5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut merkittävät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen


Kieli- ja kulttuuritietoisuuden lisääminen, kansainvälisyystoiminta Hiltulanlahden koulussa


Oppilaskunnan toiminta Hiltulanlahden koululla 2023-2024:

Oppilaskunta toimii hallitusvetoisesti luokanopettajan ja erityisopettajan ohjaamana. Syyslukukaudella jatkaa edellisen lukuvuoden hallitus.

Oppilaskunnalle kootaan uusi hallitus tammi-helmikuun aikana. Hallitus kasataan järjestämällä koululla vaalipäivä, jossa jokainen luokka saa edustajat oppilaskunnan hallitukseen. Vaalipäivän jälkeen hallitus aloittaa toimintansa pitämällä järjestäytymiskokouksen.

Lukuvuoden aikana hallitus kokoontuu säännöllisesti ja järjestää hallituksen ja ohjaavien opettajien kanssa koululle yhdessä suunniteltua toimintaa. Oppilaskunnan toiminnalle on laadittu vuosikello.

Hiltulanlahden koululta on kaksi oppilasedustajaa Kuopion lasten parlamentin hallituksessa. Edustajat osallistuvat lasten parlamentin tapaamisiin. 

Yhteydenpito oppilaskunnan hallituksen ja luokkien välillä tapahtuu keskustellen. Hallituksen edustajat vievät tiedot hallituksen kokouksissa päätetyistä asioista luokkiin ja tuovat toiveet luokista oppilaskunnan hallitukselle. Vanhemmat oppilaat auttavat nuorempia oppilaita tässä tiedonvälityksessä. Oppilaskunta pyrkii vuosittain järjestämään tapahtumia, jonka suunnittelussa oppilaat ovat aktiivisesti mukana.

Oppilaskunnan hallitus tiedottaa myöhemmin toiminnastaan omalla ilmoitustaulullaan. Oppilaita varten koululla on oppilaskunnan aloitelaatikko, johon myös voi esittää toiveita ja palautetta. Huomaa Hyvä -kampanja on tullut osaksi koulumme toimintakulttuuria ja "Vahvuusvariksen herkkupöytä" järjestetään neljä kertaa lukuvuodessa. Kampanjan käytänteitä uudistetaan tänä lukuvuonna.

Kummioppilastoiminta
Kummioppilastoimintaa järjestetään kalenterivuoteen sijoittuvien koulun tapahtumien, juhlapäivien ja oppilaiden toiveiden pohjalta. Kummitunteja pyritään järjestämään lukuvuoden aikana mikäli koronarajoitukset antavat myöten. Kummioppilastoimintaan pyritään luomaan vähitellen omat vuosikellot eri luokkapareille. Hyvänä apuna tähän on MLL:n Kummitoiminnan opas. Esikoulun ja 3ABC -luokkien kummioppilastoimintaa aloitellaan lukuvuoden aikana. Kummioppilastoimintaan laadittu vuosikello.

Liikkuva Koulu toiminta
Hiltulanlahden koulu on Liikkuva Koulu, jossa tarkoituksena on lisätä liikettä koulupäivään. Keskeisenä ajatuksena Hiltulanlahden liikkuvassa koulussa on oppilaiden osallisuus, liikkeen lisääminen, istumisen vähentäminen ja tätä kautta työrauhan ja oppimisen parantuminen. Kaikissa oppimisympärtistöissä pyritään hyödyntämään toiminnallisen oppimisen menetelmiä.

Pitkät välitunnit ovat käytössä joka päivä. Hiltulanlahden koulun piha ja lähiliikunta-alue liikuttaa lapsia monipuolisesti koulupäivän aikana. Koulun kaikki oppilaat osallistuvat välituntilainaamon toimintaan. Välkkäritoiminta on aktiivista ja välkkärit liikuttavat oppilaita sekä välitunneilla että koulun yhteisissä tempauksissa. Välkkärit osallistuvat myös mm. välituntiturnausten ja viikkokisojen suunnitteluun ja toteutukseen. Oppilaskunta tekee yhteistyötä liikuntavastaavan kanssa ottaen tulevana lukuvuonna vastuulleen liikuntalainaamon ja välkkäritoiminnan. Tapahtumatiimi huolehtii koulun yhteisten liikuntatapahtumien järjestämisestä.

Välkkäritoiminnan tarkoituksena on oppilaiden aktivointi mielekkääseen välituntitekemiseen ja -liikkumiseen. Toiminnan vetäjinä toimivat koulutetut Välkkäri-oppilaat luokilta 3-6.

Hiltulanlahden koulussa on aktiivista välituntitoimintaa sekä koulussa toimii välituntikerhoja Keskellä koulupäivää -kerhot ja lisäksi koulupäivän yhteyteen aamuihin ja iltapäiviin on järjestetty useita erilaisia kerhoja Ennen tai jälkeen koulupäivää kerhot. Suomen malli -harrastustoiminta jatkuu kahdella kerholla, joista tarkempi esittely Suomen malli- harrastekerhot linkin takana. 

Taidekaruselli on Kuopion kaupungin taiteen perusopetuksen oppilaitosten yhteishanke. Hankkeen tavoitteena on tarjota perusopetuksen kakkosluokkien oppilaille mahdollisuuksia tutustua taideharrastuksiin kouluilla järjestettävän maksuttoman harrastetoiminnan muodossa, ja samalla tehdä taiteen perusopetusta tunnetuksi ja lisätä taideharrastusten kysyntää Kuopiossa. Hiltulanlahden koululla Taidekarusellia tarjotaan 2. luokan oppilaille. Tarkemmat tiedot Taidekaruselli-toiminnasta löytyy Hiltulanlahden koulun sivuilta Taidekaruselli linkin takaa.

Hiltulanlahden koulu osallistuu mahdollisuuksien mukaan Kuopion kaupungin koululiikunnan järjestämiin turnauksiin, kisoihin ja tapahtumiin.

Hiltulanlahden koulun liikkuvan koulun vuosikelloa pääsee tarkastelemaan liikkuva koulu vuosikello 2023-2024.docx

Kodin ja koulun yhteistyö
Vanhempainillat järjestetään oppimisympäristöittäin. Aiheina mm. opetussuunnitelma, kodin ja koulun yhteistyöhön liittyvät asiat, koulumatkojen liikenneturvallisuus, koulun pihan turvallisuus, koulukyytijärjestelyt, Wilman käyttö, luokkakohtaiset asiat ja oppimiskeskustelut.

Koteja tiedotetaan oppilaan edistymisestä testien, kokeiden, itse- ja vertaisarviointien, oppimiskeskustelujen ja/tai todistusten muodossa ja Wilman avulla unohtamatta kasvokkain tai puhelimitse tapahtuvaa keskustelua.

Luokkakohtaisesti järjestetään oppimiskeskustelut marras-tammikuun aikana luokilla 1-6.

Vanhempainyhdistys:
Koulun vanhempainyhdistys toimii aktiivisesti oppilaiden parhaaksi yhteistyössä koulun henkilökunnan kanssa. Opettajaedustajana lv. 2023-2024 vanhempainyhdistyksen johtokunnan toiminnassa toimii syyskuun loppuun saakka 3C-luokan opettaja ja tämän jälkeen 4A-luokan opettaja. Yhteysopettaja vie asioita koululta vanhempainyhdistyksen kokoukseen ja vastaavasti tuo vanhempainyhdistyksen terveisiä opettajakunnalle.

Rehtori osallistuu vanhempainyhdistyksen johtokunnan kokoukseen sekä marraskuussa että huhtikuussa. Rehtori esittelee marraskuun kokouksessa mm. lukuvuodelle suunniteltua toimintaa ja ottaa vastaan ideoita ja palautetta. Kevään tapaamisessa pääpaino tulee olemaan koulun toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät
- Kirjastoauto käy säännöllisesti kerran viikossa maanantaisin.
- Kallaveden seurakunta järjestää salipäivänavauksen n. kerran kuukaudessa. Opettajia kannustetaan uskonto- ja muihin oppitunteihin liittyvään yhteistyöhön seurakunnan kanssa.
- Välituntikerhoja koulussamme pitävät Kallaveden seurakunta, Kuopion nuorisotoimi ja Puijo Wolley.
- Tehdään aktiivista yhteistyötä Hiltulanlahden koulun vanhempainyhdistyksen kanssa.
- Tehdään aktiivista ja säännöllistä yhteistyötä Hiltulanlahden päiväkodin ja erityisesti esiopetusryhmien kanssa. Joustavan esi-ja alkuopetuksen puitteissa tehdään tiivistä yhteistyötä esikoulun ja koulun alkuopetusryhmien välillä. Virallisia tapaamisia ovat mm. esi- ja perusopetuksen tiedonsiirtopalaverit.

- Yhteistyö Pohjois-Savon opiston kanssa, mm. viittomakielen opiskelijoita vierailee pitämässä oppitunteja.
- Yhteistyö Hiltulanlahden Marttojen kanssa mm. hyväntekeväisyystalkoiden ja yhteisten oppituntien parissa.
- Erilaiset yhteistyön muodot Matkuksen K-Supermarketin kanssa, mm. oppituntien pito sekä koululla että kaupalla ja yhteiset tapahtumat.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä