6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2023 - 2024 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on kieli- ja kulttuuritietoisuus. Koulukohtaisen monialaisen oppimiskokonaisuuden koulu päättää itse oppilaita osallistaen. Vähintään toinen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Osaamisen kehittymistä, koulutusta ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain tehtävillä kyselyillä.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kouluja digitalisaation kehittymistä tuetaan hankkeiden ja vuosittain toteutettavien kartoitusten avulla. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417






Koulun toimenpiteet

Koulun toiminta ja arvot

Koulun toimintaa ohjaa koulumme arvot. Koulun arvopohja tiivistyy kolmeen teemaan, jotka ovat: yhdessä, ympäristö ja aidosti. Koulussa oppiminen tapahtuu yhdessä niin oman ryhmän, kuin koko koulunkin kesken. Huomioimme ympäristön kaikessa oppimisessa, ja toteutamme opetusta myös luonnossa. Aitous välittyy koulussamme etenkin läsnäolon ja vuorovaikutuksen kautta. Arvojen toteutuminen on tavoitteen mukaista, kun ne ovat mukana kaikessa koulun toiminnassa aina pedagogiikasta vuorovaikutukseen ja arviointiin.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet


Vuosittain toteutetaan kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulumme toinen MOK-viikko on Kuopion kaupungin oma, Kieli- ja kulttuuritietoisuus. Toinen MOK-viikkomme teema lähtee muotoutumaan oppilaiden osallistamisesta, sillä kysymme oppilailta itseltään vinkkejä siihen, mikä MOK voisi koulussamme olla.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan eri oppiaineita yhdistävänä toimintana. Tarkempi suunnitelma MOK-viikoista päivittyy myöhemmin.

Koulussamme toteutetaan kaksi monialaista oppimiskokonaisuutta lukuvuoden aikana:

Syksyn MOK: Kieli- ja kulttuuritietoisuus, KALEVALA (siirretty syksyltä -23 keväälle 2024)

Kieli- ja kulttuuritietoisessa MOK:ssa 1.-6.lk tutustuu kansalliseepokseemme, KALEVALAAN, yhteistoiminnallisesti. Saamme koululle myös viikon aikana vierailijoita (Kielilähettiläs sekä Tunne- ja vuorovaikutustaito-ohjaajat). Opiskelemme viikon ajan eriluokka-asteen oppilaista muodostuvissa sekaryhmissä ja vertaisoppiminen onkin tärkeä osa MOK :n toteutusta.

Tavoitteena on luoda ryhmissä oma tuotos Kalevalan jostakin tarinasta/kohtauksesta. Valmis tuotos esitellään muille koko koulun yhteisessä koontitilaisuudessa. Oppilaat osallistetaan valitsemalla ryhmälleen sopivat työtavat ja tuotoksen toteutustavan. Tarkemmat tavoitteet esitelty alempana. 

MOK viikon aikana oppilaan koulupäivät alkavat ja päättyvät lukujärjestyksen mukaisesti. Jokaisen vuosiluokan oppilas käyttää MOK –viikkoon oman vuosiviikkotuntimääränsä (esim. 1.-2.lk 21).

3.-6.lk:n englannintunnit pyrimme pitämään lukujärjestyksen mukaisesti.

Ajankohta: pe 23.2.-to 29.2.-2024
 
Tavoitteet:
*Tutustua monipuolisesti kansalliseepokseemme kirjallisuuden ja kansantarinoiden  sekä kansanmusiikin +kanteleen soiton että kansallistaiteemme ja kansallistaiteilijoidemme kautta. (L1,L2,L3,L4,L5,L6,L7)

*Tutustua tarkemmin ryhmänsä kanssa valitsemaan Kalevalan tarinaan sekä harjoitella tekstien tulkitsemista, esittämistä ja tekstin muuttamista digitaaliseen muotoon (L1,L2,L3,L4,L5,L6,L7)

*Oppia käyttämään valitsemaansa ipadin/O365 -sovellusta sekä huomiomaan turvallinen tvt -käyttö että tekijänoikeudet (L3,L4,L5,L6,L7 )

*Ryhmässä toimiminen ja vuorovaikutus- sekä tunnetaitojen harjoittaminen (L1,L3,L6,L7)

*Tutustua toiseen kotimaiseen kieleemme, ruotsin kieleen. (L1,L2,L3,L6, L7)
 

L1:Oppilas kehittää oppisen taitojaan yksin ja yhdessä toisten kanssa työskennellessä. L2:Oppilas saa ymmärrystä kulttuurien moninaisuudesta.

L3:Oppilas kehittää vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaito-jaan ja sosiaalisia taitojaan.  
L4: Oppilas osaa etsiä tietoa eri lähteistä ja arvioida löydetyn tiedon luotettavuutta.
L5: Oppilas harjoittelee Digitaitokalenterin mukaisia taitoja tehdessään ryhmätehtäviä. L6: Oppilas työskentelee sinnikkäästi ja tekee tehtävät loppuun saakka.
L7: Oppilas harjoittelee osallistumisen taitoja 


 
Arviointi:

*Itsearviointikysely ryhmille

*Yhteinen töiden esittely, palautteen antaminen ennalta arvotulle ryhmälle



Kevään MOK: Liikuntaa ja luontoa (koulukohtainen)

Ajankohta: Kevät 2024, jaettuna keväällä useammalle päivälle

 

Tavoitteet:

* Oppilas oppii liikunnan merkityksen ihmisen terveydelle (L1, L3)

* Innostaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen (L1, L6)

* Innostaa oppilasta kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä (L1, L6)

* Tukea oppilasta työskentelemään erilaisissa ryhmissä eri ikäisten oppijoiden kanssa (L1, L2, L3)

* Lisätä oppilaan arvostamista luontoa kohtaan (L7)

* opetella pienimuotoisesti erätaitoja (L1, L3)

 

L1: Ajattelu ja oppimaan oppiminen

L2: Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu

L3: Itsestä huolehtiminen ja arjentaidot

L6: Työelämätaidot ja yrittäjyys

L7: Osallistuminen, vaikuttaminen ja tulevaisuuden rakentaminen

 

Toiminta:

  • 3–6 lk. laskettelureissu Kasurilaan
  • Tutustumispäivä lähiluontoon
  • Koulupiha koreaksi- päivä
  • Koko koulun retki Rautavaaran Metsäkartanoon tai Tiilikkaan
  • Pyöräretki
  • Unicef-kävely

Arviointi

  • oppilaan itsearviointi liikuntaan ja luontoon liittyvissä asioissa







Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä toteutetaan koulussamme kuukausittain. Koulumme esi-ja alkuopetuksen yhteistyönä on tehty Tiimisopimus yhteistyön toteuttamiseksi.
Sopimus on luettavissa seuraavasta linkistä.

Tiimisopimus 2023-24.docx




Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

TVT-taitojen oppimista harjoitetaan osana muuta opiskelua sekä pyritään tekemään tvt-taidoista ja tekniikan hyödyntämistä luontaisena osana oppimista ja toimintaa, ilman tekniikan itsearvoistamista. Opettajat suorittavat NAVISEC-koulutuksen ja vastaavat Kuopion kaupungin digitaitokyselyyn. Lisäksi koulumme henkilökunta on suorittanut kurssin Tietosuojan ABC julkishallinnon henkilökunnalle. Koulumme digitutor ohjeistaa niin opettajia kuin oppilaitakin tvt-taidoissa. Niin digitutori kuin muut opettajat ovat tarvittaessa yhteydessä koulun omaan digimentoriin. Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista tullaan kehittämään koulun sisäisellä kouluttautumisella. Digitutor ja atk-vastaava auttavat henkilöstöä niin arkisissa kuin isommissakin pulmissa. Atk-vastaava huolehtii koulumme laitteiden toimintakunnosta. Digitutor tuo uusia sovelluksia sekä järjestelmiä henkilöstölle tutuksi palaverien muodossa. Iso osa koulumme henkilökunnan ohjaamisesta digipedagogisissa asioissa tapahtuu kuitenkin matalalla kynnyksellä koulupäivien sisällä. Lisäksi koulullemme on määritelty oma digimentor, joka ohjeistaa ja avustaa koulumme henkilökuntaa, OppilasAgentteja sekä oppilaita tarvittaessa. Digitiimin palaveri on järjestetty koulussamme yhteistyössä digimentorimme kanssa.

Oppilaat toteuttavat Kuopion kaupungin TVT- opetussuunnitelmaa digitaitokalenteria seuraamalla. Tavoitteena on, että jokaisen luokkatason oppilaat saavuttavat heille asetetut tavoitteet ja taitotasot. Hyödynnämme oppilaiden oppimisessa Kuopion kaupungin digipedagogista tukimateriaalia. OppilasAgentti -toiminta on alkanut koulussamme lukuvuonna 2022-2023. Koulumme OppilasAgentit toimivat oppilaiden ja henkilökunnan apuna digipedagogisissa asioissa sekä atk-laitteiden parissa. Digitutor kouluttaa OppilasAgentteja säännöllisin väliajoin. Lukuvuonna 2023-2024 on tavoitteena valjastaa toiminta entistä enemmän osaksi koulun toimintakulttuuria, ja hyödyntää digiagenttien osaamista ja apua luokkien oppitunneilla. 

Jokaisella opettajalla on käytössään henkilökohtainen päätelaite. Koulussamme hyödynnetään viikoittain koulun digitaalisia laitteita, niin Ipadeja kuin Chrome-tietokoneita. Käytämme eri luokka-asteilla molempia laitteita. Koulumme on osallistunut Kuopion kaupungin 1:1 Ipad -pilottikokeiluun, ja kokeilu on tällä hetkellä menossa osalla koulumme luokista. Hyödynnämme koulussamme digitaalisia laitteita ja pedagogisia sovelluksia luontevana osana oppimista ja opetusta, ja poimimme opetukseen ja projekteihin digipedagogista otetta digitaitokalenteria seuraamalla. Lisäksi koulussamme aloittaa syksyllä 2023 pelisuunnittelu-kerho.


Liitteenä Käärmelahden koulun digisuunnitelma.

Digisuunnitelma.pdf


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä