Historia

Historia

LOPS2021 (1 vuoden opiskelijat)

HI1 Ihminen, ympäristö ja historia (2 op)

Moduulissa tarkastellaan ihmisen suhdetta ympäristöön ja yhteiskuntaan
pitkällä aikavälillä. Ilmiötä tarkastellaan
sekä eurooppalaisesta että globaalista näkökulmasta. Moduulissa tutustutaan
yhteiskunnallis-taloudellisten rakenteiden keskeisiin muutoksiin sekä sosiaali- ja
ympäristöhistoriaan maanviljelyksen alusta nykyaikaan. 
Monipuolisen historiallisen lähdeaineiston hyödyntäminen.

Tavoitteet

Moduulin tavoitteena on, että opiskelija
• ymmärtää ja tuottaa historian tiedonalalle ominaista asiatekstiä sekä hallitsee tilastojen lukutaidon
• ymmärtää historiallisen tiedon luonteen
• tuntee eurooppalaisten yhteiskuntien ja globaalin talouden järjestelmän
• ymmärtää nykypäivän taloudellisiin, yhteiskunnallisiin ja väestöllisiin ilmiöihin
johtaneen kehityksen
• osaa analysoida väestön, talouden ja yhteiskuntarakenteiden kehitystä ja riippuvaisuutta ympäristöstä
• osaa arvioida kriittisesti teknologian ja informaation muutoksen merkitystä
ihmisten elinolojen muokkaajana.


Keskeiset sisällöt
Historia tieteenalana
• historian kehityslinjojen hahmottaminen ja sitominen aikaan
• historian tutkimusmenetelmät ja lähteiden käyttö
Maatalous, kulttuurin pohja
• ihminen ympäristön muokkaajana eri aikoina
• maanviljely, työnjako ja kulttuurin synty
• väestönkasvu, yhteiskuntien ja valtioiden muodostuminen
• rahatalouden ja kaupan kehitys
Maailmankaupan synty ja vuorovaikutuksen lisääntyminen
• eurooppalaiset tutkimassa ja valloittamassa maailmaa
• kansainvälisen kaupan monipuolistuminen ja sen vaikutukset yhteiskuntaan ja
ympäristöön
Teollistuminen ihmisen ja luonnon suhteen muuttajana
• teollistumisen edellytykset ja vaikutukset yhteiskuntaan ja ympäristöön
• väestökehitys ja muuttoliikkeet
• jälkiteollinen yhteiskunta ja globaali talous


LOPS2016 (2 ja 3 vuoden opiskelijat)

HI2 Kansainväliset suhteet (pa)

Kurssi tarkastelee kansainvälisen politiikan keskeisiä ilmiöitä ja valtasuhteiden muutoksia 1900-luvun alusta nykypäivään. Kurssilla analysoidaan kansainvälistä politiikkaa erilaisten taloudellisten ja ideologisten mallien näkökulmista. Keskeisiä teemoja ovat kilpailun ja yhteistyön välinen jännite, tasapainon ja turvallisuuden tavoittelu sekä erilaisten poliittisten järjestelmien kilpailu. Kurssilla syvennetään tiedon hakemisen, analysoinnin ja tuottamisen taitoja sekä perehdytään kansainvälisiin suhteisiin liittyvien erityyppisten lähteiden tulkintaan ja arviointiin. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija hallitsee kansainvälisen politiikan peruskäsitteistön ja keskeisimmät teoreettiset selitysmallit, ymmärtää propangandan merkityksen ym. keskeiset käsitteet.


HI3 Itsenäisen Suomen historia (pa)

Kurssin tarkoituksena on analysoida Suomen historian keskeisiä muutosprosesseja ja kehityslinjoja taustoineen autonomian ajan loppupuolelta nykyaikaan. Keskeisiä tarkastelun kohteita ovat Suomen valtiollisen ja kansainvälisen aseman kehittyminen, muutoksiin liittyvät kriisit, siirtyminen sääty-yhteiskunnasta kansalaisyhteiskuntaan sekä poliittiset, taloudelliset ja kulttuuriset murrokset. Kurssilla perehdytään Suomen historian erilaisiin lähteisiin, muuttuviin tulkintoihin ja historian tiedon käyttöön.


HI4 Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys (sy)

Kurssi tarkastelee yhteiskunnallisen ajattelun, aatteiden ja ihmisoikeuksien kehittymistä sekä myyttisiä, uskonnollisia ja tieteellisiä maailmanselityksiä antiikista nykypäivään. Kurssilla perehdytään kulttuuriperintöön, taiteeseen ja tieteeseen oman aikansa ilmentäjinä Euroopassa. Tarkastelun kohteena on eurooppalainen ihminen, yksilön ja yhteiskunnan suhde, sukupuoli ja arkielämä.

 

HI5 Ruotsin itämaasta Suomeksi (sy)

Kurssi tarkastelee Suomen kehitystä osana Itämeren alueen historiaa autonomian ajalle asti. Kurssilla perehdytään yhteiskunnan, talouden ja ympäristön lisäksi yhteisöjen ja yksilöiden väliseen vuorovaikutukseen, arjen historiaan ja ihmisten elämäntapaan sekä elinkeinoihin historian eri vaiheissa. Kurssilla syvennytään erityisesti lähiympäristön historian lähteisiin ja erilaisiin tutkimusmenetelmiin.

HI6 Maailman kulttuurit kohtaavat (sy)

Kurssilla perehdytään kulttuurin käsitteeseen ja kulttuurieroja koskevan ajattelun muutoksiin sekä tarkastellaan, miten suhtautuminen eri kulttuureihin on vaihdellut ajattelun ja yhteiskuntien rakenteen muuttuessa. Kulttuuri ymmärretään kokonaisvaltaisena käsitteenä. Kurssilla tarkastellaan eurooppalaisten ja Euroopan ulkopuolisten kulttuurien kohtaamista ja vuorovaikutusta historian eri aikoina.

HI7 Historian abikurssi (ko)

Kerrataan pakollisten ja syventävien kurssien keskeisempiä asioita. Tavoitteena on valmistautua ainereaaliin. Kurssilla harjoitellaan myös ylioppilaskirjoituskysymyksiin vastaamista esim. aiempien vuosien kysymyksien avulla. Suositellaan kertauskirjan hankkimista. Suoritusmerkintä.

HI8 Sota suomen historiassa (ko)

Kurssi on Suomen historian valinnaiskurssi, joka syventää uudemman Suomen historian kriisi- ja konfliktivaiheita täydentäen HI4-kurssin tiivistä sisältöä. Painopisteenä on ennen kaikkea sotahistoria. Näin ollen kurssi tukee omalta osaltaan historian ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvaa opiskelijaa. Kurssin yhteydessä on mahdollista toteuttaa lyhyt opintoretki Suomen sotahistorian kannalta olennaiseen kotimaan tai ulkomaan kohteeseen. Kurssi tentitään.

HI9 Populäärikulttuurin historiaa (ko)

Populäärikulttuuria 1900-luvulta. Nuorisokulttuurin synty. Rock-musiikin historia. Kurssilla perehdytään populaarikulttuurin käsitteisiin sekä historiaan sekä populaarikulttuurin voimaa historiakuvan muokkaajana. Opiskelija perehtyy itsenäisesti johonkin valitsemaansa populaarikulttuurin alueeseen.

HI10 Rikoshistorian peruskurssi (ko)

Tavoitteena ymmärtää rikoksen ja rangaistuksen historiallinen ja yhteiskunnallinen yhteys. Keskeisiä teemoja kurssilla ovat rikokset, rikolliset ja rangaistukset historiallisena ilmiönä. Aiheita tarkastellaan myös sosiologian ja yhteiskuntafilosofian kautta. Kurssilla painottuvat erityisesti sosiaali- ja mikrohistoria.