Ohjauksen työmenetelmiä

Työmenetelmät välineinä periaatteiden ja prosessin vaiheiden toteuttamiseen

Tähän kootut työmenetelmät ovat erilaisia vuorovaikutuksellisia ja toiminnallisia menetelmiä, joita ohjauksessa voi soveltaa. Olennaista ei kuitenkaan ole jonkin tietyn menetelmän käyttäminen itsessään vaan se, että menetelmä edistää ohjauksen periaatteiden ja prosessin vaiheiden/tehtävien toteuttamista. Menetelmät ovat siis ainoastaan apuvälineitä, joilla voidaan vahvistaa jonkin periaatteen toteutumista ohjaussuhteessa tai edistää prosessin tietyssä vaiheessa keskeisten asioiden saamista esiin ja työstämistä.

Jokin menetelmä voi auttaa ohjaajaa luomaan dialogista kohtaamista siten, että opiskelija rentoutuu ryhtyessään toiminnallisesti (esimerkiksi piirtämällä) käsittelemään elämäntarinaansa eikä keskity siihen, mitä auktoriteettina pidetylle ohjaajalle kehtaa elämästään kertoa. Samalla menetelmä auttaa ohjaajaa tutustumaan opiskelijaan eli toteuttamaan tutustumisen vaihetta ja tehtävää ohjauksessa. Oleellista ei ole, että ohjaaja toteuttaa menetelmää tarkasti ohjeen mukaan juuri tietyllä ohjauskerralla, vaan sen voi ottaa käyttöön sopivassa kohdassa ja sitä voi soveltaa opiskelijan tilanteen ja luonteenkin mukaan (jos opiskelija ei mielestään osaa yhtään piirtää, hän voi sen sijaan leikata lehdistä kuvia, jotka jotenkin kuvastavat tarkasteltavana olevia asioita). Mitään menetelmää ei kannata yrittää toteuttaa väkisin, sillä kaikki toimintatavat eivät sovi kaikille. Käytetyt menetelmät on siis tärkeää valita opiskelijan ja ryhmän mukaan. Niitä voi myös muokata ja soveltaa tilannekohtaisesti.


Tähän on koottu sellaisia menetelmiä, joita on ollut aiemminkin käytössä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa maahanmuuttajaopiskelijoiden tai muiden opiskelijoiden ohjauksessa tai opetuksessa, sekä lisäksi joitakin muissa ympäristöissä kehitettyjä menetelmiä, joita on käytetty työssä maahanmuuttajien parissa. Menetelmiä yhdistää vuorovaikutuksellisuus ja toiminnallisuus. Ne ovat sopusoinnussa sosiaalipedagogisen ohjauksen periaatteiden ja prosessin vaiheiden kanssa. Sosiaalipedagogisessa ohjauksessa voi soveltaa myös muita menetelmiä, kunhan ne eivät sisällä jotain, mikä on ristiriidassa ohjauksen periaatteiden ja prosessin ymmärryksen kanssa.

Tällä sivustolla menetelmät on jaoteltu kolmeen ryhmään sen perusteella, korostuuko niissä prosessin vaiheista/tehtävistä tutustuminen, tunnustaminen vai tukeminen. Monet menetelmistä sopivat useampaan vaiheeseen, mutta tässä ne esitellään vain yhdessä kohdassa. Tämän sivun oikeassa reunassa on lista kaikista menetelmistä ryhmiteltyinä kolmeen vaiheeseen.