Koulun toimenpiteet

Talous
Noudatetaan taloudellisuutta. Hankitaan pääasiassa virallisista hankintapaikoista. Hankinnat ovat suunnitelmallisia. Esim. oppimateriaalihankinnoissa pyritään oppimisympäristötiimien väliseen yhteistyöhön sekä pidemmän aikavälin suunnitelmiin.

Taloutta suunnitellaan ja seurataan henkilöstömenojen osalta ReksBud-ohjelman avulla ja muutoin talouden toteutumista seurataan aktiivisesti Vega-seurantajärjestelmän avulla. Talouden seuranta on rehtorin vastuulla. Opettajat ja tiiminvetäjät keskustelevat hankinnoista etukäteen rehtorin kanssa.

Opetukseen käytettävät tuntimäärät ja opetusryhmien lukumäärä määräytyvät koulun oppilasmäärän perusteella saadun budjetin raamittamana. Koululla tunnit jaetaan luokkakohtaisen tuntijaon mukaisten tuntien, luokan oppilasmäärän, oppilasaineksen ja jakotuntitarpeiden mukaan.

Rehtori esittelee tammikuun opettajien ja ohjaajien palaverissa käyttötalousmäärärahat vuodelle 2023.

Pääosa koulukohtaisista rahoista kuluu toimisto- ja koulutarvikkeisiin sekä oppimateriaaleihin, joiden tilauksista aletaan keskustella tammi-helmikuussa, onko joitain oppimateriaaleja tarvetta vaihtaa tai ajanmukaistaa. Rehtori antaa määrärahat tiimeille ja oppimisympäristötiimit valmistelevat tilausesitykset rehtorille. Apulaisjohtaja organisoi opetus- ja koulutarvikkeiden kartoituksen, oppimisympäristötiimit laativat verkkokauppaan omat tilausesityksensä annetun määrärahan puitteissa. Em. perusteella apulaisjohtaja koordinoi tiimien esityksiä päällekkäisyyksien välttämiseksi. Sähköistä opetusmateriaalia hankitaan perinteisten opetusmateriaalien rinnalle, jotta ne palvelevat koulun muuntuvien ja toiminnallisten moniryhmäisten oppimisympäristöjen vaatimaa tiimityöskentelyä ja pedagogiikkaa. 

Yhteisen käsityön hankintoihin varataan tietty summa, joka on vastuuopettajien vastuulla. Iltapäiväkerholle varataan myös oma tarvikeraha, jonka käyttö on IP-ohjaajien vastuulla.


Fyysinen oppimisympäristö
Koulu toimii Hiltulanlahden koulu ja päiväkoti -rakennuksen iloissa. Hiltulanlahden koulun oppilasmäärä on 350. Koulussa on 16 opetusryhmää. Luokanopettajia on 16, resurssiopettajia on 2 sekä lisäksi kaksi erityisopettajaa, yksi erityisluokanopettaja ja rehtori. Koulunkäynninohjaajia on 6.

Opetusryhmät toimivat viidessä eri oppimisympäristötiimiissä:

- 1-2ABC luokkien oppimisympäristö
- 1-2DEF luokkien oppimisympäristö

- 3ABC luokkien oppimisympäristö
- 4ABC luokkien oppimisympäristö

- 5-6AB luokkien yhteinen oppimisympäristö

Oppilaat ja opettajat sekä ohjaajat noudattavat työturvallisuusohjeita. Ennen uusien TN-luokan koneiden käyttöä, käsityökoneiden käyttöön on järjestetty työturvallisuus- ja käyttöönottokoulutus laitetoimittajan toimesta lukuvuonna 2019-2020 kaikille niille henkilöille, jotka käyttävät koneita. Käyttöönperehdytys- ja työturvallisuuskoulutuksia on järjestetty lukuvuosina 2020-2023 Servican toimesta. Jokainen opettaja perehtyy oman oppiaineensa työturvallisuusasioihin. Oppilaat noudattavat järjestyssääntöjä koulupäivän aikana. Koulun järjestyssäännöt käydään läpi heti lukuvuoden alussa oppilaiden kanssa. 

Koulukiusaamistilanteen kartoittamiseksi keskustellaan oppilaiden kanssa sekä syksyllä ja keväällä. Kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja kiusaamistilanteissa toimimme koulun oman kiusaamisen vastaisen ohjelman/mallin mukaisesti. Koulussa toimii kiusaamisen vastainen tiimi sekä vertaissovittelutoiminta VerSo. VerSo-työparin muodostaa kaksi opettajaa.

Koulussa huomioidaan viikolla 37 järjestettävä liikenneturvallisuusviikko. Hiltulanlahden uuden asuinalueen maanrakentamiskoneiden ja raskaan liikenteen aiheuttamia vaaratilanteita koulumatkoihin pyritään ennaltaehkäisemään aktiivisella tiedottamiselle huoltajille ja asioiden käsittelyllä oppilaiden kanssa.

Koulukirjaston kirjat ovat oppimisportaikkojen päädyissä olevissa kirjahyllyissä. Lukudiplomi on käytössä kaikilla luokilla. Lukudiplomina käytetään joko koulun omaa tai Kuopion kaupungin lukudiplomia. Sen avulla aktivoidaan oppilaita lukemaan tasokasta kirjallisuutta eri kirjallisuuden osa-alueilta. Kirjastoauto käy koululla maanantaisin.

Koulun työntekijöille järjestetään turvakävely 22.8. Koulun poistumisharjoitus järjestetään vkolla 38 ja toinen poistumisharjoitus maaliskuussa 2024. Lisäksi marraskuussa järjestetään sisälle suojautumisharjoitus.

Pelastussuunnitelma on laadittu kesällä 2019. Pelastussuunnitelmaan on tehty lisäys tammikuussa 2023 koskien laajennusta. Pelastussuunnitelmasta tehtyyn lyhyempään koulun arkipäivän ohjeistukseen on jokaisen henkilökuntaan kuuluvan pitänyt perehtyä syyskuiseen poistumisharjoitukseen mennessä. 

Tieto- ja viestintätekniikka
Opettajilla on käytössään henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet opetuskäyttöön. 

Office 365 -ympäristö, Google Classroom- ympäristö ja Pedanet-sivusto ovat aktiivisessa käytössä koulussa. Oppilaiden tunnukset on otettu käyttöön keväästä 2016 alkaen. Oppilaat käyttävät henkilökohtaista tunnusta sekä mpass-kirjautumista käytössä oleviin palveluihin.

Koulukohtainen TVT-suunnitelma
1. Koulun henkilöstön osaamista kehitetään osaamiskartoituksen perusteella aktiivisella kouluttamisella ja kouluttautumisella. Jokaisessa tiimissä toimii yksi pedagoginen tukihenkilö.
2. Kuopion digimentor toimii pedagogisten tukihenkilöiden tukena. Pedagogiset tukihenkilöt tarvittaessa koordinoivat digimentorin kouluvierailuihin liittyvät järjestelyt ja jakavat tietoa eteenpäin koululla esimerkiksi tulevista koulutuksista.
3. Koulun tämän hetkiset TVT-laitteet ovat aktiivisessa käytössä. Laitteet ovat varattavissa sähköisten varauskalenterien kautta. Chromebook- laitteet on priorisoitu kiinteisiin varauksiin ja iPadit ovat varattavissa aina tarpeen mukaan. 5.-6. on henkilökohtaiset Chromebook-laitteet. Tämä vapauttaa muuta konekantaa toisten luokkien käyttöön erittäin paljon. Lisäksi osa 2.-luokkalaisista ovat mukana 1:1-laitepilotissa. Pilotti alkoi syksyn 2022 aikana ja kestää ainakin 2024 asti. 
4. Pedagoginen tukihenkilö kannustaa ja ohjeistaa oman tiiminsä opettajia TVT-sisältöjen sitovuudesta ja tarpeellisuudesta sekä läpikäymisestä. Opettajia muistutetaan seuraamaan uutta digitaitokalenteria, joka löytyy osoitteesta digitaitokalenteri.fi. Digitiimi loi viime lukuvuonna koulun oman tvt-polun Classroom-pohjalle. Jokainen opettaja pääsee itse päivittämään taulukkoa, johon kirjataan saavutetut digitaitokalenterin tavoitteet vuosiluokittain. 
5. TVT-vastuiden osa-alueet:

  • Teknisestä tuesta huolehtivat ATK- ja AV-vastaavat tukenaan pedagogiset tukihenkilöt.
  • Pedagogisesta tuesta vastaavat pedagogiset tukihenkilöt.
  • TVT-pedagogiikan kehittämisestä, opetuskäytön seurannasta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustumisesta vastaa koulun digitiimi.
  • Infonäytöistä ja varauskalentereista vastaa 4A-luokan opettaja ja koulun nettisivuista vastaa rehtori yhdessä ATK-vastaavien kanssa.