Vuosiluokka 8

Opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Arvioinnin kohteet

Hyvän osaamisen kriteerit

T1 ohjata oppilasta havaitsemaan kristinuskon ja kulttuurin vuorovaikutus sekä tunnistamaan kristinuskoon liittyvä monimuotoisuus

L1

Opetuksen sisältöjen valinnassa keskeistä on kristinusko eri puolilla maailmaa, painottaen nykytilannetta. Opetuksessa tarkastellaan kristinuskon syntyä, leviämistä ja jakaantumista kirkkokunniksi. Perehdytään suurimpiin kristillisiin kirkkokuntiin: katolinen ja ortodoksinen kirkko sekä protestanttiset kirkot, erityisesti luterilainen kirkko. Opetuksessa perehdytään kirkkokuntien levinneisyyteen, keskeisiin opetuksiin. Perehdytään syvemmin kristinuskoon Suomessa ja sen kulttuurivaikutuksiin.

Kristinuskon levinneisyyden, monimuotoisuuden ja merkityksen hahmottaminen kulttuurissa ja yhteiskunnassa koko maailmassa ja Suomessa.

Oppilas tunnistaa ja osaa nimetä kristinuskoon liittyviä piirteitä ympäröivässä kulttuurissa. Oppilas tunnistaa suurimmat kristilliset kirkkokunnat ja niiden levinneisyyden ja jakaantumisen. Oppilas tunnistaa kristinuskon historian ja erityisesti luterilaisuuden synnyn ja kehityksen Suomessa. Oppilas tunnistaa kristinuskon vaikutuksen suomalaiseen kulttuuriin.

T2 ohjata oppilasta syventämään tietojaan kristinuskosta ja sen vaikutuksista

L2

Jäsennetään omaa suhdetta luterilaisuuteen, suomalaisuuteen ja eurooppalaisuuteen.

Uskontoa koskevan tiedon hallitseminen.

Oppilas osaa kuvailla opiskelemansa uskonnon syntyhistoriaa ja vaikutusta. Hän tuntee uskonnon perusopetukset sekä osaa mainita tärkeimmät lähteet.

T4 ohjata oppilasta tunte- maan kristinuskon tapoja ja symboleita sekä tunnista- maan uskonnollisia aiheita mediassa, maailmanpoli- tiikassa, taiteessa ja populaarikulttuurissa

L2, L4, L6

Perehdytään kristillisiin tapoihin ja symboleihin Tutkitaan Raamatun syntyhistoriaa, keskeistä sisältöä ja tulkintatapoja sekä uskonnon kulttuurivaikutuksia.

Uskonnon ja kulttuurin lukutaito.

Oppilas osaa nimetä kristillisten uskontoperin- teiden tapoja ja symboleja. Hän osaa antaa esimerkkejä uskonnollisista aiheista mediassa, taiteessa ja populaarikulttuurissa.

T5 ohjata oppilasta havaitsemaan ja arvioimaan erilaisia argumentaation tapoja sekä uskonnon ja tieteen kielen välisiä eroja

L1, L2, L4, L5, L7

Tutkitaan Raamatun syntyhistoriaa, keskeistä sisältöä jatulkintatapojasekäuskonnonkulttuurivaikutuksia.

Ajattelun ja vuorovaikutuksen taidot.

Oppilas tunnistaa ja osaa antaa esimerkkejä erilaisista argumentaation tavoista sekä joistakin uskonnon ja tieteen kielen välisistä eroista Raamattuun liittyen.

T10 rohkaista oppilaita kohtaamaan erilaisia ihmisiä nyt ja tulevaisuudessa jatko-opinnoissa, työelämässä ja vapaa-ajalla

L6

Kristinuskon monimuotoisuuden kohtaaminen.

Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.