Pyhiinvaelluksella Galiciassa

Kieltä, kulttuuria ja opetusmenetelmiä oppimassa reippaillen ulkoilmassa

Osallistuin 1.–9.4. Freshlinguas-kielikoulun järjestämälle espanjan opettajille ja opiskelijoille suunnatulle kurssille, jossa lähestyttin kuuluisaa Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreittiä hyvin käytännöllisesti kävelemällä viikon aikana 100 km matka reitillä. Kurssi tarjosi todellisen sukelluksen Espanjan historiaan, kulttuuriin ja kieleen. Sen lisäksi kurssilla oli päivittäin opetustuokioita, joissa tutustuimme erilaisiin peleihin, harjoituksiin ja tapoihin opettaa. Yhtenä iltana meillä oli myös kokkauspaja, jossa valmistimme erilaisia espanjalaisia ruokia yhdessä. Voit tutustua tarkemmin reittiimme ja katsoa kuvia matkan varrelta sivun alaosassa.

Koin kurssin todella monipuolisena ja antoisana. Reilu viikko jaettua elämää espanjaksi virkistää omaa kieltä aina. Oli myös mielenkiintoista keskustella kurssille osallistuneiden ruotsalaisten espanjan opettajien kanssa ja vaihtaa vähän kokemuksia, vaikka he opettavatkin peruskoulussa. En ollut koskaan aiemmin käynyt Pohjois-Espanjassa, joten oli todella mielenkiintoista tutustua seutuun. Muutenkin kurssilla opin paljon uutta espanjalaiseen elämänmenoon ja kulttuuriin liittyen. Ne ovat asioita, joita opiskelijat kuulevat mielellään. Lisäksi pyhiinvaellusreitistö ja sen historia & merkitys tulivat tutummiksi. Niitäkin usein sivutaan eri oppikirjoissa, joten hyvä opettajana tuntea niitä tarkemmin. Lisäksi iltojen pajoissa sain monia ideoita omille oppitunneille erilaisista peleistä ja harjoituksista – osan jo otinkin testiin loppukevään tunneilla. Oli todella hedelmällistä myös jutella Freshlinguaksen Ainoan kanssa kielten opetuksesta ja toisaalta myös tutustua paremmin hänen kirjoittamiinsa espanjan opiskelijoille suunnattuihin kirjoihin. Hänen kanssaan jatkan varmasti yhteistyötä kirjojen osalta ja ehkä tulevina vuosina voisimme toteuttaa myös opiskelijoille Ainoan organisoiman matkan joko pyhiinvaellukselle tai Madridiin.

-Susanna Markkanen

8 y 9 de abril en Santiago de Compostela

Viikonloppu vielä määränpäässä. Pyhiinvaeltajat keräävät matkalta leimoja kirkoista, majapaikoista, ravintoloista ja baareistakin. 😉 Vähintään kaksi leimaa pitää napata päivässä ja kävellä vähintään 100 km, jotta on oikeutettu pyhiinvaeltajan todistukseen. Kuvia katedraalista eri puolilta, kerron lisää sitten tunneilla. Toivottavasti oli mukava seurata matkaani näiden kuvapäivitysten myötä. ¡Nos vemos!

7 de abril, de Pedrouzo a Santiago de Compostela

Viimeiset 20 km ja sitten perillä!!! Alkumatka vielä kaunista maaseutua, 5 km ennen perille tuloa määränpää jo häämöttää ja loput sitten kaupunkiin saapumista. Säät on suosineet usein sateisessa Galiciassa, poutaa on ollut joka päivä. Tänään lämpöisintä - 23 astetta tuntuu jo ihan kesältä! Katedraali on kiinni pitkäperjantain vuoksi mutta sen edessä käytiin toki ikuistamassa, että perille on saavuttu. Majoitumme aivan katedraalin vieressä entisessä luostarissa.

6 de abril, de Arzúa a Pedrouzo

Neljäs kävelypäivä, 20 km. Haikeaa, että yksi enää jäljellä. Säät on niin ihanat, että matkaa viivytelläkseni liityin iltapäivällä hitaimpaan porukkaan ihan vain fiilistelyn vuoksi. Kuten kuvistakin näkyy, mitä lähemmäs Santiago de Compostelaa tullaan, sitä enemmän on myös peregrinoja eli pyhiinvaeltajia, mutta mukaan mahtuu kyllä ja kaikilla on kuitenkin sama suunta. Illalla kokkailtiin yhdessä, kuvaan pääsi sangriat.

5 de abril, de Melide a Arzúa

Hoy hemos caminado solo 15 kilómetros que parece muy poco después de ayer. Ha hecho muy buen tiempo: por la mañana fresco con tres grados hasta los veinte grados por la tarde. Ha hecho sol todo el día. Una caminata muy agradable aunque ahora con muchos más peregrinos ya que coincidimos con el camino más popular: el camino francés. Entre las imágenes ves también un plato muy típico de aquí: pulpo a la gallega. En una imagen hay bosque. Es bosque de eucalipto y hay muchos aquí.