Opiskeluhuolto

Opiskeluhuolto koulussa

Opiskeluhuolto

Perusopetuksen opiskeluhuolto on koulun kokonaisvaltaista hyvinvointityötä, jonka tavoitteena on tukea jokaista oppilasta sekä koko kouluyhteisöä. Opiskeluhuollon tavoitteena on:

  • vahvistaa oppilaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia
  • edistää oppimisympäristön turvallisuutta ja viihtyisyyttä
  • tukea oppilaan kasvua ja kehitystä
  • edistää yksittäisten oppilaiden ja koko kouluyhteisön osallisuutta ja vuorovaikutusta
  • pyrkiä ennalta ehkäisemään oppimisen esteiden sekä koulunkäyntiin liittyvien muiden ongelmien syntymistä

Opiskeluhuolto on ensisijaisesti yhteisöllistä ja ennaltaehkäisevää. Opiskeluhuolto on koulussa työskentelevän henkilöstön yhteinen tehtävä ja sen lähtökohtana on luottamuksellinen yhteistyö ja vuorovaikutus oppilaan ja huoltajan kanssa.

Kouluyhteisössä ei sallita kiusaamista, väkivaltaa, syrjintää tai rasismia. Epäasialliseen käytökseen pyritään puuttumaan välittömästi. Näitä ei-toivottuja ilmiöitä ehkäisevät ja vähentävät toimenpiteet sekä koulun toimintavalmiudesta huolehtiminen erilaisissa ongelma- ja kriisitilanteissa kuuluvat myös yhteisöllisen opiskeluhuollon tehtäviin.

Koulun monialainen opiskeluhuoltoryhmä koostuu opetus- ja opiskeluhuoltopalveluiden ammattilaisista. Vaajakosken yhtenäiskoulun koulukohtaiseen opiskeluhuoltoryhmään kuuluvat rehtori, erityisopettajat, opinto-ohjaajat, kasvatusohjaajat, koulunuorisonohjaaja, kouluterveydenhoitaja, psykologi sekä kuraattori. Ryhmän tehtävänä on huolehtia opiskeluhuollon suunnittelusta, kehittämisestä, toteuttamisesta ja arvioinnista. Ryhmä kokoontuu noin kuusi kertaa lukuvuodessa. Kerran lukuvuodessa kokoontuvaan laajennettuun opiskeluhuoltoryhmään kutsutaan mukaan oppilasedustajia, huoltajia, koulun henkilökunta sekä tarvittaessa muita lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä toimijatahoja.

Yksilöllinen opiskeluhuolto

Yksilökohtaisella opiskeluhuollolla tarkoitetaan oppilaalle annettavia kouluterveydenhuollon palveluja, opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista opiskeluhuoltoa. Yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu vapaaehtoisuuteen ja edellyttää oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumusta.

Oppilaan koulunkäyntiin, oppimisen tukeen ja opiskeluhuoltoon liittyviä asioita voidaan käsitellä monialaisessa asiantuntijaryhmässä, jonka kokoonpanosta sovitaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Monialaisen asiantuntijatyöryhmän tapaamisista laaditaan opiskeluhuoltokertomus, johon kirjataan yhdessä sovitut asiat. Opiskeluhuoltokertomukset tallennetaan oppilashuoltorekisteriin. Rekisteriin tallennetut tiedot ovat salassa pidettäviä, ja huoltajalla on oikeus saada tieto ja kopiot merkinnöistä.

Jos jokin lapsen tai nuoren kasvuun ja kehitykseen tai koulunkäyntiin liittyvä asia mietityttää, kannattaa olla matalalla kynnyksellä – mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään - yhteydessä oppilaan opettajaan tai opiskeluhuollon henkilöstöön.

 

Psykologi

Koulun psykologi tukee oppilasta silloin, kun mielialaan, käyttäytymiseen tai kehitykseen liittyvät asiat huolestuttavat. Psykologi arvioi oppimisvaikeuksia sekä suunnittelee tukitoimia yhteistyössä oppilaan, huoltajien ja opettajien kanssa.

Kuraattori

Koulun kuraattori auttaa oppilaita ja perheitä erilaisissa elämänhallintaan liittyvissä kysymyksissä sekä kodin ja koulunkäynnin ongelmatilanteissa. Kuraattori tukee oppilasta, kun kaveri- ja perhesuhteissa on huolia, oppilas kokee yksinäisyyttä, koulunkäynti ei suju, poissaoloja kertyy paljon tai elämässä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat oppilaan hyvinvointiin.

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on turvata jokaiselle koululaiselle mahdollisimman terve kasvu ja kehitys ja siten luoda perusta terveelle aikuisuudelle.

Koululaiset kutsutaan vuosittain terveystarkastukseen. Viidennellä ja kahdeksannella luokalla on ns. laaja terveystarkastus, johon kuuluu kouluterveydenhoitajan ja koululääkärin tekemän tarkastus. Laajoissa terveystarkastuksissa huoltajien läsnäolo on suotavaa. Tarkastuksista ilmoitetaan etukäteen kotiin.

Kouluterveydenhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta toimii koululla päivittäin klo 10.30-11.30. Tänä aikana voi tulla käymään ja keskustelemaan terveyteen liittyvissä asioissa. Muina aikoina hoidetaan vain välitöntä ensiapua vaativat koulutapaturmat. Vapaa-ajan tapaturmat sekä pitkäaikaissairauksien seuranta hoidetaan oman alueen terveysasemalla.

Oppilaan sairastuessa äkillisesti tai tapaturman sattuessa koulupäivän aikana otetaan koululta yhteyttä oppilaan huoltajiin, joten koululla on oltava ajan tasalla olevat työ- ja kotipuhelinnumerot. Ensiavun oppilas saa koulussa tai lääkärin hoitoa vaativissa tapauksissa oman alueen terveysasemalla tai keskussairaalan päivystyksessä. Tarvittavista kuljetuksista huolehtivat ensisijaisesti oppilaan huoltajat. On hyvä muistaa, että jos tapaturma sattuu koulumatkalla tai koulussa, Jyväskylän kaupunki korvaa tarvittavat matkat, tutkimukset ja hoitokustannukset. Hoitoon tulee hakeutua perusterveydenhuollon kautta.

Ankkuritoiminta

Ankkuritoiminta puuttuu varhaisessa vaiheessa nuoren rikolliseen käyttäytymiseen. Ankkuritoiminta auttaa, jos nuoren epäillään tehneen rikoksen, nuorella on huolestuttavaa päihteiden käyttöä tai jos herää huoli nuoren väkivaltaisesti radikalisoituneista ajatuksista ja toiminnasta. Ankkuritoimintaan ohjaudutaan poliisin kautta, mutta myös huoltaja tai nuori itse voi ottaa yhteyttä.

Ankkuri-toiminta Jyväskylässä | Jyväskylä.fi (jyvaskyla.fi)

Opiskeluhuollon psykiatrinen sairaanhoitaja

Oppilashuollon sairaanhoitaja tukee alle 18-vuotiasta ja hänen perhettään päihteisiin ja mielen hyvinvointiin liittyvissä huolissa. Soittoaika tiistaisin klo 10-12.

Oppilashuollon psykiatrinen sairaanhoitaja, Jyväskylä | Keski-Suomen hyvinvointialue (hyvaks.fi)

Jyväskylän esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma ja lääkehoitosuunnitelma

Vapettaminen - mistä oikein on kyse?

Vapettaminen eli sähkötupakan käyttö leviää nuorten keskuudessa nopeasti. Kun yksi nuori aloittaa vapettamisen, monet kavereista seuraavat perässä. Samaan aikaan sähkötupakka on monelle vanhemmalle ja kasvattajalle vielä tuntematon juttu. 

Mistä on kyse?
Sähkötupakka (myös sähkösavuke, e-savuke, höyrytin tai hyöryke) on sähköllä toimiva akku- tai patterikäyttöinen laite. Akku lämmittää lämpövastusta, jota kutsutaan atomisaattoriksi tai höyrystimeksi. Laitetta käytetään vetämällä henkeen aerosolimuotoista höyryksi kuumentunutta nestettä, joka voi sisältää nikotiinia tai olla nikotiinitonta.

Kuusi faktaa sähkötupakasta.pdf

YLE: yläkouluikäisten suosimasta sähkötupakasta löytyi vaarallisia määriä hermomyrkyksi luokiteltavaa lyijyä

YLE:n artikkeli Äiti kertoo 12-vuotiaan poikansa nikotiiniriippuvuudesta - lapsia värvätään myyjiksi hämärään vapebisnekseen

THL:n infoa sähkötupakoinnista

Sähkösavukkeiden käytön terveysvaikutusten arviointi on haastavaa, sillä nuorten käytössä on useita erilaisia laitteita ja nesteitä. Laki on kuitenkin alaikäisten nuorten vapettamisen suhteen yksiselitteinen.

Alle 18 – vuotias ei saa pitää hallussaan tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä. Hänelle ei saa myydä sähkösavukkeita, sisältävät ne nikotiinia tai ei.

Lisäksi sähkösavukkeiden ja nikotiininesteinen tilaaminen postitse Suomesta tai ulkomailta on nuorelta kiellettyä.

Tupakkalain tupakointikiellot ja rajoitukset koskevat myös sähkösavukkeita.

Nuoret välittävät Vapeja toisilleen. Vape-kauppaa käydään erilaisilla sosiaalisen median alustoilla (mm. Snapchat). Välitysringissä voi mahdollisesti tapahtua kiristystä, rahan perintää jopa väkivallalla uhaten. 

Toivomme, että huoltajat keskustelevat lastensa kanssa vapettamisen vaaroista ja haitoista. Pyydämme, että huoltajat kiinnittävät huomionsa lastensa rahankäyttöön. Vapen ostohinta vaihtelee 20-45 euron välillä, joten tässä ei puhuta ihan pienistä summista. Lisäksi toivomme, että huoltajat kiinnittävät huomionsa siihen, jos omalla lapsella vaikuttaa olevan käytössä poikkeuksellisen paljon rahaa eivätkä huoltajat ole tietoisia, mistä raha on peräisin. 








Ankkuripoliisi Riitta Korhosen tietoisku vapettamisesta:
Ankkuripoliisin tietoisku Vapesta 14.12.2022.odp

Linkkejä aiheeseen:

https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5725437

https://www.ilmansyopaa.fi/sahkotupakka-vaarattomampaa-kuin-sauhuttelu/

https://yle.fi/a/3-12669240

Turvallinen ja viihtyisä Vaajakoski – avoin teemailta Vaajakosken yhtenäiskoululla 21.2.2023

Ohessa alueillassa esitetyt diat sekä kyselyjen tulokset

Alueellinen nuorisotyö_toimintamallit_Vaajakosken teemailta 21.2.2023[6705].pdf
Millainen on meidän Vaajakoski.pptx
TURVALLINEN JA VIIHTYISÄ VAAJAKOSKI.pptx
TURVALLISUUDEN TUNNE JA KOKEMUKSET VAAJAKUMMUN OPPILAILLA.pptx
Vaajakoski-Jyskä .pptx
ALUEILTA_pp[6818].pptx
Vaajakosken yhtenäiskoulun kyselyn tulokset

*************************************************************************************************************


Vuoden 2022 aikana kaupungin toimijoille on tullut useita yhteydenottoja nuorten häiriökäyttäytymisestä Vaajakosken ja Jyskän alueella. Alueen toimijat järjestävät tämän vuoksi Vaajakoski-Jyskä-teemaillan, jolla vastataan kuntalaisten kertomiin huoliin nuorten käyttäytymisen haasteista. 

- Huomioitavaa on, että häiriökäyttäytymistä on muillakin alueilla. Kyseessä ei ole pelkästään Vaajakosken alueen erityisyys. Alueillassa kerrotaan, miten alueen toimijat ja miten koko kylä yhdessä voi toimia ja puuttua tilanteeseen, vastaava nuorisonohjaaja Anna-Bodil Boe Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluista kertoo ja jatkaa:

- Erityisen tärkeää on saada nuorten ääni kuuluviin. Meidän tulee selvittää, millaiseksi he kokevat asuinalueen turvallisuuden. 

Puheenvuorot nuorilta, poliisilta ja sosiaalityöntekijältä

Turvallinen ja viihtyisä Vaajakoski – avoin teemailta järjestetään tiistaina 21.2.2023 klo 18–20 Vaajakosken yhtenäiskoulun ruokalassa (Savonmäentie 4, 40800 Vaajakoski). Tila on esteetön.

Tilaisuuden alustaa Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen. Illassa puheenvuoroja pitävät myös vanhempi konstaapeli Konsta Kivipää sekä erityissosiaalityöntekijä Reeta Kosonen. Illan aikana kuullaan Vaajakosken alueen koulujen teettämistä, lasten ja nuorten turvallisuutta koskevien kyselyjen tuloksista. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

 

Teemailtaan voi osallistua myös etänä Microsoft Teamsissa. Osallistumislinkki julkaistaan ennen tapahtumaa tällä verkkosivulla.

 

Turvallinen ja viihtyisä Vaajakoski – avoimen alueillan järjestävät Jyväskylän kaupunki (nuorisopalvelut, perusopetuspalvelut) ja Keski-Suomen hyvinvointialue. 


Lisätiedot: 

Anna-Bodil Boe
vastaava nuorisonohjaaja
Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
p. 050 539 5042

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä