1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut tai niitä vastaavat prosessit kaupungin linjausten mukaisesti.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Silja Silvennoinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun johtamisen toimenpiteet

 

Käärmelahden koulun rehtorina toimii luottamustoiminen rehtori/luokanopettaja, apulaisjohtaja on luokanopettaja.

Johtotiiminä toimii rehtori-apulaisjohtaja työpari.
Koulun opettajakunta toimii koulun kehittämisryhmänä kokonaisuudessaan.
Oppimisen tuen tiimiin kuuluu erityisopettaja, rehtori ja opettaja, jonka oppilasta tai luokkaa asia koskee. Lisäksi tiimiin kutsutaan myös ohjaaja tarvittaessa.
Rehtorin sijaisena rehtorin poissa ollessa toimii apulaisjohtaja.
Apulaisjohtaja osallistuu yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään opettajien edustajana ja toimii ko. ryhmässä sihteerinä. Apulaisjohtajalle
kuuluu toisinaan myös päivittäiseen johtamiseen liittyviä erillisiä rehtorin määräämiä tehtäviä.
Käärmelahden koulun tiimit:
Kehittämistiimi (koko opetushenkilöstö)
Johtoryhmä(rehtori, apulaisjohtaja)
Digitiimi(digitutor ja atk-vastaava)
Oppimisen tuen tiimi(rehtori, erityisopettaja, lisäksi voidaan kutsua opettajia ja ohjaajia)
Tyhypari(kaksi opettajaa)
Esi-ja alkuopetustiimi(alkuopettajat ja esikoulun henkilökuntaa päiväkodilta)


Opettajille on lisäksi yhdessä sovittuja vastuualueita. Tärkeimmät niistä ovat: Yhteyshenkilö koulun vanhempainyhdistyksen ja koulun välillä, Liikkuva -koulu toiminnasta vastaava opettaja, tyhy-pari, koulun oppilaskunnan vastuuopettaja, digipedagogiikasta ja oppilaiden digiagentti -toiminnasta vastaava digitutoropettaja, tekninen tukihenkilö/atk-vastaava, tekstiilikäsityövastaava, teknisen käsityön vastaava, varastovastaava ja turvallisuusvastaava.

YS-ajan käyttöä seurataan tarvittaessa kirjaamalla siihen yhdessä käytetty aika ylös. Opettajien ja henkilökunnan kokouksista pidetään muistiota, jotka ovat nähtävillä koulun henkilökunnan teams-kansiossa.
Kehityskeskustelut käydään vuosittain ja koulun viestinnästä vastaa rehtori.

YS- tunneista noin kaksikolmasosaa käytetään opettajankokouksiin ja opettajien yhteissuunnitteluun ja loppu yhteistyöhön kotien kanssa (mm. oppimiskeskustelut, vanhempainillat).

Virkaehtosopimukseen kuuluvia Veso-päiviä pidettiin kaksi ennen koulun aloittamista (8.-9.8.-23) ja kaksi puolen päivän (3h) tilaisuutta lukuvuoden aikana. 6.11 koulutusaiheena on tvt-asiat, kouluttajina kaksi opettajaa ja se toteutetaan yhteistyössä Pajulahden koulun kanssa Pajulahdessa. Toinen ns. puolikas veso on päihdekasvatuksesta, kouluttajina Savonia AMK:n opiskelijat. He pitävät myös 4.-6.-luokille päihdevalistusta. 9.8. Koulun opettajat ja ohjaajat suorittivat hätäensiapukurssin yhdessä Pajulahden koulun kanssa.