12.1.2 Lyhyet valinnaisaineet

Joutsan paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Yläluokilla lyhyet valinnaisuudet toteutetaan seuraavasti:

  • kaksi (2) lyhyttä valinnaisainetta, joita opiskellaan 1vvt/valinnaisaine 8.luokalla.
  • Lyhyiden valinnaisten tarjonta voi vaihdella vuosittain. 8.luokalle tarjolla esim. Herkutellaan kurssi, laborointikurssi, tekninen työ, tekstiilityö, musiikki, yrittäjyys.
  • Arviointi hyväksytty/hylätty.

ja

  • kaksi (2) lyhyttä valinnaisainetta, joita opiskellaan 1vvt/valinnaisaine 9.luokalla.
  • Lyhyiden valinnaisten tarjonta voi vaihdella vuosittain. 9.luokalla tarjolla esim. psykologia, ilmaisutaito, englanti, matematiikka, robo, Desing-studio.
  • Arviointi hyväksytty/hylätty.

Kulloisenkin lukuvuoden lyhyiden valinnaisaineiden tarjonnan ja -kuvaukset löydät täältä

Tarjolla olevat lyhyet valinnaisaineet 8.vuosiluokalla lv.2021-22

HERKUTELLAAN YHDESSÄ! –KURSSI (koc) 

Kurssi sopii kaikille keittiössä työskentelystä innostuneille, hyvän ruoan ystäville. Tavoitteena on saada rutiinia ruoanvalmistukseen ja leivontaan, uusia ohjeita ja ideoita omaankin keittiöön.
Kurssilla tehdään ja maistellaan erilaisia ruokia ja leivonnaisia.
Oppilaiden kiinnostus ohjaa aiheiden valintaa; esim. pitsaa, pikkusuolaisia, jälkiruokia, makeisia tai kansainvälisiäkin makuja jne.


LABOROINTIKURSSI (kec)

Tavoitteena on syventää ja harjaannuttaa luonnontieteen opetuksessa opittuja tietoja ja ennen kaikkea käytännön laborointitaitoja. Kursseilla tutkitaan luonnontieteellisiä ilmiöitä kokeellisesti ja laaditaan niistä raportteja. Opiskelussa korostetaan taitoa työskennellä erilaisissa ryhmissä, turvallista laboratoriotyöskentelyä sekä opittujen tietojen järkevää ja rohkeaa soveltamista käytännössä, ympäristöasiat huomioiden. Tutkimukset vaihtelevat luonnon kiertokulun, ajankohtaisten asioiden ja opiskelijoiden kiinnostusten mukaan.

MUSIIKKIA TEKEMÄÄN (muc)

Tällä kurssilla opiskellaan musiikkia soittaen, laulaen ja tietotekniikkaa käyttäen. Mielenkiinnon mukaan syvennetään omaa osaamista laulun ja soiton parissa. Tehdään myös musiikkia musiikkiohjelmilla omaa puhelinta ja tietokonetta hyödyntäen.


YRITTÄJYYS(ykc)

Yrittäjyys-kurssi sopii yrittäjyydestä ja yrittäjänä toimimisesta kiinnostuneille oppilaille, jotka haluavat tutustua monipuolisesti eri toimialojen yrityksiin. Tavoitteena on tutustuttaa oppilaat yrityksen toiminnan eri osa-alueisiin; perustamisen vaiheisiin, markkinointiin, tuotteiden suunnitteluun, asiakaspalvelun merkitykseen, taloudenhoitoon jne. Kurssilla tehdään paljon asioita käytännössä: mm. useita yritysvierailuja Joutsassa ja lähialueilla sekä monenlaisia haastattelu- ja tiedonetsintätehtäviä. Voidaan jopa perustaa oma oikea yritys!


TEKNINEN TYÖ (tnc)

Valinnaisessa teknisessä työssä opetetaan oppilaiden kiinnostuksen mukaisia aihepiirejä. Tehtävät työt määräytyvät oppilaiden kiinnostuksen mukaan, esim. elektroniikan laitteisiin, puutöihin jne.


TEKSTIILITYÖ – SUUNNITTELUSTA KÄSIN! (tsc)

Kurssilla tutustutaan tekstiilityön eri tekniikoihin ja materiaaleihin itse suunniteltujen tuotteiden toteutuksessa. Sisältöalueita ovat mm. vaate- ja tekstiilien suunnittelu, muoti ja tyyli ja eri kulttuurien erikoistekniikat opiskelijan mielenkiinnon mukaan. Ompelu- ja lankatyöt, painanta ja värjäys, kirjonta, kudonta, applikointi ja tilkkutyöt laajentavat omia käsityön ja tuotekehittelyn taitoja.

Tarjolla olevat lyhyet valinnaisaineet 9. vuosiluokalla lv.2021-22

ILMAISUTAIDON PERUSKURSSI (aic)

Kurssi sopii kaikille omasta ilmaisustaan kiinnostuneille, eikä aikaisempaa kokemusta ilmaisutaidosta tai esiintymisestä tarvitse olla. Kurssin aikana kehitetään ja monipuolistetaan jokaisen oppilaan kokonaisilmaisua ja saadaan rohkeutta itseilmaisuun. Kurssi koostuu helpoista ja hauskoista perusharjoituksista, kuten rentoutumis-, ääni-, aisti- ja kontaktiharjoituksista ja improvisoinneista. Lisäksi harjoitellaan hengitys- ja puhetekniikkaa. Kurssi vahvistaa myös oppilaan heittäytymiskykyä ja kykyä toimia ryhmässä.

Kurssin sisällöt hieman vaihtelevat vuosittain ryhmän toiveiden ja tarpeiden mukaan, mutta teemme erilaisia ilmaisutaidon perusharjoituksia ryhmässä, parin kanssa ja yksin. Keskiössä ovat fyysinen ilmaisu ja puheilmaisu sekä äänenkäyttö, aistiharjoitukset, rentoutumis- ja keskittymisharjoitukset, roolityöskentely ja improvisaatio. Teemme myös pieniä dramatisointeja.


ENGLANTI (enc)

Syvennetään ja vahvistetaan yläkoulun englannin opintojen keskeisiä sisältöjä lukio-opintoja ajatellen.


MATEMATIIKKA (mac)

Syvennetään ja vahvistetaan yläkoulun matematiikan keskeisiä sisältöjä lukio-opintoja ajatellen.


PSYKOLOGIA (psc)

Valinnaiskurssilla tutustutaan psykologia-tieteeseen ja sen peruskäsitteisiin. Oppilaiden mielenkiinnon mukaan voidaan tutustua erilaisiin ihmisen käyttäytymiseen liittyviin tekijöihin esim. motivaatio, tunteet, oppiminen, persoonallisuus, vuorovaikutus, mielenterveys jne. Kurssin tavoitteena on lisätä oppilaan itsetuntemusta sekä kehittää vuorovaikutus- ja opiskeluun liittyviä metakognitiivisia taitoja.
Kurssilla opitaan tekemällä, mm. tehdään oma pieni tutkimus. Työskentely tapahtuu yksin, parin kanssa ja/tai ryhmässä. Oppilaat saavat mm. tehdä teemoihin liittyviä erilaisia testejä ja näkökulmiin tutustutaan myös katsomalla elokuvia ja opetusvideoita.


Design Studio – KUVATAITEEN kurssi (kuc)

Kurssilla tutustutaan rakennettuun ja luonnon ympäristöön sekä muotoiluun. Tavoitteena on kehittää oppilaan omaa ilmaisua, kuvallista ajattelua, medialukutaitoa, teknistä osaamista ja suunnittelemisen taitoja. Kurssin painopiste on tuotesuunnittelussa (keramiikka, tilasuunnittelu, kalustesuunnittelu), graafisessa suunnittelussa (julisteet, mainokset, kortit) ja valokuvaamisessa. Harjoitellaan pääsykoetyyppisiä tehtäviä.


ROBOPAJA JA PELIOHJELMOINTI (atc)

Kurssilla ohjelmoidaan Python-ohjelmointikielellä omia pelejä ryhmätöinä. Python on monipuolinen korkean tason ohjelmointikieli, mutta mukavan yksinkertainen, joten kurssilla pääsee nopeasti alkuun. Tämän lisäksi rakennetaan ja ohjelmoidaan Lego-robotteja. Robottien ohjelmointi tapahtuu myös Pythonilla tai vaihtoehtoisesti Legon graafisella ohjelmointiohjelmalla. Robotit saadaan liikkumaan ennalta määrättyjen ohjeiden mukaisesti, mutta myös reagoimaan esimerkiksi esteisiin, väreihin tai törmäyksiin.

Kurssilla opetellaan tietokoneen peruskäyttöä, toki oppilaiden taitotaso huomioiden! Lisäksi myös kuvankäsittelyä, robotin ohjelmointia, Python –ohjelmointia ja mm. salaamisen harjoittelua.