Vuosiluokka 7

Lukuvuosisuunnitelma 2024–2025 vuosiluokalle 7

Opetuksen sisällöt ja opetusmenetelmät

Jyväskylän normaalikoulussa historia ja yhteiskuntaoppi muodostavat toisiaan tukevan opintopolun. Vuosiluokan 7 historiallis-yhteiskunnallisen opetuksen yhteisenä teemana on ”Alamaisesta kansalaiseksi”. Oppiaineille keskeisiä yhteisiä aiheita ovat mm. demokratia, ihmisen vaikutusmahdollisuudet ennen ja nyt, ihmisoikeudet, lasten oikeudet ja ihmisen vaikutus ympäristöön.

7. luokalla yhteiskuntaopissa (1 vvt) opiskellaan seuraavia sisältöjä:
  • Ihmisoikeudet, demokratia ja kansalaisen perusoikeudet
  • Suomi ja suomalaiset
    • Suomen väestö
    • vähemmistöt
    • kansalaisuus
    • maahanmuutto
  • Perhe ja lapset
    • erilaiset perheet
    • lapsen asema ja oikeudet
    • erilaiset ikärajat
  • Politiikka ja vaikuttaminen
    • ajankohtaiset aiheet
    • vaikuttaminen omassa lähiyhteisössä, kuten koulun oppilaskunnassa ja kotikunnassa
  • Kuluttaminen nuoren näkökulmasta
Opetuksessa pyritään jatkuvaan ajankohtaisten ja paikallisten asioiden seuraamiseen ja tapahtumien historiallisen taustan ja asiayhteyksien ymmärtämiseen. Valinnaiskurssit tukevat tätä tavoitetta. Oppilaita kannustetaan oman perustellun mielipiteen muodostamiseen, sen esittämiseen sekä puolustamiseen. Keskustelutaitojen kehittämisessä tärkeitä työtapoja ovat esimerkiksi paneelikeskustelut ja väittelyt sananvapautta ja hyviä käytöstapoja kunnioittaen. Oppilaita ohjataan tutkimustaitoihin, kuten kysymyksenasetteluun ja lähteiden käyttöön. Yhteiskuntaopissa pyritään hyödyntämään koulun ulkopuolisten tahojen asiantuntemusta (esim. kansalaisjärjestöt, yritykset, viranomaiset, poliitikot ja huoltajat).

Lue lisää yhteiskuntaopissa käytettävissä opetusmenetelmistä:

Arviointi

Arvioinnin ja palautteen tehtävänä on tukea oppimista, kannustaa oppilasta toimimaan aktiivisesti ja soveltamaan arjessa yhteiskunnallista ja taloudellista osaamistaan. Oppilas saa numeroarvosanan yhteiskuntaopin tiedollisesta ja taidollisesta osaamisesta lukuvuositodistuksessa. Lukuvuoden aikana oppilas saa palautetta edistymisestään ja oppilaalle annetaan mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan monipuolisesti (esim. erilaiset tietoihin ja taitoihin liittyvät tehtävät yksin, pareittain, ryhmissä; keskustelu- ja pohdintatehtävät, erilaiset selvitystehtävät ja tuotokset). Arvioinnissa ja palautteessa huomioidaan yhteiskuntaopin tiedot, taidot ja työskentely. Arvioinnissa kiinnitetään erityisesti huomioita siihen, miten monipuolisesti oppilas pohtii ja perustelee näkemyksiään yhteiskuntaopin käsitteitä käyttäen. Oppimisen tukena käytetään myös itsearviointia ja vertaispalautetta. Oppimista edistävän arvioinnin tukena yhteiskuntaopissa voidaan käyttää Wilman formatiivisen arvioinnin liukukytkimiä tai muita itsearviointiin ohjaavia lomakkeita. Opettaja arvioi oppimisen edistymistä tietyn oppimiskokonaisuuden päätteeksi (vähintään kerran lukuvuoden aikana). Oppimista edistävän, formatiivisen arvioinnin kohteet ovat
  • kiinnostus yhteiskunnallisia asioita kohtaan
  • yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen hankkiminen
  • yhteiskunnassa tarvittavien tietojen ja taitojen käyttäminen
  • vastuun kantaminen opiskelusta
  • yhteistyötaidot

Monialaiset oppimiskokonaisuudet ja laaja-alainen osaaminen

Syyslukukausi 2024: Työelämätaidot ja yrittäjyys

Kevätlukukausi 2025: Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Yhteiskuntaopissa työelämätaitojen osalta opiskellaan työelämän pelisääntöjä kuten työsopimuksia sekä työntekijän ja työnantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Työelämätaitoihin liittyvät myös ns. pehmeät taidot kuten vuorovaikutuskyvyt, jotka liittyvät oppiaineen työtapoihin. Yrittäjyys yläkoulun yhteiskuntaopissa on pitkälti sisäistä yrittäjyyttä korostavissa toimintatavoista, jotka voivat liittyä erilaisiin projekteihin, joihin oppilaat osallistuvat. Yhteiskuntaopissa tutustutaan myös ulkoiseen yrittäjyyteen esim. yrittäjän uratarinoihin tutustuen sekä opiskelemalla eri yritysmuotoja. Yhdeksännellä luokalla oppilaat osallistuvat Yrityskylän toimintaan, jossa harjoitellaan käytännössä työelämään ja yrittäjyyteen liittyviä taitoja. 

Osallistumista ja vaikuttamista yhteiskuntaopissa opiskellaan tutustuen miten voidaan vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin eri tavoin, kuten esimerkiksi vaaleissa, kirjoittamalla mielipidekirjoituksia tai osallistumalla kansalaisjärjestöjen toimintaan. Myös medialukutaito korostuu yhteiskuntaopin opiskelussa. Medialukutaito on tärkeässä roolissa, kun halutaan arvioida medioiden vaikutusta julkiseen vaikuttamiseen. Osallistuminen ja vaikuttaminen toteutuu myös koulussa järjestettävissä vaikuttamistapahtumissa kuten politiikkaviikossa tai nuorisovaalien järjestämisissä. Yhteiskuntaopissa kannustetaan myös aktiiviseen osallistumiseen kaikkiin koulun tapahtumiin ja niiden järjestämiseen.

Kestävä kehitys sisältyy esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja miten ne liittyvät kansalaisten, yritysten,valtioiden ja eri organisaatioiden toimintaan.