Lukuvuosisuunnitelma

Lukuvuosisuunnitelma 2023-24


Yleistä uskonnonopetuksesta

Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää oppilaita opiskeltavaan uskontoon ja sen monimuotoisuuteen. Se tutustuttaa uskonto- ja katsomusperinteisiin Suomessa sekä uskontoihin ja katsomuksiin muualla maailmassa. Oppiaine edistää uskonnon ja kulttuurin välisen suhteen ymmärtämistä sekä uskontojen ja katsomusten monilukutaitoa. Opetus antaa monipuolista tietoa uskonnoista ja auttaa ymmärtämään niistä käytävää keskustelua. Oppilaita ohjataan kriittiseen ajatteluun sekä tarkastelemaan uskontoja ja katsomuksia eri näkökulmista. Opetuksessa pohditaan uskon ja tiedon suhdetta sekä uskonnoille ominaista kieltä, symboliikkaa ja käsitteistöä. Uskonnon opetus antaa valmiuksia uskontojen ja katsomusten dialogiin, jota käydään sekä katsomusten sisällä että niiden välillä. Opetus kannustaa oppilaita kunnioittamaan elämää, ihmisarvoa sekä omaa ja toisen pyhää.


Uskonnon opetuksessa tarkastellaan kristinuskon syntyä, leviämistä ja jakaantumista kirkkokunniksi. Perehdytään suurimpiin kristillisiin kirkkokuntiin: katolinen ja ortodoksinen kirkko sekä protestanttiset kirkot, erityisesti luterilainen kirkko. Opetuksessa tarkastellaan suurten maailmanuskontojen levinneisyyttä, perusopetuksia ja vaikutusta kulttuuriin eri puolilla maailmaa. Tutustutaan lisäksi luonnonuskontoihin ja uusiin uskonnollisiin liikkeisiin sekä uskonnottomuuteen elämänkatsomuksena. Uskontoja tarkastellaan tieteellisestä näkökulmasta ottaen huomioon uskonnon eri ulottuvuudet. Opetuksessa keskeistä on etiikan peruskäsitteiden tunteminen ja ymmärtäminen. Perehdytään syvällisemmin kristinuskon eettisiin painotuksiin sekä Raamatun ja etiikan suhteeseen.

Kaikki yläkoulun
oppilaat noudattavat perusopetuksen vuosiluokkien 7-9 opetussuunnitelmaa (POPS2016). Oppilailla on käytössään uuden opetussuunnitelman mukaiset Mosaiikki opiikirjat: Uskonnot maailmassa. (7.luokka), Kirkot maailmassa (8.luokka) ja Hyvä elämä (9.luokka). 


Arviointi

Arviointi perustuu työskentelyn havainnointiin ja keskusteluihin sekä oppilaiden monimuotoisten tuotosten tarkasteluun. Tuotosten sisällön lisäksi arvioidaan opiskeluprosessia ja työn eri vaiheita. Arviointi on monipuolista ja oppilaille annettava palaute ohjaavaa ja kannustavaa. Oppilaille annetaan säännöllisesti tietoa oppimisen edistymisestä ja suoriutumisesta suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Oppilaiden itsearviointia ja vertaispalautetta käytetään arvioinnin tukena. Arvioinnin kohteena on uskontoihin liittyvät tiedot ja taidot.

Arvioinnissa huomioidaan myös opiskelutaidot, yhteistyötaidot ja käyttäytyminen. Uskonnossa on käytössä formatiivinen arvionti Wilman kautta osana oppimisen edistymistä ja itsearviointia.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet


Tapahtumat, vierailut ja ajankohtaiset asiat

Ajankohtainen asia tänä lukuvuonna on uskonnonvapaus, kun uskonnonvapauslaki tuli voimaan 100 vuotta sitten.

Vuosiluokkien 7-9 sisällöt

7. luokka

Maailmanuskonnot


- Maailmanuskontojen levinneisyys, kokosuhteet ja uskonnollisen elämän pääpiirteet
- Uskonnon ulottuvuudet ja vaikutukset yksilöön, yhteisöön ja yhteiskuntaan
- Eettinen ajatelu maailmanuskonnoissa
- Uskonnottomuus elämänkatsomuksena
- Uskontojen ja katsomusten merkitys globaalisti
- Eri katsomusten kohtaaminen arjessa

8. luokka
 
Kristinusko

- Kristinuskon levinneisyyden, monimuotoisuuden ja merkityksen  
hahmottaminen kulttuurissa ja yhteiskunnassa koko maailmassa ja Suomessa.
- Omaa uskontoa (luterilaisuus) koskevan tiedon hallitseminen.
Uskonnon ja kulttuurin lukutaito liittyen kristinuskon ilmenemiseen ja kulttuurivaikutukseen.
Tutkitaan Raamatun syntyhistoriaa, keskeistä sisältöä ja tulkintatapoja sekä uskonnon kulttuurivaikutuksia.


9. luokka

Hyvä elämä

- Uskontojen erilaisten eettisten tapojen ja käytänteiden tunnistaminen ja arviointi
- Opetuksessa pohditaan ihmisen vapautta valita elämänsä tavoitteet. Pohditaan monikulttuurisen ja moniuskontoisen yhteiskunnan arvoja.
- Pohditaan monikulttuurisen ja moniuskontoisen yhteiskunnan arvoja.
- Pohditaan kirkon opetusta synnistä ja sen olemuksesta yksilön, kirkon ja yhteiskunnan kannalta sekä seksuaalisuuteen, avioliittoon ja perheeseen liittyviä moraalikysymyksiä.
- Oppisisältöjen valinnalla tuetaan oppilaiden ymmärrystä yhteiskunnallisesta sovusta, rauhasta ja kaikkien ihmisten välisestä keskinäisestä kunnioituksesta.
- Erilaisuuden kohtaaminen.