Lukuvuosisuunnitelma

Lukuvuosisuunnitelma 2023-2024

MUSIIKIN SISÄLLÖT JA TYÖSKENTELYTAVAT

Musiikkia opiskellaan käytännön toiminnan kautta. Musiikin työskentelymuotoja ovat soittaminen, laulaminen, musiikin kuunteleminen, musiikkiliikunta sekä musiikin luova tuottaminen esim. säveltämällä tai sanoittamalla. Musiikin tunneilla työskennellään tilanteen mukaan kokonaisena ryhmänä, pienryhmissä tai itsenäisesti.  Musiikkiluokan soittimien ja muun välineistön ohessa käytetään iPadeja ja musiikkityöasemia. Oppilaat toimivat myös sähköisessä oppimisympäristössä, jonne tallennetaan tietokoneella tai tableteilla tehtyjä töitä. Musiikin opiskelussa pyritään onnistumisen kokemusten kautta rakentamaan oppilaan myönteistä suhtautumista musiikkiin, omaan ääneen ja omiin kykyihin oppia musiikkia itselle sopivien työskentelymuotojen avulla.

Soittaminen: jokaisella oppilaalla on tilaisuus harjoitella tavoitteellisesti ukulelea, kitaraa, bassoa, laattasoittimia, kosketinsoittimia, rumpuja ja lyömäsoittimia. Kaikki oppilaat kokeilevat kaikkia soittimia, mutta musiikin tuntien edetessä oppilas saa syventyä itseään kiinnostaviin soittotehtäviin. Itsenäisen harjoittelun lisäksi soitetaan yhteisesti koko ryhmän luokkabändinä, tai pienryhmissä.

Laulaminen: luokassa lauletaan sekä oppilaiden että opettajan valitsemaa ohjelmistoa. Yleensä lauletaan yksiäänisesti, moniäänisyyttäkin kokeillaan. Oppilaita kannustetaan laulamaan reippaasti omalla äänellään, mutta samalla kiinnitetään huomiota terveeseen äänenmuodostukseen. Yhteislaulun lisäksi laulu on osa luokan yhteissoittoa, jolloin ryhmän laulajat käyttävät mikrofoneja.

Musiikin kuuntelutehtävissä oppilaiden tehtävänä on paitsi keskittyneesti kuunnella, myös pohtia ja analysoida kuulemaansa musiikkia. Kuuntelutehtävä voi olla myös lähtökohta oppilaiden omalle luovalle tuottamiselle.

Musiikin luovaa tuottamista musiikin tunneilla ovat esimerkiksi oman räpin sanoittaminen, oman melodian tai rytmin keksiminen, improvisointi valmiin sointutaustan päälle itsenäisesti musiikkityöasemalla tai oman kappaleen rakentaminen iPadin musiikkisovelluksella.

Musiikin tunneilla tehdään erilaisia musiikkiliikuntaharjoituksia, leikkejä ja tansseja. Musiikkiliikuntatuokio voi sisältää luovaa keksintää tai se voi pohjautua valmiiseen koreografiaan.



MUSIIKIN ARVIOINTI

Musiikissa arviointi on jatkuvaa ja kannustavaa. Sen tarkoitus on palvella oppimista. Oppilaat saavat palautetta työskentelystään monta kertaa kurssin aikana. Tämä toteutuu esimerkiksi siten, että kun oppilas harjoittelee tunnilla itsenäisen työskentelyn aikana uuden rumpukompin, hän saa siitä heti merkinnän ja palautteen opettajalta. Opettajan arvioinnin lisäksi oppilaat tekevät itsearviointia sekä vertaisarviointia. Kurssin kokonaisarvosanassa otetaan huomioon oppilaan työskentely kaikilla eri osa-alueilla, onnistumisia painottaen. Oppilaan kurssiarvosanan kannalta keskeistä on henkilökohtainen kehittyminen eri osa-alueilla lähtötasoon verrattuna, aktiivinen osallistuminen ja ryhmässä toimiminen muut ryhmän jäsenet huomioiden.

Arvioinnin kohteissa painottuvat seuraavat osa-alueet:

  • Laulamiseen osallistuminen
  • Kielisoittimien soitto (ukulele, kitara, basso)
  • Rytmisoittimien soitto
  • Koskettimien ja laattasoittimien soitto
  • Luova musiikin tuottaminen
  • Kuuntelutehtäviin keskittyminen
  • Vastuun kantaminen opiskelusta
  • Yhteistyötaidot