8. luokan biologia

Lukuvuosisuunnitelma 2023–2024

Kahdeksannella luokalla on tarkoitus syventää ymmärrystä siitä, mikä on ekosysteemi ja kuinka se toimii, ja perehdytään ympäristökysymyksiin. Sekä vertailla erilaisia ekosysteemejä, niiden lajistoja, elinolosuhteita, esiintyvyyttä. 

Kahdeksannella luokalla on tarkoitus jatkaa eliökokoelman laatimista. Eliökokoelma voi olla joko digitaalisessa muodossa tai ihan perinteinen kokoelma, johon kerätään eri lajien yksilöitä. Kokoelmia työstetään pääasiassa koulussa oppituntien puitteissa.

7. tai 8.:lla luokalla tehdään myös kasvatuskoe sisältää jonkin kasvin istutuksen ja taimen hoidon. Kokeen aikana seurataan kasvien kasvua ja perehdytään kasvuolosuhteisiin ja kasvuvaatimuksiin. Halutessaan oppilaat saavat kasvinsa kotiin kokeen loputtua.

Biologisten tutkimusvälineiden käyttöä harjoitellaan koululla laborointien yhteydessä sekä kevään Konneveden kenttäjakson yhteydessä. Kurssin aikana tehdään pieniä biologisia tutkimuksia, joiden aikana opetellaan raportointia ja tiedonhakua sekä perehdytään lähiluontoon ja sen vaalimiseen.

Biologian opetuksessa korostuu ympäristötietoisuus sekä eettisten kysymysten ja omien valintojen vaikutukset ympäristöön ja luontoon liittyvissä kysymyksissä. Kuitenkin niin, että asioita käsitellään tasolla, jonka kahdeksasluokkalainen voi ymmärtää.

Oppilaan oppimista tuetaan palautetta antamalla erilaisissa oppimistilanteissa. Oppilaan itsearviointitaitoja pyritään tukemaan ja kehittämään.


Arviointi

Arvioinnin kohteena ovat biologiset tiedot ja taidot sekä tiedonhankkimisen ja soveltamisen taidot. Lisäksi arvioidaan oppilaan arvostusta luontoa ja ympäristöä kohtaan, taidot ymmärtää syy-seuraussuhteita. Arvioinnissa huomioidaan myös opiskelutaidot, yhteistyötaidot ja käyttäytymistä eri tilanteissa.

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet

  • Monilukutaito: Erilaisia oppimateriaaleja hyödynnetään monipuolisesti. Opetuksessa tarkastellaan oppilaille biologian opiskelua tukevia tekstejä sekä niistä nousevia tulkintoja.
  • Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen: Oppitunnella hyödynnetään oppilailla käytössä olevia iPadeja monipuolisesti, esimerkiksi tiedonhaussa ja tiedon luotettavuuden arvoinnissa sekä luontokohteiden kuvaamisessa ja dokumentoinnissa.