EO lukuvuosisuunnitelma2023-2024

Lukuvuosisuunnitelma 2023-2024

  1. Esiopetuksen velvoittavuus, työaika, ilmoittautuminen ja täydentävä varhaiskasvatus

 

Esiopetus on muuttunut 1.1.2015 velvoittavaksi perustuslakimuutoksella (1040/2014). Perusopetuslain (26 a§) mukaan lasten on oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna osallistuttava vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetukseen tavoitteet saavuttavaan toimintaan. Kunnan velvollisuus on järjestää alueellaan asuville lapsille maksutonta esiopetusta.

Kotkassa esiopetus järjestetään v. 2023 - 2024 päivähoidon ja koulujen yhteydessä. Esiopetusyksiköiden esimiehinä ovat päiväkodinjohtajat.

Tavoitteena on, että esiopetuksen toteuttaminen tapahtuisi yhteistyössä sen koulun kanssa, jossa lapsi todennäköisemmin ensiluokkalaisena aloittaa. Lapsen tarvitsema varhaiskasvatus pyritään järjestämään välittömästi esiopetukseen liittyvänä. Esiopetuspaikat voivat muuttua riippuen esioppilaiden määrästä, varhaiskasvatuksen tarpeista sekä tilavaihtoehdoista.  

 

 

Esiopetuksen toimintavuosi 2023-2024 ja loma-ajat

 

 

Syyskausi

9.8.2023 – 21.12.2023
syysloma 23.10. – 29.10.2023
joululoma 22.12.2023 – 7.1.2024

 

 

Kevätkausi

8.1.2024 – 1.6.2024
talviloma 26.2. – 3.3.2024

Pääsiäinen 29.3.-1.4.2024

Helatorstai vapaa päivä 9.5.2024

 

 

 

 

Esiopetuksen päivittäinen työaika on pääsääntöisesti klo 9.00 - 13.00. Valmentavassa esiopetuksessa esiopetuksen päivittäinen työaika on klo 9.-14.00 ma-to ja perjantaisin klo 9.00-13.00. Toimintavuoden kokonaisuudessa esiopetuksessa kertyy yhteensä yli 700 tuntia.

Esiopetukseen ilmoittautuminen järjestetään sen vuoden kevätlukukauden alussa, jolloin lapsi täyttää kuusi vuotta. Ilmoittautuminen toteutuu samoihin aikoihin kuin perusopetukseen ilmoittautuminen.

Esiopetukseen tutustuminen järjestetään esiopetusyksiköissä loppukeväästä ennen esiopetuksen alkua tai elokuussa ennen esiopetuksen aloittamispäivää. Aittakorven esiopetuksessa tutustuminen on ollut elokuun alussa. Esiopetusyksiköt kutsuvat lapset ja huoltajat tutustumispäivään.

 

  1. Eheytetty opetus

Esiopetus pohjautuu opetuksen eheyttämiseen. Eheyttävä opetus rakentuu kokonaisuuksista, jotka liittyvät toisaalta lapsen elämänpiiriin ja toisaalta lapsen maailmankuvaa laajentaviin sekä jäsentäviin sisältöihin. Käytännössä tämä tarkoittaa lasten nostamien sisältöjen liittämistä osaksi oppimiskokonaisuuksia ja yleisten sisältöjen jäsentämistä lapselle merkityksellisten teemojen ympärille. Lapset osallistuvat teemojen valintaan, tavoitteiden asetteluun ja projektien suunnitteluun. Oppimiskokonaisuudet ovat laajuudeltaan ja toteutustavoiltaan erilaisia.

 

Eheytetyssä oppimisessa keskeisintä on kokemusten ja tietojen käsittely vuorovaikutuksessa aikuisten ja lasten kesken. Taito kysyä, etsiä, arvioida ja soveltaa tietoa ovat oleellisia kasvun ja oppimisen ohjaamisessa. Yleiset tavoitteet antavat suuntaa opetuksen toteuttamiselle ja ohjaavat opettajan työtä. Koko esiopetusaika tukee tavoitteiden ja oppimiskokonaisuuksien toteutumista. Näin myös päivittäin toistuvat tilanteet kuten ruokailut ja ulkoilut ovat oppimistilanteita.

 

  1. Päivittäinen työskentely ja esiopetuksen ulkopuolella järjestettävä opetus

 

Oppimateriaali

Esiopetuksen oppimateriaaleissa ja -välineissä korostuvat kokonaisvaltainen oppiminen, leikki sekä muut lapselle ominaiset toiminnan tavat (liikkuminen, tutkiminen, kokeileminen, taiteellinen toiminta). Esiopetuksessa käytetään monipuolisia työtapoja, jotka mahdollistuvat erilaisilla leikki- ja toimintamateriaaleilla sekä havainto- ja työvälineillä. Kotkan esiopetuksessa tavoitellaan sitä, että työkirjoja ei tarvita. Oppimateriaalit varmistavat, että työtavat ovat sekä oppimisen kohde että väline (perusteet). Materiaalien ja välineiden kohdalla huomioidaan pitkäaikainen käytettävyys. 

 

Ruokailu

Koulussa esiopetusryhmä ruokailee oppilasravintolassa sopivana hetkenä, hygienia huomioiden. Ruokailu on esiopetusyksikön yhteinen hetki, jossa henkilökunnalla on mahdollisuus lasten yksilölliseen huomioimiseen.  Esiopetuksen ruokailutilanteissa tuetaan lapsia hyviin tapoihin, säännölliseen ruokailurytmiin ja terveellisiin ravintotottumuksiin. Ruokalista on esi- ja perusopetuksessa sisällöltään sama.

 

Opintoretket ja tutustumiskäynnit

Kotkan esi- ja perusopetuksen kulttuuripolku on osa esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita. Kulttuuripolku turvaa vuosittaisia suunnitelmallisia työpajoja ja vierailuja jokaiselle luokka-asteelle esiopetuksesta yläkouluun. Tavoitteena on, että lapsi tutustuu kotkalaiseen kulttuuriperintöön ja taide-elämään tekemisen kautta. Kulttuuripolussa jokaisella luokka-asteella on oma taiteen tai kulttuurin ala. Esiopetuksessa kulttuurin ala on kirjasto. Esiopetusvuoden aikana lapset tutustuvat oman ryhmänsä kanssa kirjastoon nimenomaan palveluna ja harrastuspaikkana.

 

  1. Esiopetuksen muu toiminta

Teema- ja toimintapäivät

Järjestämme 2-3 kertaa vuodessa esikoulun yhteisiä liikunta- ja urheilutapahtumia sekä vuoden aikana toimintapäiviä vuodenaikojen ja lasten esittämien toiveiden mukaan.

 

Juhlat

Aittakorven esikoulussa vietetään joulu- ja kevätjuhlat.  

 

 

  1. Arviointi ja kehittäminen

Kotkan kaupungin esiopetuksen kehittämisen perustana on esiopetuksen toteuttamisen ja kuntakohtaisen opetussuunnitelman arviointi. Arviointi toteutuu mm. henkilöstö- ja asiakaskyselyn sekä ammatillisen arviointikeskustelun muodossa. Arvioinnissa keskitytään yleiseen hyvinvointiin, oppimisympäristöön, pedagogiaan ja toiminnan järjestämiseen liittyviin tekijöihin.

 

Asiakaskyselyssä huoltajilla on mahdollisuus kirjoittaa toiveita ja palautetta yksiköille sekä esiopetuksen järjestäjälle. Lasten palautteet nousevat esiin päivittäisessä toiminnassa ja lapsikohtaisissa kasvun kansioissa. Myös huoltajilla on mahdollisuus antaa päivittäin palautetta henkilökuntaa kohdatessaan.

 

Esiopetuksen toimintakulttuurissa aikuiset ovat läsnä lapsille huomioiden lasten arjessa esiin nostamat kehittämisideat ja arviointikeskustelut. Keskustelukulttuuri mahdollistaa tapahtumien muistelun, kokemusten ja näkemysten vaihtamisen. Lisäksi lapset ovat osallisena opetuksen arvioinnissa ja suunnittelussa erilaisten toiminnan seuraamiseen ja tarkasteluun käytettyjen menetelmien kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi lasten kokoukset, käsitekartta- tai aikajanatyöskentely.

 

Ryhmässä lasten kanssa dokumentoidaan ja arvioidaan toimintaa Positiivinen tuuri työkalun avulla. Työkaluun tallennetaan lasten nostamia heille tärkeitä tapahtumia ja oppimisen hetkiä esiopetusvuodesta. Menneitä tapahtumia myös tarkastellaan yhdessä vuoden varrella ja opitaan huomaamaan yhteisiä kehittymisen askeleita.

 

 

 

 

  1. Alkuluokkatoiminta ja muu opetuksellinen yhteistyö

Kotkalaisen lapsen oppimisen polkuun kuuluu olennaisesti alkuluokkatoiminta.

Toiminnassa esi- ja perusopetus ovat yhdessä suunnitelleet ja yhdessä toteuttavat opetuksellista yhteistyötä. Siinä korostuvat erityisesti matemaattiset ja kielelliset sisällöt.  Sisältönä em. lisäksi ovat mm. turva-, ympäristö- ja taidekasvatus. Alkuluokkatoiminnasta laaditaan yksikkökohtainen suunnitelmarunko. Esikoululaisista ja ensimmäisen luokan sekä 1-2-yhdysluokan oppilaista muodostetaan pienryhmiä, joita ohjaavat ja opettavat esikoulun ja koulun henkilökunta.

Aittakorven koulun laaja-alainen erityisopettaja vierailee jokaisessa esiopetusryhmässä kerran viikossa. Aittakorven koulun kuraattori voi osallistua tarvittaessa vanhempien kanssa pidettäviin palavereihin.

 

  1. Yhteistyö

Esiopetus on varhaiskasvatuksen hallinnoimaa. Esiopetusyksiköt sijaitsevat koulujen kanssa yhteisissä tiloissa tai koulun välittömässä läheisyydessä. Järjestämistapa antaa hyvän lähtökohdan säännölliselle yhteistyölle perusopetuksen kanssa. Esiopetusikäisen lapsen varhaiskasvatus pyritään järjestämään esiopetuksen kanssa samoissa tiloissa ja saman henkilökunnan toimesta. Yhteistyö ja tiedon kulku lasta koskevissa asioissa on tällöin saumatonta.

Esiopetuksessa toteutuu kaksi nivelvaihetta. Ensimmäinen on siirtymä varhaiskasvatuksesta tai kotoa esiopetukseen ja toinen esiopetuksesta perusopetukseen. Lapsen aloittaminen esiopetuksessa käynnistyy tutustumispäivässä lapsen ja perheen kohtaamisena. Yhteistyö jatkuu päivittäisinä tapaamisina huoltajien kanssa ja lapsikohtaisen suunnitelman laatimisena. Lapsen kasvun ja oppimisen tuen jatkumisesta huolehditaan erityisesti lapsen siirtyessä muusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta perusopetukseen. Varhaiskasvatuksen erityisopettajat työskentelevät esiopetusyksiköissä lapsen kasvun ja oppimisen tuen tilanteissa. He ovat myös huoltajien yhteistyökumppaneita. Varhaiskasvatuksen konsultoiva kieli- ja kulttuuriopettaja työskentelee ajoittain esikoulussa henkilökunnan tukena.

Lapsikohtaiset suunnitelmat laaditaan tarvittaessa yhteistyössä neuvolan terveydenhoitajien kanssa. Neuvolan terveydenhoitajien lisäksi oppilashuollon työntekijöinä esiopetuksessa ovat koulukuraattorit. Huoltajat ovat aina mukana neuvolan, kouluterveydenhuollon ja koulukuraattorin kanssa toteutuvassa yhteistyössä.

Aittakorven esikoulussa pidetään vanhempainillat syksyisin. Keväällä pidetään perheille tarkoitettu yhteinen tilaisuus. Tiedottaminen vanhemmille tapahtuu keskusteluissa, Muksunetin (Tieto-Edu) välityksellä, sähköpostein ja tekstiviestein. Joitain asioita infotaan eteisen ilmoitustauluilla/ulko-ovessa. Eteisen ilmoitustaululla on toivelaatikko, johon voi laittaa toiveita tietylle ryhmälle tai esikoululle yleisesti.

Pedanet-nettiympäristö ( https://peda.net/kotka ) on vanhempien käytettävissä. Pedanetissa on esiopetuspedagogiikkaan liittyvää sisältöä.

Muksunetti - ohjelmaa (vanhemmille Tieto-Edu) käytetään tiedonvälitykseen ja hoitovuorojen ilmoittamiseen kauden aikana. Toivomme kaikkien vanhempien kirjautuvan em. ohjelmaan. 

Aittakorven esikoululla ja Lankilan päiväkodilla on yhteinen vanhempainneuvosto, jonka toimintaan ja toiminnan ideointiin voivat osallistua kaikki halukkaat vanhemmat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä