Vuosiluokka 8–9 valinnaiset opinnot

Opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi valinnaisissa opinnoissa

Vuosiluokilla 7–9 käsityön opetus vahvistaa ja syventää oppilaiden omasta elämysmaailmasta nousevaa innovointia ja ongelmanratkaisua sekä käsityön tekemiseen, ilmaisuun ja suunnitteluun liittyvien tietojen ja taitojen osaamista. Käsityön opiskelu pohjautuu rakennetun ympäristön ja monimateriaalisen maailman havainnointiin, tutkimiseen ja tiedon soveltamiseen. Tekemisen taitoja syvennettäessä tunnistetaan myös erilaisia teknologisia toimintaperiaatteita ja niihin liittyviä käytännön ongelmia. Käsityön kasvatustehtävänä on tukea oppilaiden hyvinvointia ja elämänhallintaa sekä työelämään ja ammattiin liittyviä valintoja.

Käsityö vuosiluokilla 8–9
Opetuksen tavoitteet Opetuksen sisällöt Arvioinnin kohde Arvosanan 8 osaaminen
T1 Ohjata oppilasta suunnittelemaan työskentelyään sekä ideoimaan, tutkimaan ja kokeilemaan yritteliäästi.

L2,L3
S1 Innovointi
Ratkaistaan erilaisista lähtökohdista nostettuja tuotesuunnittelutehtäviä luovasti ja kekseliäästi.

S3 Kokeilu ja tekeminen
Kokeillaan ja käytetään itsenäisesti ja luovasti perinteisiä ja uusia materiaaleja ja valmistustekniikoita.
Sovelletaan ohjelmointia valmistettaviin tuotteisiin tarkoituksenmukaisesti.
Työskentely ja tuottaminen Oppilas suunnittelee työskentelyään, osaa tehdä valintoja ja etsiä työhönsä omia ratkaisuja.
T2 Ohjata oppilasta asettamaan käsityöhön omia oppimisen ja työskentelyn tavoitteita sekä toteuttamaan niiden perusteella kokonainen käsityöprosessi ja arvioimaan oppimistaan.
L1
S1, S4, S5 Tekeminen, dokumentointi ja arviointi Valmistetaan tuotteita tai teoksia kokonaisen käsityön prosessin mukaisesti.
Tehdään käsityöprosessin itse- ja vertaisarviointia prosessin edetessä.
Kokonaisen käsityöprosessin toteuttaminen Oppilas osaa asettaa työskentelylleen tavoitteita sekä työskentelee käsityöprosessin mukaisesti ja arvioi realistisesti oppimistaan käsityöprosessin aikana.
T3 Opastaa oppilasta tutustumaan ja käyttämään monipuolisesti erilaisia työvälineitä, materiaaleja ja tarkoituksenmukaisia työtapoja sekä kehittämään innovaatioita.

L4
L6

S1 Innovointi
Ratkaistaan avoimia tuotesuunnittelutehtäviä itsenäisesti ja kekseliäästi käyttäen käsityön käsitteistöä, merkkejä ja symboleja.

S5 Tekeminen
Käytetään itsenäisesti käsityön tekemiseen tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti.
Valmistaminen, tekniikat ja työstömenetelmät Oppilas osaa valita tarkoituksenmukaisia materiaaleja sekä tekniikoita ja työstömenetelmiä ja osaa käyttää niitä valmistaessaan suunnittelemiaan tuotteita/teoksia.
T4 Ohjata oppilasta käyttämään sujuvasti käsityön käsitteitä, merkkejä ja symboleja sekä vahvistamaan visuaalista, materiaalista ja teknologista ilmaisuaan.

L2
L4

S1 Innovointi
Ratkaistaan erilaisia tuotesuunnittelutehtäviä käyttäen käsityön käsitteistöä, merkkejä ja symboleja. Toteutetaan suunnitelmat itseilmaisua vahvistaen.

S2 Muotoilu
Perehdytään asumisen, liikkumisen ja pukeutumisen yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen ja teknologiseen kehitykseen. Hyödynnetään paikallisuutta ja eri kulttuurien perinteitä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta suunnittelussa, muotoilussa ja toteutuksessa.

S3 Kokeilu
Kokeillaan ja harjoitellaan erilaisia tapoja muokata, yhdistää ja käsitellä materiaaleja sekä käytetään erilaisia perinteisiä ja uusia materiaaleja ja valmistustekniikoita.
Visuaalinen materiaalinen ja teknologinen ilmaisu Oppilas käyttää käsityön keskeisiä käsitteitä ja osaa esittää ideansa selkeästi sekä toteuttaa ne suunnitelmaan perustuen ottaen huomioon esteettisyyden ja toimivuuden.
T5 Ohjata oppilasta havainnoimaan, ennakoimaan ja reagoimaan työtilanteisiin liittyviin riskitekijöihin ja toimimaan turvallisesti käsityöprosessissa.

L3
L6

S6 Työturvallisuus
Perehdytään työturvallisuuteen ja kartoitetaan työn vaaroja sekä riskejä osana käsityöprosessia. Työskennellään turvallisesti.
Turvallinen työskentely Oppilas osaa arvioida työskentelyn vaaroja ja riskejä sekä toimia turvallisesti käsityöprosessissa.
T6 Ohjata oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksia käsityön suunnittelussa, valmistuksessa ja dokumentoinnissa, sekä yhteisöllisen tiedon tuottamisessa ja jakamisessa.

L5

S4 Dokumentointi ja arviointi
Käytetään teknologiaa yhteisöllisen tiedon tuottamiseen ja jakamiseen tuotteiden suunnittelu- ja valmistusprosessissa. Kokonainen käsityöprosessi dokumentoidaan hyödyntäen tieto- ja viestintäteknologiaa.
Tieto- ja viestintäteknologiset taidot
Yhteisöllinen työskentely
Oppilas osaa käyttää itsenäisesti ja yhdessä toisten kanssa suunnittelussa ja valmistamisessa sekä oman tai yhteisen käsityö-prosessin dokumentoinnissa tieto- ja viestintä-teknologiaa.
T7 Ohjata oppilasta tuntemaan käsityön, kädentaitojen ja teknologisen kehityksen merkitys omassa elämässään, yhteiskunnassa, yrittäjyydessä ja muussa työelämässä.

L6
S7 Yrittäjämäinen oppiminen
Tutustutaan yrittäjämäiseen oppimiseen, yrittäjyyteen ja järjestöyhteistyöhön havainnollisesti, virtuaalisesti, opintokäynneillä tai yritysvierailuilla. Huomioidaan käsityöosaamisen merkitys työelämälle. Hyödynnetään kulttuurilaitosten tarjontaa ideoinnin lähteenä.
Kädentaitojen ja käsityön merkityksen hahmottaminen arkielämässä ja yhteiskunnassa Oppilas osaa esimerkkien avulla kuvailla käsityön merkitystä arjessa, yhteiskunnassa ja työelämässä.
T8 Ohjata oppilasta taloudelliseen ajatteluun ja kehittämään käsityöprosessiin liittyviä valintoja, jotka edistävät kestävää elämäntapaa.

L1
L4
L7

S8 Tiedostaminen ja osallistuminen
Tutkitaan käsityön ja tuotteiden erilaisia merkityksiä yksilön, yhteiskunnan ja ympäristön näkökulmasta. Nähdään käsityö hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistäjänä arjessa. Osallistutaan, vaikututetaan ja viestitään käsityöllä.
Valintojen tekeminen ja niiden perustelut Oppilas osaa perustella käsityön merkityksen kestävälle elämäntavalle ja tehdä sen mukaisia valintoja työskentelyssään.