Äikkä 6.1, j5, 21-22

Korvaava tehtävä 2

Tee tämäkin tehtävä korvaavan tehtävän 1 lisäksi, jos sinulla on enemmän kuin 3 poissaoloa, esim. 4-6.

Tee harjoituskirjan s. 63 tehtävä 2.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Korvaava tehtävä 1

Jos sinulla on kolme poissaoloa, tee tämä tehtävä.

Harjoituskirja s. 86 tehtävä 2.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Teksti 35 pistettä

1. Lue 35 pisteen aine. Keskustele ryhmässä, miksi se on saanut 35 ja mitä ajatuksia aine herättää. Lukekaa tämän jälkeen kommentit aineesta. Oletteko samaa mieltä?
2. Lukekaa kaksi lopussa olevaa malliainetta. Antakaa pisteet ja perustelkaa, miksi annatte ne pisteet.
3. Vertaa rakennetta, kieltä, viittaustekniikoita ja ajattelun tasoa 35 pisteen aineessa edellisiin, arvioimiinne aineisiin.

Ylioppilaskoe kevät 2020 Kirjoitustaito – 3. Tarinat kasvattajina (1. kommentoitu) 35 p.

3. Tarinat kasvattajina

 

3. Mitä tarinat voivat lapselle opettaa?

Kun olin pieni, kirjasto oli suosikki paikkani. Kirjastonhoitaja oppi nopeasti tuntemaan minut nimeltäni ja naapurini tottuivat pieneen tyttöön, joka kantoi melkein itsensä kokoista reppua täynnä kirjoja. Äitini luki minulle tarinoita ja satuja lähes syntymästäni asti, mikä tarjosi niin paljon virikkeitä, että opin lukemaan jo noin neljän vuoden ikäisenä. Oppimisen jälkeen kahlasin pienen kirjaston lastenosaston kirjat lähes kokonaan läpi. Koulussa mielikuvitustani ja sanavarastoani on aina kehuttu. Olen myös kuullut olevani hyvä tunnistamaan muiden tunteita ja sanallistamaan omat tunteeni, sekä ilmaisemaan asiani ja perusteluni selkeästi. Uskon, että kaikilla näillä taidoilla – sekä monilla muilla – on yhteys lapsuuteeni tarinoiden keskellä.

Tarinat ovat turvallinen tapa tutustua omaan moraaliin, sekä yleisiin käsityksiin siihen liittyen. Moraalin pohtiminen ja perusteleminen voi olla nuorellekin toisinaan haastavaa. Tarinoiden moraalinen puoli nousee esiin esimerkiksi hyvän ja pahan vastakkainasettelulla. Bruno Bettelheimin teksti ’’Satujen lumous’’ (katkelma tietokirjasta 1975) käsittelee satujen merkitystä esimerkiksi moraalin näkökulmasta: ’’Pahantekijän lopuksi saama rangaistus ei ole satujen moraalisen opetuksen ydin, - - Paljon tehokkaampi pidäke on varma vakaumus, että rikos ei kannata, ja sen vuoksi pahat ihmiset saduissa aina lopulta joutuvat häviölle.’’ Bettelheimin mukaan moraalia positiivisessa mielessä ei edistä sankarin voittaminen vaan se, hahmon puoleensavetävyys ja siihen samaistuminen. Lapsi pääsee siis tarinoiden kautta jo varhain miettimään tekojen seurauksia niin hyvässä kuin pahassakin. Lapsi saa mahdollisuuden pohtia, mitkä asiat katsotaan yleisesti kielletyiksi ja mitä tapoja suositaan ja mihin kannustetaan.

Tarinat vaikuttavat positiivisesti lapsen mielenteorian kehitykseen. Mielenteoria tarkoittaa sitä, että yksilö ymmärtää omien ja muiden ajatusen ja tunteiden olevan omistaan erillisiä. Lapsi pääsee tarinoiden henkilöiden avulla tutustumaan yksilöllisiin ajatuksiin ja tunteisiin. Esimerkiksi kohtaus, jossa jokin asia saa toisen hahmoista nauramaan ja toisen säikähtämään sekä itkemään, saa lapsen ihmettelemään. Tällaiset havainnot ja virikkeet edistävät mielenteorian kehittymistä. Sen ymmärtäminen auttaa pikkuhiljaa ennakoimaan niin omia, kuin miudenkin tunteita. Näistä taidoista on puolestaan hyötyä sosiaalisten suhteiden luomisessa ja muussa kanssakäymisessä.

Sen lisäksi, että lapsi oppii taitoja muiden ymmärtämiseen, hän saa myös uudenlaisia mahdollisuuksia tutustua itseensä ja monipuolisia heijastuspintoja rakentaa kuvaa siitä millainen on. Lapsella on mahdollisuus verrata itseään ja ominaisuuksiaan tarinoissa esiintyviin henkilöihin. Tarinat ja niiden sisältämät hahmot toimivat myös usein pohjana erilaisille leikeille. Näissä roolileikeissä lapsi mukautuu hahmon ajatusmaailmaan ja käyttäytymiseen. Tämä mahdollistaa erilaisten roolien kokeilemisen ja aloittaa prosessin identiteetin etsimisessä.

On kuitenkin huomioitava myös kääntöpuoli. Lise Myhren sarjakuvassa .’’Nemi’’ (Kesän kasvoja 2006) päähenkilö selittää kaverilleen sitä, miten mielikuvat, joita elämästä saamme televisiosta ja lukemalla vääristävät todellisuuttamme: ’’Kaikki ne tarinat muiden ihmisten elämästä ja kuvittelemme että juuri noin omakin elämä pitäisi olla.’’ Kun lapsi aloittaa koulun, suhde vanhempiin jää pikkuhiljaa taka-alalle ja vertaissuhteiden merkitys kasvaa, jolloin lapsi alkaa myös vertailemaan itseään ikätovereihinsa. Lapsen on tärkeää oppia tunnistamaan fakta ja fiktio toisistaan. Hyvänä apuna tässä toimivat vanhemmat, tarinat eivät ole totta, ne on keksitty. Näin lapselle ei pääse kehittymään vääristynyttä kuvaa elämästä ja maailmasta, eivätkä tarinat häiritse myönteisen minäkuvan ja identiteetin rakentumista.

Tarinoiden vaikutusta epärealistisen todellisuudenkuvan luomisessa voidaan ehkäistä kiinnittämällä huomiota siihen, millaisia tarinoita tuotetaan. Bettelheim nostaa esiin tärekän pointin: ’’Aito satu sen sijaan [kilttien ja turvallisten satujen sijaan] panee lapsen suoraan kohtaamaan ihmisenä olemisen perusehdot.’’ Niinkuin Bettelheimikin katkelmassaan huomauttaa, nykyään lapsille kirjoitetaan suorastaan kaunistelevaa ja murheet sivuuttavaaa tarinaa. Jokaisen ihmisen elämään kuuluu niin iloa, naurua, surua, menetystä kuin vihaakin. Tunteiden kirjo elämän aikana käsittää siis muutkin, kuin positiiviset tunteeet. Tarinoilla on mahdollista tietyllä tapaa ’valmistaa’ lasta näihin vastoinkäymisiin ja nostaa ne osaksi normaalia elämänkulkua. Jos lasta käsitellään kuin pumpulipilvessä ja vastoinkäymiset estetään mahdollisuuksien mukaan, elämän muuttuessa realistiseksi, lapsi ei ole valmis siihen. Koska tarinoilla on mahdollista vaikuttaa, niissä pitäisi käsitellä enemmän näitä Bettelheimin ’’elämisen perusehtoja’’, kuten kuolemaa, vanhenemista ja elämän rajallisuutta. Lapsi oppii sen kautta, että elämään kuuluu hyviä ja huonoja asioita, mutta kaikesta selviää silti.

Lukemisen ansiosta minulla oli nuorena ikäisiini verrattuna hyvin laaja sanavarasto ja käytin sanoja, joiden merkitystä ikätoverini eivät edes tienneet. Minulle ne olivat täysin normaaleja. Saduissa ja tarinoissa ylipäätään kieli on rikasta, ja välillä joiduin jopa kysymään vanhemmiltani jonkin sanan merkitystä. Käsitevaraston kasvaessa itsensä ilmaisu helpottuu. Jo lapsena osasin hyvin sanallistaa tunteeni sekä ajatukseni, jonka avulla onnistuin välttämään ahdistavien tunteiden kasaantumisen ja ratkaisemaan ristiriitoja. Tarinat opettivat minulle siis monipuoliset käsitteet ja niiden käyttämisen, joka puolestaan auttoi minua käsittelemään esimerkiksi vanhempien avioeron kaltaisia tunteita ja kokemuksia jo nuorena. Tarinat voivat siis auttaa ilmaisemaan ja sanallistamaan ajatuksia ja tunteita, mikä pidemmällä aikavälillä edistää jopa positiivista mielenterveyttä.

Tarinoiden voima ja vaikutuskenttä on siis laaja. Ne voivat opettaa meille monia asioita itsestämme ja muista, sekä antaa taitoja erilaisia tilanteita ajatellen. Tarinoiden vaikutusta ei kuitenkaan saa myöskään vähätellä, joten on syytä huomioida, millaisen kirjan oman lapsensa käteen asettaa. Nämä taidot kehittyvät kyllä ilman tarinoitakin. Tarinat tarjoavat virikkeitä tähän kehitykseen ja siten aikaistaa tai syventää sitä. Taidot ovat myös sellaisia, että niiden opettaminen voi olla haastavaa. Tarinat opettavat siis sitä, mitä vanhemmat tai opettajat eivät voi.

Vastauksen pituus: 779 sanaa, 5677 merkkiä

Kommentti / arvio

Kokonaiskuva kirjoitustaidosta: Teksti osoittaa melko hyvää laajan, pohtivan kokonaisuuden rakentamisen taitoa ja hyvää yleiskielen käytön taitoa sekä kykyä kielentää ajatuksia.

Näkökulma-, sisältö- ja aineistovalinnat: Kirjoittajan näkökulma aiheeseen on melko avara. Aiheen käsite ”kasvattaja” on tulkittu aika laajasti – näkökulmaa olisikin ollut syytä hieman täsmentää. Tekstin pääajatus tarinoiden merkityksestä ihmisen opastajina tulee kuitenkin selkeästi esiin ja sisältövalinnat ovat sopusoinnussa näkökulman kanssa. Myös aineistovalinnat sopivat kokonaisuuteen. Tekstissä on omakohtaisia esimerkkejä, tosin ne jäävät hivenen irrallisiksi.

Aineistojen käyttö: Aineistoviittaukset ovat sujuvia ja liittyvät luontevasti osaksi pohdintaa. Omat ajatukset ja aineistoista nousevat näkökohdat erottuvat selkeästi.
Tekstin rakenne: Teksti muodostaa selkeän ja johdonmukaisen kokonaisuuden. Jaksotus on kunnossa, mutta sidokset jaksojen välillä ovat aika löyhiä. Omakohtainen aloitus on kiinnostava, tosin sen yhteys aiheeseen ei ole kovin tiivis. Lopetus kokoaa asian hyvin. Otsikko on toimiva.

Kieli ja tyyli: Ilmaisu on yleisilmeeltään sujuvaa ja selkeää, tosin joitakin oikeinkirjoituksen rikkeitä on havaittavissa.

Arvosana: 35 p. / 60 p.

Arvioi teksti

Ylioppilaskoe kevät 2020 Kirjoitustaito – 2. Kertomukset identiteettien ja/tai yhteisöjen rakentajina (14.) 

2. Kertomukset identiteettien ja/tai yhteisöjen rakentajina

 

Yhden kertomuksen kokoinen unelma

Pienenä minulla oli unelma. Halusin käydä koulut, tehdä hyväpalkkaista työtä, avioitua, kasvattaa puolisoni kanssa kahta suloista lasta turvallisessa lähiöympäristössä ja muuttaa lopulta Portugalin verovapaaseen eläkeparatiisiin odottamaan päivää, jona kuolema kolkuttelisi ovellani. Kerroin itsevarmana tarinaani jo kauan ennen kuin tiesin, millainen ihminen minusta kasvaisi. Tarina ei kuitenkaan ollut oman mieleni tuotos, vaan kulttuurini normalisoima käsitys kiiltokuvaelämästä, jota kaikkien tulisi identiteetistään tai yhteiskunnallisesta asemastaan riippumatta tavoitella. Tarinassa ei ole mitään väärää, mutta kollektiivisena unelmana se vähentää sukupuolesta, uskonnosta ja alkuperästä rakentuvan yksilöllisyyden merkitystä yhteiskunnassamme.

Juha Merimaan artikkelissa "Kuinka monta tarinaa maailmassa on?" (16.12.2016) yhteiskuntamme tarinat nähdään yhden monomyytin kopioina, jotka harvoin yllättävät kuulijansa. Antropologisen monomyyttiteorian mukaan itseään toistavan tarinan sankari "lähtee matkalle ja kohtaa matkansa edetessä häntä auttavia tai vastustavia hahmoja". Vaikka kuvaus onkin suhteellisen monitulkinnallinen, niin kun peliin astuvat draaman kaari, heteronormatiiviset sukupuoliroolit ja onnellinen loppuratkaisu, saadaan tulokseksi joka ikinen kulttuurissamme suosiota saanut action-elokuva tai jännitysromaani. Olemme niin tottuneita lukemaan, kuulemaan ja näkemään samaa kaavaa noudattavia tarinoita, että eläydymme helposti omissa elämissämme yhteen tämän kertomuksen rooleista. Merimaan mukaan tarinoista tekeekin koukuttavia juuri niiden samaistuttavuus. Usealla meistä oli lapsuudessa jokin sankarihahmo, jota ihailimme ylitse muiden. Sankarit kamppailevat tarinoissaan samanlaisia haasteita vastaan kuin mekin, ja pian alamme toistamaan idoleiltamme opittuja käyttäytymismalleja reaalimaailmassa. Onko jokainen meistä tosiaan oman elämänsä sankari, vai olemmeko me kaikki vain kopioita samasta sankarista?

Tarinakulttuurin ja ihmisen elämänkaaren välillä on irroittamaton yhteys, eikä väliin jää paljoa tilaa massasta poikkeavalle ajattelulle. Merimaa kiteyttää ajatuksen hyvin: "Elokuvien tekeminen on kallista, eikä kokeelliselle tai tarinan lait unohtavalle elokuvalle ole helppoa löytää yleisöä tai rahoitusta." Yleisöä löytyy elokuvalle, joka on esteettinen, tietyn kestoinen ja loppuu onnellisesti. Tällainen elokuva peilaa monin tavoin yhteiskuntamme valtaväestön unelmia. Esteettisyys korostuu tavoittelemissamme kauneusihanteissa, muotitrendeissä ja seksikkyyden kaupallistamisessa. Hyvä elämä taas kestää hiukan alle 100 vuotta ja päättyy kivuttomaan kuolemaan perheen ympäröimänä. Esimerkki havainnollistuu myös sitä kautta, että harva meistä haluaisi mennä katsomaan elokuvaa epätavanomaisesta ja tylsästä ihmisestä, saatikaan sitten samaistua tähän henkilöön. Syntyy ikuinen kierre, jossa rahoitamme elokuvien, romaanien ja taiteen kiihtyvää ilmestymistä, päästäksemme kokemaan katharttista vapautumista ja vahvistaaksemme omaa sekä yhteisömme identiteettiä.

Tarinakulttuurillamme on kuitenkin ironinen kääntöpuoli: vaikka haaveilemme samanlaisista elämäntarinoista, evolutiiviset aivorakenteemme ja vaistomme ylläpitävät sosiaalisen statuksen hierarkiaa, jossa ollakseen parempi, on erotuttava joukosta. Maailmassa, jossa kaikki kokevat tarvetta kuulua joukkoon, kilpaillaan siitä, kuka tekee sen persoonallisimmalla tavalla. Tällaista ilmiötä ei ole kirjailtu kertomustemme kankaisiin, vaan olemme yhdessä luoneet sen havittelemalla onnea ja kuuluisuutta. Vaikka kertomukset siis toistaisivat itseään ja loisivat maailmaamme normeja, eivät ne sanele kenenkään elämää kokonaisvaltaisesti. Satujen ytimessä on motiivi tarjota haastetta varhaislapsuuden kehittyvälle moraalikompassillemme ja esitellä erilaisia ihmisluonnon arkkityyppejä. Erilaiset piilotetut allegoriat lapsille suunnatuissa faabeleissa ovat kuin alkeellistettuja prototyyppejä maailmamme vitsauksista, ja niiden tarkoitus on kehittää lapsen omaa tulkintatapaa ja auttaa tätä erilaistumaan omanlaiseksi yksilökseen. Olemme suuressa väärinymmärryksessä satujen kanssa. Vika ei ole tarinoiden teemojen toistuvuudessa, vaan meidän sisäistämissämme tulkintamalleissa. Opimme tavoittelemaan onnellisia loppuja, joihin satujen kauneimpien, rohkeimpien tai rikkaimpien hahmojen tarinat päättyvät, ja käännämme epähuomiossa selkämme taustalla vaikuttavalle moraaliselle opetukselle.

Katkelmassa tietokirjasta "Satujen lumous - merkitys ja arvo" (1975) Bruno Bettelheim kritisoi satujen teemojen laimentumista vuosien saatossa. Bettelheimin mielestä lasten saduissa hyvä ja paha eivät kamppaile kuten ennen, eivätkä lapset enää saa samanlaisia opetuksia elämästä. Tarinoiden aiheiden suunnanmuutos on antautumista nykyihmisen tulkintamalleille, sillä satujen teemat vain mukautuvat siihen, mitä ihmiset haluavat kuulla. "Vallitseva kulttuuri yrittää olla tietämättä ihmisen pimeästä puolesta, se haluaa salata sen varsinkin lapsilta, ja tunnustaa sen sijaan optimistista uskoa jatkuvaan edistykseen", Bettelheim kritisoi. Jatkuva muutos satujen rakenteessa tarkoittaa käytännössä sitä, että joidenkin arkkityyppien representaatio vähenee huomattavasti. Aina elämässä ei voi kuitenkaan olla sankari, vaan välillä joutuu näyttelemään ilkeää äitipuolta, Hadesta, Tuonelan akkaa tai Sancho Panzaa. Elämän rikkaus syntyykin siitä, että roolimme suhteessa itseemme ja muihin on jatkuvassa muutoksessa. Lapsena on helppo samaistua kauneimpaan päähenkilöön, sillä suojelevaa optimismia ja egosentrisyyttä on vielä kukkurallisia jäljellä. Kuitenkin vanhentuessa huomaa, ettei kukaan ole ytimeensä asti puhdasta kultaa, eikä se välttämättä haittaa. Vanhojen satujen lumo syntyy kerronnassa, jossa hyvä ja paha ovat ulkomuodoltaan neutraaleja entiteettejä (kuten eläimiä), jotka opettavat ihmistä tekemään vastuullisia valintoja ja pohtimaan tekojensa seurauksia.

Psykologi Dan McAdamsin mukaan persoonallisuutemme tärkein osa tulee siitä, miten suhtaudumme omaan identiteettiimme ja minkälaista tarinaa kerromme itsestämme. Minäkuvamme on täysin riippuvainen siitä, miten tulkitsemme omia tekojamme ja miten arvotamme erilaisia hyveitä. Jos lähestyisimme satuja ja kertomuksia syvällisellä tasolla, emmekä kiinnittäisi huomiota pinnallisiin tekijöihin kuten kauneuteeen tai rahaan, olisimme vapaampia luomaan omia kertomuksiamme. On mahdollista ja inhimillistä haluta elämässään jotain muuta kuin Merimaan hastatteleman käsikirjoittaja-Pesosen esille nostamat "10 tarinaa Philip Parkerin mukaan", sillä ihmisluonto ei ole koskaan täysin kuvattavissa missään taiteen muodossa. Nykypäivänä taide pyrkii jo provosoimaan ja inspiroimaan, eikä ihmistä välttämättä kuvata muuten kuin ajatuksina, sanoina tai viivoina.

Henkilökohtaisessa utopiassani minäkuvamme eivät rajoittuisi vain yhteen myyttiin, vaan kehittyisivät kulttuurirajoja rikkovaan ja mielikuvitukselliseen itseilmaisuun. En vieläkään ole varma siitä, millainen ihminen minusta kasvaa, mutta sen tiedän, että oma kertomukseni tulee rikkomaan kaikki lapsena oppimani rajat. 

Vastauksen pituus: 6271 merkkiä.

Arvioi teksti

Ylioppilaskoe kevät 2020 Kirjoitustaito – 2. Kertomukset identiteettien ja/tai yhteisöjen rakentajina (13. kommentoitu) 

2. Kertomukset identiteettien ja/tai yhteisöjen rakentajina

 

2. Tuhansien myyttien Maa

Ihminen on kaikkialla. Ikkunasta ulos katsottaessa silmiemme eteen avartuu suuri määrä ihmisen luomuksia: surullisen näköisiä punaruskeita tiilitaloja, 1800- ja 1900-luvun ruutukaavojen mukaan sommiteltuja puutaloja ja runsaasti savuttavia polttomoottoriautoja. Lähisukulaisiamme pidämme Korkeasaaressa kaltereiden takana ja vapaa-ajallamme käymme katselemassa niiden varsin yksinkertaisia rutiineja. Geneettisesti mitättömistä eroista huolimatta todelliset erot ovat valtavat. Ihmiset hallitsevat maapalloa ja muita eläimiä, myös lähimpiä sukulaisiamme. Simpanssit ja muut eläimet eivät tietääksemme usko myytteihin. Usko myytteihin on tehnyt ihmisestä maapallon hallitsijan.

Väite voi kuulostaa erikoiselta, kunnes siihen perehtyy tarkemmin. Myytitkö, nuo todenperäisyydeltään epävarmat suuret kertomukset, ovat tärkeä tekijä siinä, millainen maapallon hierarkia nykyisin on? Tietokirjailija ja vapaa toimittaja Jani Kaaro esittelee myyttejä käsittelevässä kolumnissaan "Emme pääse myyteistä eroon, siksi on tärkeää valita myytit oikein" (yle.fi, 4.3.2018) James Lovelockin kehittelemän Gaia-hypoteesin. Hän kertoo, että Gaia-hypoteesin mukaan maapallo on itseään säätelevä järjestelmä, joka muistuttaa elävää olentoa. Kaaro lisää myös, että Gaia-hypoteesin mukaan oma elämämme riippuu tämän elävää olentoa muistuttavan maapallon elämästä. Kertomus Gaiasta voi aluksi kuulostaa hämmentävältä, mutta tarkemmin pohtimalla sen huomaa olevan rakenteeltaan tyypillinen maapalloa koskeva myytti, maailman toimintaa selittävä uskomus. Ihminen on tottunut omaa elämäänsä määritteleviin myytteihin, joten vieraan myytin sisäistäminen vie jonkin aikaa.

Myyttien läpimurrossa suuressa roolissa on ollut niin kutsuttu kognitiivinen vallankumous. Kognitiivisella vallankumouksella tarkoitetaan ihmisaivoissa vuosituhansien aikana tapahtuneita muutoksia, jotka ovat mahdollistaneet kehittyneemmän ajattelun kuin muilla eläimillä. Ihmisapinat eivät ole juuri juhlineet kognitiivisilla saavutuksilla sitten Harry Harlow’n kehityspsykologisten tutkimusten, kun taas ihmisen aivoissa evoluution myötä tapahtuneet, elinympäristön ja tarpeiden muutoksista johtuvat rakennemuutokset ovat johtaneet siihen, että ihminen kykenee abstraktiin ajatteluun ja tulevaisuuden ajatteluun sekä suunnitteluun.

Abstrakti eli ei-konkreettisten asioiden ajattelu ja tulevaisuusajattelu ovat olleet keskeisessä roolissa myyttejä korostavan maailmankuvan synnyssä. Kari Salminen kertoo Ilta-Sanomien sivuilla julkaistussa artikkelissa ”Tunnetko nämä kreikkalaiset tarinat?” (is.fi, 19.8.2018) antiikin kreikkalaisista jumalista ja kreikkalaisten uskosta siihen, että jumalilla oli suuri merkitys yhteiskunnassa – ne joko auttoivat tai vainosivat heitä. Elämän onnistumiset johtuivat jumalten suotuisuudesta ja epäonnistumiset vihasta. Olympos-vuoren huipulla asuneiden jumalten tekemisillä selitettiin kaikki. Jo ennen antiikin kreikkalaisia eläneet Homo sapiensit kokivat tarvetta maailmankaikkeuden selittämiselle ja hakivat turvaa ja selkeyttä elämäänsä jostakin yliluonnollisesta myytistä. Jokin ei-konkreettinen jumaluus ja sen antamat palkinnot ja rangaistukset koettiin käyviksi selityksiksi tapahtumille, joita elämässä kohdattiin. Tulevaisuuttakin ajateltiin, joten jumalten rangaistusten pelossa kannatti käyttäytyä hyvin.

Pysyäkseen ihmisten suosiossa myytin on vaikutettava pitkäkestoisesti monien ihmisten ajatusmaailmaan. Salmisen artikkelissaan mainitsemat kreikkalaismyytit, kuten sodankäynnin oveluutta käsittelevä Troijan hevonen ja epäonnisen ihmiskohtalon kertova Oidipuksen tarina ovat jo saattaneet häipyä joidenkin mielistä, mutta ne elävät nykyisin uusissa konteksteissa, haitallisina tietokoneohjelmina ja psykologisina käsitteinä. Myös esimerkiksi muslimeille myytit Muhammedista ovat pitkäkestoisia ja yhteisiä: niihin on uskottu kollektiivisesti jo useiden vuosisatojen ajan ja ne ovat pysyneet melko samanlaisina. Niiden voi siis ajatella olevan onnistuneita myyttejä. Kollektiiviseen myytteihin uskomiseen liittyy vahvasti käsite intersubjektiivisuus. Intersubjektiiviset myytit ovat useiden subjektien eli tekijöiden tai kokijoiden – ihmisten – välisiä myyttejä, joiden vahvuus ja uskottavuus piilee siinä, että ne koskettavat suurta määrää ihmisiä. Esimerkiksi kristittyjen Raamatun ja sen vaikutusvoiman voi katsoa olevan vahvasti intersubjektiivisella pohjalla.

Nykypäivän sekularisoituneessa maailmassa voi helposti kuvitella, että myyteille ei ole enää tilaa. Monet myytit perustuvatkin uskontoihin ja niiden merkitystä on aikojen saatossa joko tietoisesti pyritty vähentämään tai merkitys on vähentynyt itsestään. Myös välimatkojen lyhentymisen ja globalisaation myötä on ajateltu, että esimerkiksi tiettyä kansaa, kuten juutalaisia, koskevat myytit menettävät merkitystään eikä koko maailmalle ole enää mielekästä löytää yhteistä, kaikkia eteenpäin vievää myyttiä. Intersubjektiivisia myyttejä löytyy perinteisten uskontojen ja uskomusten ulkopuolelta kuitenkin yllättävän helposti, jos vain osaa etsiä.

Intersubjektiiviselle myytille olennaista on se, että sitä ei käytännössä ole olemassa kuin vain siihen uskovien ihmisten mielikuvituksissa. Jos jokainen myyttiin uskova lopettaa uskomasta siihen, myös myytti ja sen voima katoavat. Tarkkaan ajateltuna nykypäivän yhteiskunnasta löytyy paljon intersubjektiivista. Esimerkiksi raha, sosialismi ja oikeusvaltioperiaate ovat kaikki intersubjektiivisia ja siten, mielenkiintoista kyllä, verrattavissa esimerkiksi antiikin Kreikan myytteihin. Jos yksi ihminen pitää kädessään viiden euron seteliä ja uskoo sen olevan arvoton, häntä pidetään poikkeuksellisena. Jos taas seitsemän ja puoli miljardia ihmistä lopettaa yhtäkkiä setelin arvoon uskomisen, ei jäljelle jää enää mitään, jonka perusteella voisi varmasti todeta setelin olevan viiden euron arvoinen. Rahan arvo on siis markkinatalouden aikakaudella myytteihin verrattavissa oleva intersubjektiivinen käsite. Myytit eivät ole kuolemassa, ne vain muuttavat muotoaan ihmisten kulloisenkin maailmankuvan ja tarpeiden mukaan. Rahan ja erilaisten ideologioiden kaltaiset myytit ovat nykyisen yhteiskunnan perusta. Elämää ilman niitä on hankala kuvitella.

Palataan vielä hetkeksi Lovelockiin ja Gaiaan. Ihmiset ovat kautta aikojen halunneet uskoa myytteihin, jotka tuovat heille turvallisuuden tunnetta tulevaisuuteen. Kristityt ympäri maailman ristivät kätensä iltaisin ja pyytävät jumalaltaan onnea ja suojaa seuraavaan päivään ja siitä eteenpäin. Gaia-myytti perustuu siihen, että suhtautuminen maapalloon inhimillisen kaltaisena olentona saa ihmiset miettimään tekojaan enemmän ympäristön kannalta. Jani Kaaro pohtii kolumnissaan, miten ihmisten käyttäytyminen muuttuisi, kun siihen vaikuttaa yhteistä hyvää tavoitteleva myytti sairaana olevasta maapallosta. Entä jos rahan sijaan tai sen ohella uskoisimmekin intersubjektiiviseen myyttiin inhimillisestä maapallosta, jonka terveyden edistämiseksi meidän on tehtävä muutos? Voisiko jälleen yksi myytti osoittaa ihmiskunnan vahvuuden kollektiivisena toimijana ja maapallon kohtalon hallitsijana?

Vastauksen pituus: 6277 merkkiä.

Kirjavinkkausvideoiden palautuskansio

Kertokaa työssä tekijöiden nimet.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Podcastien palautuskansio

Mainitkaa työssä tekijöiden nimet.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kirjallisuuden purku, vaihtoehto a

Tehkää podcast.

a. Lukekaa kirja 3–5 osassa ja kirjoittakaa kunkin osan jälkeen muistiinpanoja:

  • Mitä kirja saa sinut ajattelemaan maailmasta, siinä kuvatuista asioista, ihmisistä tai itsestäsi?
  • Mitä tunteita koit lukiessasi?
  • Mistä haluaisit podcastissa keskustella parisi tai ryhmäsi kanssa?

b. Keskustelkaa muistiinpanoistanne.

c. Kuunnelkaa virikkeeksi mallipodcast.

d. Suunnitelkaa podcastin sisältöä:

  • Mitä teemoja kirja käsittelee?
  • Mikä kirjassa on mielestänne olennaista?
  • Mitä lukuvihjeitä kirjan nimi antaa?
  • Millainen lukukokemus kirja oli?
  • Mitä ette ymmärtäneet, tai mikä jäi vaivaamaan?

e. Päättäkää rajauksesta eli siitä, mitä käsittelette podcastissa ja mitä jätätte pois.

f. Käsikirjoittakaa podcast. Hyödyntäkää digikirjan luvun 70 ohjetta Näin kirjoitat puhuttavaksi tarkoitettua kieltä.

g. Äänittäkää 3–6 minuutin podcast. Maustakaa halutessanne keskustelua musiikilla tai kirjaan sopivalla äänimaailmalla.

h. Kuunnelkaa podcasteja ryhmissä ja antakaa toisillenne palautetta asteikolla 1–4 (1 = täysin eri mieltä, 4 = täysin samaa mieltä).

Miten meni?
 
   

1

2

3

4

 
Podcastin aloitus herättää mielenkiinnon.
 
 
 
 
 
 
Podcastiin on valittu kiinnostava näkökulma.
 
 
 
 
 
 
Käsittelyä havainnollistetaan konkreettisin esimerkein.
 
 
 
 
 
 
Puhujat keskustelevat luontevasti.
 
 
 
 
 
 
Keskustelua on helppo seurata.
 
 
 
 
 

 
OHJEITA PODCASTIN RAKENTEESEEN Aloitus
  • Aloittakaa energisesti.
  • Esitelkää itsenne, lukemanne kirja ja sen aihe.
  • Vihjatkaa, mistä näkökulmasta käsittelette kirjaa.
Keskikohta
  • Keskustelkaa valitsemistanne aiheista ja kysymyksistä.
  • Kuvailkaa, vertailkaa, tulkitkaa ja perustelkaa näkemyksiänne.
  • Tehkää toisillenne kysymyksiä ja uskaltakaa olla keskenänne myös eri mieltä.
Lopetus
  • Lopettakaa johonkin kiinnostavaan tai tärkeään ajatukseen.
  • Keksikää halutessanne loppuun jokin koukku, joka saa kuulijan janoamaan lisää.
  • Voitte lopettaa myös kertomalla, mitä aiotte seuraavaksi lukea.

TAI 

Tehkää kirjavinkkausvideo.

a. Lukekaa valitsemanne kirja. Tehkää lukiessanne muistiinpanoja. 

b. Katsokaa virikkeeksi kirjavinkkausvideon malli netistä tai pyydä opettajaa näyttämään.

c. Suunnitelkaa oma kirjavinkkausvideonne. Päättäkää asiat, joita käsittelette omalla videollanne:

  • Mikä vinkattavassa teoksessa on kiinnostavaa, ajankohtaista tai muuten kertomisen arvoista?
  • Mitä siitä voisi sanoa suhteessa muihin teoksiin?
  • Minkä kohdan voisi lukea näytteeksi?

d. Tehkää käsikirjoitus, johon kirjoitatte tai piirrätte videon kohtaukset ja kuvauspaikat. Käsikirjoittakaa mukaan vähintään kaksi eri kuvauspaikkaa ja kolme eri kuvakulmaa.

e. Päättäkää, millä laitteella kuvaatte, ja tutustukaa sen editointimahdollisuuksiin.

f. Kuvatkaa video useassa osassa.

g. Editoikaa video noin kahden minuutin mittaiseksi. Käyttäkää tarpeen mukaan musiikkia, tekstejä ja emojeja.

h. Katsokaa videoita ryhmissä ja keskustelkaa siitä, minkä teoksen haluaisitte niiden perusteella lukea seuraavaksi.

i. Arvioikaa toistenne kirjavinkkausvideoita asteikolla 1–4 (1 = täysin eri mieltä, 4 = täysin samaa mieltä).

Miten meni?
 
   

1

2

3

4

 
Videon sisältö sopii kirjavinkkaukseen.
 
 
 
 
 
 
Video saa kiinnostumaan vinkatusta kirjasta.
 
 
 
 
 
 
Video on huolellisesti kuvattu ja editoitu.
 
 
 
 
 
 
Videon jaksaa hyvin katsoa.