Kielitietoisen matematiikan pohdinnat tänne (22.9.2022):

Tämä puhututti meitä pienryhmässä....
 
Petra Äkkinen, Petrus Turunen, Elli-Maija Salo 

• Millaisia käytänteitä muistat tai olet havainnut asioiden ja ilmiöiden avaamisesta kielellisesti matematiikan opetuksessa? Millaisissa tilanteissa luonnollista kieltä käytettiin? 
  • suu auki suurempaan (esim. 3<5 tai 6<100)
  • nenä nimittäjä, otsa osoittaja
  • Kirjan matikkatarinat ja laulut eri aiheista esim. kymppiparivalssi
  • Opettaja selitti omaa matemaattista ajatteluaan opetuksessa laskiessaan esimerkkilaskuja taululle
  • Tarkat matikan käsitteet tärkeitä -> piti sanoa esim. vähennyslaskut eikä miinuslaskut. Ei riittänyt että ymmärtää asian vaan piti sanoa oikea termi.
  • Emman kommenti:  hyviä huomioita ja "muistisääntöjä", hyvin olette miettineet, että sekä mielikuvia & muistisääntöjä mutta myös tarkkoja käsitteitä on käytetty

• Millaisia vuorovaikutustilanteita matematiikan opetuksessa esiintyi? Miten niitä tunneilla rakennettiin ja tuettiin?
  • Opettaja johdattelee matematiikan opetusta oppilailta kyselemällä. Apukysymysten avulla saa selville oppilaan ajatusmaailmaa, miten hän on ratkaisuun päätynyt
  • Oppilaan pitää selittää muille oppilaille miten on laskenut laskun
  • Emman kommentti: edelliset hyviä keinoja opettajalle selvittää sitä, miten oppilas ymmärtää tai jäsentää asiaa, matemaattista ongelmanratkaisua
  • Omana kouluaikanamme oli harvoin ryhmätyöskentelyä (Emma: höh)

• Miten luonnollisen kielen käyttöön matematiikan opetuksessa ylipäänsä suhtauduttiin? Käytettiinkö mielestäsi kielentämisen paikat hyödyksi vai hukattiinko mahdollisuuksia? 
  • Alakoulussa käytettiin paljon havainnollistavia välineitä, loruja tai lauluja asioiden oppimisessa ja opettajat selitti asioita lapsille helposti ymmärrettävästi
  • Yläkoulussa ja lukiossa luonnollisen kielen käyttöä oli vähemmän ja matemaattista kieltä enemmän
  • Emman kommentti: hyviä ja tarkkoja havaintoja -> ikätasoinen kielenkäyttö


• Mikä olisi voinut olla eri tavalla, esimerkiksi innostanut ja tukenut matematiikan oppimista? 
  • Erilaiset esimerkit vs. pelkästään taululla läpi käynti. → Konkreettisia esineitä yms
  • Enemmän tarinoita
  • Pelillistäminen
  • Teknologian hyödyntäminen opetuksessa, pystyy luomaan kuvia abstrakteista käsitteistä
  • Eri opetusmenetelmät
  • Enemmän oppilaslähtöisyyttä
  • Ryhmätyöskentelyn hyödyntäminen, oman ajattelun selittäminen ääneen
  • Emma: Mahtavia huomioita, nämä varmasti tulevat olemaan teidän käytössänne :)

Entä muissa oppiaineissa? 
• Millaisia eroja on asioiden ja ilmiöiden avaamisessa luonnollisella kielellä eri oppiaineissa? 
  • Joissain oppiaineissa (esim. ympäristöoppi) käsitteet liittyvät suoraan tavalliseen elämään ja maailmaan. Silloin monet ovat saattaneet nähdä asioita oikeasti ja pystyvät kuvittelemaan ilmiön. Matematiikassa kaikkia käsitteitä ja asioita ei ole ”oikeasti olemassa” eikä oppilas pysty arkikielellä välttämättä ymmärtämään uutta asiaa. Tällaisten asioiden oppimiseen tarvitaan havainnollistavia välineitä.
  • Emma: Kiinnostavia huomioita konkreetin ja abstraktin tarkastelusta


• Liittyvätkö kielentämisen erot mielestäsi tiedonalan luonteeseen? 
  • Matematiikassa on niin paljon käsitteitä, joita ei voi selittää arkikielellä. Asioita voi kuitenkin yrittää havainnollistaa arkikielen avulla.


• Entä mitkä erot liittyvät muihin tekijöihin, kuten opetustraditioon?

Kommentit

Hanna, Nea, Riina, Pinja, Jukka, Ellen ja Tuulia:

Millaisia käytänteitä muistat tai olet havainnut asioiden ja ilmiöiden avaamisesta kielellisesti matematiikan opetuksessa? Millaisissa tilanteissa luonnollista kieltä käytettiin?
esim. jakojäännöksen opettaminen oppilaille – palikat auttavat hahmottamaan, oikeiden termien käyttö osana opetusta (konkreettiset palikat + kieli yhdessä auttoivat oppimaan)
opettaja on ollut tarkka kieliasioista ”piirrellään viiva” -->”piirretään jana” eli oikeiden termien käyttö matematiikassa
Oikeat käsitteet opittava jo varhain. Kun tottuu tiettyyn asiaan, on helpompi jatkossa käyttää. Jos lapsena oppii tietyn asian tai termin, on helpompi hyödyntää sitä jatkossa.
Riippuen ikätasosta kuitenkin. Käytetään sellaisia sanoja, joita oppilaat voivat ymmärtää
Jos asia on abstrakti asia – arkikielestä liikkeelle ja siitä kohti matematiikan kieltä
Luonnollinen kieli esim. matikan tuntien alussa, johdatellaan aiheeseen, missä näitä matematiikan asioita voitaisiin käyttää arkielämässä
Käytännönläheinen lähestymistapa esim. alkutarina kaupassa käymisestä ja tähän täsmennetään matematiikan kieltä

Millaisia vuorovaikutustilanteita matematiikan opetuksessa esiintyi? Miten niitä tunneilla rakennettiin ja tuettiin?
Tunnin alussa laskut pienryhmissä: suullisesti selitettiin tehtäviä läpi
Tehtävien teko kaverin kanssa, jolloin voidaan yhteistyössä tehdä tehtäviä ja jos oppilas ei esim. osaa, voi hän saada toiselta oppilaalta tukea ja ymmärtää tehtävän.
Nopeampi oppilas voi mennä auttamaan ja opettamaan kaveria tehtävien teossa --> Onko hyvä tapa? Ei ainakaan toistuvasti.
Opettaja suunnitellut tunnin rakenteen ja antanut tarpeeksi aikaa keskustelulle tai ryhmätyöskentelylle. Opettaja myös joustaa ajankäytön suhteen

Miten luonnollisen kielen käyttöön matematiikan opetuksessa ylipäänsä suhtauduttiin? Käytettiinkö mielestäsi kielentämisen paikat hyödyksi vai hukattiinko mahdollisuuksia?
Luonnollista kieltä käytettiin sujuvasti ja pyrittiin selittämään asiat oppilaille niin, että oppilaat ymmärtävät erityisesti peruskoulussa.
Lukiossa käytettiin enemmän matemaattista kieltä, jolloin ei välttämättä ymmärtänyt, mitä tarkoitettiin ja opettaja ei edes hoksannut, ettei opiskelijat ymmärrä. Olisi kaivattu enemmän arkikieltä selittämään asioita.

Mikä olisi voinut olla eri tavalla, esim. innostanut ja tukenut matematiikan oppimista?
Suorittamisesta pois, painotetaan nopeuden sijaan esimerkiksi tarkkuutta. Ei siis kilpailla toisiaan vastaan.
Lisää vaihtelua. Yleensä opettaja on selittänyt teoriaa ja esimerkkilaskuja, jonka jälkeen vain lasketaan. Alakoulussa matikka oli monipuolisempaa, mutta yläkoulussa yksipuolista. Yläkoulussa vaikeampia tehtäviä, jolloin opettajien on ehkä vaikea keksiä erilaisia työtapoja.
Eri toimintatapojen vuorottelua lisää: ryhmätyöskentelyä, palikoita, askartelua, pelejä, aktiivisia harjoituksia, esimerkkejä, tietovisoja.

Entä muissa oppiaineissa?

Millaisia eroja on asioiden ja ilmiöiden avaamisessa luonnollisella kielellä eri oppiaineissa?
Jokaisessa oppiaineessa omat terminsä, arkikieli samanlaista. Joissain oppiaineissa käsitteet keskeisempiä eli tehtiin esim. käsitekokeita, koska käsitteet oli opittava, jotta ymmärtää oppiainetta ja pystyy etenemään.
Kielissä ja matikassa asiat abstrakteja ja ne ovat vaikeita selittää arkikielellä (esim. sijamuodot äidinkielessä). Historiassa käsite voidaan esim. avata helposti arkikielellä. Omat haasteet eri oppiaineissa.
Melko samanlaista, koska jokaisessa oppiaineessa omanlaiset käsitteet.

Liittyvätkö kielentämisen erot mielestäsi tiedonalan luonteeseen?
Kielissä ja matikassa asiat abstrakteja ja ne ovat vaikeita selittää arkikielellä (esim. sijamuodot äidinkielessä). Historiassa käsite voidaan esim. avata helposti arkikielellä. Omat haasteet eri oppiaineissa.

Entä mitkä erot liittyvät muihin tekijöihin, kuten opetustraditioihin?
Esim. Matikassa totuttu luennoimaan, liikunnassa ja taideaineissa tehdään enemmän tekemisen kautta. Joissain aineissa pitää ensin käydä teoriaa, että osataan toimia.
Hyödyllistä rikkoa traditioita.

Kiitos tosi kiinnostavista keskustelumuistiinpanoista! Teen niistä muutaman itseäni kiinnostamaan jääneen huomion.

"esim. jakojäännöksen opettaminen oppilaille – palikat auttavat hahmottamaan, oikeiden termien käyttö osana opetusta (konkreettiset palikat + kieli yhdessä auttoivat oppimaan)" -> tässä tulee hyvin esille se, kuinka konkretiaa/fyysisiä esineitä ja kappaleita sekä kieltä käytetään toisiaan tukemaan suht abstraktien ilmiöiden oppimiseen

"opettaja on ollut tarkka kieliasioista ”piirrellään viiva” -->”piirretään jana” eli oikeiden termien käyttö matematiikassa" -> todella hyvä huomio - käsitteellisesti viivalla ja janalla on merkityseroa matematiikan tieteenalalla

"Riippuen ikätasosta kuitenkin. Käytetään sellaisia sanoja, joita oppilaat voivat ymmärtää" & "Jos asia on abstrakti asia – arkikielestä liikkeelle ja siitä kohti matematiikan kieltä"-> tärkeä! Kielennykset "koodattava" oppilaan ymmärrettäviksi

"Luonnollinen kieli esim. matikan tuntien alussa, johdatellaan aiheeseen, missä näitä matematiikan asioita voitaisiin käyttää arkielämässä
Käytännönläheinen lähestymistapa esim. alkutarina kaupassa käymisestä ja tähän täsmennetään matematiikan kieltä" -> olennainen huomio lähteä liikkelle lapsen ja nuoren kielen maailmasta

Millaisia vuorovaikutustilanteita matematiikan opetuksessa esiintyi? Miten niitä tunneilla rakennettiin ja tuettiin?
"Tehtävien teko kaverin kanssa, jolloin voidaan yhteistyössä tehdä tehtäviä ja jos oppilas ei esim. osaa, voi hän saada toiselta oppilaalta tukea ja ymmärtää tehtävän." -> yhdessäoppimista, tärkeää ryhmässä ohjata myös tähän

"Nopeampi oppilas voi mennä auttamaan ja opettamaan kaveria tehtävien teossa --> Onko hyvä tapa? Ei ainakaan toistuvasti." -> todella hyvä huomio!

"Luonnollista kieltä käytettiin sujuvasti ja pyrittiin selittämään asiat oppilaille niin, että oppilaat ymmärtävät erityisesti peruskoulussa.
Lukiossa käytettiin enemmän matemaattista kieltä, jolloin ei välttämättä ymmärtänyt, mitä tarkoitettiin ja opettaja ei edes hoksannut, ettei opiskelijat ymmärrä. Olisi kaivattu enemmän arkikieltä selittämään asioita." -> hyvä havainto siitä, että abstraktien ilmiöiden kielentämisen ei pidä loppua tietyssä vaiheessa, ymmärrystä on tarkistettava jatkuvasti

Mikä olisi voinut olla eri tavalla, esim. innostanut ja tukenut matematiikan oppimista?
"Suorittamisesta pois, painotetaan nopeuden sijaan esimerkiksi tarkkuutta. Ei siis kilpailla toisiaan vastaan.
Lisää vaihtelua. Yleensä opettaja on selittänyt teoriaa ja esimerkkilaskuja, jonka jälkeen vain lasketaan. Alakoulussa matikka oli monipuolisempaa, mutta yläkoulussa yksipuolista. Yläkoulussa vaikeampia tehtäviä, jolloin opettajien on ehkä vaikea keksiä erilaisia työtapoja.
Eri toimintatapojen vuorottelua lisää: ryhmätyöskentelyä, palikoita, askartelua, pelejä, aktiivisia harjoituksia, esimerkkejä, tietovisoja." -> tämä kaikkinensa erinomaista pohdintaa: monipuolisuutta, vaihtelevuutta tarvitaan jokaisessa vaiheessa


"Omat haasteet eri oppiaineissa. [--] koska jokaisessa oppiaineessa omanlaiset käsitteet." -> tässä kiteytyy olennainen - kaikkiin koulun oppiaineisiin kytkeytyy kunkin tieteenalan sanasto ja kieli


Entä mitkä erot liittyvät muihin tekijöihin, kuten opetustraditioihin?
"Esim. Matikassa totuttu luennoimaan, liikunnassa ja taideaineissa tehdään enemmän tekemisen kautta. Joissain aineissa pitää ensin käydä teoriaa, että osataan toimia. Hyödyllistä rikkoa traditioita." -> viimeinen lause on rautaa - hyvä, kun nostitte keskusteluun, eri tavoin tekemällä / toisin silmin katsomalla eri oppiaineista, niiden opettamisesta ja oppimisesta löytyy uusia, kiinnostavia puolia

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä