Ohjeistus tehtäville ja tehtävien palautuskansiot

Ryhmäliikuntatunnin suunnittelu ja pito pienryhmissä (arviointi: 0-5)

Ryhmäliikuntatuokion suunnittelu ja ohjaaminen oman ryhmän opiskelijoille:
  • 3-4 opettajaa / opetuskerta
  • Jokaisella kerralla eri teemalla ryhmäliikuntatunti -> ks Pedanetin välilehti "Aikataulu"
  • 15 min / opettaja (jos 4 opettajaa) & 20 min / opettaja (jos 3 opettajaa) -> Opetusaika siis 60 min / pienryhmä
  • Harjoitellaan mikin käyttöä
  • Opetuksen loppuun palautekeskustelu (15-20 min)
  • Tuntisuunnitelman palautus 24h ennen omaa opetusta Peda.nettiin (kansio alla)
  • Irinjan kommentit huomioitava ennen opetusta ja muokkaa suunnitelmaa tarvittaessa
  • HUOM! Lisäksi kaikki sarjat tulisi saada kuvattua + biisit listattua kustakin ryhmästä -> erilliset ohjeet Pedanetissä (ks. tehtävä 1)

Tuntisuunnitelman palautuskansio

Palauttakaa tänne pienryhmältä yksi yhteinen tuntisuunnitelma 24h ennen omaa opetusta. Katsokaa oma aiheenne "Aikataulu" -välilehdeltä.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ITSENÄINEN TEHTÄVÄ 1: Oman pienryhmän opetustunnin dokumentointi (arviointi: hyv-hyl)

Tämä itsenäinen tehtävä koskee lähinnä heitä, joilta on tekemättä liikunnan perusopinnot - tosin osittainen vastuu kaikilla ryhmäläisillä.

TÄMÄN TEHTÄVÄN TAVOITTEENA on saada teille valmiit materiaalipaketit erilaisista ryhmäliikuntatunneista talteen tulevaisuutta varten.
Jokaisen opetuskerran pienryhmässä tulisi olla ainakin yksi opiskelija, jolla ei ole perusopintoja tehtynä. Hänen / Heidän tehtävänään on koota materiaalipankki (sisältäen videoita ja kuvia) pienryhmän omasta opetuskerrasta Power Point -diasarjaksi. Tämä toki vaatii jokaiselta ryhmäläiseltä sen, että sovitte kuvausajat ja suunnitteleltta tuntisuunnitelman yhdessä. Tämä siis kuuluu kaikille ryhmäläisille, mutta varsinainen materiaalin koontivastuu on heillä, joilta perusopinnot puuttuvat.

Materiaali pitää sisällään:

1. Otsikkodia, jossa ryhmäliikuntatunnin aihe, päiväys ja opettajien nimet eli kunnia heille, joille se kuuluu. (1 dia).
2. Kaikki opetuksessa mukana olleet kappaleet (=biisilista). Jakakaa biisit siten, että materiaaliin tutustuja tietää, onko kappaletta käytetty lämmittelyssä, aerobisessa osuudessa, jäähdyttelyssä, lihaskunto-osuudessa vai palauttelussa. (1-2 diaa)
3. Ainakin yksi kappale tikutettuna. (1 dia).
4. Kuvattuna askelsarjat videoksi (ei välttämättä kehittelyjä – riippuu, kuinka pitkä videosta tulisi). Liittäkää videot dia-esitykseen upotusvideoina /linkkeinä. (1-3 diaa).
5. Lihaskuntoliikkeet ja niiden ydintekniikat kuvina (näitä voisi käyttää vaikka kuntopiirissä tulevaisuudessa, jos annatte ryhmäläisille siihen luvan). (3-10 diaa, yksi liike / dia).

Palauta myös pienryhmäsi tuntisuunnitelma erillisenä Word-tiedostona erilliseen kansioon.

Palauta materiaali Pedanettiin kaksi viikkoa oman pienryhmäopetuksen jälkeen.

Oman pienryhmän materiaali ryhmäliikuntatunnista

Palauta tänne materiaali kaksi viikkoa oman opetuksen jälkeen. Voitte ladata muiden materiaalit itsellenne 31.5.2022 asti.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

ITSENÄINEN TEHTÄVÄ 2: Oman opetuksen reflektointi TAI taukojumpan pito (arviointi: hyv-hyl)

Tämä itsenäinen tehtävä koskee vain heitä, joilta on tekemättä liikunnan perusopinnot! 

Vaihtoehto A: oman opetuksen reflektointi

Suositeltavaa on kirjoittaa oman opetuksen reflektointi mahdollisimman pian opetuksen jälkeen, jotta tunnin tapahtumat ovat vielä hyvin muistissa. 

Apukysymykset opetuksen omasta osiosta (15-20 min osuus):

1. missä onnistuit?
2. mikä toimi hyvin, oliko jotain, mikä ei toiminut, muuttaisitko jotain?
3. tuliko suunniteltuun muutoksia, millaisia ja minkä takia?
4. millaista palautetta annoit, osasitko antaa palautetta suunnitelluista asioista, veikö palautteenanto tekemistä eteenpäin?
5. millaista oli havainnoida ryhmää? Helppoa/haastavaa/oma keskittyminen meni opettamiseen?
6. miltä opettaminen sinusta tuntui, millaisia tunteita koit opettamisen aikana, mitä ajattelet näiden tunteiden taustalla olleen?

Vastaa näihin kysymyksiin koskien koko pienryhmänne (3-4 hlö) ryhmäliikuntatuntia (ei vain omaa osuuttasi opetuksesta):

  1. Mitä motorisia perustaitoja ja fyysisen kunnon tekijöitä teidän pienryhmän ryhmäliikuntatunti kehitti?
  2. Minkälaisia siirtovaikutuksia (positiivisia tai negatiivisia) esiintyy ryhmäliikuntatuntisi ja muiden liikuntaympäristöjen taitojen välillä (mukaan lukien esim. motoristen taitojen, fyysisten ominaisuuksien, havaintojen ja käsitteiden siirtovaikutukset)? Siirtovaikutuksella tarkoitetaan jo opitun taidon / jo kehittyneen ominaisuuden / jo ymmärretyn käsitteen / havainnointikyvyn tms. vaikutusta uuden oppimiseen.
  3. Olisitko voinut lisätä vuorovaikutusta ryhmäliikuntatunnillanne? Miten?
  4. Miten eriytitte / olisitte voineet eriyttää harjoituksia / tehtäviä (lihaskunto, liikkuvuus ja aerobisia) ryhmäliikuntatunnillanne? Kuvaile konkreettisia esimerkkejä eriyttämisestä.

Vastaa näihin kysymyksiin koskien ryhmäliikunnan opetusta yleensä:

  1. Mitkä voisivat olla perusopetuksessa pidetyn ryhmäliikuntatunnin fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteet? Entä mitä kognitiivisia tavoitteita oppitunnilla voisi olla?
  2. Mitä turvallisuustekijöitä ryhmäliikuntatunnin ohjauksessa tulee huomioida? Pohdi asiaa niin fyysisen, sosiaalisen kuin psyykkisen turvallisuuden näkökulmasta.

Vastaa kysymyksiin lyhyesti. Vastausten pituus yhteensä noin 2 sivua (saa listata asioita myös ranskalaisin viivoin, kunhan ajatuksesta saa selvää). Palautus viimeistään kaksi viikkoa oman opetusharjoituksen jälkeen. 

Vaihtoehto B. Taukojumppa

Jos tuntuu, että olet tehnyt jo muilla kursseilla paljon oppimispäiväkirjoja, voit myös tehdä noin 10 minuutin taukojumpan korkeakoululaisille. Aikataulusta ja sisällöstä tulee sopia JAMK:n Maija Jylhän ja Riikka Hämylän kanssa. Heidän yhteystietonsa ovat: maija.jylha@jamk.fi ja riikka.e.hamyla@jyu.fi.

Ilmoita Irinjalle 48h ennen taukojumppaasi, milloin taukojumppasi on ja palauta taukojumpasta lyhyt suunnitelma alla olevaan kansioon Pedanettiin 48 h ennen taukojumppaasi.

Taukojumpat liittyvät Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeeseen, joka on Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Humanistisen ammattikorkeakoulun ja Ilmasotakoulun yhteishanke. Hankkeessa kehitetään, kokeillaan ja juurrutetaan Liikkuva korkeakoulu -toiminnan mukaisesti valtakunnallisesti levitettäväa toimintamallia. Viime syksynä hankkeen Kick Off -viikolla oli tarjolla ohjattuja taukojumppia työpäivää tai esim. luentoja tauottamaan. Ohjattuja taukojumppia tilattiin paljon ja niitä toivottiin myös lisää. Keväällä 2022 tavoitteena on saada taukojumpista pysyvä osa aktiivista korkeakoulua - ja te voitte olla apuna tässä hankkeessa.

Itsenäinen tehtävä 2: palautuskansio

Palauta tähän kansioon oman opetuksesi reflektointitehtävä. Palautus viimeistään kaksi viikkoa oman opetusharjoituksen jälkeen.
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.