Pakolliset
Kurssit ENA1 - ENA6
Pakolliset kurssit
Pakollisilla kursseilla 1–2 painotetaan opiskelutaitojen vankentamista, oman osaamisen kehittämistä yksin ja yhdessä muiden kanssa sekä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toimimista. Kurssista 3 lähtien kiinnitetään enenevässä määrin huomiota eri tekstilajien edellyttämään kieleen. Kursseilla 4–6 painotetaan kieltä tiedonhankinnan, olennaisen tiedon tiivistämisen ja tiedon jakamisen välineenä.
Jokaiselle kurssille varataan tilaa käsitellä ajankohtaisia tai paikallisia asioita, joista voidaan sopia yhdessä. Oppiainerajat ylittävää tai aihekokonaisuuksia avaavaa opetusta voidaan toteuttaa kaikilla kursseilla. Kursseilla harjoitellaan monipuolisesti sekä suullista että kirjallista vuorovaikutusta, joskin painotukset voivat vaihdella kursseittain.
1. Englannin kieli ja maailmani (ENA1)
Kurssilla kartoitetaan opiskelijan kielitaidon eri osa-alueiden osaamista ja kehittämisen kohteita, analysoidaan ja arvioidaan omia kieltenopiskelutaitoja, asetetaan tavoitteita englannin opiskelulle ja etsitään keinoja oman ja yhteisen osaamisen kehittämiseksi. Kurssilla pohditaan maailman kielellistä monimuotoisuutta, englannin kieltä globaalina ilmiönä sekä kielitaitoa välineenä kasvattaa kulttuurista osaamista. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät opiskeluun, nuoren elämänpiiriin ja kielenkäyttötarpeisiin.
Arvioinnissa keskitytään peruskielitaitoon ja kykyyn viestiä nuorten elämänpiiriin liittyvissä tilanteissa. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Myös kielenopiskelutaidot kuten tavoitteiden asettaminen ja opiskelustrategiat sekä itsearviointitaidot ovat niin opiskelun kuin arvioinnin kohteita.
2. Ihminen verkostoissa (ENA2)
Kurssilla harjoitellaan toimintaa kielelliseltä ja kulttuuriselta vaativuudeltaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa eri viestintäkanavia käyttäen, myös kansainvälisessä kontekstissa. Syvennetään taitoa toimia aktiivisena keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä. Harjaannutetaan taitoa muotoilla mielipiteitä sekä käydä merkitysneuvotteluja. Monipuolistetaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa tarvittavien strategioiden valikoimaa. Kurssilla käsitellään ihmissuhteisiin liittyviä teemoja ja niiden yhteydessä psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation merkitystä vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.
Arviointi keskittyy erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toimimiseen ja niissä vaadittavaan kielitaitoon. Suullinen kielitaito, mm. taito ilmaista mielipiteitään, käyttää tilanteeseen sopivia viestintästrategioita sekä toimia aktiivisena keskustelijana ja kuulijana, on keskeinen arvioinnin osa-alue. Myös erilaiset kirjalliset viestit, esim. sähköpostiviestit tai muut vastaavat viestinnänlajit, ovat arvioinnin kohteena.
3. Kulttuuri-ilmiöitä (ENA3)
Kurssilla laajennetaan ja syvennetään opiskelijoiden monilukutaitoa. Kurssilla tehdään eri tekstilajien tuotoksia painottaen tekstilajille ominaista kielellistä tarkkuutta. Aihepiireinä ovat erilaiset kulttuuriset ilmiöt, englanninkieliset mediat sekä luova toiminta.
Kurssin arvioinnissa painottuu erilaiset tekstilajit - sekä niiden ymmärtäminen että tuottaminen – ja niiden vaatima kielitaito. Tuotettavat tekstit voivat olla erilaisia kulttuuritekstejä kuten analyyseja tai arvioita sekä luovia tuotoksia. Kurssin arvioinnissa otetaan huomioon myös suulliset tekstit ja esitykset (esim. esitelmä tai muu suullinen tuotos).
4. Yhteiskunta ja ympäröivä maailma (ENA4)
Kurssilla kehitetään tiedonhankintataitoja ja kriittistä lukutaitoa sekä harjoitellaan aktiivista toimijuutta englannin kielellä. Tutustutaan erilaisiin yhteiskunnallisista ilmiöistä käytäviin keskusteluihin erityisesti aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta. Pohditaan yksilöiden ja yhteisöjen vastuita ja toimintamahdollisuuksia, kuten ihmisoikeuskysymyksiä ja vaikuttamismahdollisuuksia kansalaisyhteiskunnassa.
Arviointi keskittyy tiedonhankintataitoihin ja kriittiseen lukutaitoon. Täten vaativampien tekstin ymmärtäminen ja niiden luotettavuuden arviointi ovat keskeinen osa arviointia. Lisäksi arviointi kohdistuu aktiivisen kansalaisuuden taitoihin, kuten mielipiteen ilmaisuun tai esimerkiksi yleisönosastokirjeen kirjoittamiseen, ja niissä vaadittaviin kielellisiin ja viestinnällisiin taitoihin.
5. Tiede ja tulevaisuus (ENA5)
Kurssilla syvennetään tekstin tulkinnan ja tuottamisen sekä tiedonhankinnan taitoja hakemalla tietoa opiskelijoita kiinnostavista tiedon- ja tieteenaloista. Harjaannutaan jakamaan omia tietoon tai mielipiteeseen perustuvia näkökantoja.Pohditaan erilaisia tulevaisuudenvisioita erityisesti teknologian ja digitalisaation näkökulmista sekä englannin kielen asemaa kansainvälisenä tieteen ja teknologian kielenä. Aihepiirit nousevat eri tiedon- ja tieteenaloista.
Tiedonhankinta, tekstien tulkinta ja tuottaminen ovat kurssin arvioinnin keskeisiä kohteita. Tekstilajit kohdistuvat eri tiedon- ja tieteenaloihin ja niiden tekstityyppeihin. Asiatekstien kuten raporttien tai tiivistelmien lisäksi voidaan tuottaa mm. pohdiskelevia, kantaaottavia tai arvioivia tekstejä.
6. Opiskelu, työ ja toimeentulo (ENA6)
Kurssilla syvennetään käsitystä kielitaidosta työelämätaitona ja sosiaalisena pääomana. Tutustutaan tekstilajeihin, joita opiskelijat kohtaavat mahdollisissa jatko-opinnoissa tai työelämässä. Pohditaan jatko-opinto- tai urasuunnitelmia ja työntekoa myös kansainvälisessä kontekstissa. Käsitellään talousasioita, jotka liittyvät itsenäistyvän, työelämään astuvan nuoren elämänpiiriin, sekä laajempia talouden ilmiöitä.
Kurssin arviointi painottuu opiskelussa ja työelämässä tarvittavaan kielitaitoon sekä viestinnällisiin ja kulttuurisiin taitoihin. Arvioitavia tekstejä ja viestintätilanteita voivat olla mm. pääsykoe- tai työhaastattelu sekä erilaisten hakuasiakirjojen tuottaminen (esim. hakukirje, CV, personal statement).