7 Opiskeluhuolto ja muu oppilaan tuki

Tuen toteuttaminen

Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen

Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.

Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.

Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Opiskeluhuoltopalvelut

Opiskeluhuollon henkilöstö osallistuu omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. He voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.


Linkkejä:
Opiskeluhuoltopalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita toimintapaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa vapaita kerhopaikkoja voidaan tarjota myös vanhemmille oppilaille.

Toimintamaksut ovat 120 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 3 h/päivä tai 1-15 h/viikko ja 160 €/kk, jos lapsi osallistuu toimintaan 4 h/päivä tai yli 15 h/viikko. Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai sen puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet. Maksuvapautuspäätöksiä ei tehdä takautuvasti.

Huoltajat voivat hakea maksuvapautusta tai toimintamaksun puolittamista erillisellä hakemuksella. Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa tarvittavat tositteet.

Tulostettavat ohjeet ja -lomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.

Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114


Kulttuuripalvelut

Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle

Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468

Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto


Kirjastopalvelut

Koulun ja Kuopion kaupunginkirjaston yhteistyö perustuu perusopetuksen ja kirjaston yhteistyösuunnitelmaan (linkki). Yhteistyösuunnitelman keskeisenä tavoitteena on tiedonhallintataitojen oppiminen, lasten ja nuorten lukuharrastuksen lisääminen ja monilukutaidon tukeminen. Suunnitelmassa kuvataan yhteistyön toteuttaminen ja sisällöt vuosiluokilla 0 - 9.

Kuopion kaupunginkirjaston ja Kuopion perusopetuksen yhteistyösuunnitelma
Kuopion kaupunginkirjaston verkkokirjasto

Lisätietoja:
lasten ja nuorten kirjastopalveluiden päällikkö Anu Parviainen 044 718 2309


Koululiikunta

Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.

Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.

Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042


Kouluruokailu

Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.

Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.

Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.

Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.

Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.

Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).

Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151


Koulukuljetukset

Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.

Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat


Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Jusa Ruotsalainen 044 718 4221

Koulun toimenpiteet

Opiskeluhuoltosuunnitelma

Opetuksen järjestäjä laatii kaupunkikohtaisen opiskeluhuoltosuunnitelman. Linkki tulossa tähän sen valmistuttua.

Käärmelahden oma opiskeluhuoltosuunnitelma löytyy tästä linkistä. (avautuu omaan ikkunaan)
LINKKI


Yhteisöllinen OHR
Ryhmään kuuluvat rehtori, apulaisrehtori, kuraattori, psykologi, erityisopettaja, terveydenhoitaja, vanhempien edustaja ja tarvittaessa oppilaiden edustaja. Lisäksi ryhmän kokouksiin voidaan kutsua muita asiantuntijoita tarvittaessa. Kokouksia pidetään kahdesti vuodessa, lisäksi voidaan ilmiöiden ja asioiden niin vaatiessa kokoontua useammin. Lukuvuoden aikana valmistuu opiskeluhuollon vuosikello, jossa ehdotetaan kolmen kokouksen mallia.

Arki OHR
Kokoontuu tarvittaessa. Ryhmä käsittelee koulun ja luokkien asioita ja mukaan kutsutaan tarpeelliset henkilöt yhteisöllisestä, sekä luokanopettaja/luokanopettajia sekä tarvittaessa ohjaajia.

Yksilöllinen ohr
Ryhmässä käsitellään yksittäisen oppilaan asioita tarvittavalla ja luvanvaraisella kokoonpanolla.


Aamu- ja iltapäivätoiminta 

Iltapäiväkerho toimii heti koulupäivän päätteeksi klo 17.00 asti. Ip-kerho on kaikille ensimmäisen luokan oppilaille sekä erityisen tuen oppilaille, mutta mikäli paikkoja jää vapaaksi tarjotaan niitä myös muiden luokkien oppilaille. Tarvittaessa paikat täytetään arpomalla.

Kulttuuripalvelut
Koulu osallistuu kaupungin kulttuuripolun tarjontaan. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista sekä koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Koululla vierailee lukuvuoden aikana muutamia esiintyjiä / ryhmiä mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi käydään resurssien sallimissa puitteissa esimerkiksi elokuvissa tai teatterissa.

Kirjastopalvelut
Kirjastoauto käy koululla joka keskiviikko. Oppilaat voivat lainata ja varata juuri itseään kiinnostavia kirjoja. Opettaja voi myös halutessaan tilata kirjastosta luokalleen isomman määrän kirjoja kirjapaketin muodossa. Oppilaita kannustetaan lainaamaan ja lukemaan aktiivisesti ja säännöllisesti.


Koululiikunta

Uimaopetukseen osallistutaan kaupungin ohjeistuksen mukaan luokkien 2-4 kanssa Niiralan uimahallissa. Koulussamme järjestetään yleisurheilu- ja hiihtotapahtumia (tai -kilpailuja) eri luokka-asteille. Osallistumme kaupungin yhteisiin eri lajien kilpailutapahtumiin mahdollisuuksien mukaan. mm. liikkuva-koulu tapahtuma Kuopio-hallissa ja koululaisluistelut.
Koulumme on liikkuva koulu ja tapahtumien lisäksi oppilaat ohjaavat toisiaan välituntiliikunnan merkeissä lähes päivittäin ns. pitkällä välkällä 10.00-10.30. Yksi opettaja on liikkuva koulu-vastuuopettaja.

Koulumme hyvät ulkoilumahdollisuudet ja iso sali mahdollistavat monipuolisten liikuntatuntien ja tapahtumien järjestämisen.

Kouluruokailu
Ruokailu alkaa päivittäin kello 10.30. Joka päivä ruokailutilanteessa ohjataan ja valistetaan oppilaita. Opettaja ruokailee oman luokkansa kanssa. Myös ravintolan henkilökunta valvoo ruuan ottamista. Kaikki ruokalassa olevat aikuiset suorittavat valvontaa koko ruokalassa olonsa ajan. Oppilaat ottavat ruoan itse linjastolta. Henkilökunta kiinnittää huomiota lasten ruoka-annosten monipuolisuuteen, kokoon sekä ruokahävikin määrään. Periaatteena on, että kaikkea maistetaan ja mitä itse otat sen itse syöt. Vanhempainyhdistys tarjoaa xylitol-pastillit ruokailun jälkeen.

Ruokalassa on myös myynnissä pientä välipalaa iltapäivisin sekä aamupalaa aamuisin.


Koulun kerhotoiminta


Koululla toimii lukuvuonna seuraavat kerhot:

Koulun toimintaa, kerho, ajankohta, vetäjä, rahoittaja:

Sählykerho 3-6lk tiistaisin klo 15.00-17.00. Jarmo Antero Oy. OPH kerhotoiminta sekä Harrastamisen Suomen malli
Kokkikerho1-6lk torstaisin 12.3-13.30 ja perjantaisin 14.00-15.00. Maaningan 4H. Harrastamisen Suomen malli.
Pelisuunnittelukerho 1-6lk torstaisin 13.30-14.30. School of caming etänä, opettaja valvoo ja opastaa koululla. Harrastamisen Suomen malli.
Pesiskerho 2-6lk. 5 kertaa huhti-toukokuussa. Ohjaajana opettaja. OPH kerhotoiminta.
Välituntitoimintaa 1-6lk 2.10., 23.10., 13.11. ja 4.12. klo 10.00-10.30 järj. Kallaveden seurakunta.

Lisäksi:
Monitoimikerho 1-2lk. Järj 4h. Maaningan 4h: n toimintaa.






Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä