1.4. Hyönteishotelli
Ihmiset hyötyvät hyönteisistä, sillä ne huolehtivat puutarhan ja pihan hyvinvoinnista hävittämällä kasveille haitallisia tuholaishyönteisiä sekä pölyttämällä kukkia. Emme saisi nauttia vaikkapa omenoista tai mansikoista ilman hyönteisten uurastusta. Monien pölyttäjien kannat ovat pienentyneet ja lajit harvinaistuneet. Pihojen siistiytymisen seurauksena hyönteisille ei ole rakennetussa ympäristössä tarjolla koloja, lahopuuta yms. pesiksi ja talvehtimispaikoiksi. Hyönteisiä voi auttaa rakentamalla hyönteishotellin.
Hyönteishotellin rakennusmateriaaliksi käy melkein mikä tahansa. Helpoimmillaan hyönteishotelli voi olla maitopurkki, jonne on työnnetty korsia sisään. Hyönteishotellin voi sijoittaa pihan lisäksi vaikkapa terasille tai parvekkeelle. Kannattaa kuitenkin huomata, että hyönteiset viihtyvät hieman varjoisessa ja tuulettomassa paikassa, suojassa sateelta.
Hyönteishotellia rakentaessa oppilaat pääsevät käyttämään luovaa ajattelua. Ennen varsinaista rakentamista oppilaiden kanssa kannattaa tutustua erilaisiin hyönteisiin joko kirjojen avulla tai tutkimalla pihapiirin hyönteisiä luupilla tai suurennuslasilla. Näin oppilaat saavat näkemyksen hotellin tulevien käyttäjien kokoluokasta ja elinkierrosta (on tärkeää miettiä, missä muodossa mikäkin hyönteinen tarvitsee hotellia: aikuisena, munana, toukkana vai kotilona). Samalla voidaan keskustella hyönteisten elinympäristöistä ja hyönteisten merkityksestä pihapiirissä.
Hyönteishotellien materiaalina voi käyttää esimerkiksi perennoiden onttoja varsia. Tällöin on hyvä myös tunnistaa kasvit sekä keskustella putkikasveista ja vertailla erilaisten kasvien varsien sisärakennetta.
Luokka voi rakentaa yhden ison hyönteishotellin ja seurata sen elämää kouluvuoden aikana, tai jokainen voi rakentaa itselleen kotiin viemisiksi oman pienen hotellin. Ahlmanin perinnepihalla voimme toteuttaa hyönteishotellin ryhmän toiveen mukaan, mutta jos aikaa on vain vähän käytettävissä, ryhmä on suuri tai lapset pieniä, suosittelemme valitsemaan omien pienten hyönteishotellien tekemisen.
Kesto: 1–2 h
Tarvikkeet:
Koko luokan yhteiseen hyönteishotelliin tarvitaan lautaa kehykseksi. Pienten hyönteishotellien kehyksen voi tehdä maitotölkistä tai vessapaperirullan hylsystä.
Muita materiaaleja (näistä voi valita muutaman):
- oksia ja risuja, kaarnaa
- puun paloja; isoihin puukappaleisiin voi porata reikiä
- erilaisten kasvien onttoja varsia (esim. tattaret)
- olkia, korsia
- käpyjä
- sammalta, ruohosilppua
- reiällisiä tiiliä
- kanaverkkoa
Hyönteishotelli maitotölkkiin:
- Tyhjästä maitotölkistä leikataan n. 15 cm pätkä. Huom: käytetään pohjaosa.
- Maitotölkin voi maalata tai koristella ulkopuolelta jos haluaa.
- Täytetään maitotölkki oksilla, oljilla, heinänkorsilla ja/tai muilla ontoilla varsilla, sammaleella ja ruohosilpulla.
- Asetetaan paikalleen vaakatasoon, suuaukko mieluiten kohti aamuaurinkoa.
- Rakennetaan laudasta lokerikko tai kehikko.
- Täytetään lokerikot saatavilla olevilla materiaaleilla. Kehikkoon eri materiaalit voi sujauttaa vaikkapa vessaperirullan hylsyissä.
- Lokerikkojen eteen voidaan asettaa kanaverkkoa, jotta linnut eivät pääse hätyyttelemään hyönteisiä tai tekemään omia pesiä hyönteishotelliin.
- Aseta hyönteishotelli paikoilleen.
- Hyönteishotellin tarkkailu koululla tai jokainen kotona – vertailu hotellien tai vuosien välillä.
- Hyönteisen pyydystäminen purkkiin, sen piirtäminen ja havannointi. Onko siipiä, kuinka monta jalkaa, jne.?
- Sen seuraaminen, onko hyönteishotellin lähistöllä tavallista enemmän hyönteisiä.
- Tutkitaan missä kasveissa hyönteiset viihtyvät. Keräävätkö jotkut kasvit erityisesti perhosia?