Katsomusaineet

Katsomusaineet: uskonto ja elämänkatsomustieto

Katsomusaineita ovat uskonnot (ev.lut/ort.) sekä elämänkatsomustieto. Ne oppilaat, jotka kuuluvat joko ev.lut tai ort. kirkkoon opiskelevat pakolliset opintojaksot tunnustuksensa mukaisesti. Syventäviä opintojaksoja voi valita tunnustuskuntien rajat ylittäen. Oppilaat, jotka eivät kuulu mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan, pois lukien Herran kansa ry:n jäsenet, opiskelevat elämänkatsomustietoa pakolliset opintojaksot. 

 

Evankelis-luterilainen uskonto

Suoritusjärjestys: UE1opintojakson suorittaminen ennen muita opintojaksoja on suositeltavaa.



UE1 Uskonto ilmiönä - juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin jäljillä (pa), (2 op)
Opintojakson aikana käsitellään uskontoa ilmiönä uskontotieteen näkökulmasta. Jakson aikana tarkastellaan katsomusten yleismaailmallista luonnetta ja vaikutuksia kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Opintojaksolla uskonnon yleismaailmallisen luonteen ohella keskitytään tarkastelemaan Lähi-idässä syntyneitä uskontoja: juutalaisuutta, kristinuskoa sekä islamia. Näiden uskontojen keskeiset piirteet, uskontojen yhteiset juuret sekä ajankohtaiset kysymykset tulevat tutuiksi. 
Arviointi: numeroarviointi: 4-10



UE2 Maailmanlaajuinen kristinusko, (pa), (2op)
Opintojaksossa tarkastellaan kristinuskon merkitystä ja vaikutusta yksilön, yhteisön ja kulttuurin näkökulmasta globaalilla tasolla. Opintojaksossa perehdytään kristinuskon historian eri vaiheisiin, kirkkokuntiin ja suuntauksiin sekä ajankohtaisiin ilmenemismuotoihin erityisesti eurooppalaisessa kulttuuriperinteessä.
Arviointi: numeroarviointi: 4-10

Valtakunnalliset syventävät opinnot

UE3 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä, (sy), (2op)
Opintojaksolla tutustutaan Intian, Kiinan ja Japanin uskontoperinteisiin ja niiden vaikutukseen aasialaisten kulttuurien muokkaajina sekä niiden ilmenemiseen ja vaikutukseen länsimaissa. Opintojaksolla tarkastellaan myös edelleen vaikuttavien luonnonuskontojen tilaa ja pyritään tunnistamaan uskontojen kulttuuria muokkaavaa vaikutusta eri puolilla maailmaa. Tarkastelunlähtökohtana on uskontojen vaikutus kulttuuriin ja yhteiskuntaan.
Arviointi: numeroarviointi: 4-10.

UE4 Uskonto, kulttuuri ja yhteiskunta Suomessa, (sy), (2op.)
Opintojaksossa tutustutaan suomalaisen yhteiskunnan uskonnolliseen ja katsomukselliseen nykyhetkeen ja menneisyyteen. Opintojaksossa pyritään tunnistamaan uskontojen ja katsomusten merkitys yhteiskunnan eri toimintatasoilla lainsäädännön ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Osana opintojakson suorittamista opiskelija voi olla toteuttamassa vapaaehtoisprojektia tai perehtyä jonkin uskonnollisen yhteisön yhteiskunnalliseen toimintaan.
Arviointi: numeroarviointi: 4-10.

UE5 Uskonnot taiteessa ja populaarikulttuurissa, (sy), (2op)
Opintojaksossa perehdytään uskonnon ja taiteen suhteeseen. Tutustutaan taiteen ja populaarikulttuurin piirissä ilmenevään uskonnolliseen symboliikkaan ja opitaan tunnistamaan sekä kristinuskon että muiden maailmanuskontojen keskeisiä oppeja ja kertomuksia eri taiteenalojen muodoissa. Opintojaksossa huomioidaan aihepiirin ajankohtaisuus ja median erilaiset ilmiöt.
Arviointi: numeroarviointi: 4-10.


UE6 Uskonto, tiede ja media, (sy), (2op)
Opintojakson aikana tarkastellaan uskontoa tieteellisen tutkimuksen kohteena sekä uskonnollisten teemojen esille tuomista erilaisissa medioissa. Opintojakson aikana opiskelijalle muodostuu käsitys erilaisista näkökulmista ja ajankohtaisista teemoista uskonnon tieteellisessä tutkimuksessa eri tieteenaloilla. Opintojakso ohjaa opiskelijaa arvioimaan uskonnon ja median välistä suhdetta sekä vahvistaa opiskelijan monilukutaitoa erilaisissa media- ja teknologiaympäristöissä.
Arviointi: numeroarviointi: 4-10.


UE7 Kohti ainereaalia (ko), (2op)
Opintojaksossa kerrataan ja syvennetään uskonnon pakollisten ja valinnaisten opintojaksojen sisältöjä. Opittuja asioita sovelletaan ajankohtaisiin aiheisiin ja syvennetään myös taustatieteidenteologian ja uskontotieteen tuntemusta. Harjoitellaan uskonnon ainereaalin tehtäviin vastaamista ja yo-tukinnon koeympäristön sovellusohjelmien käyttöä.  
Arviointi: suoritusmerkintä.

 

Ortodoksinen uskonto

UO1 Uskonto ilmiönä – ortodoksisuus, juutalaisuus ja islam (pa)

Selvitetään uskonto ilmiönä, uskonnon määrittely ja tutkiminen, sekä nykyajan uskonnollisuus, sekularisaatio, uskonnottomuus ja uskonnonvapaus. Kerrotaan Lähi-idän monoteististen uskontojen yhteiset juuret, kulttuuritausta ja yhteiset piirteet, sekä pyhien kirjojen asema, merkitys ja tulkinta juutalaisuudessa, kristinuskossa ja islamissa. Kerrottaan lähi-idän uskontojen vaikutus kulttuuriin ja arkeen Euroopassa ja apostoli Paavalin lähetystyö Jerusalemista Eurooppaan. Käydään läpi ensimmäiset kristilliset synodit, kristillisen kirkon jakaantuminen, katolinen kirkko ja protestantismin synty, Luther ja Pohjoismaat, vapaat kristilliset suunnat ja uskonnottomuus.

 

UO2 Ortodoksisuus maailmassa (pa)

Käydään läpi kristillisen kirkon laajeneminen, patriarkaatit ja paikalliskirkot, orientaaliset kirkot, askeesin ja luostarilaitoksen synty ja niiden yhteiskunnallinen merkitys, ortodoksinen oppi, etiikka ja antropologia synodien ja kirkon suurien opettajien kautta, ihmisen elämänkaari ja ortodoksisuus, ortodoksinen tapakulttuuri, Itä-Euroopan ortodoksisuus ja uusortodoksinen maailma, Suomen ortodoksinen kirkko ennen ja nyt, sekä ekumenia ja uskontojen välinen vuorovaikutus.

 

Valtakunnalliset syventävät kurssit

UO3 Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä (sy)

Keskeisiä asioita kurssilla ovat hindulaisuuden monimuotoisuus, maailmankuva ja elämäntapa sekä vaikutuksia Intian kulttuuriin, yhteiskuntaan ja politiikkaan, Intian nykypäivän uskontotilanne, lainalaisuuden ja sikhiläisyyden keskeiset piirteet, buddhalaisuuden opetukset, elämäntapa, suuntaukset ja vaikutuksia Aasian kulttuureihin ja yhteiskuntiin. Lisäksi käydään Kiinan vanha kansanusko, kungfutselaisuus ja taolaisuus ja näiden vaikutuksia kiinalaiseen ajatteluun ja yhteiskuntaan, Kiinan nykypäivän uskontotilanne, shintolaisuus Japanin etnisenä uskontona sekä uskontojen vaikutuksia yhteiskuntaan ja politiikkaan Japanissa, Aasian uskontojen vaikutus länsimaissa, luonnonuskontojen ja vodoun keskeiset piirteet, uusien uskonnollisten liikkeiden taustaa ja keskeisiä piirteitä.

UO4 Uskonto suomalaisessa yhteiskunnassa (sy)

Käydään läpi suomalainen uskonnollisuus ennen ja nyt, uskonto ja uskonnolliset yhteisöt Suomessa, sekularisaatio, sekä uskonnollisten yhteisöjen muodot ja niiden suhde yhteiskuntaan. Kerrotaan uskonnot yhteiskunnan muokkaajina Suomessa eri aikoina, sekä uskontojen ja katsomusten välinen dialogi tämän päivän Suomessa. Lisäksi käydään uskonto ja lainsäädäntö, uskonnon- ja katsomuksenvapaus sekä yhdenvertaisuuteen ja syrjintään liittyvät kysymykset, sekä uskonnon merkitys, näkyvyys ja oikeudet julkisella sektorilla, politiikassa, työelämässä ja taloudessa. Kerrotaan ortodoksiset järjestöt kolmannen sektorin toimijoina, uskonnot yksilöiden ja perheiden elämässä ja tapakulttuurissa Suomessa, sekä uskonnottomuus, uskontokritiikki ja uskonnoton tapakulttuuri Suomessa.

UO5 Taide ortodoksisuudessa ja muissa uskonnoissa (sy)

Käydään läpi uskonnot, taide ja kulttuurin eri muodot, sekä sakraalin ja uskonnollisen taiteen ero. Lisäksi käydään ortodoksisen taiteen erityispiirteet: jumalanpalvelus, kirkkomusiikki, arkkitehtuuri, ikonitaide, sekä uskontojen oppi taiteen keinoin: kuvataide, musiikki, rakennustaide ja draama.

UO6 Ortodoksisuus ja uskonnot mediassa (sy)

Keskeisiä asioita ovat uskonnollinen media ja median käyttö uskonnoissa, sekä uskonnollisen kielen ja kuvaston käyttö eri medioissa. Lisäksi käydään uskontojen mediajulkisuus ja ortodoksisen kirkon mediamaailma. Kerrotaan median vaikutus uskontoilmiöihin, esimerkiksi asenteet ja uskontoihin liittyvät mielikuvat, uskonnot ja konfliktit, uskonnot ja rauhan rakentaminen, uskontokritiikki, sekä uskontoon liittyvän mediasisällön tuottaminen tai media-analyysi.


Elämänkatsomustieto (ET)

ET1 Minä ja hyvä elämä, (pa) (2op)
Opintojakson aikana perehdytään erilaisiin maailmankatsomuksellisiin käsitteisiin, tarkastellaan hyvään elämään vaikuttavia tekijöitä ja tutustutaan erilaisiin ihmiskäsityksiin. Keskeistä sisältöä on myös oman elämänkatsomuksen pohdinta ja tarkastelu.
Arviointi: numeroarviointi (4-10)

 

ET2 Minä ja yhteiskunta, (pa), (2op)
Opintojaksolla tarkastellaan yksilöä osana yhteisöä ja yhteiskuntaa. Yhteisöllä on suuri vaikutus yksilön identiteetin muotoutumisessa. Yhteiskunnassa vallitsevat arvot ja normit heijastuvat yksilöiden elämään muun muassa ihmisarvon, vapauden ja ihmisoikeuksien kautta. Jakson aikana perehdytään yhteiskunnassa toimimiseen ja aktiivisen kansalaisuuden lähtökohtiin. Keskeisiä aiheita ovat myös median ja muiden yhteiskunnallisten instituutioiden antama tieto ja sen kriittinen arviointi.
Arviointi: numeroarviointi (4-10)

 

Valtakunnalliset syventävät opinnot

ET3 Kulttuurit (sy), (2op)
Opintojakso antaa näkökulmia kulttuurien tarkasteluun. Jaksossa tutustutaan kulttuureihin tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta. Jakson aikana perehdytään kulttuurien moninaisuuteen ja kulttuurien kohtaamisen haasteisiin. Kulttuuri vaikuttaa monella tavalla yksilön ajatteluun ja toimintaan. Sen merkitys osana yksilön identiteetin muotoutumista on myös keskeinen jakson aihe. Maailman kulttuuriperintö ja suomalainen kulttuuri ovat myös opintojakson keskeistä sisältöä. 
Arviointi: numeroarviointi (4-10)

ET4 Katsomukset, (sy), (2op)

Opintojakson aikana perehdytään erilaisiin katsomuksellisiin järjestelmiin ja niiden näkemyksiin. Kulttuurien, aatteiden ja yhteiskuntamuotojen muutokset ja niiden vaikutus maailmakatsomuksiin ovat jakson keskeistä sisältöä. Omaa elämänkatsomusta ja sen muotoutumista tarkastellaan jakson sisältöjen valossa.
Arviointi: numeroarviointi (4-10)

ET5 Uskonnot ja uskonnottomuus, (sy), (2op)
Opintojakson aikana tutustutaan maailmauskontoihin ja erilaisiin uskonnottomiin näkemyksiin. Tarkastelun kohteina ovat uskontojen ja uskonnottomien katsomusten keskeiset piirteet, niihin liittyvät käsitteet sekä niiden laaja kulttuurillinen ja yhteiskunnallinen vaikutus. Keskeistä sisältöä on myös uskontojen ja uskonnottomien katsomusten tieteellinen tutkimus.
Arviointi: numeroarviointi (4-10).

ET6 Tulevaisuus, (sy), (2op)

Opintojaksolla perehdytään tulevaisuuden tutkimuksen mahdollisuuksiin ennustaa tulevaa. Teknologisen kehityksen avaamat mahdollisuuden, ihmiskäsityksen ja -ihanteiden muuttuminen, yhteiskunnallisten toimintojen sekä globaalisti vaikuttavien ilmiöiden kuten ilmastonmuutoksen tarkastelu ovat jakson olennaista sisältöä.
Arviointi: numeroarviointi (4-10)

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä