Suomen kielen ja kirjallisuuden ydinosa POMM1081

Ydinosa äikässä Opet pilvissä 3 -tyyliin

Ydinosassa tavoitteena on, että
  • ymmärrät kielen merkityksen erilaisissa tilanteissa ja osana yksilön ja yhteisöjen toimintaa
  • tiedostat kielten merkityksen identiteettien rakentumisessa
  • osaat tulkita ja tuottaa monimuotoisia tekstejä ja ohjata tulkinta- ja tuottamisprosesseja.

Suo­ri­tus­ta­vat kurssilla


Sisällöt ovat kielen tilanteisuus ja variaatio, kielet ja identiteetti, kirjallisuus ja kulttuuri, tekstit ja monilukutaito, kieli- ja viestintäasiantuntijuuden kehittyminen.

Yhteisiksi kulmakiviksi jokaiselle demoryhmälle on sovittu POPS, oppimateriaalit, monilukutaito eri oppiaineissa, oppilaslähtöisyys ja oppilaan elämismaailma, kirjoittamisen opetus ja arviointi, lukemisen ja kirjallisuuden opetuksen lähestymistavat (analyyttinen, elämyksellinen ja kaanonlukeminen), vuorovaikutus & viestintä.

MISSION: Kuinka opiskelemme ydinosan demot ryhmässämme?

Opetustapoina on 10 t luentoja tehtävineen (6 h esi- ja alkuopetuksesta, lapsen kielen kehityksestä ja lukivaikeuksista; 4 h monikielisyydestä ja kulttuurisuudesta, S2:sta) ja enintään 20 t demoja (tarvittaessa meillä on käytössä vielä myös POM2SSU-resurssia). Lisäksi itsenäistä työskentelyä (esim. lasten- tai nuortenkirjan lukeminen). Kurssin työskentelyä linkitetään tarpeen mukaan valtausproggikseen.

Itsenäisenä työnä: Lasten- tai nuortenkirjan lukeminen, Jonne-tehtävät demoille sekä pienempiä luku- ja valmistelutehtäviä sekä Minä kieli- ja viestintäkasvattajana -sivuston laatiminen.

Integroidut sisällöt: Oppimisen ongelmat ja haasteet kielen oppimisessa

Ryhmätehtävä: Suomen kieltä ja kirjallisuutta x.-luokkalaisille. Tehtävänä on luoda pienryhmissä "käsikirja" tms. strategiamateriaali valitun luokka-asteen suomen kielen ja kirjallisuuden opetukseen. Tehtävässä tarkastellaan kurssilla yhdessä valittuja opetuksen kulmakiviä sekä yhdessä käsiteltyjä teemoja valittun ikäluokan näkökulmasta, suunnitellaan ikäluokan opetusta ja arviointia opettajan tiedonstruktuuria soveltaen (omien käsitysten, sisältötiedon, opetussuunnitelman, oppilaan, oppimateriaalin näkökulmista) ja luodaan open kielellä "käsikirja" tms. valitun ikäluokan opetukseen. Tavoitteena on mm. lapsen kielellisen kehityksen hahmottaminen, opetuksen suunnittelu- ja arviointitaitojen harjoittelu tietyn ikäluokan näkökulmasta. Työhön sisällytetään myös valitun ikäluokan lapsen elämismaailmaan kuuluvia tekstejä

Arviointi: sama kuin muilla + muuta?

Demoilla käsittelemme seuraavia asioita:
  • vko 3: Orientoituminen ja kurssin suunnittelu
  • vko 4: kieli ja identiteetit
  • vko 7: kielitaju ja kielen rakenteiden opetus
  • vko 8 : Lukemisen ja ymmärtämisen strategiat ja kirjoittamisen opetuksesta (monilukutaitoa eri oppiaineissa)
  • vko 8:  Arviointi oppimisen tukena: oppilaiden tekstien arviointi
  • vko 10: oppilaiden elämismaailma opetuksen ytimessä (monilukutaitoa eri elämänalueilla)
  • vko 12: Suullinen ilmaisu
  • vko 14: Kirjallisuuden opetuksesta - lasten- tai nuortenkirja tulee olla luettuna (trailerin ei tarvitse olla vielä valmiina)
  • vko 17: Käsikirjojen esittelyä ja äikän opintojen päätös (huom. pitkä demo)