Harjoituksia

Äidinkielen oppitunneilla (ja muilla) tehtäviä harjoituksia

Erilaisista Draamaopetuksen käsikirjoista löytyy paljon hyviä harjoitteita, joita voi käyttää opetuksen tukena ja työvälineenä. Esimerkiksi Draamaharjoitusten keittokirja (Aho, S. & Teerijoki, P., Keski-Suomen Draamaopettajat ry) sisältää paljon hyviä harjoitteita, joita voi käyttää opetuksen tukena.

Omien piennäytelmien luominen ja improvisointi on hyvää harjoitusta esiintymistä varten. Opetussuunnitelmassa kehotetaan kannustamaan oppilaita omaan luovaan tuottamiseen ja ilmaisemaan itseään esiintymistilanteissa mun muassa draaman keinoin (OPS T3). Improvisointia voi toteuttaa esimerkiksi stillkuvina ja pieninä näytelminä. Luokka voi mahdollisuuksien mukaan harjoitella pidemmän näytelmän luomista vuorosanojen kirjoittamisesta näytelmän esittämiseen kevätjuhlassa.

Oppikirjat ovat pullollaan hyviä harjoituksia, joita kannattaa hyödyntää opetuksessa. Kuitenkaan opetus ei saisi olla pelkästään kirjan tehtävien varassa. Opettajan tuleekin omaa harkintaa hyödyntäen käyttää oppikirjan tehtäviä, niin ettei oppilaat kyllästy. Esimerkiksi Kirjakuja-sarjassa on paljon hyviä harjoituksia, joita voi teettättää ja soveltaa oman tarpeen mukaiseksi.

Erilaiset teemapäivät ja -viikot kannattaa ottaa huomioon opetuksessa. Esimerkiksi sanomalehti-viikko on hyvä aika perehtyä enemmän juornalismiin ja sanomalehtien tekemiseen, kun taas Finlandia-palkintojen aikaan voisi kiinnittää huomiota suomalaiseen kirjallisuuteen.

Äidinkielen opetuksessa tulisi muistaa se, ettei opiskelu jää pelkästään äidinkielen oppitunneille, vaan on mukana muissakin aineissa. Kirjoittamista ja monilukutaitoa harjoitellaan kaikkialla ja jatkuvasti. Myös eri oppiaineita opetettaessa tulisi nostaa esiin kuinka erilaisia tekstityylejä eri oppiaineet, erityisesti oppikirjat, käyttävät. Opsissa kehotetaan useammassa kohdassa kannustamaan oppilasta oman kirjallisten tuotoksien tuottamisen. T11 ohjeistetaan oikenkirjoituksen ja tekstien rakenteiden hallitsemiseen.