Kurssi 7

Kurssi 7

Tavoitteet
opintokokonaisuuden jälkeen osaat kuvailla Suomen kielellistä ja kulttuurista monimuotoisuutta. Osaat kuvailla äidinkielten merkitystä ja suomen kielen piirteitä ja asemaa muiden kielten joukossa. Osaat tuottaa ohjatusti itsellesi uudenlaisia tekstejä, kokeilla erilaisia tapoja ja keinoja tuottaa tekstiä ja ilmaista näkemyksiäsi. Kirjoitat sujuvasti käsin ja tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen.

Kurssiarviointi

Hyvä osaaminen (8)

Osoitat aiempien vaatimusten lisäksi, että olet oppinut ja ymmärtänyt keskeiset asiat hyvin jokaisesta oppisisällöstä. Jaksat lukea kokonaisteoksia loppuun asti ja kertoa niistä keskeisiä asioita asianmukaisilla käsitteillä.

Tyydyttävä osaaminen (7)

Suullisten ja kirjallisten arvioitavien töittesi keskiarvo on vähintään 6. Suhtaudut enimmäkseen positiivisesti oppiaineeseen. Kykenet osallistumaan oppituntien erilaisiin viestintätilanteisiin. Pystyt ilmaisemaan ajatuksiasi suullisesti ja kirjallisesti. Opettelet tunneilla käsitellyt asiat ja teet kotitehtäväsi itse. Omat opiskeluvälineesi ovat mukana tunneilla. Hallitset äidinkielen ja kirjallisuuden keskeiset oppisisällöt kohtalaisesti.

Alin hyväksytty suoritus (5)

Saat arvosanan 5 äidinkielessä ja kirjallisuudessa, jos pystyt osoittamaan vain vähäistä osaamista ja olet passiivinen erilaisissa viestintätilanteisissa. Viestintätilanteisiin osallistumisessa, kuuntelemisen taidossa ja palautteen vastaanotossa ja antamisessa et osoita osaamista riittävästi. Tiedonhallintataitosi ovat vielä puutteelliset. Taitosi tuottaa erilaisia tekstejä on vaatimaton. Kaunokirjallisten teosten lukeminen on vaivalloista. Olet kuitenkin palauttanut kurssiin liittyvät tehtävät.


ENSIMMÄINEN TEHTÄVÄ: KIELIPROJEKTI

PROJEKTIN JÄLKEEN SINUN TULEE
* pystyä selittämään, mitä kieli on, miten ihminen on alkanut puhua
* tietää, mitä tarkoittaa kielisukulaisuus
* selittää, mitä kielikunnat ovat ja millaisia alaryhmiä niissä on
* kyetä kertomaan, millaisia kehitysvaiheita suomen kielellä (puhe- ja kirjakieli) on ollut 6000 vuoden aikana
* osaat erotella suomen kieltä jostakin vieraasta kielestä ominaispiirteiden avulla

MATERIAALIT:
* oppikirja Särmä 9
* netti
* tietokirjat
* kirjasto

* Osoitettavat taidot:
- tietojen keruu eri lähteistä, niiden arviointi ja soveltaminen
- referoiminen
- lähdemerkintöjen tekeminen
- tekstinkäsittelyohjelman hallinta
- oikeakielisyys
Muista: sinun odotetaan tietoja soveltamalla esittelevän puhe-, ilmaisu-, vuorovaikutustaitojasi sekä luovia ratkaisuja tiedon välittämisessä haluamallesi kohderyhmälle. Työn painopisteen tulee olla esittämisessä (suullisessa, kirjallisessa tai sähköisessä).

VARSINAINEN TEHTÄVÄ:

1. valmistautuminen:

OPISKELE:

- kielen määritelmä; mitä kieli on, miten ihminen alkoi puhua, miten paljon kieliä maailmassa on, mitä selityksiä kielen synnylle on annettu (Särmä9, s. 84 ja netti)
- äidinkielen määritelmä: milloin jotakin kieltä voi pitää äidinkielenään (Särmä9, s. 84 ja netti)

SELITÄ OMIN SANOIN:

Opiskele Särmä9, s. 108-111 + netti:

- selitä, mikä on kantakieli ja miten se liittyy kielikuntaan
- selitä, mikä on kielikunta; ja mitä tarkoitetaan kielisukulaisuudella, etä- ja lähisukukielellä

2. ESITELMÄSI OSAT:

HENKILÖKOHTAINEN OSIO

2a. Laadi esittely omasta kieliympäristöstäsi. Minkä vieraiden kielten vaikutuspiirissä olet ollut ja olet tekemisissä elämässäsi koulussa ja vapaa-ajalla? Sijoita kaikki kielet, joiden vaikutuspiirissä olet ollut, kielikuntaan ja sen alaryhmiin (esim. ajatuskartaksi, maailmankartalle tms.). Lähteenä Särmä9, s. 108-111. Valitse näistä kielistä (tai muuten sinua kiinnostava) yksi, jota esittelet tarkimmin: Missä kaikkialla törmäät tähän kieleen? Mitä tietoa löydät tästä kielestä (historiasta, puhujamääristä, levinneisyydestä, yleisyydestä, asemasta maailmassa, julkisuuden henkilöistä jotka puhuvat tätä kieltä, maailmankuulua kirjallisuutta joka on luotu tällä kielellä...)? Ota selvää, missä maissa ko. kieli on maan virallinen kieli. Selitä käsitteen "virallinen kieli" sisältö - mitä se tarkoittaa, mihin se oikeuttaa?

FAKTAOSIO

2b. Perustele ja määrittele suomen kieli äidinkieleksesi. Mitä tietoa löydät siitä (historiasta ja sukukielistä 6000 vuoden ajalta: miten kieli on syntynyt, miten sitä on kehitetty puheesta kirjoitetuksi kieleksi, milloin ja missä alkoi suomenkielinen opetus, milloin suomesta tuli maan virallinen kieli ruotsin rinnalle, milloin EU:n virallinen kieli; kerro puhujamääristä, levinneisyydestä, kielitieteellisestä asemasta, merkittävistä maailmankuuluista kirjoista jotka on kirjoitettu tällä kielellä, kansainvälisiä elokuvia, bändejä, urheilijoita...)? Valitse esimerkistöä oman mielenkiintosi (esim. harrastustesi pohjalta). Ota selvää myös ruotsin ja saamen kielen asemasta Suomessa; lisää tiedot faktaosioon.

2c. Kuvaile omaa kehitystäsi äidinkielen oppijana (puhuminen, lukeminen, kirjoittaminen) ihan ensisanoista, lapsuuden rakkaimpien satujen, ohjelmien, kielipelien yms. kautta aina nykypäivään sekä tulevaisuuden suunnitelmiin asti. Ota myös selvää, millaisia murteita suvussasi mahdollisesti puhutaan (on puhuttu) ja sijoita nekin sopivalla tavalla oman kielesi kehityskaarelle.

OPINNÄYTETYÖ:
Muokkaa kaikesta tästä (2a-2c) opinnäytetyö joko sähköisessä, kirjallisessa tai suullisessa muodossa (tai näiden yhdistelmänä). Tärkeintä on, että opinnäytetyösi tuo esiin, miten hyvin olet sisäistänyt asian ja miten luovasti ja taidokkaasti esität sen.

muoto: vapaavalintainen (valitse sellainen, missä haluamasi taidot kehittyvät parhaiten), esim. kirjallinen tutkielma, suullinen power point -esitys, video, seinäesitelmä, blogi, oma tietokirja, lehtiartikkeli,
viihteellinen reportaasi… tai näiden yhdistelmä

MUISTA:

* esittelet omaa kielimaailmaasi käyttämällä oikeaoppisesti käsitteitä ”kielikunta”, ”lähisukukieli” ”etäsukukieli”, ”äidinkieli”, ”murre”… ym. mitä olet lähteistä löytänyt: painopiste on siis oman kielimaailman kuvaamisessa eli tuot faktat esiin oman elämäsi kautta, ei kopioituna lähteistä

* käytä faktoja LUOVASTI omassa työssäsi eli näytä, että osaat soveltaa tietoa, et ainoastaan etsiä ja toistaa sitä:

* Työn arviointi, itsearvioinnin pohjaksi:

Huom. Opettaja ja oppilasryhmä arvioi tuotoksesi seuraavien kriteerien pohjalta

PROJEKTIN ARVIOINTI

A. OPINNÄYTETYÖ

Ensivaikutelma ulkoasun perusteella

□ omaperäinen, siisti, kiehtova (8-10) □ tavanomainen, ei paljon ideoita, selkeä (7)
□ vaatimaton, menty matalan aidan alta (6) □ ei ole panostettu juuri ollenkaan (5)

Tekninen toteutus

□ tietotekniikkaa hyödynnetty hienosti (sähköinen) (8-10)
□ värejä, kuvitusta, fontteja... käytetty korostuskeinoina monipuolisesti (8-10)
□ tekstaus siistiä ja näyttävää kooltaan (käsin kirjoitetut osiot (8-10)
□ tavanomainen, ei juurikaan omia luovia ideoita (7)
□ tylsä, yksinkertainen, ei ole käytetty hyväksi eri mahdollisuuksia (6)
□ huolimaton (5)

Sisältö

□ tasapainoinen, selkeästi oman elämän kautta avattu eli tekijä on pääosassa (8-10)
□ tietopainotteinen eli koostuu enimmäkseen ulkopuolisista lähteistä, tiedon soveltaminen vähäistä eli faktat ja oma elämä ovat liian erillään toisistaan (7)
□ tietoja vähän ja epätarkasti, käsitteet eivät ole kokonaan hallussa eli asiavirheitä löytyy; oma elämä painottuu liikaa suhteessa faktoihin (6)
□ antaa kuvan, että tekijä ei ole sisäistänyt tehtävänantoa tai ei ole paneutunut sisällön ideointiin ohjeiden mAiempiin töihin vertaaminenukaisesti (5)

Esitystapa

□ suullinen harjoittelu: esittäjä on panostanut suullisen esittämisen harjoitteluun ja selviytyy luontevasti omana itsenään (8-10)
□ kirjallinen harjoittelu: esittäjä on huolehtinut oikeinkirjoituksesta ja välimerkeistä (8-10)
□ sähköinen harjoittelu: esiintyminen on luontevaa ja tekninen toteutus (esim. leikkaus, äänet, kuvat) ok (8-10)
□ tekijä ei jaksa panostaa työnsä esittelyyn niin, että yleisö saisi vaikutelman ihmisestä, joka on panostanut työhönsä ja on innostunut osaamisestaan (7)
□ tekijä ei ole määritellyt selkeästi itselleen taitotavoitteita, mutta saa työnsä esitellyksi tyydyttävästi (6)
□ tekijä menee sieltä mistä aita on matalin, ei selkeää omien taitojen harjoittelua nähtävissä (5)

Aiempiin töihin vertaaminen

□ tämä työ osoittaa tekijän selvästi aiempaa enemmän panostaneen ideointiin, toteutukseen ja esittämiseen (8-10)
□ tekijältä on nähty vastaavia esityksiä aiemminkin, ei uusia tavoitteita (7)
□ tekijä ei yllä samoihin tuloksiin kuin aiemmissa töissään mutta selviää tyydyttävästi (6)
□ tekijällä ei ole selvästikään ollut muuta tavoitetta kuin tehdä minimit, pyrkimys oman itsen kehittämiseen ei tule näkyviin (5)

B. KOKONAISARVOSANA TYÖSTÄSI JA TYÖSKENTELYSTÄSI PROJEKTIN AIKANA (opettaja arvioi sinun kanssasi):

VÄLTTÄVÄ (5) eli pääset kurssista läpi tämän tehtävän osalta:

Löydän tietoa erilaisista teksteistä opettajan avulla. Vastaukseni ovat lyhyitä, niissä voi olla virheitä, koska en ymmärtänyt kaikkea lukemaani. Tarvitsen paljon ohjausta, jotta työni etenee. Käytän vähintään kolmea eri lähdettä. Oikeinkirjoituksen olen tarkistanut huolellisesti. Tuotoksessani on hyvin vähän, jos ollenkaan, omaa tekstiä. Työpäiväkirjani on huolellisesti tehty. Esittelen oppimani asiat opettajalle vaatimattomasti. Projektin aikana työskentelyni on ollut ailahtelevaa eikä minulla ole ollut selkeästi omaa työsuunnitelmaa.

TYYDYTTÄVÄ (6-7):

Löydän vastauksia eri lähteistä lähes kokonaan itsenäisesti. Olen koonnut pääasioita, mutta joitakin olennaisia tietoja saattaa puuttua. Tuotoksessani on enemmän lähdetekstiä kuin omia virkkeitäni. Työssäni olen panostanut myös sen siistiin ja selkeään ulkonäköön. Oikeinkirjoituksessa ei ole puutteita, sillä olen tarkistuttanut vaikeat kohdat. Työpäiväkirjani antaa selkeän kuvan työni etenemisestä. Puran työni asiallisesti. Projektin aikana työskentelyni on ollut välillä tavoitteellista mutta välillä en ole edennyt suunnitelman mukaan vaan poikennut omille teille.

HYVÄ (8)

Olen käyttänyt itsenäisesti monenlaisia lähteitä, myös tietokirjoja ja haastatteluja. Lähteeni ovat luotettavia tietosivuja, joista olen tehnyt tarkat lähdeviitteet. Kaikessa en ole onnistunut välttämättä rajaamaan sisältöä järkevästi. Olen yhdistellyt tietoja myös omiin kokemuksiini ja tehnyt omia päätelmiä. Olen erotellut tekstissäni selvästi faktat mielipiteistä. Oikeinkirjoitus on kunnossa ja tekstin pääpaino on selvästi omassa ajattelussani, ei toisten tekstien kopioinnissa. Puran työni sujuvasti ja elävästi. Projektin aikana olen työskennellyt määrätietoisesti suunnitelmani mukaan, pysynyt asiassa ja olen pyytänyt apua tarvittaessa.

KIITETTÄVÄ (9-10)

Olen viimeistellyt hyvän työni luovasti omannäköisekseni. Lopputulos huokuu luovuutta. Olen ymmärtänyt kaiken, mitä olen työhöni koonnut, ja olen sisällyttänyt faktoihin runsaasti omia havaintojani, pohdintojani sekä mielipiteitäni; kokonaisuus on tasapainoinen ja tarkkaan harkittu. Työssäni on selkeä tyyli (humoristinen, tunteikas, asiantunteva…). Työni purku on niin ikään luova ja värikäs, persoonallinen tapahtuma. Projektin aikana olen työskennellyt määrätietoisesti suunnitelmani mukaan ja olen pyytänyt apua tarvittaessa. Olen myös panostanut luovan lopputuloksen aikaansaamiseen kotona.


TOINEN TEHTÄVÄ : KIELI VUOSIHUOLTOON!

1a. Selitä tähän, millä kolmella eri tavalla sivulause voi alkaa virkkeessä. Etsi tieto, jos et tiedä.
1b. Miten välimerkin avulla päälause ja sivulause erotetaan toisistaan virkeessä?

2a. Tutki Särmä9:n s. 122 ja selitä, miksi kirjoituksessa on hyvä käyttää ns. lauseenvastikkeita eikä pelkästään sivulauseita.
2b. Selitä, mitä mielestäsi tarkoittaa lause ”lauseenvastikkeen liiallinen käyttö tekee tekstistä raskaslukuisen”. (Katso esimerkkiä sivulta 124, teht. b.)

3a. Tutki s. 122 esimerkkejä ja poimi sieltä tähän sivulausetyypit, joita voit korvata lauseenvastikkeilla. Niitä on neljä. (Kopioi myös esimerkkilauseet.)

3b. Käytä esimerkkilauseita mallina ja muokkaa näistä virkkeistä sellaisia, joissa lauseenvastikkeen asemesta käytät sivulausetta:
1. Katsoessani televisiota syön joskus popkorneja.
2. Voit mennä ulos tehtyäsi ensin kotitehtävät.
3. En uskonut pääseväni näin hyviin tuloksiin.
4. Tajusin asemalla myöhästyneeni junasta.
5. Kertaan näitä asioita oppiakseni kirjoittamaan paremmin.
6. Hän katsoi minuun silmät sädehtien.

3c. Korvaa sivulause lauseenvastikkeella:
1. Näin, että tyttö itki.
2. Näin, että tyttö oli itkenyt.
3. Laulatko salaa, kun suihkutat itseäsi?
4. Meidän kannattaa juoda, kun olemme saunoneet.
5. Kävin kirjastossa, jotta voisin lainata dvd-elokuvan.
6. Oppilaat pelasivat pelin siten, että kannustivat kaiken aikaa toisiaan.

4. Ratkaise Särmä9:n tehtävät 2, 3, 4 ja 7 (sivut 124-125).

KÄYTÄ TÄTÄ OPPIMAASI, KUN KIRJOITAT ESSEEN KURSSIN LOPPUPUOLELLA.
=================================

5a. Kertaa välimerkkien käyttötapaukset Särmä9:n sivuilta 126.
5b. Esittele puolipiste ja sen käyttötarkoitus. Mikä ehto liittyy virkkeeseen, jossa haluat käyttää puolipistettä?
5c. Tutki sivun 127 punaisesta laatikosta tapaukset, joissa puhutaan sivulauseesta. Miten pilkkua käytetään niiden yhteydessä? Keksi joka tapaukseen oma esimerkki mallin pohjalta. (Tapauksia on kolme).
6. Ratkaise s. 128 tehtävä 1 kirjoittamalla virkkeet tähän pilkkuineen.

HUOLEHDI VÄLIMERKKIEN TARKISTAMISESTA AINA ENNEN KIRJOITELMIEN PALAUTTAMISTA.
==================================
7. Paina mieleesi Särmä9:n s. 130 eris- ja yleisnimitapaukset. Mitä eroa on niiden kirjoittamisessa keskellä lausetta?
8. Ratkaise s. 131 tehtävät 1, 3, 4.

KÄYTÄ OPPIMAASI TIETOA KAIKISSA KIRJOITUKSISSA.
================================
9. Ratkaise Särmä9:n s. 133 tehtävät 1, 2, 3 ja 5.
10. Ratkaise Särmä9:n s. 135 tehtävät 2 ja 4.
11. Ratkaise Särmä9:n s. 138-139 tehtävät 2, 4 ja 5.

KOLMAS TEHTÄVÄ: ESSEE

1A: VIRIKKEEKSI: Tutki viimekeväistä kirjoitelmaasi kännykästä:

- Millainen on tekstin rakenne (kappalejako ym.)
- Mikä näkökulma aiheeseen on eri kappaleissa?
- Mikä merkitys on opettajan antamalla kunkin kappaleen aloitus- tai lopetusvirkkeellä tekstin kokonaisuudessa?
- Mistä lähteistä olet kerännyt teksin faktat?
- Mitkä tiedot ovat sinun omasta elämästäsi?
- Erottele toisistaan tekstisi faktat ja mielipiteet? Millaisia perusteluja käytät mielipiteittesi tukena?
- Millaisia puutteita ja ansioita on kirjoitelmasi tyylissä, oikeinkirjoituksessa, viimeistelyssä (esim. otsikointi, käsiala…)

tai 1B: Opiskele todella perusteellisesti Särmä9, s. 12-25

2: Opiskele luokan kanssa opettajan ohjauksessa Särmä9, s. 28-33.

ITSENÄINEN TEHTÄVÄ: Harjoittele itsenäisesti uuden esseen kirjoittamista (hyödynnä kännykkätekstiäsi). Kirjoitelmasi tavoite on esitellä Jyväskylää kotikaupunkinasi kulttuurikaupungin näkökulmasta.

Aloita selvittämällä itsellesi, mitä sanalla ”kulttuuri” tarkoitetaan, mitä kaikkea siihen kuuluu. Laadi esimerkiksi ajatuskartta. Valitse mukaan sellaisia asioita, jotka liittyvät myös Jyväskylään ja sen historiaan sekä merkkihenkilöihin. Mitä sisällökkäämpi kartta, sitä helpompaa on työn jatkaminen. (Käytä nettiä tai esimerkiksi Taju-oppikirjaa apunasi.)

Valitse ajatuskarttasi säteistä kolme, joilla on merkitystä sinulle. Pohdi, millainen merkitys ja miten nämä kulttuurinmuodot vaikuttavat tai ovat vaikuttaneet elämässäsi.

Laadi näistä aineksista essee-kirjoitelma.

ESSEEN arviointi

Erityisplussaa: persoonallisesta tyylistä, huumorista (nokkeluus) yms. mikä erottaa tekstin muista teksteistä. Aina ei tekstissä tarvitse olla parannettavaa! Arvosana 10 ei ole täydellisen työn merkki, vaan merkki siitä, että kirjoitus täyttää sen kertaisen tehtävän tavoitetason.

ERINOMAINEN JA KIITETTÄVÄ (9-, 9 , 9+, 9½, 10-, 10)

Käsittelet teemaa monipuolisesti ja olet keskittynyt oleellisiin (tärkeisiin) näkökulmiin. Rajaat aiheen järkevästi. Kokonaisuudesta tulee tasapainoinen ja selkeä. Lukija saa helposti käsityksen siitä, mihin pyrit, kenelle teksti on kirjoitettu ja mitä haluat sanoa. Teksti on jaettu selkeisiin jaksoihin, jotka ovat loogisessa järjestyksessä ja ajatuksiltaan sidottuja toisiinsa ja otsikkoon. Olet käyttänyt itsellesi ominaista kieltä, joka täyttää myös tehtävälle annetut vaatimukset (kaunokirjallinen tyyli, tiedottava tyyli, vaikuttava tyyli). Oikeinkirjoitus on (lähes) moitteetonta eikä tekstissä ole peruskieliopillisia virheitä. Tekstin ulkoasu on siisti.

HYVÄ (8-, 8, 8+, 8½)

Käsittelet aihetta monipuolisesti, mutta et ole rajannut sisältöä tarkoituksenmukaisesti. Joko näkökulmia ja yksityiskohtia on liikaa tai liian vähän. Tekstin kohderyhmä ei ole selkeä. Kaikki tekstin osat eivät ole sidoksissa toisiinsa, vaan paikoitellen teksti saattaa vaikuttaa hajanaiselta tai ajatusten luettelolta. Sinulla on kuitenkin persoonallinen ote ja olet selvästi keskittynyt tehtävään ja ajatellut teemaa. Olet myös selvästi ymmärtänyt kaiken sen, mitä kirjoitat. Tekstin oikeinkirjoituksessa ja kieliopillisissa rakenteissa ei ole paljon huomautettavaa. Käsiala ja ulkoasu on siisti.

TYYDYTTÄVÄ (6-, 6, 6+, 6½, 7-, 7, 7+, 7½)

Kirjoitelman sisältö on liian pinnallinen tai yksipuolinen. Lukija saa vaikutelman, että olet kirjoittanut vain sen, mitä mieleen on sattunut tulemaan ilman, että perustelet tai havainnollistat ajatuksiasi riittävästi. Teksti ei etene loogisesti, vaan ajatukset hyppelevät. Kappalejako ei ole onnistunut kaikilta osin. Saatat keskittyä yhteen näkökulmaan hyvin, mutta muut ajatukset jäävät vain maininnoiksi. Oikeinkirjoituksessa on selviä puutteita, samoin välimerkkien käytössä, eivätkä kaikki kieliopilliset rakenteetkaan ole oikein. Lukija saa vaikutelman, että olet huolimaton tai sitten ettet tiedä perussääntöjä. Olet kuitenkin selvästi halunnut tehdä tehtävän, mutta ongelmat syntyvät siitä, etteivät perustaitosi ja -tietosi ole vielä riittävät. Sinun on tärkeää parannella tekstiä (kirjoittaa se uudestaan), kun olet ensin saanut ohjausta.

VÄLTTÄVÄ (5-, 5, 5+, 5½)

Teksti ei täytä juuri miltään osin kirjallisen tekstin vaatimuksia. Olet kuitenkin tuonut esiin omia ajatuksiasi ja yrittänyt saada edes jotain kirjoitetuksi. Et käsittele teemaa kuin yhdestä tai kahdesta näkökulmasta ja aiheeseen liittyviä ihan keskeisiä asioita tai tietoja on jäänyt tekstistä pois. Oikeinkirjoitus on kovin heikkoa ja ajatuksesi kulkua on vaikea seurata myös sen vuoksi. Lopputulos osoittaa selvästi, että sinulla on ollut vaikeuksia selvitä tehtävästä. Tarvitset tukiopetusta siitä, miten erilaisia teemoja käsitellään kirjallisesti.

VIIDES TEHTÄVÄ: NOVELLI

Esittele Fredrika Runebergin kirjoittama novelli AIKYN painottaen erityisesti sen kulttuurisia näkökulmia. Käytä apunasi ohjeita Särmä9:n sivulla 34-35.

Novellin löydät tästä linkistä: https://fi.wikisource.org/wiki/Aikyn_(Ilta)

Jos tehtävä tuntuu vaikealta, käytä apunasi täsmätehtäviä tämän sivuston ihan lopusta.

UUDES tehtävä (kotona): ELOKUVA-ARVIO (ryhmätyönä)

Kokoa kolmen hengen porukka ja viettäkää yhdessä mukava leffailta. Valmistautukaa porukkana esittelemään suullisesti koko luokalle listan yksi elokuva. Esittelyn yhteydessä näyttäkää leffan traileri. Esityksen kesto 15 min + traileri. Kaikkia vastauksia ette ehdi esittää, tehkää valintoja. Keskittykää ainakin kysymyksiin 3 sekä 7-9.

1. Elokuvan nimi, ohjaaja, ilmestymisvuosi, alkuperämaa; myös pääosien esittäjät
(Avaa elokuvaa nimen perusteella: mitä nimi paljastaa elokuvasta?) Katso elokuvan traileri tai kansikuva – millainen ensivaikutelma elokuvasta syntyy? Perustuuko elokuva johonkin kirjaan?

2. Määrittele elokuvan genre eli laji: (esim. scifi, draama, komedia, historiallinen elokuva, musikaali, toiminta eli action, jännitys, kauhu, western eli villinlännen-elokuva...)

3a. Elokuvan teema (keskeinen asia, jota elokuvan tapahtumat keskittyvät kuvaamaan, esim. ystävyys, rasismi, urheus…)
3b. Elokuvan aihe: yhdellä virkkeellä selostus, mistä elokuva kertoo.

4. Elokuvan rakenne eli juoni: (selitä yhdellä virkkeellä kukin jakso)

jaksot ovat:

1. Alkusysäys - miten elokuva alkaa? Miten se liittyy juoneen?
2. Esittely – kuka päähenkilö, mitä tekee, missä, milloin...
3. Syventäminen: miten ohjaaja haluaa katsojan samastuvan päähenkilöön tai tilanteeseen?
4. Kiihdytys (ristiriitojen kärjistyminen): selosta useammalla virkkeellä
Millaisiin vaiheisiin tapahtumat etenevät (huomaa ulkoisten tapahtumien lisäksi myös päähenkilön sisäinen kehitys); miten ristiriidat kärjistyvät, millaisia vastuksia/vastus-tajia päähenkilö kohtaa tarinan aikana? Ketkä sivuhenkilöt ovat päähenkilön kannalta tärkeimmät (esittele heidät ja heidän merkityksensä). Selosta tapahtumien käännekohta – huippukohta.
5. Ratkaisu
Millaisia ratkaisuja elokuvan lopussa tapahtuu?
6. Häivytys
Miten katsoja rauhoitetaan, miten katsojaan synnytetty tunnekuohu laannutetaan?

7. Mitä aikakautta elokuvassa eletään? Miten se näkyy (viittaukset todellisiin, historiallisiin tapahtumiin, puvustus, rakennukset, kulkuneuvot, rekvisiitta = tavarat, esineet, huonekalut...)

Miten aikakausi vaikuttaa henkilöiden käyttäytymiseen, toimintaan, ajatteluun...? (Mikä kaikki on toisin nykyaikana; onko muutos mielestänne mennyt huonompaan vai parempaan suuntaan?)

8. Miten muut kulttuuriset seikat tulevat elokuvassa esiin (tapakulttuuri; arvot ja asenteet; politiikka, uskonto; käsitys oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta...)?

9. Arvioikaa elokuvaa: miten luotettavana pidätte elokuvan luomaa maailmankuvaa; miten todentuntuinen/uskottava elokuvan juoni on; miten aito päähenkilö on, miten hänen kohtalonsa puhuttelee teitä; millaista on kameran käyttö; millaisia tehosteita käytetään, arvioi niiden vaikutus; kuvailkaa ja esittelkää elokuvan musiikkia; kuvailkaa elokuvan värimaailma, valot ja varjot; arvioikaa elokuvan kiinnostavuutta, puhuttelevuutta (=sanomaa), ajankohtaisuutta, yleistä tunnelmaa, tempoa ja kestoa. Tarjotkaa halutessanne perusteltuja parannusehdotuksia tai suitsuttakaa kehuja.

Huom. Jos olet tutustunut saman genren muihin elokuviin, vertaa tätä niihin: miten tämä elokuva sijoittuu mielestäsi niiden joukkoon?

Miten elokuva vastasi ennakko-odotuksianne? Kuvailkaa katsojakokemustanne. Kenelle suosittelette elokuvaa?

Valittavat elokuvat (ovat lainattavissa kirjastosta):

Once (2007 Carney, John, ohj.)

Little Miss Sunshine (2007 Dayton, Jonathan, ohj.)

Nousukausi (2003 Johanna Vuoksenmaa, ohj.)

Slummien miljonääri (2008 Danny Boyle ohj.)

Rakastunut Shakespeare (1998 John Madden ohj.)

Kuolleiden runoilijoiden seura (1989 Peter Weir ohj.)

Tummien perhosten koti (2008 Dome Karukoski ohj.)

Äideistä parhain (2006, Klaus Härö ohj. - oscar-ehdokas!)

Nuoruuteni savotat (1988 Mikko Niskanen ohj.)

Koirankynnen leikkaaja (2004 Markku Pölönen ohj.)

Kilimanjaron lumet (2011 Robert Guédiguian ohj.)

Le Havre (2012 Aki Kaurismäki ohj.)

Ben Hur (1959 William Wyler ohj.)

Tuulen viemää (1939 Fleming, Victor, ohj.)

Tohtori Zivago (1965 David Lean ohj.)

Amadeus (1984 Milos Forman ohj.)

Aleksis Kiven elämä (2002 Jari Halonen ohj.)

Tanssii susien kanssa (1990 Kevin Costner ohj.)

Hotelli Firenzessä (1985 James Ivory ohj.)

Piiat (2011 Tate Taylor ohj.)

Kaunis elämä (1997 Roberto Benigni ohj.)

Viimeinen keisari (1987 Bernando Bertolucci ohj.)

Geishan muistelmat (2006 Marshall, Rob, ohj.)

TAI JOS TARVITSETTE ENEMMÄN HARJOITUSTA LUKEMISESSA, VOITTE VAIHTOEHTOISESTI ESITELLÄ ROMAANIN.

Valitse yksi näistä kirjoista ja hanki se kirjastosta luettavaksesi. Tuo kouluun seuraavalle tunnille. Valitse kirja siitä kulttuurista, mikä sinua tällä hetkellä kiinnostaa tavalla tai toisella; älä katsele niinkään sivumääriä (se on huono valintaperuste).


Abuelaish, Izzeldin: En suostu vihaamaan (250 s.) - Lähi-idän kulttuuri

Abulhava, Susan: Jeninin aamut (351 s.) - Lähi-idän kulttuuri

Asha, Miro: Gangesin tytär (236 s.) - intialainen kulttuuri

Craven, Margaret: Kuulin pöllön kutsuvan (179 s) – intiaanien kulttuuri

Emechetan, Buchi: Nnu Egon tarina (246 s.) - afrikkalainen kulttuuri

Haakana, Anna-Liisa: Ykä yksinäinen (147 s.) - lappilaisuus

Hosseini, Khaled: Leijapoika (432 s.) - afganistanilainen kulttuuri

Khemiri Hassen, Jonas: Ajatussulttaani (253 s.) - arabikulttuuri

Koljutsarjova, Natalja: Kolmannessa luokassa (204 s.) - venäläinen kulttuuri

Kuegler, Sabine: Viidakkolapsi (308 s.) - tositarina elämästä viidakossa

Laxness, Halldor: Salka Valka (477 s.) - islantilainen kulttuuri (voit lukea vain ensimmäisen osan!)

Liksom, Rosa: Hytti numero 6 (279 s.) - neuvostoliittolainen kulttuuri

Lundberg, Ulla-Lena: Jää (366 s.) - saaristomeren kulttuuri; uskonnollinen kulttuuri

Lingard, Joan: Maanpakoon (234 s.) - irlantilaisen ja englantilaisen kielletty rakkaus

Luojin, Yu: Kiinalainen takatalvi (185 s.) - kiinalainen kulttuuri

Makinen, Andrei: Maa ja taivas (214 s.) - venäläinen kulttuuri

Makine, Andrei: Tuntemattoman miehen elämä (242 s.) - venäläinen kulttuuri

Morris, Edita: Hirošiman kukat (170 s.) - japanilainen kulttuuri

Rahimi, Atiq: Unen ja kauhun labyrintti (183 s.) - afganistanilainen kulttuuri

Ramly, El: Auringon asema (190 s.) - egyptiläinen ja suomalainen kulttuuri

Randa, Abdel-Fattah: Näyttääkö pääni tässä isolta? (344 s.) - muslimikulttuuria Australiassa

Rodriguez, Deborah: Kabulin kauneuskoulu (317 s.) - afganistanilainen kulttuuri

Schmitt, Erich-Emmanuel: Nooan poika (192 s.) - juutalainen kulttuuri (tositarina)

Smith McCall, Aleksander: Kalaharin konekirjoituskoulu miehille (253 s.) - afrikkalainen kulttuuri

Steinbeck, John: Hiiriä ja ihmisiä (133 s.) - valkoisten ja mustien välit Amerikassa, kehitysvamm.

Tan, Amy: Rouva Chenin henki (437 s.) - kiinalainen ja thaimaalainen kulttuuri

Tao, Lin: Suomen taivaan alla (184 s.) - suomalainen kulttuuri aasialaisen naisen silmin

Tossavainen, Jouni: Vihtapaavo (230 s.) - suomalainen perinnekulttuuri

Wahldén, Christina: Kunnian tähden (191 s.) - maahanmuuttajan elämä ruotsalaisessa kulttuurissa

Vala, Vera: Kuolema (359 s.) Kuolema sypressin varjossa (dekkari) - italialainen kulttuuri

Wallis, Welma: Kaksi vanhaa naista (88 s.) - intiaanikulttuuri, arvot

Vuorinen, Juha: Kristianin nuoruusvuodet (198 s.) tai Kristianin teinivuodet (259 s.) - ronski romaani suomalaisesta

===========================================
LIITE: Täsmätehtävät novellianalyysiin

Fredrika Runeberg, Aikyn (kokoelmassa Piirroksia ja unelmia vuodelta 1861)

I JAKSO

1. Tarina alkaa siitä, kun nuori nainen näkee kesäiltana rannalla unta: Enkelin tehtävä on kerätä naissydänten syvyydestä kyyneleet ja viedä ne taivaan koristeiksi. Enkeli ei ole tyytyväinen tähän naiseen: hän moittii tätä liian pienestä kyynelmäärästä. Nainen pyytää enkeliltä jotakin – mitä?

□ että saisi lisää aikaa itkeä □ että saisi anteeksi □ että saisi kerätä jonkun toisen naisen kyyneleet

2. Enkeli katoaa antamatta vastausta, ja kirjoittaja päättää tarinallaan ratkaista asian. Hän kertoo kertomuksen 14-vuotiaasta Aikyn-tytöstä. Missä päin maailmaa hän elää eli mikä on tarinan miljöö?

II JAKSO

3. Varsinainen Aikynin tarina alkaa siitä, kun Muukalaiseksi mainittu mies raahautuu oppaansa kanssa myrskyn keskeltä suojapaikkaan. Mitä kodassa juhlitaan?

□ Aikynin syntymäpäivää □ Aikynin häitä □ Aikynin isän onnistuneita porokauppoja

4. Kuka on Mirgán?

5. Miksi Muukalainen on alunperin lähtenyt matkalleen?

□ haluaa oppia uuden kielen □ hän on tsaarin vakooja □ hän haluaa ostaa poroja

6. Mitä Muukalainen saa tietää avioliitosta tässä kulttuurissa Aikynin kohtalon perusteella?

7. Kuvaile Aikynin syväkuvaa sen pohjalta, miten hän käyttäytyy miestään kohtaan ja mitä hän sanoo hänelle? Mainitse mahdollisimman monta havaintoa.

III JAKSO (alkaa virkkeestä: _______________________________________________.)

(Kopioi tähän kahden sanan virke.)

8. Millä perusteella tästä alkaa tarinan uusi jakso / vaihe?

□ ajankohta muuttuu □ tapahtumapaikka vaihtuu □ juoni vaihtuu

9.a) Miten Mirgán kohtelee Aikyniä? Kerää vähintään neljä konkreettista esimerkkiä tekstistä.

b) Miksi kohtelu tuntuu Muukalaisesta pahalta, mutta ei Aikynistä?

10. Miten ”30 poroa” liittyy tarinaan?

□ se oli Mirgánin omaisuus □ ne olivat Aikynin hoidossa □ ne olivat vaimon hinta avioliitosta sovittaessa


IV JAKSO alkaa virkkeestä Teltat oli kahdesti siirretty.

11. Mitkä neljä muutosta Muukalainen havaitsee nyt Aikynissä?

12. Muukalainen haluaa auttaa Aikyniä ja pyytää häntä mukaansa. Mitä hyvää hän lupaa Aikynille, jos tämä seuraa häntä Muukalaisen kotimaahan?

□ paljon rahaa □ uuden aviomiehen □ ihmisarvon myös naisena

□ uudet porot □ uuden, paremman uskonnon □ vapauden □ pienen samojedipojan

13. Selosta Aikynin ratkaisu ja sen syyt.

Opettele ymmärtämään, kuinka ja miten tietty asia voidaan kertoa kirjoittamalla sanat tietyssä järjestyksessä. Opi kuinka tietyllä tavalla voidaan herättää tietty mielikuva ja tietty tunne.

Me olemme kaikki syntyneet tähän maailmaan luovuuden ja itseilmaisun lahjoilla varustettuna. Luovuus meidän sisällämme on rajaton mahdollisuuksien virta. Se on kyky luoda uutta, kyky löytää aina uusia polkuja ja tapoja tehdä asioita. Se on taito ilmaista meitä itseämme ja tunteitamme kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä