Pihkoon koulu esiopetus

Omena matematiikkaa..

Onerva Haltijamuori lähetti meille omenoita Tiistaina 14.11. Omenoita leikellessä laskimme samalla kuinka kokonaisesta omenasta syntyy 2 palaa..4...ja 8. Entä jos söit yhden...montako jäi ? 8-1? jne...

Onervalla taitaa olla meille vielä muitakin juttuja nutturassaan!

Taunon tutkimusmatkalla...

Tauno Tassusen tutkimusmatka on edennyt jo taika-avaimeen E. Tarinassa Essi-pupu etsi veljeään Ossia , joka oli eksynyt. Keskustelimme aiheesta. Eskareista jotkut kertoivatkin eksymisestään kaupassa yms.
Pohdimme kuinka on viisasta toimia sellaisessa tilanteessa.

Kekri

3.11.2023 vietimme perinteisesti KEKRI-juhlia. Halloween on niin suurieleiseti esillä, joten me eskarissa haluamme muistuttaa Suomalaisista perinnetavoista mm. Kekristä ja poltella KITUPIIKKIÄ Naurislyhtyä Kurpitsan sijaan.

Eskarit pääsivät Maahismuorin mukana laulamaan, soittamaan ja herkuttelemaan, sillä onhan Kekri sadonkorjuun ja aiemmin menehtyneiden esivanhempien ja läheisten muistamista. Kekri on salaperäisyyden ja taikojen juhla. 
Ennen sähkövaloa pirttien hämärässä kerrottiin usein jännittäviä tarinoita. Kekrinä nuoret pukeutuivat Kekripukeiksi tai Kekrittäriksi kulkien talosta taloon ruokaa ja juomaa pyytämässä. Jos niitä ei talossa tarjottu saattoi Kekripukki uhata vaikkapa uunin särkemisellä.

Uimakoulussa..

Loka/Marraskuun taitteessa meillä eskarissa oli kahtena päivänä uimakoulua. Tilausajo kuljetti meidät Karhulan uimahallille. Siellä uimaopettaja Mirka odotteli meitä ja neuvoi kuinka toimitaan uimahallissa.
Suihkun ja saunan kautta kuljimme uima-altaalle ja siellä vesileikkien kautta tutustuimme vesielementiin.
Mirka osaa taitavasti huomioida jokaisen uimarin. Eskareista uimapäivät olivatkin huippujuttu!
Jokainen uimakoululainen sai muistoksi Diplomin.

Retkestä retkeen...

Lokakuussa retkeilimme linja-autolla Missä nyt tuulee näyttelyyn. Professorin opastamina saimme tietoa sääilmiöistä. Sää meita tuulella ja sateella hemmoittelikin.


20.10.2023 lähdimme retkelle Hirssuon laavulle koko koulun voimin. Makkara, lihapiirakat ja munkkirinkelit maistuivat. Kylläpä oli reippaita kävelijöitä. Tikka koputteli kelopuussa. Teimme hienon tilkkutäkin metsään. Kylläpä Metsänkuningas Tapio ilahtuu.

Esiopetus rullaa taas käyntiin ....

2023 Elokuussa Eskari alkoi rullata toista lukuvuottaan Pihkoon uudella koululla. Esioppilaita Kotkien ryhmässä oli vähemmän kuin edellisenä vuonna , joten koululle tupsahtivat myös 5-vuotiaat Viiriäiset.

Suurin osa eskareista tunsikin jo toisensa, mutta sekaan tupsahteli uusiakin kavereita. Taunosta oli kiva huomata, että joukossa oli entisten eskareittan sisaruksiakin.

Niin sitä päästiin alkuun ja alettiin tutustua toisiimme. Taika-avaimia etsiskellessä tutustuimme Aulis Armaiseen A-kirjaimen merkeissä. Nukketeatterissa Tauno lähtikin Pilvimuorille lapsenvahdiksi, koska muorilla oli pyykkipäivä. Voi niitä villejä pilvilapsia. Villikko joutuikin pulaan piirtäessään Iivari Itulan tauluun "Rosamunda kuningatarperuna" viikset. Onneksi kaikki päättyi hyvin. Löysimmepäs I-kirjaimenkin.

U-kirjain tuli tutuksi Setä Sammakon uimakoulussa ja S-sadussa kuulimme Kullervon serkusta Sulo Sukkelakoivesta.

Kuuotus Uinulle olemme valmistaneet Kuulimaa ja munipas Uinu meille kiitokseksi täysikuun Perjantaina 29.9.

Luontotuvalla olemme leikkineet ja laavullakin on käyty. Metsä on Suppilovahveroita pullollaan. Niitä osa lapsista keräsikin kotiinvietäväksi.
 Metsässä leikkiminen ja toimiminen onkin tosi hauskaa puuhaa.

Koulun ope Anni on käynyt meitä tapaamassa ja tehtäviäkin eskareille tuonut.
Veo Anun opastuksella tehtiin Lukimat-tehtävä.

Tästä jatkuu taas eskarielämä ja nurkantakaa kurkkaa jo vanha tuttu Noita Näärännäppy...

Aarteen jäljillä

Torstaina 18.6 Armon vuonna 2020 lähdimme Merirosvo Sepeteeus Sillinpään mukana etsimään Kapteeni Kaarle Kalmanleuan aarretta. Tykit jyskyivät ,kun kuljimme kartan vihjeitä seuraten metsärosvojen metsikköön. Aarre löytyi ja urheat seikkailijat saivat palkkion. He saivat myös ratkoa pienen matemaattisen merirosvotehtävän.

Agentti Neronaruilee

Pikku Kakkosessa Yökyöpelitohjelmassa seikkaillut Agenttinero Naru oli meistä kiva ohjelma,Siitä innostuneena meistäkin tuli Agentteja.
Eskarissa etsimme Vakoilulaitteesta lähteneitä johtolankoja ja löysimme......HA HAA aarteen!
Perjantaina Harmiton Herhiläinen huomasi laitteen..kiinnostui sylinteriputkista ja muutti koneeseen.

Hippu happu hoppu..eskari alkaa olla loppu

Näin se vuosi vierähti. Tuli vähän erilainen vuosi tästä K:sta johtuen. 14.5 palasi suurinosa eskareista takaisin.Tauno oli niin ikävöinytkin lapsia. Viimeisillä viikoilla tutkailtiin liikenneasioita...retkeiltiin ja "pelattiin" liikuntaAfrikantähteä lähimetsikössä.

27.5 teimme kaukaisemmalle laavulle koko aamupäiväretken. Johanna kuljetti meille eväät autolla ;Aurinkomuussia...Broileripihvit...salaattia yms. Leipoipas Johanna Kaarina Kettulan kanssa meille Vadelmamuffinssitkin mukaan. NAM ! Käki kukkui ja muurahaiset ahersivat. Voikukkia ,Orvokkeja ,Lemmikkejä näkyi matkalla. Tuomi kukkii....
Vietimme laavulla kesällä 7-v täyttävien synttäreitä...Peipponenkin lauloi mukana.

28.5 on totarin jako ja kukitus..taitaa jätskikin maistua !

Perjantaina katselemme nukketeatteria.MITÄ IHMETTÄ!!!!  
Kalevi aikoo taas lähteä seikkailemaan.Kalevi Kettulan veri vetää maailmalle...hän on tutkimusmatkailijaluonne.
Kaarinalle,Kyöstille ja Karkille taitaa tulla ikävä isukkikettua. No Elokuussa Kalevi palaa...aina hän on palannut kotiin niinkuin muuttolintu!

Teksti

Kevät tuli ja Västäräkki.Kipittelee polulla Hämähäkki. Perhoset ilmassa leikkien liitää, Muurahaiskeolle palokärki kiitää. Kohta se saakin suihkun hurjan.Muurahaishappoa päälle ryöstäjän kurjan. Murkut ei muniaan helpolla anna...kamoon kamut kaikki ..piiloon ne kanna.


Jokos olet nähnyt muurahaisia metsäpoluilla?

Kuusilapsen istutus

Tiistaina istutimme kuusentaimen pihalle.Olimme löytäneet sen metsästä.Joku oli ruopinut se ylös maasta Hau Hau ?Kuusilapsi joi vettä ämpäristä ja tänään sai juurensa maanmultaan. Kasva kasva kuusilapsi!

Vappu 2020

Torstaina 30.4 vähän vappuilimme. Tauno pumppasi ilmapalloihin ilmaa...Kaarina paistoi munkit ,Kullervo asetteli serpentiinit roikkumaan ja Kalevi oli valmistanut simaa.Kyösti kaivoi karkkijemmasta kettukarkkejaan jakoon.. Laulelun, soittelun ja herkuttelun kera juhlistimme vappua. Olipa paikalle saapunut ihan todellinen prinsessa hovi mukanaan. Hämähäkkimies, vihreä saurus, kaalimato ja luurangot sekä kurpitsanoitakin tulivat paikalle. 
Aarne Alligaattori etsi viidakosta karanneita papukaijoja. No ne olivat munineet pussukoihin ja munista oli kuoriutunut ...no mitäs muuta kuin papukaijoja ja olipa yhdestä munasta putkahtanut allikaattorin poikanen.Se lähti Saimin hoitoon.

Aurinko lämmittää..

Auringon lämpö tunkeutui siilipariskunta Piikkisten pesään.Pitkään nukkuivatkin eskarin kaapin päällä.Tauno haukahteli innoissaan kun pesässä alkoi kuulua nikkarointia.Simo -isäntä on rakentanut Siiri -muorille uudet kaapit keittiöön ja kunnostanut oman polkupyöränsäkin.Oletkos sinä ajellut pyörällä ? Hei muuten Aulis Armainenkin tupsahti kylään siileille aarre-arkkuineen. Elokuussa hänet A-taika-avaintehtävässä tapasitkin. Muistatkos?
Minkähän kasvin siemeniä aarre-arkussa on? Kasvi on saanut nimensä taivaalla loistavasta energiapallosta.

Ratkaise ristikko!

Laboratoriossa

Kokeilimme punakaalimehun avulla aineen PH-arvoa. Niilo neutraalin punakaalimehun lisättiin Erkki Emäksen ruokasoodaa ja städäm kaalimehu muuttui sinivihreäksi.Harri Happo pyysi lirauttamaan kaalimehuun etikkaa ja oho pinkiksi muuttui violetti kaalimehu.
jos kokeilee kotona vain äidin ja isän luvalla yhdessä!!!Voi tulla sotkua ja suttua.


Myös ilmapallo täyttyi hienosti kun palloon sisään laitetaan ruokasoodaa ja ilmapallo etikkaa sisältävän pulloon kaulaan. Sooda kohtaa etikan ja ilmapallo alkaa täyttyä.

Pikkumetsän kevät

Keskiviikkona 22.4 lähdimme läheiseen metsikköön majanrakennus hommiin.Eskareista mukana olivat Sebu ja Saimi,Karhuista Martti ja Samu sekä Siilien Eeka.Ilma oli ihana ..linnut laulelivat meille,aurinko lämmitti. Näimme Sinivuokon ja valkovuokon.Pajuissa pörräsi kimalaisia ja kekomurkut olivat heränneet.Voi sitä vilskettä.

Koulun pihalla hurisee ja surisee,mutta se ei ole kimalainen vaan Kalle-kaivinkone.Vanhan koulun purku on alkanut.
Nyt jännityksellä seuraamme jatkoa.

Eskaritiloissa käy myös sutina. Paikkoja siivotaan urakalla! Hyvä Merja ja Flora. Kaarina auttelee minkä kerkiää. Kalevi ja Tauno ovat kantaneet tavaroita.

Huhtikuun" häntä" heilahtaa...

Niin se vaan on ,että kohta on Huhtikuu loppu. Pääsiäinen meni ja Vappu tulla hurisee.Ilmapalloja on kaupassa myynnissä...kaikenlaisia.
Sima käymään ja munkkireseptit esille! Toukokuu torveaan soittelee....Kaarinakin jo munkkitaikinaa virittelee!

Minulla Suskulla oli muutama lomapäivä ja luonnossa kulkiessa löytyi monta kevään ihmettä. Sitruuna perhosia ja Suruvaippoja on lennossa. Kevään kukkia sini-ja valkovuokkoja nousee maan alta. Lintumaailmassa on vauhdikasta. Meriharakoita,noita oranssinokkia lentelee Pihkoonkin maisemissa.Ilmasta voi kuulua kimakkaa ääntelyä sen lentäessä yli. Oletkos kullut ? Pelloilla myös Töyhtöhyyppä lentelee soidinlentoaan leveät siivet lepattaen.

Tänään 21.4.niistä Sebun ja Saimin kanssa rupateltiinkin. Lintu- ja Hyönteiskirjaa tutkailimme. Etsippä sinäkin isän ja äidin avustuksella tietoa miltä näyttää esim. Suruvaippa tai Kottarainen,. Peipon laulu soi jo heleästi puiden latvuksissa. Tunnistatkos Peipon?

Taunokin sanoi ,että tuoksuu jo melkeín kesältä. Niin nyt on pariksi päiväksi luvassa lämmintä. Tauno näki Kimalaisia Pajupensaissa siitepölyä pöllyttämässä ja mettä keräämässä. Kullervo kertoi Koivujen tuottavan mahlaa. Niin Kokki Klorofylli on tainnut onnistua keitoksissaan. Kohta varmaan hiirenkorvat koivuihin putkahtaa. Kyösti huomasi jo Muurahaisten heränneen.

Tehtäviä tekemässä....

Kullervon pikkuserkut Essi ja Ossi tulivat Kullervolle hoitoon. Äitijänöliini oli lähtenyt Porkkanamarkkinoille.
Pikku jänöliinien lastenhuone kotikolossa on aivan sekaisin .Onneksi Saimi ja Sebu auttelivat tavaroiden hyllyyn järjestämisessä.

Kullervo Kaalinperän Luontopolku Koivukosken padon luonnossa

Kullervo on lähtenyt luontoloikalle .Kymijoen reunaa polveilevaa polkua Koivulan puolella se on loikkinut keväästä huumaantuneena.
Tänään 9.4.2020 Kullervo pyysi Taunoa,Suskua,Justusta,Sebua ja Merjaa samalle polulle luontoa tutkimaan. No Tauno ehdotti heti;
"Nyt Valokuvataan polulle etapit,joihin piilotetaan Kullervon vihjekortteja".Korteissa on Kullervon kuva ja toiselle puolelle TAIKA-AVAIN.
Taika-avaimista muodostuu salasana,jos sen selvität voit lähettää sanan eskarin puhelimeen tekstarina. Silloin Kullervo ja Tauno tietävät sinun olleen polulla samoilemassa. Kullervon kuvakortin lisäksi, löydät tehtäväkortteja. Perheesi kanssa voitte viettää mukavan, leikkimielisen hetken polkua kulkien. Otappa mukaan eväät ja herkuttele kosken kohinaa kuunnellen.

PADON ALUE ON KIEHTOVA,MUTTA MYÖS VAARALLINEN. VETTÄ ON KOSKESSA NYT VALTAVASTI. SIKSI SINNE VOI MENNÄ VAIN AIKUISEN KANSSA. TURVALLISUUS ON TÄRKEÄÄ!
KULLERVON ETAPPIPISTEITÄ ON 8. VAIKKA NE LOPPUVAT VOI POLKUA JATKAA KOHTI KOIVULAN VOIMALAITOSTA JA GOLFKENTTÄÄ:

VOIT PALATA SAMAA POLKUA TAKAISIN TAI KOIVULAN VOIMALAITOKSEN JA GOLFKENTÄN LUOTA LÄHTEVÄÄ KEVYENLIIKENTEEN REITTIÄ PITKIN.
Tässä perässä ovat VALOKUVAT, joista Kullervon kortit voi löytää.Joissain kohde-etapeissa voi olla muutamakin vihjekuva. Sebu ja Justus ovat valinneet ja kuvanneet kohteet.
Hyviä hyppelyitä kotiseudun vesiväylän maisemissa toivoo Kullervo ja Tauno

Munamiesten linja-auto

Tarvitset jokaiselle pelaajalle oman munakennoston(sama määrä paikkoja).Askarrelkaa jokainen niin monta miestä kun on paikkoja.
Heittäkää noppaa/noppia ja kyytiin se munamies jonka numero on sama kuin nopassa/nopissa esim 5+5=10.
Se jolla bussi ensin täynnä voittaa.Pomppufiilis soimaan!

Pääsiäinen tulossa...

Ensi viikolla on pääsiäinen. Ilmankos se outo keltainen lintu lensi eskariin. Se on DODO-lintu.Se tekee pesän vierasperäisistä kirjaimista.
DODO-tehtäviä löytyi täältä .

Pääsiäispyhinä voit haastaa perheen noitalentokilpailuun. Piirtäkää noidat(mielellään pahville) nimetkää.Metallisesta avainrenkaasta
noidan yläosaan rengas, siimaa tai liukasta lankaa,joka pingotetaan vaikkapa tuolien väliin. Puhaltamalla tai sulalla liikuttamalla noita lentää.Ottakaa aikaa..kuka on nopein?

Voitte myös taitella paperista (katso kuva) hupi"sormikon". Kysytään toiselta mikä luku ja liikutellaan sormikkoa niin että näkyy 4 kuvaa
Kuvan alta löytyy joku huumori vinkki. Tässä yksi esimerkki .Sormikon voi tehdä omillakin aiheilla..mielikuvitus peliin.

NOITA NÄÄRÄNNÄPPY

NOITA PÄÄSIÄISMUNAN TAIKOO,KENELLE SEN ANTAA AIKOO?
ONKO HERKKU HÄMÄHÄKIN,JOKA KUTOI TILKKUTÄKIN?
EHKÄ SE ON HIIREN HASSUN..SALAMAHÄNNÄN, HÄÄRÄTASSUN.

Viikko vilahti..

MAANANTAINA MAISKUTELTIIN
TIISTAINA TIRSKUTTIIN
KESKIVIIKKONA KEHUTTIIN
TORSTAINA TEPSUTELTIIN
PERJANTAINA PIRISTYTTIIN
LAUANTAINA LAULELLAAN
SUNNUNTAINA SUUKOTELLAAN

JÖHVELI HÄMÄRÄTASSUTTAJIIN KUULUVA HARMITON OTUS ON TASSUTELLUT ESKARISSA KULUNEELLA VIIKOLLA.
OLITKOS JO SAANUT SEN NIMEN SELVILLE?RATKOITKO RISTIKON?


MUKAVAA VIIKONLOPPUA! TOIVOTTELEE TAUNO JA KUMPPANIT

Eskariterveisiä 19.3.2020Moi kaikki ! Nyt kun tämä poikkeustilanne on päällä lähettelen minä Tauno teille terveisiä. Jotta et ihan sisähöppänäksi tule niin lähiluonnossa tai omalla pihalla voi seurata kevään etenemistä. Laitettiin kullervon kanssa kuva tuosta kevätseuranta paprusta mukaan toivottavasti se näkyy. Jos perheesi innostuu metsäretkelle, leipokaapas mukaan itsetehtyjä sämpylöitä.Etsikää netistä ohje LAISKAN NAISEN SÄMPYLÄT...sillä tuo Kettulan Kaarinakin leipoo. Lämmintä mehua tai kaakaota kyytipojaksi NAM!

Voit myös järjestää perheelle aivopähkinää esim. tietokilpailun muodossa.(oikeat vast:1.B 2.SAHALAITA 3.C 4.B 5.B  6.C  7.esim.KÄPYTIKKA HIIRI jaORAVA 8.A 9.C  10.HIIRELLÄ PIDEMPI HÄNTÄ JA SUUREMMAT KORVAT)Kuvat ja kysymykset tietokilpailuun tulee tuossa alempana kun kelailette..Sieltä löytyy kelailemalla muutakin puuhattavaa.

Nyt kannattaa myös pelailla lautapelejä ja lukea kirjoja. Meidän kirjastovierailu tältä keväältä valitettavasti peruttiin, mutta teeppä lukutoukka kotona löytyvistä materiaaleista.Mitatkaa toukkaa vaikkapa viikonpäästä..onko se venynyt? Kerttu lukee innoissaan kuten kuvastakin huomaat. HEI! JOS SINUN KOTONASI KASVAA LUKUTOUKKA,VOIT OTTAA VANHEMPIESI AVUSTUKSELLA VALOKUVAN JA LÄHETTÄÄ SEN TEKSTARINA ESKARIIN.OLISI KIVA KOOTA TOUKAT POTRETTIIN JA VÄLITTÄÄ KUVAT TEILLE TÄÄLLÄ PEDANETISSÄ.


Viikolle 13 23-29.3 Mysteeri tehtävä.Katsokaa vaikka kuvat päivä kerrallaan .Ne ovat täällä pedanetissa.
Ma 23.3 Tauno huomaa,että Sampo jauhaa.Siellä on joku.Lattialla on näkkärinmuruja.Johtopäätös: Tuo joku on NÄL...?
Ti 24.3 Ahmatti huomaa kaatuneen vesilasin..otus on JAN.....?
Ke 25.3 Mitkäs housut roskiksessa!!! Otus ei taida tykätä KUR....?
To26.3Eskareitten peittopussit poissa.Päiväpötköttely ei miellytä?
Pe 27.3 Joku on pihistänyt eskarikyniä.Niitä on rasiassa 2 vaikka pitäisi olla 12.Kuinka monta puuttuu?Oho eskareitten kansioitakin tutkitaan!
La28.3Kalevin saappaassa on yövytty.Otus taitaa viihtyä LUO..?
Su 29.3Pikkukoneen johtoa on pusuteltu.AHAA OTUS TYKKÄÄ KIRJAIMISTA.A A A AA..AAPELI KAAPELI AAKKOSET LAUKKAA..laulelee pikkukone ja näyttää hymynaamaa.

Selvitä otuksen nimi. KATSOPPA  Ristikkokuva!!! Ratkaise.


Toivottavasti sait jotain pientä ideaa...täällä me karvakorvat teitä ajatellaa terps Tauno ja co.

Lukutoukka loruilee

Lukutoukat lähettävät tässä lorun johon olemme laulun muodossakin tutustuneet .Lukekaapas lorua ja yhdistäkää kuvat oikeaan värssyyn laittamalla vihreään ruutuun oikea numero.MUTTA ! onko joku toukista karannut? Löydätkö sen piiloilemasta ? Numeroita voi harjoitella paperille tms. mitä kotoa löytyy. Niitä voi muovailla, leipoa...tehdä metsäpolulle luonnonmateriaaleista. Nyt kaikki luovuus lentoon!

Keirrätyskoplan messissä...

Maaliskuussa tapasimme kierrätyskoplalaisia. Kuljetimme jätekatokseen Tölkki-Tanen ja Pahvi-Pekan roskia.Myös Metalli-Masa sai omansa.Torstaina 12.3 lähdimme kulkemaan kierrätykseen liityviä satupolkuja;Linnut laulelivat satumetsässä ,mutta auringon noustessa Metsämörrin apulainen pisti eskarit pohtimaan mikä määttäällä mättää? Mitä..roskia! Ahmatti ja Raimo Rusakkojänis olivat huolissaan moisesta. 
No mepäs tutkittiin voisiko niillä soittaa ja lopuksi keräsimme roskat pois. 

Bio-Paavon maatumiskokeissa tutkimme erilaisten materiaalien maatumisaikoja ja laitoimme niitä "maatumaan "..myöhemmin tutkimme mitä niille on tapahtunut.

Kyösti Kettulalla oli myös ongelmia.Kyösti oli löytänyt patterin .Minne se laitetaan. No Ongelma-oskarille.Eskarit alkoivatkin rakentelemaan Oskareita

Kokki Klorofyllin puun keittiö

Pieni Kokki Klorofylli saapui keittelemään keitostaan Fotosynteesiä meille. Puu imaisee juurillaan vettä .Vesi kulkeutuu kokin keittiöön.... ja kattilaan. Kop kop koputtelevat Hiilidioksidi pojat ikkunaan. Kokki aukaisee ikkunan ja pojat vilahtavat kattilaan. Aurinko kuumentaa keitosta ja kas Happea alkaa ilmaantua meille hengitettäväksi. Sokeriakin ilmestyy puulle palkinnoksi ja maistuihan se meillekkin.

JOKO RUVENNET RUNOLLE

Helmikuu toi meille perinnemietteitä. Kalevalan päivän lähestyessä Tauno intoutui taas esittämään näytelmää Sammon Ryöstö ja taoimmepas Sammon meillekkin.Johan se alkoi jauhamaan ...

Tulevaa teatteria

Teatteriretki meni mukavasti. Kreivi Hohoo ja Kätyri Hähää Tuike teatterista kertoivat meille Kreivin suvun hirviömetsästyksestä.
Kotkassa liikkuneen Banaanihirviön tuntomerkit ja tavat selvisi yleisön avulla.Paljastui vain ,että Kreivi itse pelkäsi pimeää ja Banaanihirviöt liikkuvat pimeässä. Kreivi häpesi pelkoaan ja pelkäsi myös maineensa menetystä.Onneksi juteltiin,että pelkoja ei tarvitse hävetä...niistä on hyvä puhua...se auttaa. Pelkokeskustelu jatkui vielä eskarissa kuvallisten tuotosten kera..

Teksti

Planeetta asioissa myös tarvittiin matemaattisia taitoja. Ohje kortissa oli lasku esim. 1+2...paljonko se on? No kolme ja kolmas planeetta on Maapallo eli Tellus. Lennä siis sinne. Entä 5+1....no 6 ja sieltä löytyySaturnus.Eri koodiyhtälöllä lennettiin eri planeetoille ja planeettablues soi!

Planeettaprojekti

Tammikuussa innostuimme planeetoista.Katsoimme videoita..tutkimme avaruusaiheisia kirjoja.Ilmapallojen päälle kipsinauhalla laitettiin planeetalle päällistä ja kohtapas ne maalaillaan. Taivaalla Venus onkin näkynyt kirkkaana..samoin Mars saattaa näkyä punaisena..onhan se punainen planeetta.

Vuosi vaihtui...

Loman jälkeen palailimme eskariin .Vuosi2020 olikin jo hurahtanut käyntiin ja Duppaduuriksen helminauhassa helmiä siirtyi jo 7.
Aika ja Avaruus onkin ollut nyt Taunon tutkimusmatkojen aiheena. Erilaiset kelloilut ja ajanmittaukset ovat olleet toiminnassamme esillä.
Jokainen sai vuorollaan ottaa aikaa kaverilta temppuradalla.Kalevi Kettulan kelloa korjailtiin ja Tiukuli-peikon tossutehtaalla ei huopatossukauppa oikein rullannut.Harvoin Tammikuussa on näin lämmintä!
Onneksi Tiukuli piristyi vieraillessaan Aikamestari Anatolin aikatornissa.Tähtientuijottelu ja aikatornin salaisuudet ovat mielenkiintoisia.
Valmistimmepas vuodenaikakellot Anatolin aikatornissa.

Saunatonttu Juntunjonttu

Tuikkeen ja Timjamiinan naapurissa asuu saunatonttu. Tontun ämpäriin on pudonnut taivaalta tähti. Odotellessa tähden avulla on mukava arvuutella...Tuiki tuiki tähtönen.

Saunas asuu Juntunjonttu.Vanha viisas saunatonttu.Saunanluukusta kun luikkaa..pienet pikisilmät tuikkaa.

Teksti

Letkajenkkaa..kommervenkkaa...Hyvin sujui

Joulunodotuksen hurmaa..

Joulukuu on ollut tunnelmoinnin ja satujen aikaa eskarissa.Pienet tontut Tuike ja Timjamiina Tähtinen ovat järjestäneet meille iloisia yllätyksiä pikkutalossaan. Maanantaina 16.12 olimme Tontturetkellä.Nakit paistui ja Joulutortut maistui. Metsästä kuului vieno itku ja löysimme pienen tonttuvauvan.Ei häntä voinut metsämättäälle jättää .Veimme vauvan Tuikkeelle ja Timjamiinalle hoitoon ja voi ihme ...heidän viestinsä tavoitti Iivari isätontun ja äititontun Emmistiinan. Keskiviikkoaamuna salaperäiset jäljet ilmestyivät eskariin ja tonttuvanhemmat olivat tulleet.Loppu hyvin kaikki hyvin!

Joulu kurkkii nurkan takaa...

Joulu lähestyy ja siihen virittäydytään satujen,lorujen ja sävelten siivittäminä. Nukketeatteritarinassa Heimo K.Karhunen sai ystävänsä Kullervon kylään.Ystävykset valmistautuivat jouluun,mutta kalenteri oli mennyt sekaisin.Eskareitten avulla pulmasta selvittiin ja kömmähdys oikaistiin.

Eskariin muuttivat myös pienet lilliputtitontut Tuike ja Timjamiina Tähtinen .Heidän puuhia seuraamalla Joulu tulee tuota pikaa.

Leipureita

Isänpäiväksi leivottiin omenapiirakkaa isukeille

Pysäkkitoimintaa

Perjantaina meillä oli pysäkkitoimintaa. Eskarit työskentelivät pikkuryhmissä yhdessä. Pysäkeillä harjoiteltiin mm. hahmottamisen taitoja.

Teksti

Syksy näyttä meille upeaa väriloistoaan. Ruska on ollut tosi upea. Välillä on ollut pakkasaamuja..välillä satelee.
Torstaisimme tiemme vie retkipaikallemme luonnonihmeitä tutkimaan ja metsä innostaa leikkimään. Suppilovahverot supisevat sammaleen alla ja niitä on ryhmämme sieniekspertti Vili poiminut melkein joka retkellä kotiin vietäväksi.

Retkelle lähtiessä on tärkeää laskea taikaluku. Poislähtiessä jätimme metsänhaltija Tapiolle tukkimiehen tikkukirjanpidolla viestin.Hän sai tietää kuinka monta reipasta retkeilijää hänen metsässään oli käynyt.

Kirjainrintamalla olemme löytäneet Taika-avaimia jo 5; A.....I....U...S...ja N. Uinun ullakolla kuului ulinaa ja Noitatäti Näärännäppy keitteli laulusoppaa. Töllin savupiipun nuohosi Niilo Naavaparta; lennetään katolle, lasketaan mäkeä alas laulusoppaa maistamaan ja sitten vielä katolle töitä jatkamaan. Siitähän tuli N.

Koulun laaja-alainen erityisope Sirpa , oma Veomme Anu ja me eskarit myös puuhailimme Matemaatiikka leikkien maailmassa. Kärpäslätkätkin tarvittiin numeroita metsästäessä.

Kuvallista ilmaisua erilaisin tekniikoin

Eri tekniikoita käytellen olemme olleet taiteilijoita.Hiilellä piirtäminen oli lapsista mukavaa. Syntyi hienoja korppeja.
Liidut, vesivärit ja tussit loihtivat hienoja sateenvarjotaideteoksia ja akvarellitekniikalla syntyi loppukesän kukkaketoja.

Esiopetus hurahtaa käyntiin...

Kesä alkaa olla lopuillaan ja uusi eskarivuosi alkoi Torstaina 8.8.2019. Pihkooseen saapui 15 innokasta eskarilaista. Tauno olikin jo malttamattomana heitä odotellut.

Ilmat ovat meitä suosineet, joten ulkoilusta olemme nauttineet.Tauno Tassusen innostamina olemme lähteneet tutkimusmatkalle ja tehtäviäkin on jo tehty. Akvarellitekniikalla olemme ikuistaneet kukkaketoja.
Sadonkorjuu innosti meitä maistelemaan kukkakaalia,porkkanoita, karviaisia,puolukoita ym.
Leikkiminen on ollut mukavaa.Kauno K.Kattilan lääkäriasema , Jäätelökioski ja Ravintola leikki on innostanut eskareita.


Taika-avaimista A ja I on löydetty. I-kirjaimessa Tauno ihmetteli illanääniä,jotka ovat erilaisia kuin päivänäänet.Pohdimmekin millaisia illanäänet voivat olla ja että ne kuuluvat selvemmin kun päivänäänet ovat poissa. Eskarit tuumasivat ,että illanäänet ovat salaperäisiä...jännittäviä.
Tauno oli kuullut illanhämärässä pikkumetsästä rummutusta ja tavannut ISON...eskaritkin tarttuivat rumpuihin . Trampoliinissa pompittiin myös ja leikittiin ,että ollaan kirppuja trampoliinirummussa. Rakensimme isoista legoista isoja rakennelmia..torneja...laivoja.

Torstaina 5.9 lähdimme metsään...leikin lomassa etsimme jotain ISOA/pientä ja kuvasimme niitä kahdessa ryhmässä I-padeillä.
Metsään perustettiin ravintolaa ja laivat kuljettivat puutavaraa Afrikkaan ja Islantiin.
Kastepisarat hämähäkinseiteissä kiinnostivat eskareita ja eväät maistuivat. Mukavaa oli. Aurinko lämmitti mukavasti ja pilvenhattarat purjehtivat taivaalla. Paluumatkalla tapasimme Matarakiitäjäntoukan.

Kesän poluilla....

Eskari on loppu,mutta vielä kouluunlähtijöitä varhaiskasvatuksessa vilisee. Helle aalto toi kesäkuussa vesileikit ja yhtenä päivänä naputeltiin puutöitä.Hienoja tuli. Vielä hetki ja sitten kirmataan kesälaitumille....

Niinlahdessa...

Vielä ennätettiin retkelle vimpolla viikolla Niinlahteen makkaraapaistelemaan...kuusenkerkkiä maistelemaan. Suuret kiitokset Jyrkilän perheelle ja henkilökunnalle reissujen mahdollistamisesta!


Linja-auto ajaa kohti salamajaa. Monet kivat hetket...nastat bussiretket retket ..meille terjositte, kun meittii kuljetitte!
Syksyllä taas huristaa, saamme kouluun asti.Silloin varmaan bussissa on taas mukuloita täysilasti!

Kevätjuhlintaa..

Eskarit kukitettiin ja todistukset jaettiin Perjantaina 24.5.2019. Pihalla toimintapisteissä sai puuhata ja Eskareitten kirjainsadun kera laulut raikasivat.

Linja-autolla sinne ja tänne...

Viikolla 20 reissattiin linjabiilillä. Kirjastoretkelle Tiistaina ja koulukummeja tapaamaan Torstaina. Suuri kiitos Jyrkilän perheelle ,joka on mahdollistanut
meille niin monet retket. Osa on tehty Apostolinkyydilläkin ,mutta pidemmät reissut bussilla.
Eskari alkaa olla lopuillaan. Olemme ulkoilleet paljon. Suurin osa porukasta on Pihkoossa vielä kesäkuussakin, muut osa kavereista alkaa valmistautua lomailuun. Vielä ehditään laulella karvakuonojen sanoin" OLE MULLE KAVERI ..HENKSELEITÄ PAUKUTAN...NOSTAN HARTEILLE VAIKKA MAAILMAN..."
niin mahtava on olo !

Dodolintu lentää eskariin..

Linnut palailevat etelästä.Tuulien mukana eskariin lennnähti harvinaisia vieraita.Dodolintu, joka tekee pesänsä vierasperäisistä kirjaimista sekä Flamingo Flaa Flaa vaaleanpunainen kaunotar. Dodon tulon innoittamana leikimme lintuleikkejä..tutkimme B...C....F.....G......Q.....W.....Z....X...Å ja tietysti D:tä. Ruokimme nälkäistä Dodoa madoilla ja taisimmepa maistella niitä itsekkin.

Satusalonki

Pääsiäisen jälkeen Noita Näärännäppy lähti lomalle ja taikavuori katosi.Kaappivuorelle muutti Siiri Sahrami ja perusti Satusalongin.Olemme kyselleet eskareitten vanhempien lapsuuden lempisatuja .Niitä Siirin satusalonki onkin pullollaan.Kirjastoretkikin lähestyy ja eskareittenkin lempisatuja luetaan pian.

Teksti

Aika vilistää kuin vikkelähiiri. No eriskummallisen hiirilajin bongasimmekin Noitatäti Näärännäpyn vuorelta. Tauno alkoi nuuskia ja puhalsi pilliä...saimmekin maistaa"suolasilliä". Mihin ihmeeseen tuo Tauno nyt säntää...Hei! Tauno nuuskii jo hiirenhäntää! Löytyi SALAMAHÄNTÄ HIIRI ..............................................................ERITTÄIN harvinainen noitalemmikki.
 Istuessaan luudalla se antaa noidalle salamavauhdin.Erittäin hyödyllinen lentokilpailuissa.
Näin Pääsiäisen lähestyessä ilmassa on salaperäisyyttä. Kuuluu kotkotusta...pääsiäispupun tassujen töminää. Eskarit ovat ommelleet hienot pääsiäiskanat.

Lumi sulaa ja ojissa riittää ihmeteltävää. Pälvissä kurkistaa Leskenlehti ja muutolintujakin Suomeen jo ehti.

8.4 olimme tutustumassa tuleviin koulutiloihin ja opettaja Seijaan. Iso koulu...kiva piha...paljon ihmeteltävää.
HYVIN SUJUI....MUKAVAA OLI......INNOLLA ODOTETAAN 8.8.2019 kun koulu alkaa. Tietysti ensin myös lomaillaan.
Kesäläksyäkin saatiin....

Pysäkkityöskentelyä

Jakaannuimme 5:een ryhmään .Ryhmä aloitti eri pysäkeiltä ratkomaan tehtäviä yhdessä ja ohjeen mukaan he ohjautuivat seuraavalle etapille.

Kevätkävelyllä....

Perjantaina 22.3.2019 lähdimme kävelyretkelle tutkimaan kevään etenemistä. Pälvikohtia näkyikin jo paljon..aurinko paistoi..tuuli oli tosin navakka.
Pikkujoki virtasi vapaana ja laitoimme sen kuljetettavaksi oksia.Pohdimme minne joki menee ja mistä se tulee.
Lumet ovat sulaneet vauhdilla ja eskarin pihalla on ajoittain valtameri. Sielläpä on ollut hyviä laivaleikkejä.

Kauno K. Kattilan eläinlääkäriasemalla

Tiistaina 12.3 Eskariin palasi matkoilta Kauno K.Kattila. Se oli hyvä, koska Pihkoon pikkumetsässä olikin tauteja liikkeellä.
Kalevi oli huonossa kunnossa...ties mitä oli sopimatonta syönyt ja pikku possuilla oli yskää. Muitakin potilaita vastaanotolle saapui. Kaunon lisäksi lääkäreinä toimivat Väinö ja Otto. Taitavia tohtoreita...porukka alkoi parantua.

Kalevalan kankahilla....

Lomaviikolla Suomessa vietettiin Kalevalanpäivää. Tauno Tassunen oli asiasta kuullut ja lukenut Kalevalan tarinoita.Heti 4.3 karvakorvat innostuivat näyttelemään Sammon ryöstöä.
Eskarit takoivat Sammon ja se jauhoi meille ylläreitä. K-kirjaintakin harjoiteltiin Kalevalan innoittamina.
Perjantaina tanssimme ja leikimme perinneleikkejä ja söimme "karjalanpiirakoita

Lapin laulumailla....

18.2 alkavalla viikolla aiheenamme oli Lappi ja sen alueen kulttuuri. Keskustelimme ja katselimme kuvia Saamelaisista ym. Lapin alueen asioista... luonnosta ;eläimistä,kasveista... Värittelimme saamenlippuja.
Tiistaina 19.2 lähdimme kodalle ja valmistimme nuotiolla poronkäristystä ja perunamuussia.Maistelimme myös lapinleipäjuustoa.Hillona oli puolukkaa...lakkaa ei butjettiin saatu sopimaan. Lähes kaikki eskarit pitivät poronkäristyksestä.
Eskarit toivat myös Lappinäyttelyymme tavaroita ja valokuvia kotoaan. Näytillä oli porontaljakin,kuksia ym.

Viikolla laulelimme lapin lauluja..joikuja muunmuassa ja rakensimme "kodan".Torstaina oli satuseikkailun vuoro. Lumikuningattaren taika-hiutale oli kateissa. Haltija Jänkä-Aimmo oli lähetetty sitä etsimään. Jänöjussin ja eskareitten avulla se löytyikin Lumiukon hatusta,Sitten juhlittiin ja jäätelö maistui .

Ystävänpäivän viettoa Pihkoossa

Torstaina 14.2,2019 vietimme koko päiväkodin ja eskarin yhteistä ystävänpäivää. Rusettiluisteluun eskarit saivat ystäväksi Karhujen ryhmän lapsia.
Sadunomaisella luontopolulla oli eläintietoutta sekä pehmoeläimiä sadunhengessä mukana. Siilien ryhmän pienet tutkivat siellä , että mitä pupun turkille talvella tapahtuu jne.
Tarjolla oli mehua ja piparia.(Tulipa eskariin yllätysystäviäkin avaruudesta......Ylermi ja Nyyryppy opettivat Y-kirjaimen)

Matematiikkaa...

Matemaattisia taitoja olemme vahvistaneet erilaisin tavoin...Unkarilaisia laskusauvoja on käytetty...Pylväsdiagrammilla mitattu suosituinta talvipuuhaa eskarissa..I-padeja käytetty numeroiden harjoitteluun jne...

Tammikuu 2019...

Tammikuu on ollut oikea talvikuu. Oleme luistelleet ja hiihtäneet..lumileikkejä on leikitty. Pohjoistuuli oli tuonut luoksemme Pikkuisen lumimiehenkin. Se löytyi yhtenä aamuna päiväkodin pakastimesta. Annoimme sen asua jää/viileäkaapissa kunnes Pohjoistuuli saapui ja palautti sen kotiin Tiibettiin.

Uusi vuosi vaihtui,,vanha pois jo haihtui...

Joululoman loputtua palasimme eskariin Torstaina 3.1,2019. Tauno odottelikin innoissaan eskareita. Tämä talvi onkin ollut luminen ja puuhaa pihamaalla riittää. 10.1 aloitimme luistelun. Pojat ovat pelanneet lätkää innoissaan. Suojapäivinä lumilinnat, tunnelit ja lumiukot ovatkin syntyneet vauhdilla. 

Aika-asiat ovat myös olleet pohdintojemme kohteena. Kuuntelimme kellosta sekunttikirppujen koipien ääntä. Ovat vikkeliä veitikoita.

Talvisia puuhia onkin hyvä jatkaa.......

Tontturetkellä..

Torstaina 20.12.2018 lähdimme "tonttubussilla" retkelle Pernooseen ja Valkmusan kansallispuiston Morovuoren maastoon.
Metsä oli kuin satumaa tarpoessamme kohti leiripaikkaa. Muita jälkiä ei näkynyt,kuin hiiren ja ehkäpä näädän ja tietysti tontun jälkiä.
Tupasesta löysimmekin tontun sinne unohtamat kartan,avaimet ja lakin. Otimme ne mukaan ja jätimme tontulle viestin..ehkä se tulee niitä huomenna eskarista hakemaan. Vatsat täynnä makkaraa ja joulutorttuja tarvoimme takaisin odottamaan kyytiä takaisin. Kylläpäs oli mukavaa!

Jälkiä.....

Tiistaina 18.12.2018 eskarin lattialla oli jalan jälkiä. Tonttu ...selvästi. Aloitimme salapoliisityön ja etsimme. Äkkiä Tuikkeen ja Timjamiinan talon takaa kuului lumen narsketta. Noel kurkisti talon taa ja voi ihme sielä olikin Tonttumuori ja vaari...Emmistiina ja Iivari. He olivat saaneet Pikkiriikkisten viestin ja olivat tulleet tonttuvauva Ilonaa hakemaan. Emmistiina oli leiponut piparkakkuja...Iivari-isä oli Ilona-vauvan kanssa lähtenyt kuusenhakuun ja siellä oli lumitöppöön päin kelkka puksahtanut. Silloin oli vauvan ahkiosänky lumeen pudota tupsahtanut. Iivari poloinen huomasi vasta tupasella vauvan puuttuvan.
Lumisade oli peittänyt jäljet ja vaikka iivari oli etsinyt Ilonaa ,ei hän löytänyt. Onneksi viesti saavutti tonttuvanhemmat. Onnellinen loppu ...Joulunviettoon hoppu!

tonttuvauva...

Maanantaina 17.12 Kaarina ja Kalevi palasivat Joulunetsintämatkaltaan. Itse Joulua ei vielä löytynyt..jälkiä kyllä, mutta mukana heillä oli tonttuvauva. Kettulat olivat löytäneet vauvelin metsästä ja toivat sen mukanaan tonttulan talolle.. Timjamiina ja Tuike ottivat pienokaisen huostaan ja lähettivät kirjeen Pöllö Pöön vietäväksi."TONTTULAN TALOLLA PIENI EKSYNYT TONTTUVAUVA
ODOTTAA VANHEMPIAAN. HÄNESTÄ PIDETÄÄN HYVÄÄ HUOLTA .


 TERVEISIN TUIKE JA TIMJAMIINA PIKKIRIIKKINEN


Nyt sitten odotellaan......

Leipomuksia...

Piparkakkuja leivottiin..uunissa ne paistettiin. Taikina oli makoisaa...pipari suussa rouskahtaaTuoksu ihana leijailee..Taunokin sitä haistelee!

Tonttuja....

Joulukuu alkoi ja voi ihmettä...pikkuiseen taloon oli viikonlopun aikana muuttanut 2 pikkuista tonttua Timjamiina ja tuike Pikkiriikkinen.
Nyt eskarit saavat jokapäivä yllättyä kurkatessaan tonttutaloon. Joulu tulee lähemmäs jokaisen ovenavauksen myötä....
avaatko oven Joulun tulla? Ensilumen ihme sai lapset iloisiksi..kylläpäs on nyt pihalla tekemistä kerrakseen !

Marraskuun hämärässä...

Marraskuussa lumeton luonto on hämärä. Pöllö Pöö lenteli metsässä sukuloimassa. Siitä innostuneena eskarit alkoivat huovuttaa.Komeita pöllöjä syntyikin. Viimeinen taika-avain M-kirjain ennen Joulu harjoiteltiin- Taunon tarinassa Maahinen ja Mörkö kohtasivat. Maahinen antoi Mörölle matkalaukustaan vaatteita Hämäränhyssynjuhliin, kas Prismasta ei niitä Mörkö saanut ostetuksi. Sillä kun ei ollut rahaa,vain timantti ja se ei maksuvälineeksi kelvannut. Vaihtokaupat syntyi...Mörkö sai myssyn,muhvin,mekon yms, ja Maahinen timantin.

Marraskuu alkaa pikkuhiljaa olla lopuillaan. Eskarissa on pieni talo ,jonne odotamme tonttuja asumaan. Eva olikin nähnyt tontunjälkiä pihallaan. Ovatko ne tonttuset tulossa eskariin. Jännittää....!

Täysikuu..Uinu munii

Pitkästä aikaa Uinu muni meille. Täysikuu ja pakkastähdet kai sitä innottivat. Olimme Kyminlinnassa retkellä samana päivänä linnoituksen historiaa tutkimassa ja eskariin palattuamme odotti Uinun yllätys. Taunokin lähti toiselle eskarille viikonloppuvierailulle.

Tunnetaitoja...

Ryhmässä on syksyn aikana harjoiteltu tunnetaitoja.Miltä minusta tuntuu? Miksi? Olemme opetelleet kuinka toimia tilanteissa ,joissa "homma" ei suju. Tauno on sanonut,että Pihkoossa EI KIUSATA! Ihmiset ovat erilaisia ja joku voi kokea kiusaamista eritavalla kun toinen. Siksi on tärkeää oppia sanomaan miltä itsestä tuntuu ja ymmärtämään toisen ihmisen tunnetiloja. Vihainen saa olla jos siltä tuntuu,mutta ketään ei saa satuttaa eikä tavaroita rikkoa. Jos toista naurattaa ei se heti tarkoita, että mulle nauretaan .
Teija opiskelijan opastamana eskarit tekivät TUNNEMITTARIT. Jokainen voi päivän kuluessa asettaa mittarinsa tunnetilaan, joka on itsellä päällä.

Robotti Vipunen ja aikakone

Tauno on tarinoinut meille yhtä sun toista ja nyt oli vuorossa robotti Vipusen aikakone seikkailu. Vipunen kun matkusti ritariaikaan ja ihmetteli kummia robotteja jakoavaimineen(ritareitahan ne miekkoineen olivat).
A-ryhmä oli tehtävien parissa ja B-ryhmä rakenteli palikkalinnan ja työsti aihetta hiilityön merkeissä.
Pian puemme "robotti"-vaatteen ylle ja pikkukoneen valossa teemme varjorobotteja seinälle.

Laavuilua..

Jälleen kerran Perjantaina 16.11 pakkasimme makkarat reppuun ja lähdimme laavulle retkelle. Tällä kertaa meitä opasti laavunvartija Laatikainen, joka oli Taunon kutsumana meillä eskarissa kylässä. Lupasimme rakentaa pienoismalli laavun, jolloin Laatikainen viihtyisi luonamme vähän pidempään. Siitäpä tulikin hieno.

Kekrijuhlaa...

Perjantaina 2.11.2018 vietimme vanhaa suomalaista kekrijuhlaa, sadonkorjuujuhlaa,yhdessä olemisenjuhlaa haltijaolentojen mailla. Maahismuori ystävineen oli laittanut pitopöydän koreaksi. Tehtiin taikoja..tanssittiin..soitettiin..laulettiin..syöpöteltiin ja taikajuomaa hörpittiin. Tauno kertoi että ennenvanhaan Koiravaarassa kiertelivät Kekripukit taloissa syötävää etsimässä ja jos ei tarpeeksi sapuskaa annettu saattoi Kekripukki riehaantua räyhäämäänkin. Hui ! Ahmattia alkoi tuo tieto pelottaa, vaikka tietoa se ahmiikin mielellään. Mauri Mäyrä lupasi suojella Ahmattia jos sellainen Kekripukki tulisi vastaan!

Kivien ihmeellinen maailma..

Eräänä päivänä metsässä suunnistimme valokuvien avulla etsimään meille jo entuudestaankin tuttua kiviperhettä; Kivivaaria, Kivimuoria, Kivikaksosia, Kivilapsia ja Tätikivistä.
Joka ryhmällä oli valokuvat heistä hieman erijärjestyksessä ja jokaisella kiviperheen jäsenellä oli piilossa haltija, joka kiveä suojeli. Haltijalla oli taikamerkki ja se napattiin talteen jäljeltämällä samanlainen itselle. 

Lähdimmepä seuraavana päivänä Sapokkaan katsomaan siellä olevia kivipuiston asukkaitakin. Linja-autolla huristeltiin ja Sapokan ihmeitä ihmeteltiin.

Satuviikko..

Keskiviikkona meille saapui kirjastoauton kyydissä Laku-Agentti. Hän oli jo aiemmin lähettänyt meille tehtävän MILLAISESSA MAAILMASSA HALUAISIT ELÄÄ? Jutustelimmekin lasten kanssa asiasta. Raimo Rusakkojänis kertoi haluavansa elää maailmassa, jossa on mahdollisimman paljon porkkanoita ja mielellään suuria. Possu Röh Ruusunen taas sellaisessa , missä ei syödä kinkkua. Pikkupossut Hannu ja kerttu taas halusivat maailman, jossa on paljon satuja....ei kuitenkaan Piparkakkunoitasatua. Se on liian jännä. Tauno toivoi puhdasta maailmaa..silloin on vettä juomiseen ja uimiseen. Lapsille tärkeitä asioita oli oma perhe...lemmikkieläimet...kaverit...sellainen missä ei sodita. Halusipa joku karkkimaailmankin.Joulumaakin oli listalla.

Torstaina katselimme nukketeatteria:" Lammas Leppäsen kutomo." Asiakkaina kävivät siilipariskunta hakemassa talveksi huovutusvillaa ja Heikki-hiiri , jolle Lammas oli kutonut villatakin. Kutomolle saapui susiyksikorvainenkin ja lammasta pelotti. Mitä hukka oikein haluaa? No hatun!
Kommelluksitta ei vätytty ;susi maistoi vahingossa langanvärjäys vettä ja luuli lammas Leppäsen tahallaan sitä tarjoilevan. Tuolilla olleelle neulatyynyllekkin susi istahti ja hatusta tuli hieman pieni. Vaikka susi vähän hermostuikin eskarit saivat sen ymmärtämään ,että vahinkoja ne jutut olivat. Samaa on pohdittu lasten kesken..ei toinen aina tahallaan töni, vaikka niin luuletkin . ANTEEKSI on hieno sana !

Vietimme myös toiminnallisia satutuokioita pienryhmissä....

Syksy saapuu..luonto pukeutuu värikaapuun...

Syksy saapui mukanaan vaihtelevien säitten matkalaukku. Välillä aurinko lämmittää, välillä aamulla on pakkasta. OLemme liikkuneet paljon metsässä. Santalahden luontopolulla ja lähimetsiköissä.
Luonnon värikkyys innosti meitä myös maalaushommiin . Syntyi upeita ruskamaalauksia.  Taiteilimme metsässä oman nimen alkukirjaimia luonnonaarteista, rakentelimme majoja ja tytöt perustivat bändin. Metsästä löytyi soittimet helposti.

Pihaleikeissä on ollut ALEKSIN -autokorjaamoa ja argeologeja....likkojen leipomoa yms.Johannan johdolla leivoime myös oikeasti omenapiirakkaa.NAM! 

Äänestimme tukkimiehenkirjanpidolla kumpi on mieleisempi leikkipaikka metsä vai rakennettu ympäristö. Tänään 8.10.2018 voitti metsä.

Taunon tutkimusmatkoilla olemme löytäneet jo useita taika-avaimia : A I U S N ja lisää etsimme pian.

Ystämme AIUS- pikkukone tiedusteli meiltä mielipiteitäkin hymynaama tehtävin. Pikkukone pitää kovasti auringonkukkaöljystä..kalanmaksaöljy saa suun suoraksi, mutta Dieselöljy väntää suun nurin! YÄK!

Metsäretkellä...

Perjantaina 31.8.2018 lähdimme Aulis Armaisen toivomuksesta retkelle Auliksen kotiniitylle ja sieltä kohti metsän retkipaikkaa.
Kukat pyörätien laidalla kukkivat vielä ja jokainen eskari keräsi itselleen yhden kasvin prässiin tauluntekoa varten.
Aulikselle tuli hieman koti-ikävä, kun pikku menninkäinen näytti lapsille entistä kotikoloaan. Aulis halusi kuitenkin Taunon ja eskareitten mukaan takaisin eskariin, sillä talvella kolossa olisi kylmä asua.Siellä kun ei ole lämmitystä.
Löysimme retkellä suuren muurahaispesän. Kekomurkut ahersivat kovasti keossaan ja ylitimme myös tummanmetsänvaltatien,. Muurahaiset siellä huristivat .Puolukoita..tatteja löytyi runsaasti, Mustikoita taas vain muutamia. Pojat innostuivat rakentamaan majaa oksista..."kattohuopaa" laitettiin sammaleista.
Luupeilla tutkittiin naavapartoja ja koloja.
Mukavaa oli tuumasivat lapset !

Eskari alkoi....

13.8.2018 alkoi eskari .Tauno oli ilonen saadessaan taas uusia ystäviä joukkoon. Olemme suunnistaneet, leikkineet koulunpiha-alueella, harjoitelleet ruokalinjastomme käyttöä ym. Ahmatti ja Aulis Armainen näyttivät meille aarrearkun. Siellä oli hauskoja pillejä, joilla joimme maitoa ja kas..maito maistuikin ihan makeisilta. Mietimme myös kuinka monta pilliä a-kirjaimeen tarvitaan? No 3 !

I-kirjain tuli tutuksi imuritarinoissa. Mehupillit olivat imukoneita, lapset moottoreita,kun silkkipaperia imaistiin lattialta.

Koulun pihalla kasvaa Haltijapuu. Halailimme sitä ja se kertoi ,että pihalla on käynyt Hälläväliäpeikko. Ilmankos roskaa riittää! Hyi olkoon Hälläväliäpeikko, kun yllytät ihmisiä heittämään roskia.

Uinu munii

Täysikuu näkyy taivaalla..viimeinen ennen eskarin loppua. Uinu innostui munimaan....

Juhlahumua

Keskiviikkona 30.5.2018 iltasella juhlitaan....Eskareitten näytelmän kertausharkat meni hienosti. Näytelmää ei liikaa ole harjoiteltu, vaan leikkimällä se on umpiluuhun tallennettu. Illalla on ensi-ilta! Punahilkka sinisilmä lähtee matkaan...voi kuinka linnut laulavatkaan!

Ajatuksia kouluun tutustumisesta...

Eilen eskarit kävivät tutustumassa Karhuvuorenkoulun tiloihin. Voi ihmettä tulevan luokkahuoneen nimi oli Tylypahka. No muutama eskari tuumi, että taikasauvojakos pitää hankkia ja onko oppiaineena huispausta? Mielenkiintoista! Liesikin luokassa oli...tuleekohan koulusta paljon leipureita Leistin leipomolle? No innokkaina ovat eskarit kouluun lähdössä...HYVÄ !" Laivaa" aletaan lastata...kohta se kuljettaa kohti kesälomaa ja sitten kouluun.

Teksti

Maanantaina 21.5 suunnistimme valokuvien avulla. Kuvasta löytyi aina myös eri ötökän kuva ja sen koodi esim. A5...tulipas kirjaimia ja numeroita harjoiteltua. Ryhmät toimivat hienosti yhteistyössä ja lopussa odotti yllätys.

Harjoittelimme myös koodausta Bee-Botin avulla ja robottileikillä, jossa toinen eskari oli robotti ja toinen ohjelmoija.

Autoimme myös ruokailun jälkeen vanhempainyhdistyksen ideoiman testiiligrafitin teossa. Huomenna iltatapahtumassa se saa jatkoa.

Laavuretkellä

Torstaina ulkoluokka/suomen lasten metsäluontopäivänä sää helli meitä, kun teimme koulukummien kanssa retken laavulle. Käki kukkui ja arktinenmuutto oli täydessä vauhdissa. Mustikka kukki ja sen tuoksun saattoi haistaa lämpöisessä metsässä.
Vaikka ilma oli tosi lämmin metsässä se ei niin kuumalta kuitenkaan tuntunut.
Reippaat eskarit jaksoivat kävellä hienosti laavulle ja takaisin. Laavulla meitä  odotti yllätys: puusta pudonneesta linnunpöntöstä lennähti pieni lintu ja kun kurkkasimme pönttöön..oho siellä oli 11 munaa. Toivottavasti lintunen saa munat haudotuksi!

Teksti

Kun Dodo-lintu ja Flamingo Flaa Flaa olivat pesiytyneet eskariin, kertoi Dodo matkastaan Suomeen ja Kotkaan. Lentäessään halki Euroopan Linnut olivat nähneet alhaalla tien vieressä auton, jonka ympärillä pariskunta tutki karttaa. Madam ja Mösjöö Patong olivat eksyneet matkalla Pariisiin. Dodo ymmärsi heti,että numerot kartassa olivat autoteiden numeroita. Nyt pariskunta osasi perille Pariisiin ja Linnut jatkoivat matkaa Suomeen ja Kotkaan.

Tästä innostuneina eskarit alkoivat koristella numeroita" tienviittoihin"...ryhmätyönä se sujuu! Eipä autoilijat eksy!

Vappubileet

Vietimme Vappubileitä jo ennakkoon Perjantaina 27.4....supersankarit..keijut ym.juhlaväki tanssi ja herkutteli. Kutsuimme myös koulukummit mukaan. Taunokin ryhtyi Batmaniksi.

Örkkejä..ötököitä

Torstaina 26.4 kuplamaalasimme . Paperille syntyi upeita örkkejä, jotka pyydystimme tussilla metsästäen värin kuivuttua.

Ötökkö Öö

Viimeisiä kirjaimia harjoitellaan. Tänään oli vuorossa Ö. Pöllö Pöö ja Muori Möö huomasivat ,että Pökkelö pesäpuun juurakossa asustelikin Ötökkä. Ystäviksi alettiin . Uinusta on kivaa ,kun puussa asuu muitakin "outoja" otuksia.
Ryhmätöinä eskarit rakentelivat Ötököitä. Ohje kertoi kuinka monta osaa tarvittiin.Tarkka sai olla piipunrassien pituuden ja napin reikien määrän kanssa. Kun osat oli hankittuna, luovuus sai kukkia.

Hammas kadoksissa....

Tiistaina 24.4 lapset leikkivät ulkona noitaa. Oli sitä vipellystä ja vauhtia, kun lenneltiin luudilla pitkin pihaa. Sitten tapahtui yhteentörmäys ja Oona -noidan hammas irtosi. Ei muuta kun etsimään! Hiekalla näkyi montakin valkoista hampaannäköistä kiveä, mutta aito hammas oli kadoksissa. Noidalla alkoi olla jo hätä. Mitä hammaskeijukin tuumaa? Sinnikkäästi noitatytöt metsästivät ja hammas löytyi! Voi sitä iloa!

Hiirijumppaa..

Maanantaina eskariin hupsahti Hartsa-Hiiri. Makubaarin pitäjän Heikin suurserkku. Se oli aika iso. Syönyt kuulemma proffan labrassa geenimuunneltua Soijaa.. Hartsa-Hiiri oli sitä mieltä, että nyt lihakset liikkeelle, kun on makubaarissa maisteltu. Leikittiin juusto/hiiri/kissa liikuntaleikkejä. Lopuksi tehtiin hartsalle lapsista häntä ja pujoteltiin. Pojat vitsaili, että hiiri on Tarzan. Hartsa oli ymmällään ja kysele, et mikä se sellanen Tarzani on ?

Kivien klaani

Maanantaina 16.4 lähdimme saderetkelle. Tutkimme pisaroita puiden oksilla ja ihmettelimme miten ne pysyvät muodossaan kun niitä pyydysteli hanskaan. Ojiin satoi ja pisarat muodostivat hauskoja renkuloita vedenpinnalle.
Pikkujoki virtasi vuolaana ja rannalla oli kaadettuja puita. Laskimme, että yhden paksun puun ikä oli 80-vuotta..ehkä enemmänkin.
Puusta tihkui pisaroita..vettäkö? No ei kun pihkaa.
Seikkailimme metsäpoluilla ja takaisintulomatkalla löysimme Kivien klaanin. Erilaisia kiviä...suuria ja pieniä.
Jokainen eskari etsi itselleen aarrekiven. Eskarissa leikimme olevamme kameroita ja ikuistimme kuivuneen kiven paperille.Sitten kylvetimme kivet ja "kuvasimme" uudelleen. Kiven väri muuttui ja siinä saattoi nähdä uusia kuvioita, joita ei ollut sen ollessa kuiva.
Pohdimme myös näkemiämme sammaleisia kivivaareja ja muoreja. Voivatko ne liikkua ja jos voivat , niin mikä niitä voisi siirrellä?

Kevään hajua...

Maanantaina 9.4 sää oli tosi keväinen. Aurinko loisti taivaalla, lumet sulavat, vesi virtaa puroissa ja kymijoki näyttää voimaansa. Linnut alkavat palailla etelästä. Teimme retken padolle...siellä "luukut " on auki ja veden virtaus on mahtavaa katsottavaan. Joella ui Isokoskelo,sinisorsa ja telkkä pari. Lokit istuivat kivellä ja Merimetsot lentelivät joen päällä. Peipposen laulu kaikui puissa ja näimme herrapeipon oksalla,Eskarit olivat reippaita lenkkeilijöitä. Kyllä lihapullat ruokalassa maistui lenkkeilyn jälkeen. Sisältä pojat löysivät eksyneen koppakuoriaisen..se vietiin pihalle kevätkarkeloihin.

Ostoksilla..

Torstaina 5.4.2018 Aulis Armainen perusti kioskin. Sen nimi on Kioski Sateenkaari.Eskarit miettivät, että kuinka paljon he tarvitsevat rahaa ostoslistassa oleviin ostoksiin?Rahana meillä oli nappeja sekä laskukiekkoja (1 euro oli aina yksi nappi tai kiekko)
Pohdimme lasten kanssa kaupassa käyntiä. Maksaako vanhemmat kaupassa rahalla vai kortilla? Mistä tietää ,että kortti toimii...missä raha on ?
Mistä rahaa tulee tilille? Keskustelua riitti .

Asiakkaat tuntuivat tyytyväisiltä.....Auliksen myyntiartikkelit maistuivat hyvältä. Mielipide eroja toki oli....

Matami Mysteeri lentää eskariin...

Kello keskiviikkona eskariin lensi noita Matami Mysteeri. Hän tuli Indonesiasta Tulivuorikyyköttäjän pesintää tutkimasta. Kyyköttäjä lintujen heimoon kuuluu useita erilaisia ja Matami oli Joulun jälkeen pihistänyt munan erään Kyöpelissä pesivän kyyköttäjälinnun pesästä. Nyt katuva noita oli palauttamassa munaa linnunpesään. Se kuoriutuu Lankalauantaina, ku täysikuu loistaa..on siis kiirus. Mutta muna oli matkalaukusta kadonnut ja lapset auttoivat noitaa sen takaisin saamiseksi. Tanssittiin ja taiottiin ja muna löytyi. Kiitollinen noita palkitsi eskarit ja lähti kohti Kyöpelivuorta.
Mielipidetiedustelussa maisteltiin mämmiä ja pashaa ja pylväsdiagrammilla äänestettiin , kumpi eskareista oli parempaa? No pasha voitti!
Ja ilouutinen: Noidan kyydissä tuli kotiin myös Kalevi

Teksti

Karvakorvat tutkivat karttaa...missä Kalevi luuraa ? Koska Kalevi tulee kotiin?

Laskien ja lajitellen....

22.3 lajittelimme ja laskimme esineitä...harjoittelimme numeroiden merkitsemistä;esim. Vahvista sienten lukumäärää tarkoittava numero. Entä kuinka monta tiimalasia matolla on? Kirjoita oikea luku.
Pohdimme mikä numero tuntui vaikeimmalta/helpoimmalta tehdä. Jonkun mielestä 3 tuntui hankalalta, toisesta taas 8 jne....
Leikimme myös leikkiä, jossa jostain tavarakasasta katosi yksi esine ja yritettiin muistaa mikä puuttui ja mistä.
Multilinkeillä on rakenneltu hienoja otuksia ja laskettu multilinkkien määrää.

Satujoella....

Tiistaina 20.3 lähdimme jälleen kerran seikkailemaan  satujoelle. Sen laulun johdattelemana pääsimme aistimatkalle...äänien...tunnustelujen..makujen maailmaan.
Riisuimme sukat ja tunnustelimme aluksi miltä vesi tuntuu; kylmä ja lämmin jne.
Matkalla kuljimme monen satuhahmon ohi. Joe-kolli huuhtoi kultaa...Shamaani-hiiri teki revontulitaikojaan. Niillä voi parantaa kultakuumen.
Roistot vaanivat Joe-kollia..haluavat varmaan ryöstää kultahipun. Toivottavasti eivät onnistu.
Merenneidon näkinkengät lauloivat merenlaulua ja joki laski meren rantaan. Rannalla loimusi nuotio ja kappas...Kullervo ja Kyösti siellä paistelivat porkkanoita. Tuumasimme seikkaillessa ,että satujoki on kuin J-kirjain.

Matematiikka matkalla...

15-16.3.2018 seikkailimme matematiikan maailmassa. Arvioimme ja mittasimme sitten oliko arviomme oikea.
Kyösti ja Kaarina keittelivät hernesoppaa ja selvittelimme kumman astiaan mahtui enemmän herneitä.
Kullervolla oli mehupulloja ja eri mehulaatuja oli juotu erimäärä. No arvata saattoi...Porkkanamehupullo oli jo melkein tyhjä..

Kylään tuli myös Katri Kaakaopapu. Se rakensi 2 tupaa..molempiin 10 huonetta ja sinne tupsahti Katrin lapsia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
ja toiseen saman verran. Meillä oli pian 2 kymmentupaa ja 20 pienokaista. Katri sanoi ,että Kaakaopapujen lapset haluavat eskareitten vatsaan. No sinne menivät. Nam !

matematiikan maailma on monenkirjava....

Huurreretkellä

Maanantaina 12.3.2018 teimme retken huurteen koristemaan luontoon. Metsikkö pellon keskellä oli mukava retkikohde. Aurinko lämmitti jo mukavasti ja linnut laulelivat. Ihailimme huurteen koristelemia puita, talventöröttäjiä ja hämähäkinseittejä.
Tytöt löysivät Aulis Armaisen vanhan kodin ja Liisi koristeli sen hienosti. Kyllä Aulis ilahtuu.
Söimme eväitä ja nautimme valkoisessa hangessa kahlaamisesta.Tauno pötkötteli ja nautti auringon lämmöstä.

Joko ruvennet runolle? Soittanetko kanteletta?

Kalevalanpäivä lähestyy. Aina se sattuukin osumaan koulun talvilomaviikolle.Siksipä päätimmekin tutkailla tuota kansalliseeppostamme jo etukäteen. Karvakuonomme Tauno ja kumppanit innostuivat taas näyttelemään Sammon taontaa . Tauno esitti Väinämöistä ja soitteli " Hauen leukaluusta" valmistamaansa kannelta. Koska Kalevi Kettula on reissussa Indonesiassa, häntä tuurasi näytelmässä Raimo Rusakkojänis. Raimo takoi Sammon Seppo Seppä Ilmarisen roolissa. Kaarina sai esittää Louhea Pohjanakka harvahammasta ja Kyösti Kettula Pohjantyttiä. Eskariorkesteri säesti rummuin, metalliputkin ja kipinäkivien avulla kun Sampoa taottiin...valmistimmepa vielä yhdessä suuremmankin Sammon. Siitäpäs tulikin komea ! Nyt jännitetään, että mitä se meille jauhaa? Rikkautta? Rakkautta? Suolaa? Sokeria? 
K-kirjainkin tuli tutuksi , kun Kalevalaa tutkittiin...siinähän on Kokkolinnunnokka !
Kalevalaisia laululeikkejäkin on luriteltu...kapo kapo karhunpoika...kepo kepo ketunpoika..kopo kopo kotkanpoika ! Keksitkös lisää?

26.2-2.3 suurin osa eskareista viettää talvilomaa. Toivottavasti ilmat suosivat.

Pii paa puu terve Helmikuu......

Helmikuu toi meille kunnon talvisään . Taisi olla Lumikuningattarella jääpuikot pelissä. Ensin luistelimme ja nyt olemme hiihdelleet. Suuri kiitos Tuukkasen porukalle ja Allun isälle, jotka mahdollistivat hyvän hiihtoladun pellolle. Saimme myös eläinkansaa ihmettelemään hiihdon hurmaa. Naapuritalon koira olisi tahtonut mukaan hiihtämään.Sitä kiinnosti kovasti hiihtäjät ja oudot kepakot hiihtäjien kädessä. Hevonenkin tuijotti touhuamme ihmeissään. Talitintin laulu kaikui vaahteran latvassa ..selvä merkki lähestyvästä keväästä. Aurinko alkaa toivottavasti ilmestyä taivaalle yhä useammin.

Talvisatu...

Perjantaina 9.2.2018 eskarimme oli muutunut Lumikuningattaren valtakunnaksi. Lapset pääsivät seikkailemaan kiltin lumiukon kanssa keskelle Lumikuningattaren ja Räntämummon valtataistelua. Riitely ei ole hauskaa,eikä hyödytä ketään...sen huomasivat kaikki. Sopuun päästiinkin. Sovittiin, että Lumikuningatar saa hallita vielä täällä etelässäkin, mutta kun päästään maalis/huhtikuulle hän alkaa pikkuhiljaa suunnitella muuttoa Pohjoiseen. Silloin Räntämummo alkaa huiskia..voi sitä lotinaa, kun lumi sulaa. Sovinnon maljat juotiin ja jäätelöäkin syötiin.
Ennen ruokailua kiipeilimme pihalla Himalajanvuoristossa. Aamupalalle olleet lapset saivatkin aamupalan myös ulkona...kaakao maistui.

Uuden vuoden kujeita.....

Vuosi vaihtui 2018 ja eskari alkoi taas tauon jälkeen . Aika alkoi kiinnostaa meitä. Missä aika asuu..mistä tietää, että aika kuluu?
Tutkimme tiimalasia ja kelloa..sekunttikirput siellä hyppelivät. Minuuttimuurahaiset kipittelevät..
Huomasimme valon lisääntyneen...päivä on jo pidempi kuin ennen Joulua. Talven sininen hetki on kaunis aamuisin.

Säänhaltija on ollut oikullinen.Välillä tulee lunta ja pakkasta..kohta taas sataa vettä. Ehdimme jo luistella.
Metsäretkellä nautimme talvisen päivän kauneudesta. Tiaiset sirkuttelivat puiden latvoissa.
Luonnon innoittamina askartelimme talvenhaltijoita ja kalvoihin syntyi taidetta..lumihiutaleita.


eskarissa tapahtuu...

Joulukuussa 2017 meille eskariin muutti tonttumuori Misteli. Hän asuu pikku tupasessaan ystävänsä Maahisen kanssa. Joulun lähestyessä sukat muorin tuvassa vähenevät. Ne ovatkin runosukkia. Jokaisessa sukassa on runo. Käytetyt sukat pesee maahinen pyykkilaudan avulla läheisen pikkujoen rannassa.

Lucian päivänä 13.12 Pihkoon pikkumetsän Luciaksi valittiin pöllöperheen pahnanpohjimmainen Himmeli Höö

 Marraskuussa autoimme Korpitonttu Kaarlo Kuusenkaarnaa, jotta hän pääsisi oikeaksi Joulutontuksi 100-vuotta täytettyään ,kuten Suomi-neitokin. Nytpä saimme Kaarlolta kiitospaketin. Hän oli päässyt perille Korvatunturille ja on nyt oikea Joulutonttu.
Tontturetkellä sitten herkuttelimme Kaarlon lähettämillä makeisilla, lauloimme ja rakensimme kynttiläpiirin.

Sitten maistuikin Joulupuuro ! Nyt siis lomalle. Mukavaa Joululomaa!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä