Ajattelu ja oppiminen
Ajattelu ja oppiminen
Ajattelun ja oppimisen taidot kehittyvät vuorovaikutuksessa muiden ihmisten ja ympäristön kanssa ja muodostavat perustan muun osaamisen kehittymiselle ja elinikäiselle oppimiselle. Tiedon hankinta, jäsentäminen ja uuden luominen edellyttävät luovaa ja kriittistä ajattelua, jonka perustaa luodaan varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatuksen tehtävä on tukea lasten ajattelun ja oppimisen taitoja.
Lasten ajattelu ja oppiminen kehittyvät monipuolisten ja merkityksellisten kokemusten avulla. Ihmettelylle, oivaltamiselle sekä oppimisen ilolle tulee olla tilaa. Leikissä lapsilla on mahdollisuus käyttää mielikuvitustaan ja luovuuttaan, kokeilla yhdessä ideoitaan ja tutkia maailmaa. Lasten taitoja jäsentää, nimetä ja kuvata ympäristöä ja sen ilmiöitä tuetaan iän ja kehityksen mukaisesti. Lapsia rohkaistaan kysymään ja kyseenalaistamaan. Heidän kanssaan iloitaan onnistumisista ja opetellaan kannustamaan toisia. Lapsia kannustetaan myös sinnikkyyteen ja olemaan lannistumatta epäonnistumisista sekä keksimään ratkaisuja eri tilanteissa. Heitä ohjataan suuntaamaan ja ylläpitämään tarkkaavaisuuttaan. Päivittäinen, riittävä fyysinen aktiivisuus tukee lasten ajattelua ja oppimista. Toiminnan pedagoginen dokumentointi (luku 4.2) sekä yhteinen pohdinta auttavat lapsia havaitsemaan oppimistaan ja tunnistamaan vahvuuksiaan. Tämä vahvistaa lasten uskoa omiin kykyihinsä.
Kannonkoskella
Ajattelun oppiminen vaatii aikaa ja kasvattajan tilanneherkkyyttä. Lapselle ei tarjota valmiita ratkaisumalleja hänen pohtimiinsa kysymyksiin, vaan pohditaan ratkaisuja yhdessä lapsen ja lapsiryhmän kanssa. Arjessa on tärkeää tarttua lasten aloitteisiin ja olla tarvittaessa valmis joustamaan omista suunnitelmista lasten pohdinnan, ihmettelyn ja tutkimisen mahdollistamiseksi. Tarkkaavaisuutta ja keskittymistä harjoitellaan lasten valmiuksien mukaan yhteisissä, ohjatuissa hetkissä sekä yksilötyöskentelyssä.
Kannonkoskella eri-ikäisten lasten yhteinen toiminta mahdollistaa sen, että lapset voivat oppia sekä toisiltaan että huolehtimaan toisistaan. Lapsille annetaan mahdollisuuksia auttaa toisiaan ja toimia yhdessä, jolloin pienet oppivat isommilta erilaisia taitoja ja isommat voivat kokea mm. onnistumista, vastuuta ja toisten huomiointia. Lapsille annetaan mahdollisuuksia auttaa myös aikuisia taitojensa ja kiinnostuksensa mukaisesti.