Mainonta, itsenäinen tehtävä

1. Mainonnasta yleisesti

Ohje: Osiot on numeroitu. Etene järjestyksessä. Aloita siis alla olevasta tekstistä.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kohtaamme mainoksia päivittäin.
Mainoksia näkyy ja kuuluu joka puolella ympärillämme. Radiosta ja televisiosta tulee mainoksia ohjelmien lomassa. Kun avaamme netin, mainokset alkavat pomppia näytöllä. Yritykset mainostavat toimintaansa sekä tuotteitaan katujen ja teiden varsilla suurilla mainostauluilla.

Mainonta tapahtuu etupäässä eri medioiden välityksellä. Mainoksia on sanoma- ja aikakauslehdissä, radiossa, televisiossa, elokuvissa ja internetissä.

Suomessa valtio säätelee sitä mitä saa mainostaa, kuten kieltämällä tupakkatuotteiden mainonnan tai miten mainoksia saa tehdä, esimerkiksi säädökset siveellisyyden loukkaamisesta. Myös vallitseva kulttuuri luo ehtoja mainonnalle. Jotta mainos on tehokas, sen on ilmennettävä kulttuurin sisältämiä merkityksiä. Näin mainosten välittämä kuva muokkaa todellisuuttamme ja käsityksiämme ihmisestä, arvoista ja yhteiskunnasta.

Piilomainonta ja tuotesijoittelu. Oletko televisiota katsellessa huomannut, että joissain ohjelmissa kerrotaan olevan "tuotesijoittelua"? Tuotesijoittelun idea on, että ohjelmassa käytetään tietyn merkkisiä tuotteita, jotka näkyvät katsojalle selkeästi. Katsoja siis katsoo mainoksen huomaamattaan. Tehokasta. Mutta miksi Suomessa tästä kerrotaan ohjelman alussa? Katso ja kuuntele vastaus TÄSTÄ. Huomioi tämä sivusto! Selaa hieman vasemman valikon asioita ja lue halutessasi lisää aiheesta.

Mitä eroa on sitten tuotesijoittelulla ja piilomainonnalla? Katso tämä video, (kesto 2:17).


Mainonnan tavoite

Katso video, (kesto 3 min).

Mainonnalla tarkoitetaan välinettä, jonka välityksellä halutaan saada ihmiset ostamaan jokin tuote tai palvelu. Mainoskuvalla ymmärretään mainostarkoituksessa käytettyä kuvaa tai sommitelmaa, johon voi kuulua myös tekstiä. Mainoskuvalla on aina tietty tarkoitus, joka on etukäteen tarkasti määritelty. Mainonnalla pyritään edistämään tuotteen tai palvelun myyntiä ja herättämään keskustelua. Sen tehtävänä kuluttamiseen suostuttelemisen lisäksi on myös selviytyä kilpailusta toisten mainosten kanssa. Markkinoinnilla on todettu olevan suora vaikutus perheen kulutuskäyttäytymiseen ja -tottumukseen.


Hyvässä mainoksessa:
- on yleensä vain yksi pääviesti, joka kerrotaan kohderyhmälle uudella, yllättävällä ja omaperäisellä tavalla.
- on mietitty tarkkaan, kenelle mainos on suunnattu (esim 5-8-vuotiaat pojat, trenditietoiset nuoret, aikuiset itsestään huolehtivat naiset, viisikymppiset miehet jne.)
- herätetään kohderyhmän huomio nopeasti
- annetaan oikeanlainen, tuotteeseen sopiva mielikuva. Mainoskuva on siis mielikuva, johon kohteen tulisi voida eläytyä.
- herätetään ajatuksia, mielipiteitä tai tunteita.

Lähde:http://mediametka.fi/opetusmateriaalit/muu-opetusmateriaali/mainonta/ (20.10.2015)

3. Vanhoja mainoksia

Elämme mainosten ympäröivänä. Mainosten tehtävänä on luoda meihin vaikutus. Kun katsoo vanhoja mainoksia niin moni huomaa, että muistaa yllättävän monta mainosta. Niihin saattaa liittyä myös muistoja. Se kertoo meille aika hyvin mainosten voimasta.

Ostammeko siis tuotteen omasta halusta ja todellisesta tarpeesta? Tätä olisi jokaisen syytä pohtia.

Viimeinen tehtäväsi on katsoa läpi mainosten "parhaita hetkiä" eri vuosikymmeniltä. Katso haluamasi määrä oman kiinnostuksen mukaan. Kaverin kanssa katsominen on hauskempaa :)