulan oppilaista koulukuljetukseen kuuluu vain yksittäisiä oppilaita. Kuljetusoppilaiden vastaanottamisesta ja lähettämisestä vastaa nimetty koulunkäynninohjaaja.