3 Henkilöstö

Henkilöstöjohtaminen, osaamisen kehittäminen ja työhyvinvointi

Ennakoivalla henkilöstösuunnittelulla tarkoitus on varmistaa, että henkilöstön osaaminen, määrä, rakenne ja sijoittelu kaupunkiorganisaation tehtäviin vastaavat määriteltyä palvelutasoa, ennakoituja palvelutarve- ja toimintatapamuutoksia.

Opetushenkilöstön sisäinen siirtohalukkuus tarkistetaan aina ennen kuin virka laitetaan avoimeen hakuun. Rekrytoinneissa korostetaan tiimiosaamista, tieto- ja viestintätekniikan pedagogista osaamista sekä kehittämis- ja kehittymishalukkuutta.

Pysyvät tehtävät täytetään toistaiseksi voimassa olevilla työsuhteilla. Sijaisuudet järjestetään perusopetuksen ohjeiden mukaan.

Kehitys- ja arviointikeskusteluissa käytetään KuntaHR-järjestelmää.

Henkilökohtaiset osaamisen kehittämisen suunnitelmat ja koko henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelma päivitetään KuntaHR-järjestelmään. Täydennyskoulutuksen suunnittelussa otetaan huomioon henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelmissa ja osaamiskartoituksissa esille tulleet tarpeet.

Rehtori vastaa työhyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvien toimintamallien ja ohjeiden toimeenpanosta sekä aktiivisen aikaisen puuttumisen toimintamallin toteutumisesta.

Vuosittaiset työhyvinvointisuunnitelmat toimitetaan sähköpostilla työsuojeluvaltuutetulle. Työhyvinvointisuunnitelman mukaiset toimenpiteet kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan. 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Henkilöstön osaamisen johtaminen

Osaamisen johtamisen tavoitteena on löytää Kalevalan koulun koko opetushenkilöstön potentiaali mukaan lukien ohjaajien osaaminen. Päämääränä on muodostaa mahdollisimman toimivia ja itseohjautuvia, omia työtehtäviä aktiivisesti kehittäviä tiimejä ja vastuuryhmiä. Henkilöstön tiimien ja vastuuryhmien tehtäväkuvia muotoillaan ajantasaisiksi ja tehdään toimijoiden ja vastuuryhmien tehtävät kaikille näkyviksi.  

Henkilöstön osaamista kartoitetaan kehityskeskustelujen yhteydessä tehtävän osaamiskartoituksen avulla. Rehtori käy marras-tammikuussa kehityskeskustelut tiimI- ja työryhmittäin. Lukuvuoden tavoitteena on luoda sujuva käytäntö henkilökohtaiseen työntekijä/ esimies -keskusteluille. Henkilöstö valmistautuu kehityskeskusteluihin orientoivan lomakkeen avulla, jossa kartoitetaan ryhmän / työntekijän vahvuuksia, kehittämistarpeita ja –suunnitelmia. Huomiota tänäkin lukuvuonna kiinnitetään vuorovaikutusosaamiseen ja vastuulliseen tiimi- ja ryhmätyöskentelyyn sekä yhteistoimijuuteen.

Pedagogisena kehittämisen kohteena on kieli- ja kulttuuritietoinen koulu ja oppilasarvioinnin ja oppilaanohjauksen kehittäminen, jotka esitellään tarkemmin tiimien pedagogisissa suunnitelmissa.

Jatkuvana henkilöstön osaamisen kehittämisen kohteena on tieto- ja viestintäteknologian taidot. Tutor-opettaja- ja oppilasagenttitoiminta yhdessä kaupungin koulutustarjonnan avulla edesauttavat monipuolisten tvt-resurssien käyttöönottoa.

Perehdyttäminen

Rehtori ja apulaisjohtaja vastaavat henkilöstön perehdyttämisestä. Kukin tiimien jäsenistä vastaa oman ryhmänsä uusien opettajien perehdyttämisestä. Ohjaajien perehdyttämisestä päivittäiseen työskentelyyn vastaavat apulaisjohtaja ja opetusryhmän opettaja ja ohjaajat.  

Jokaiselle opettajalle on koottu ns. sijaiskansio, jossa on kootusti tiedot mm. opettajan opetusryhmistä, välitunti- ja ruokailuvalvonnoista, koulun säännöistä, välituntialuerajoista ja muista turvallisuuskäytänteistä. Ensisijaisesti kansiota tarvitaan opettajan poissaollessa, jolloin sijainen tietää toimia koulun käytänteiden mukaan. Lyhytaikaisten sijaisten perehdyttämisestä vastaa apulaisjohtaja.

Työhyvinvointi

Kettulan työhyvinvointiparin muodostavat Anni Laitinen ja Päivi Polvinen. He laativat koulun johdon kanssa työhyvinvointisuunnitelman. Työhyvinvointiparin tehtäviin kuuluu kartoittaa työyhteisön toiveet ja huomioida ne mahdollisuuksien mukaan työhyvinvointisuunnitelmassa. 

Työsuojelun tavoitteet toteutetaan yhteistyössä koulun johdon, henkilöstön, työterveyshuollon, työsuojeluhenkilöstön ja luottamusmiesten kanssa. Työhyvinvointipari osallistuu työsuojeluvaltuutettujen järjestämiin työhyvinvointikoulutuksiin ja tuo koulutuksen annin työyhteisölle. 

Työntekijöitä kannustetaan osallistumaan työkykyä edistävään ja ylläpitävään toimintaan. Työhyvinvointitoiminnassa kiinnitetään huomiota henkilöstön jaksamiseen ja työskentelyilmapiirin kohentamiseen. Tyhytoimintaa osallistuu mahdollisuuksiensa mukaan kaikki työyhteisön jäsenet. Toiminta rahoitetaan tyky-rahalla, omavastuuosuudella ja henkilökunnan virkistysrahalla. Työyhteisön hyvinvointia edistää myös vapaamuotoiset toiminnot työn ulkopuolella. Työntekijöille tiedotetaan ajankohtaisista kaupungin tarjoamista hyvinvointia edistävistä toimista.