Tutustumisen menetelmiä

Vahvuuskortit

Opiskelijoiden itsetuntemusta ja -luottamusta voi kehittää työskentelemällä erilaisten vahvuuskorttien kanssa. Vahvuuskortteja voi käyttää sekä omien vahvuuksien tunnistamisen ja näkyväksi tekemisen apuna että toisen vahvuuksien tunnustamisessa, myönteisen palautteen antamisessa muille heidän vahvuuksistaan. Vahvuuskorttien avulla voi myös harjoitella suomen kieltä.

Suomen Mielenterveys ry:n mieli.fi-sivustolta löytyy yksinkertaiset tulostettavat vahvuuskortit (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi) sekä vinkkejä niiden käyttämiseen:

Vahvuusjärjestely

Annetaan kortit yhdelle pelaajista, joka valitsee pinosta 4-5 korttia ja laittaa vahvuudet omaan järjestykseensä. Sen jälkeen hän kertoo muille pelaajille/pelaajalle, miksi valitsi juuri kyseiset kortit ja järjestyksen.

Vahvuudet toisen silmin

Arvotaan yksi pelaaja (nopalla, pullonpyörityksellä, tai numerolapuilla), joka valitsee joukosta toisen pelaajan, jolle hän valikoi yhden vahvuuskortin. Valitsija antaa kortin toiselle valitsemalleen pelaajalle, jonka tulee kertoa, miksi hän ajattelee toisen pelaajan valinneen hänelle juuri kyseisen kortin. Hän voi kertoa esimerkiksi jonkin tilanteen, jossa hän arvelee ominaisuuden tulleen esille. 

Vahvuusalias

Pelaaja nostaa yhden kortin ja hänen täytyy selittää muille pelaajille mainitsematta kortissa olevaa vahvuutta, mistä vahvuudesta on kysymys. Esimerkiksi: Luova: ”Sellainen, joka keksii uusia ideoita, ei välitä muodollisuuksista, osaa yhdistellä yllättäviä asioita jne..”

Vahvuuspictionary

Pelaaja nostaa yhden kortin, jonka vahvuus hänen täytyy piirtää paperille käyttämättä kirjaimia tai kyseistä sanaa, puhua ei saa, mutta piirtämisen lisäksi voi myös ilmaista asian pantomiimin keinoin. 

Vahvuusmuistelu

Jokainen pelaaja nostaa vuorollaan yhden vahvuuskortin. Sen jälkeen jokainen kertoo omasta elämästään tilanteen, jossa on kyseistä vahvuutta joko tarvinnut tai olisi tarvinnut. 

Tutut vahvuudet

Jokainen pelaaja nostaa vuorollaan yhden vahvuuskortin. Sen jälkeen jokainen kertoo omassa elämästään henkilön, jolla hänen mielestään on ollut juuri tämä kyseinen vahvuus ja millaisessa tilanteessa tai tilanteissa se on näyttäytynyt

***

Erilaisia vahvuuskortteja löytyy sekä netistä tulostettavina että verkkokaupoista ostettavina versioina, esimerkiksi:

Metropolia AMK: tulostettavat vahvuuskortit
Pesäpuu ry: ostettavat vahvuuskortit
PS-kustannus: Huomaa hyvä! -kortit ja -kirja vahvuuksien tunnistamisen tueksi


***

VIA Institute on Character esittelee sivuillaan 24 luonteen vahvuutta, joihin voi tutustua eri kielillä täältä (vaihda kieli vasemmasta yläkulmasta).

Alla liitteenä VIA:n vahvuuksien luokittelut ja yksinkertaiset vahvuuskortit englanniksi.

Liitteet:

Youth strength icon
The VIA Classification of 24 Character Strengths
VIA Classification of Character Strengths and Virtues

Elämänjana

Elämänjana-työskentelyssä yhdistetään vahvuuksien tunnistaminen oman elämänhistorian tarkasteluun. Se voi tuoda näkyviin tunnistamattomia vahvuuksia, omaa kasvuprosessia ja tulevaisuuden toiveita.

Tavoite:
 

  • tunnistaa ja tuoda esille opiskelijan vahvuuksia 
  • auttaa opiskelijaa tunnistamaan omia vahvuuksiaan lähimenneisyyden tapahtumissa
  • auttaa opiskelijaa löytämään samat vahvuudet omassa toiminnassaan myös nykyisyydessä
  • auttaa opiskelijaa havaitsemaan omaa kasvuaan aiemmissa elämänvaiheissaan ja näkemään mahdollisuuksiaan kasvaa vahvuutensa avulla kohti tavoitteitaan

OHJEET:

  1. Valitse vahvuuskorteista yksi vahvuus, jonka tunnistat itsessäsi.
    1. Käytä esimerkiksi Huomaa hyvä! toimintakortit; Uusitalo-Malmivaara ja Vuorinen 2019
    2. Älä valitse itsestäänselvää vahvuuttasi, jonka kenties olet kuullut joltain sinulla olevan vaan yritä miettiä jokin enemmän piilossa oleva vahvuutesi
  2. Kirjaa tai piirrä janalle sellainen elämäsi tapahtuma tai ajanjakso kahden viimeisen vuoden ajalta, jossa tämä vahvuus on tullut esille
    1. Kohderyhmästä riippuen seurantajakso voi olla pidempi tai lyhyempi, seurantajakson pituus ei ole itsetarkoitus tässä tehtävässä)
    2. Yritä miettiä tapahtumia erityisesti työn ja koulutuksen ulkopuolelta, esim. harrastuksiin ja vapaa-ajan toimintaan liittyen
  3. Kirjaa janan loppuun, miten ja missä tilanteissa käytät ja hyödynnät janalle kirjaamaasi vahvuutta nykyisyydessä
  4. Loppukeskustelu ohjattavan kanssa;
    1. Miten tunnistettua vahvuutta voidaan yhdessä tukea ja vahvistaa entisestään?
    2. Tunnistaako ohjattava itsessään muita vahvuuksia, joita hän haluaisi vahvistaa itsessään?
Liitteenä on mukana esimerkki kuva elämänjanasta.



Liitteet:

Elämänjana

Aktiivinen kuuntelu

Aktiivinen kuuntelu on työmenetelmä, jota ohjaaja voi harjoitella itse ja jota opiskelijat voivat harjoitella esimerkiksi ryhmän tutustumisvaiheessa. Kertomisen aihetta voi muuttaa sen mukaan, missä tilanteessa menetelmää käytetään, mutta toiminnan perusohje pysyy samana: vain toinen puhuu ja toinen kuuntelee aktiivisesti.

Tavoite:
harjoitellaan jakamattoman huomion antamista puhujalle 

  • Ota pari, sopikaa kumpi aloittaa ja kerro tilanteesta, jossa olet tullut kunnioittavasti kohdatuksi. (tai kerro jostain muusta sovitusta aiheesta, esimerkiksi itsestäsi jostain näkökulmasta). Toinen kertoo, toinen vain kuuntelee, ei kommentteja, ei kysymyksiä, vain aktiivista kuuntelua. Sitten vaihtakaa roolit toisinpäin. Aikaa yhden tarinalle max. 3 min.
  • Yhteinen reflektointi: miltä tuntui kuunnella/kertoa

Bonustehtävä, jossa harjoitellaan avoimia kysymyksiä. Sopikaa kumpi aloittaa. Nyt toinen esittää tarkentavia, avoimia kysymyksiä edellisen tehtävän tarinaan liittyen. Mitä? Miten? Millaisia? jne. 

Aktiivinen kuuntelu on erityinen taito, joka täydentää peruskommunikaatiota ja perustuu vapaaseen ja jakamattomaan puhujan huomioimiseen. 
(Lokkila, H.)

Liitteet:

Heidi Lokkila: Kuuntelemisen taito

Arvokeskustelu

Yksi tutustumisen tapa on käydä keskustelua siitä, mikä on kullekin tärkeää ja arvokasta. Keskustelu voi syventää sekä itsen että muiden tuntemusta. Se toimii myös kielen harjoittelussa abstraktien asioiden sanaston laajentajana.

Tavoite
:
herätellään osallistujia pohtimaan, mitkä asiat hänelle ovat tärkeitä.
  • Tehtävän alussa osallistujille esitellään lista erilaisia arvoja, joista jokaisen täytyy valita viisi itselleen tärkeintä.
  • Lopuksi käydään läpi, mitä kukin on valinnut ja miten arvot näkyvät käytännössä (toiminta, valinnat).
  • Aihetta voi rajata: mikä on sinulle tärkeää, jos ajattelet työtä/perhettä/omaa tulevaisuuttasi.
  • Tehtävän haasteet:
    • jakaminen vaatii luottamusta osallistujien kesken
    • kulttuurisidonnaisuus: arvolista olisi hyvä koota yhdessä osallistujien kanssa
    • käsitteiden vaikeus
    • keskustelutaidot koetuksella?

Minun arvoni -ryhmäkeskustelu

Tehtävä: 

  1. Kaikilla ihmisillä on erilaisia arvoja. Arvo tarkoittaa asiaa, joka on sinulle tosi tärkeä omassa elämässä. Arvo vaikuttaa siihen, mitä teet ja miten valitset, mitä teet.
  2. Lue arvot / luetaan yhdessä arvot ja mietitään, mitä ne tarkoittavat.
  3. Mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä? Valitse viisi sinulle tärkeintä arvoa (voi täsmentää näkökulmaa jollekin elämänalueelle).
  4. Annetaan aikaa arvojen valitsemiselle. Kun kaikki ovat tehneet valintansa, keskustellaan niistä. Pohditaan, miten tämä arvo näkyy siinä, miten toimit, millaisia valintoja teet jne.

Liitteenä on esimerkki arvolistauksesta, jonka voi ottaa pohjaksi työskentelylle.

Liitteet:

Arvolistaus arvokeskustelun pohjaksi

Elämän neliapila

Elämän neliapila on kahdenkeskisessä ohjaustilanteessa hyödynnettävä harjoitus, jonka avulla ohjaaja voi tutusta opiskelijaan laaja-alaisemmin kuin vain hänen koulutus- ja työhistoriaansa. Harjoitus on otettu Maahanmuuttajien ohjauksen ja neuvonnan tuki -nettisivustolta maamot.fi.

Elämän neliapila -harjoituksen avulla opiskelija saa kertoa kokonaisvaltaisesti elämäntilanteestaan ja taustoistaan. Harjoitus mahdollistaa pysähtymisen opiskelijalle tärkeiden asioiden äärelle, luottamuksen rakentamisen opiskelijan kanssa sekä merkityksellisten asioiden ja arvojen esiin nostamisen opiskelijan elämäntilanteessa. Nämä saattavat vaikuttaa opiskelijan kiinnostuksiin, suunnitelmiin ja valinnan mahdollisuuksiin ja ovat siksi tärkeä osa ohjausta. Harjoitusta on mahdollista hyödyntää useissa ohjauskeskusteluissa sekä prosessin lopussa yhteenvedon tukena.

Valmistelut: Tehtävän tulostaminen
Välineet: Tulostettu harjoitus tai puhdasta paperia ja kyniä
Harjoituksen ajankohta: Ohjauskeskustelun aikana
Kesto: Noin 15 minuuttia + purkaminen
Harjoituksen jälkeen: Puretaan yhdessä ohjaajan kanssa

Aloitus:

Harjoitus on suunniteltu toteutettavaksi ohjauksen ensimmäisillä kerroilla. Ohjaaja ohjeistaa tehtävän ja se tehdään yhdessä keskustellen.

Herätteleviä kysymyksiä tehtävän tekemisen aikana:

Elämäntilanne ja hyvinvointi…
– miten kuvailisit elämäntilannettasi tällä hetkellä?
– miten huolehdit hyvinvoinnistasi?
– miten asut? mitä pidät asuinalueestasi?
– millainen sosiaalinen tukiverkostosi on? (esim. ystävät, perheenjäsenet, harrastukset, vertaistuki, verkostot)
– miten taloudellinen tilanteesi vaikuttaa koulutus- ja urasuunnitelmiisi?
– onko elämäntilanteessasi työntekoa tai opiskelua haittaavia haasteita tai esteitä?
– kuormittaako jokin asia jaksamistasi tällä hetkellä?
– huolestuttaako jokin asia sinua?
– mistä tai keneltä voit saada tukea, jos joutuisit kohtaamaan syrjintää?

Osaaminen, koulutus ja aiemmat työkokemukset…
– millainen koulutustausta sinulla on?
– millaisissa työtehtävissä olet toiminut?
– millaisia taitoja ja osaamista sinulla on?
– millaisia hyviä ominaisuuksia sinussa on?
– ovatko jotkin roolit tai elämänmuutokset vaikuttaneet taitojesi kehittymiseen? miten? (esim. sisarus- ja ystävyyssuhteet, perheroolit, muutot, uuteen kulttuuriin sopeutuminen)
– mistä olet saanut kiitosta tai kehuja muilta? (jos et vielä ole saanut kiitosta tai kehuja muilta, voit tehdä harjoitteen: Palautetta osaamisestani)

Tärkeät asiat…
– millaisia asioita pidät tärkeinä elämässä, ihmissuhteissasi tai työssäsi?
– mitä koet tärkeänä maailmankatsomuksessasi tai elämäntyylissäsi?
– miten haluaisit huomioida arvosi koulutus- ja uravalinnoissasi?
– kuka tai ketkä ovat sinulle tärkeitä ihmisiä? miten he ovat läsnä elämässäsi?
– keneltä saat apua ja ketä haluaisit itse auttaa?
– millaiset paikat ovat sinulle tärkeitä?
– mitä harrastat?
– millaisista asioista olet kiinnostunut?

Tulevaisuus…
– millaista työtä voisit kuvitella tekeväsi ja missä?
– mitä toivot seuraavaksi koulutuksen tai työnteon suhteen? (esim. oman ammatin jatkaminen, palkka, kielitaito, yrittäjyys, alanvaihto, työskentely kotipaikkakunnalla/ulkomailla/ virtuaalisesti)
– mitä haluaisit oppia tai tehdä seuraavaksi?
– mistä haaveilet?
– millaisia asioita toivoisit elämääsi yleisesti lisää, entä mitä vähemmän?
– millaisia haasteita saattaisit kohdata? huolestuttaako jokin asia sinua työelämään tai koulutukseen liittyen?

Juuret ja taustat
– millaisia asioita yhteisössäsi tai suvussasi on pidetty tärkeinä?
– millaisia ammatteja lähipiirissäsi, perheessäsi tai suvussasi on harjoitettu?
– ketä ihailet tai kunnioitat? miksi?
– miten ympäristön, suvun tai läheistesi odotukset saattaisivat vaikuttaa valintoihisi?
– haluatko kertoa muita sinulle tärkeitä asioita esimerkiksi kulttuurisista taustoistasi tai kaupungeista ja maista, joissa olet asunut?

Tehtävän purkaminen:

Elämän neliapila -harjoituksen purkaminen vaatii ohjaajalta sensitiivisyyttä, kunnioituksen osoittamista opiskelijan arvoja ja hänen tarinaansa kohtaan sekä ohjauskeskustelun luottamuksellisuuden korostamista.

– Mikä osa harjoituksessa tuntui helpoimmalta, entä vaikeimmalta?
– Millaisia ajatuksia ja tunteita harjoituksen eri osa-alueet herättävät sinussa?
– Millaisia asioita haluaisit elämääsi lisää? Entä mitä vähemmän?
– Mitä osa-aluetta haluaisit kehittää ja miten?
– Oletko joutunut luopumaan jostakin sinulle aiemmin tärkeästä asiasta? Miten olet kokenut tämän elämänmuutoksen?

Tulosta ohjaajan osuus


Ohjeistus opiskelijalle

Opinto- ja työurasuunnitelmiimme vaikuttavat monet asiat, kuten aiempi osaaminen ja kiinnostukset, ihmissuhteet, arvot ja ympäristötekijät. Tämä harjoitus auttaa sinua hahmottamaan elämäntilannettasi kokonaisuutena.

Ohjeet:

  1. Lähde täyttämään yhdessä ohjaajasi kanssa Elämän neliapila -harjoitusta. Käykää rauhassa läpi jokainen kohta ja pohtikaa yhdessä, mitä asioita siihen liittyy. Kirjoita nämä pohdinnat ylös tehtävään. Voitte lähteä liikkeelle mistä kohdasta tahansa ja kaikkiin kohtiin ei tarvitse vastata.
  2. Kun Elämän neliapila on valmis, voitte pohtia ohjaajan kanssa tehtävää kokonaisuutena. Harjoitusta on mahdollista täydentää myöhemmillä ohjaustapaamisilla.

Liitteet:

Elämän neliapila

Jäävuoriharjoitus

Jäävuoriharjoitus on osa MOD-koulutusta (ks. lisää Tukemisen menetelmiä -sivulta). MOD antaa harjoitteiden ja ilmiöiden tarkastelun kautta ymmärrystä elämän moninaisuudesta.

Jäävuoriharjoitus on helposti valmisteltavissa ja yksinkertainen tehdä. Siihen kannattaa kuitenkin varata aikaa, jotta jokainen ehtii miettiä asioita omasta itsestään sekä kuunnellessaan toisten havaintoja laajentaa ajatteluaan ja oppia ihmisten moninaisuudesta.

  • Ohjaaja pyytää osallistujia piirtämään jäävuoren. Vaihtoehtoisesti ohjaaja voi jakaa valmiiksi tehdyt, tyhjät jäävuoripohjat osallistujille.
jäävuoriharjoitus
  • Harjoitteessa jokainen tarkastelee omaa itseään. Jäävuoren näkyvään osaan eli merenpinnan yläpuolella olevaan osaan ohjaaja pyytää osallistujia kirjoittamaan asioita, jotka henkilöstä voi havaita ulospäin eli jotakin näkyvää, kuultavaa tai muuten havaittavaa. Vedenpinnan alapuolelle eli jäävuoren piilossa olevaan osaan ohjaaja pyytää osallistujia kirjoittamaan asioita, jotka ovat piilossa, asioita, jotka ihminen itse tietää, mutta muut, vieraat ihmiset, eivät voi ulospäin havaita.
    Jäävuoren yläosaan voi pyytää kirjaamaan 3–5 asiaa ja alaosaan 7–10.
  • Ohjaaja voi ryhmästä riippuen valita tavan, kuinka kunkin kirjoittamia asioita käydään yhdessä läpi. Osallistujat voi jakaa esimerkiksi pieniin ryhmiin ja niissä kukin jakaa omia kirjoittamiaan asioita. Ohjaajan on hyvä muistuttaa, että kukin saa itse päättää, mitä itsestään kertoo toisille.
  • Itsestä kertomisen ja muiden kuuntelemisen jälkeen koko ryhmä katsoo yhdessä ohjaajan kanssa jäävuorta ja pohtii sen avulla asioita, jotka liittyvät uusien ihmisten tapaamiseen, tuntemattomien ihmisten havainnoimiseen ja heidän arvioimiseensa jne. Keskustelukysymyksiä tähän ovat esim.
    • Mitä voimme meille vieraista ihmisistä, uusista tuttavuuksista tosi asiassa havaita?
    • Miten voimme tarkistaa omat havaintomme?
    • Millaiset asiat vaativat syvempää tutustumista, keskustelua, yhdessä toimimista?
    • Ovatko havaintomme aina oikeita?

Yhdessä on hyvä keskustella siitä, mitä todellakin havaitaan uusista ihmisistä ja mikä vaatii syvempää tutustumista, keskustelua, kyselyä ja yhdessä toimimista. Tärkeä kysymys on myös, millaisia tulkintoja pinnan yläpuolella olevat asiat saavat meidät tekemään muista ihmisistä.
Harjoitteen kautta voi ottaa esiin käsitteet: ennakkoluulo, luokittelu, kuvitelmat ja oletukset.

jäävuoriharjoitus

 

 

 

Osaamisen tunnistaminen: SkiLLfie

SkiLLfie on sarja työkaluja, joiden avulla opiskelija voi kasvattaa ymmärrystään omista taidoistaan ja mahdollisuuksistaan. Se auttaa arvioimaan vahvuuksia ja selvittämään mahdollisuuksia oppia lisää. Se myös auttaa löytämään sanoja, joilla voi kertoa taidoista entistä varmemmin esimerkiksi ansioluettelossa tai työhaastattelussa. SkiLLfie-työkaluja voi käyttää eri kielisinä versioina (suomi, englanti, dari, somali, arabia) joko verkko- tai paperilomakkeina, tai SkiLLfie Android -mobiilisovelluksena. Tietoa SkiLLfie-työkaluista löydät täältä.

SkiLLfie-työkaluissa on todella paljon kysymyksiä. Niihin kaikkiin ei voi vastata nopeasti yhdellä kerralla. Paras tapa käyttää työkaluja on käydä niitä läpi vähitellen, ajan kanssa ja vastauksia täydentäen. Työkaluja voi käyttää sekä itsenäisesti että yhdessä ohjaajan kanssa.

SkiLLfie-työkaluja voi käyttää ainakin neljällä eri tavalla:

A) SkiLLfie-mobiilisovellus (Android) on ladattavissa Google Play Storesta suomen ja englannin kielellä. Sovelluksen kielivalinta riippuu matkapuhelimen asetuksista. Vastaukset tallentuvat vain omaan puhelimeen. Lisäksi ne voi tallentaa tai tulostaa PDF-muodossa.

B) Interaktiiviset PDF-lomakepaketit suomeksi ja englanniksi voi täyttää sähköisesti. Ne voi myös tallentaa ja halutessaan tulostaa itselleen oman osaamisen SkiLLfie-vihkoksi.

C) Kynä ja paperi. Lomakkeet voi myös tulostaa ja täyttää käsin. Tässä vaiheessa arabian, darin ja somalinkieliset lomakkeet toimivat vain tällä tavalla. Kaikki lomakkeet ovat kaikilla kielillä ladattavissa myös erikseen täältä.

D) Keskustelu. Ohjaaja voi keskustella opiskelijan kanssa työkalujen kysymyksistä.