● Arviointi

Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi käsityössä vuosiluokilla 7–9

Käsityön oppimisen ja osaamisen arviointi on oppilaita ohjaavaa ja kannustavaa. Oppilaat saavat monipuolista palautetta edistymisestään ja osaamisestaan. Formatiivisella arvioinnilla tuetaan laaja-alaisen käsityötaidon kehittymistä. Oppilaille annetaan erilaisia mahdollisuuksia osoittaa edistymistään ja kannustetaan omien vahvuuksien ylläpitämiseen sekä kehittymässä olevien taitojensa hallitsemiseen. Oppilaita ohjataan arvioimaan omaa oppimistaan ja heille tarjotaan erilaisia tapoja tehdä itsearviointia ja saada vertaispalautetta. Itsearviointitaitoja ja vertaispalautteen antamisen ja vastaanottamisen taitoja kehitetään osana formatiivista arviointia. Summatiivinen arviointi perustuu kokonaiseen käsityön prosessiin, sen tavoitteisiin ja kriteereihin. Eri vaiheiden dokumentointi toimii arvioinnin välineenä. 

Päättöarviointi tehdään siinä vaiheessa, kun oppiaineen koko oppimäärä on opiskeltu. Käsityön oppimäärä muodostuu oppiaineen vähimmäistuntimäärästä ja mahdollisista taide- ja taitoaineiden valinnaisista tunneista, jotka suoritetaan käsityön valinnaisina
opintokokonaisuuksina. Päättöarviointi kuvaa sitä, kuinka hyvin ja missä määrin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut käsityön oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt käsityön oppimäärän tavoitteet ja niihin liittyvät päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle 7, 8 tai 9 yksittäinen tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Päättöarvosana on käsityön oppimäärän tavoitteiden ja kriteerien perusteella muodostettu kokonaisarviointi. Oppilas on saavuttanut oppimäärän tavoitteet arvosanan 5, 7, 8 tai 9 mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Arvosanojen 4, 6 ja 10 mukaisen osaamisen kokonaisarviointi muodostetaan käsityön oppimäärän tavoitteiden pohjalta ja suhteessa edellä mainittuihin päättöarvioinnin kriteereihin. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy käsityön oppimäärän päättöarviointiin ja siitä muodostettavaan päättöarvosanaan.

Kriteerikuvauksissa käsityön alempien arvosanojen osaamisen kuvaukset sisältyvät ylemmän arvosanan kuvauksiin.

Arvioinnin tukena voidaan käyttää käsityön nelikenttää:

 

Käsityön nelikenttä (Huovila & Rautio, 2007)

TIEDOT JA TAIDOT: esim. monipuolinen materiaalien ja tekniikoiden käyttäminen, käsityöllinen osaaminen, käsitteiden ymmärtäminen sekä teknisten ja motoristen taitojen hallinta. (T1, T2, T3, T4, T6)

SUUNNITTELUN TAIDOT: esim. sekä työn ulkoasun että sen teknisten ratkaisujen suunnitteleminen, avaruudellinen hahmottaminen ja ongelmanratkaisutaidot. (T1, T2, T4, T6)

TYÖSKENTELYN TAIDOT: esim. työskentelyn suunnitelmallisuus, pitkäjänteisyys ja omatoimisuus, vastuu työstä ja sen loppuunsaattamisesta, työympäristöstä ja työturvallisuudesta huolehtiminen. (T1, T2, T5, T6)

KASVATUKSELLISET TAVOITTEET: esim. työn merkitys tekijälleen ja hänen itsetunnolleen, käsityön kulttuurisen, eettisen ja ekologisen merkityksen ymmärtäminen sekä näkemys omista mahdollisuuksista vaikuttaa kestävän kehtyksen mukaisilla valinnoilla. (T6, T7, T8)