Taidepaja

Ilmoittautuminen 7.-luokkien taidepajaan

  • Tutustukaa ensin alla oleviin taidepajavaihtoehtoihin, valitkaa toivepaja ja täyttäkää sen jälkeen ilmoittautumislomake.
  • Sama pajatoive kaikille koulun 7. luokille 
  • 7. luokkien sanataidepajat toteutetaan syyslukukauden aikana 
  • Ilmoittautumisen päätyttyä taidepajaohjaajat ottavat suoraan yhteyttä opettajiin ja aikatauluttavat taidepajat 

Ilmoittautuminen on avoinna keskiviikkoon 21.8. saakka: Ilmoittautumislomake syksyn taidepajoihin 

Taidepajavaihtoehdot 2024-2025

ANIMAATIOTARINA
Ohjaaja tuo mukanaan muutaman tarinavaihtoehdon (esim. lehtijutut, Kalevalan tarinat, novelli, runo), joista oppilaat saavat valita aiheen ryhmätyönä tehtävälle animaatiolle. Ensimmäisellä kerralla rakennetaan taustat ja hahmot, toisella kerralla kuvataan stop motion -tekniikalla ja katsotaan valmiit tarinat yhdessä.

Aika: syksy
Työpajan kesto: 2 x 45 min.
Materiaalit: Kaikenlaiset kierrätysmateriaalit, pahvilaatikot, paperit, muovailuvaha. Ohjaaja tuo osan materiaaleista mukanaan.
Ohjaaja: kuvataiteilija Minja Revonkorpi

NÄKÖKULMIA, MIELIPITEITÄ, FAKTOJA -MEDIAKASVATUSPAJA
Missä kulkee faktan ja fiktion raja? Voitko luottaa oman suosikkisomettajasi kertomiin asioihin? Kuinka tunnistaa mielipidevaikuttaminen? Entä disinformaatio? Tässä pajassa tutustutaan faktan ja fiktion häilyvään rajaan leikillisesti erilaisia tekstilajeja hyödyntävien sanataideharjoitusten avulla. Pajassa pohditaan ajankohtaisten ilmasto- ja ympäristöaiheiden kautta sitä, kuinka muodostaa kokonaiskuva laajoista aiheista, joihin vaikuttavat monenlaiset syy-seuraussuhteet.

Aika: syksy
Kesto: 4 x 45min (yksi tai kaksi pajakertaa, mahdollisuus pitää välitunteja)
Paikka: oma luokka
Tarvikkeet: ohjaajan mukana
Ohjaaja: sanataideohjaaja, biologi ja luontotoimittaja Lily Laine

GRAFFITI & VAIKUTTAMINEN - YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAMINEN GRAFFITIN JA HIP HOP -KULTTUURIN KEINOIN
Haluatko tarjota oppilaillesi mahdollisuuden oppia uusia tapoja itseilmaisuun ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen hip hopin keinoilla? Työpajassa nuoret pääsevät ottamaan kantaa sekä vaikuttamaan heidän itse valitsemaansa tärkeään asiaan. Työpajapäivän aikana ohjaajat opastavat nuoret vaikuttamisen maailmaan työstämällä luokan yhteisen kantaaottavan graffititeoksen. Jos koululla käytössä oma some-kanava, teos dokumentoidaan myös sinne päivän aikana.
Miksi graffiti & vaikuttaminen -työpaja on niin suosittu ja toimiva konsepti nuorille? Hip hop on maailmanlaajuisesti erittäin suosittu ja pitkän historian omaava kulttuuri. Sen juuret ja arvot yhdistyvät yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen jonka parista yhä useampi nuori löytää itsestään väylän vaikuttaa luovuuden voimalla itseen ja ympäristöön. Rap on tunnustettu maailman suosituimmaksi musiikkigenreksi jota monet lapset ja nuoret kuuntelevat hartaudella. Graffiti ja katutaiteet ovat levinneet 50-vuotisen historiansa aikana joka maailman kolkkaan, aina tunneleista taidegallerioihin. Jyväskylällä on ansaitusti maine Suomen hip hop -pääkaupunkina. Työpajapäivän sisältö: Kulttuuriyhdistys TUFF!:in toimintaan sekä jyväskyläläiseen hip hoppiin tutustumista, hip hop -kulttuurin ja graffitin historiaa, tietoa vaikuttamisen eri keinoista ja väylistä, luokan oman graffitin suunnittelu ja toteutus. Graffiti toteutetaan joko koulun alueelta löytyvään valmiiseen rakenteeseen, lähialueen tunneliin tai väliaikaiselle kelmulle. Luokan oman graffitin suunnittelu ja aihe työstetään yhdessä ohjaajien kanssa.

Aika: syksy / kevät (osa pajasta toteutetaan ulkona, joten osa pajoista toteutuu alkusyksystä ja loput keväällä)
Kesto: 6 x 45 min
Paikka: oma luokka tai vapaa koululta löytyvä tila ja koulun lähialue
Välineet: Kynät, tussit ja spraymaalit graffitien suunnitteluun ja toteutukseen tulee ohjaajilta. Koululta tarvitsemme piirustusalustat sekä A4 piirustuspaperia.
Ohjaajat: Ossi “Soul” Valpio ja Janne ”JNE” Saarikoski, Kulttuuriyhdistys TUFF!:in artistit ja opettajat


MINUN SARJAKUVANI
Työpajassa harjoitellaan perusteet oman sarjakuvan tekoon. Teemme sarjakuvan neliömuotoisiin ruutuihin ja sen kautta opettelemme sommittelua, tilan kuvaamista ’lähellä-keskellä-kaukana’ -tekniikkaa hyödyntäen sekä tekstin ja puhekuplien juoksutusta. Käymme läpi miten oman sarjakuvan voi tehdä pienlehdeksi tai julkaista verkossa. Työpajan tavoitteena on tutustuttaa ja syventää ymmärrystä sarjakuvailmaisun mahdollisuuksiin ja antaa konkreettisia keinoja miten omia tarinoita voi rakentaa ja saada julkaistuksi ilman suuria rahallisia panostuksia.

Aika: syksy
Kesto: 6 x 45 min. (voidaan toteuttaa 1-3 tapaamiskerralla)
Paikka: Oma luokka tai kuvaamataidon luokka
Tarvikkeet: Ohjaajan mukana
Ohjaaja: Raimo Saastamoinen, kuvittaja ja sarjakuvataiteilija


VAIHTOEHTOISTA ELOKUVAJULISTETAIDETTA
Jo elokuvanhistorian alkuajoista lähtien julisteet ovat olleet tärkeä osatekijä elokuvien mainostamisessa. Pitkään elokuvajulisteita loivat kuvataiteilijat ja graafiset suunnittelijat, jotka mainostivat elokuvia upealla julistetaiteellaan, mutta nykyään kuvankäsittelyn ohjelmien yleistyminen on muuttanut julistetaiteen asemaa ja arvostusta. Ilmiön seurauksena on syntynyt alakulttuurinen vastaliike "sieluttomille photoshopatuille töille", kun kuvantekijät ovat luoneet "alternative movie posters" eli vaihtoehtoisia elokuvajulisteita, joissa tekijät luovat taiteellista ja ilmaisuksellista julistetaidetta niin vanhoista klassikkoelokuvista kuin tuoreista nykypäivän filmatisoinneista. Pajassa tutustutaan julistetaiteeseen ja luodaan omasta suosikkielokuvasta (tai TV-sarjasta/videopelistä) julistetaidetta. Harjoitellaan sommittelun periaatteita, värien käyttöä, erilaisia kuvatyylejä ja oman luovuuden hyödyntämistä.

Aika: syksy
Kesto: 2 X 45 min
Koulun puolesta tarvittavia materiaaleja: Tietokone ja näyttöprojektori, jolla heijastaa näyttökuvaa opiskelijoille, mutta jos ei mahdollista niin liitutaulu/fläppitaulu. Opiskelijoille voi etukäteen tiedottaa pajasta ja ennen pajan alkamista kehottaa miettimään mistä elokuvasta (tai TV-sarjasta, videopelistä) haluaa tehdä julisteen. 
Pajan ohjaaja: Einari Ollikainen