Arviointi

Arviointi

Arviointi opintojen aikana
Arviointi suoritetaan viisi kertaa lukuvuoden aikana, kunkin jakson uusintakoepäivän jälkeen sekä jatkuvan näytön perusteella opintojakson aikana. Opintojaksojen suorittamista ja arviointia voi seurata Wilmassa Opinnot-välilehdeltä.

Opintojaksojen arviointi
Opintojaksot arvioidaan aina toisistaan riippumatta asteikolla 4 - 10. Hylätty suoritus merkitään arvosanalla 4. Muita opintojakson arviointitapoja ovat suoritusmerkintä (s = suoritettu). Arvosana osoittaa, miten opiskelija on saavuttanut opintojakson tavoitteet. Mikäli opintojakso sisältää moduuleja useammasta oppiaineesta, annetaan niistä omat numerot.

Uusi lukio tuo arviointiin myös laaja-alaisen osaamisen osa-alueet, joita arvioidaan osana kunkin opintojakson arviointia. Osa-alueet muodostavat lukio-opinnoissa kokonaisuuden, jota opiskelija pyrkii kehittämään koko opiskelun ajan. Laaja-alaisen osaamisen osa-alueet ovat:

  • hyvinvointiosaaminen
  • vuorovaikutusosaaminen
  • monitieteinen ja luova osaaminen
  • yhteiskunnallinen osaaminen
  • eettisyys ja ympäristöosaaminen
  • globaali- ja kulttuuriosaaminen.

Kesken oleva opintojakso
Mikäli opintojaksosta puuttuu osasuorituksia, arvioidaan se X-merkinnällä. Opintojakso on suoritettava loppuun seuraavan jakson aikana. Opiskelija vastaa itse suoritustavan sopimisesta aineenopettajan kanssa. Mikäli opintojaksoa ei ole suoritettu loppuun tai opiskelija muuten keskeyttää opintojakson, arvioidaan opintojakso K-merkinnällä, jolloin opiskelijan tulee osallistua opintojaksolle uudelleen.

Saadakseen oppiaineen oppimäärän hyväksytysti suoritetuiksi opiskelijan on suoritettava pääosa oppiaineen opinnoista hyväksytysti. Hylättyjä arvosanoja saa olla pakollisissa ja valtakunnallisissa valinnaisissa opinnoissa enintään seuraavasti:

Pakollisia ja valinnaisia opintoja 

2–5 opintopistettä  

6–11 opintopistettä 

12–17 opintopistettä 

18 opintopistettä tai enemmän 

Hylättyjä enintään

 0 opintopistettä

2 opintopistettä 

4 opintopistettä

6 opintopistettä

Jos hylättyjen opintojaksojen enimmäismäärä täyttyy, tulee opiskelijan suorittaa tarvittava määrä hylätyistä opintojaksoista uudelleen.

Oppiaineen oppimäärän arviointi
Lukion opinnot jaetaan kolmeen osaan: pakollisiin, valtakunnallisiin valinnaisiin ja koulukohtaisiin valinnaisiin opintoihin. Lukion oppimäärä on vähintään 150 opintopistettä, joista vähintään 20 on oltava syventäviä ja 94–102 pakollisia. Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen arvosanojen aritmeettisena keskiarvona.

Opettajalla on oikeus niin halutessaan korottaa oppimäärän arvosanaa lukioasetuksen perusteella:

"Opiskelijalle, joka ei ole tullut hyväksytyksi jossakin oppiaineessa tai joka haluaa korottaa saamaansa arvosanaa, on järjestettävä mahdollisuus erillisessä kuulustelussa arvosanan korottamiseen." (Lukioasetus 810/1998, 8 § 3 mom.)

Mikäli opiskelija osoittaa erillisessä kuulustelussa suurempaa kypsyyttä ja parempaa oppiaineen hallintaa kuin opintojaksojen arvosanoista määräytyvä oppiaineen arvosana edellyttää arvosanaa korotetaan.

Oppiaineen oppimäärän arvosanaa on mahdollista korottaa erillisen kuulustelun lisäksi

  • valtakunnallisten pakollisten, valtakunnallisten valinnaisten tai koulukohtaisten valinnaisten opintojaksojen pohjalta annetulla lisänäytöllä
  • mikäli opiskelijan arvioinnista päättävät harkitsevat, että opiskelijan tiedot ja taidot ovat oppiaineen päättövaiheessa opintojaksojen arvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa paremmat.

Päättötodistuksessa numeroin arvioitavat oppiaineet
Jos opiskelija pyytää, on hän oikeutettu saamaan päättötodistukseensa suoritusmerkinnän (suoritettu) aineesta, jota opiskelija on opiskellut vain yhden opintojakson sekä valinnaisesta vieraasta kielestä, jos hän on opiskellut sitä vain kaksi opintojaksoa. Opinto-ohjauksesta tulee suoritusmerkintä. Suoritusmerkintä pyydetään opinto-ohjaajalta.

Hylätyn opintojakson suorittaminen
Opiskelijalla on oikeus suorittaa hylätty opintojakso uusintakuulustelussa, käymällä opintojakso uudelleen tai sopimalla opettajan kanssa tarvittavista lisätehtävistä. Osallistumisesta on jätettävä ilmoitus Wilmaan kolme (3) päivää ennen uusintaa. Opiskelija ei voi osallistua uusintakuulusteluun, jos hän on ollut poissa varsinaisesta kurssikokeesta ilman hyväksyttävää syytä.

Hyväksytyn opintojakson uusiminen
Opiskelijalla on mahdollisuus korottaa hyväksyttyä opintojakson arvosanaa käymällä se uudelleen tai suorittamalla opintojakso itsenäisesti opiskellen. Lopulliseksi arvosanaksi tulee suorituksista parempi.

Kesäkuun uusintapäivänä voi uusia minkä tahansa lukuvuoden aikana suorittamatta jääneen opintojakson. Arvosanaa voi myös korottaa. Uusinnasta sovitaan aineenopettajan kanssa.

Lukion oppimäärän suoritus
Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun hän on suorittanut oppiaineiden oppimäärät edellä esitetyllä tavalla hyväksytysti ja lukion vähimmäisopintopistemäärä 150 opintopistettä täyttyy. Oppilaitoskohtaisista valinnaisista opintojaksoista voidaan lukea mukaan lukion oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat kurssit.

Lukiossa käytetään seuraavia todistuksia:

  1. Lukion päättötodistus annetaan opiskelijalle, joka on suorittanut lukion koko oppimäärän.
  2. Todistus oppimäärän suorittamisesta annetaan, kun henkilö on suorittanut yhden tai useamman lukion oppiaineen oppimäärän.
  3. Todistus lukiosta eroamisesta (erotodistus) annetaan opiskelijalle, joka eroaa lukiosta ennen lukion koko oppimäärän suorittamista.

Oppimäärän vaihtaminen
Voit siirtyä pitkästä matematiikasta lyhyeen tai päinvastoin. Asiasta kannattaa keskustella matematiikan opettajien kanssa ja muutos tehdään rehtorin luvalla.

Koulusta eroaminen
Jos jostain syystä aiot erota Pyhäselän lukiosta, keskustele asiasta ennakkoon ryhmänohjaajan tai opinto-ohjaajan kanssa sekä aina rehtorin kanssa. Tee eroamisesta kirjallinen ilmoitus, jonka allekirjoittaa alaikäisen osalta huoltaja.