Äidinkieli ja kirjallisuus

Tervetuloa opiskelemaan äidinkieltä ja kirjallisuutta Halikon lukioon!

ÄIDINKIELEN JA KIRJALLISUUDEN OPINTOJAKSOT

ÄI1+ÄI2+ÄI3 KIELI, TEKSTIT JA VUOROVAIKUTUS (4 op)
Opiskelijan käsitys kielestä ja monimuotoisista teksteistä syvenee, ja hän oppii käyttämään erilaisia tekstejä kirjoittamisensa pohjana. Opiskelija saa yleiskuvan siitä, mikä merkitys kielellä ja kulttuurilla on yksilön identiteetille ja yhteiskunnalle. Opiskelija syventää kuvaa itsestään viestijänä ja kehittää ryhmäviestintätaitojaan.
Keskeiset sisällöt: tekstin käsite ja tekstilajit, monilukutaito, tekstien referointi ja kommentointi, aineiston pohjalta kirjoittaminen, kielitietoisuus, oma viestijäkuva, vuorovaikutustilanteiden analyysi, ryhmäviestintätilanteet.

ÄI4 KIRJALLISUUDEN TULKINTA (2 op)
Opiskelijan käsitys kauno- ja tietokirjallisuuden lajeista ja ilmaisukeinoista syvenee, ja hän oppii analysoimaan ja tulkitsemaan kirjallisuutta. Keskeiset sisällöt: kauno- ja tietokirjallisuuden lajit, kirjallisuuden erittely ja tulkinta, kertomuksellisuus, elämyksellinen lukeminen, kirjallisuuden pohjalta kirjoittaminen, kirjallisuuskeskustelu.

ÄI5+ÄI7 TEKSTIT, VAIKUTTAMINEN JA ESIINTYMISTAIDOT (3 op)
Opiskelija oppii tarkastelemaan kriittisesti tekstejä ja niiden ilmaisutapoja sekä vuorovaikutusta erityisesti vaikuttamisen näkökulmasta. Opiskelija kehittää esiintymistaitojaan ja lisää esiintymisrohkeuttaan sekä syventää kykyään analysoida erilaisia viestintätilanteita.
Keskeiset sisällöt: argumentointi, kielelliset ja audiovisuaaliset vaikuttamisen keinot, tekstien ideologisuus, viestinnän eettisyys, sananvapaus, lähdekritiikki, mediakritiikki, mediaetiikka, kantaa ottavien tekstien analysointi ja tuottaminen, puheenvuoron rakentaminen ja esittäminen.

ÄI6+ÄI8 KIRJALLISUUS, KONTEKSTI JA KIRJOITTAMINEN (3 op)
Opiskelija oppii tarkastelemaan kaunokirjallisuutta ja sen konteksteja sekä tuntemaan Suomen ja maailmankirjallisuuden keskeisiä teoksia. Opiskelija rohkaistuu kirjoittajana ja syventää kirjoitusprosessin hallinnan taitojaan.
Keskeiset sisällöt: tekstien tarkastelu ihmis- ja maailmankuvan ilmentäjinä sekä tekstin ilmestymisajankohdan että nykyajan kontekstissa, suomalaisen ja maailmankirjallisuuden keskeisiä teoksia, kirjoittaminen prosessina, aineistokirjoittaminen.


VALINNAISET VALTAKUNNALLISET OPINNOT

ÄI9 PUHE- JA VUOROVAIKUTUSTAITOJEN SYVENTÄMINEN (2 op)
Opiskelija syventää ja monipuolistaa puhe- ja vuorovaikutustaitojaan, erityisesti jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavia taitoja sekä oppii analysoimaan erilaisia vuorovaikutustilanteita.
Keskeiset sisällöt: opiskelussa ja työelämässä tarvittavat vuorovaikutustaidot, vakuuttava esiintyminen, vuorovaikutustilanteiden analysointi, vuorovaikutusetiikka, PUHVI-kokeeseen tutustuminen. Opintojaksoa ei voi suorittaa itsenäisesti.

ÄI10 KIRJOITTAMISTAITOJEN SYVENTÄMINEN (2 op)
Kertausta kirjoitustaidon yo-kokeeseen. Opiskelija syventää taitojaan tuottaa erilaisia tekstejä, erityisesti asiatyylisiä laajoja aineistopohjaisia tekstejä.
Keskeiset sisällöt: kirjoitusprosessi, aineistokirjoittaminen, lähdekritiikki, kirjoitustaidon yo-koe.

ÄI11 LUKUTAITOJEN SYVENTÄMINEN (2 op)
Kertausta lukutaidon yo-kokeeseen. Opiskelija syventää ja monipuolistaa taitojaan eritellä, tulkita, tuottaa ja arvioida erilaisia tekstejä. Hänen kriittinen ja kulttuurinen lukutaitonsa syvenee.
Keskeiset sisällöt: monimuotoisten asia- ja mediatekstien ja fiktiivisten tekstien analyysi ja tulkinta, käsitteiden käyttö, tekstianalyysin kirjoittaminen, lukutaidon yo-koe.

 

KOULUKOHTAISET VALINNAISET OPINTOJAKSOT

ÄI12 KIELI JA TEKSTI KUNTOON (2 op)
Opiskelija harjoittelee oikeakielisyyttä, asiatyyliä ja hyvän tekstin kirjoittamisen perusteita. Opintojakso sopii kaikille, jotka haluavat oppia kirjoittamaan virheettömästi ja sujuvasti, ja erityisesti niille, joilla on puutteita oikeinkirjoitustaidossa tai vaikeuksia tekstin rakentamisessa. Kurssia ei suositella suoritettavaksi itsenäisenä.

ÄI13 KIRJALLISUUSDIPLOMI (2 op)
Opiskelija lukee itsenäisesti annetusta teoslistasta valintansa mukaan sovitun määrän maailmankirjallisuuden ja kotimaisen kirjallisuuden klassikoita ja nykykirjallisuutta ja osaa eritellä ja tulkita lukemaansa. Kirjallisuusdiplomin suorittaminen olisi hyvä aloittaa jo opintojen alkuvaiheessa. Suorituksesta saa kurssin lisäksi erillisen todistuksen. Arviointina suoritusmerkintä.

ÄI14 LUOVA KIRJOITTAMINEN (2 op)
Opiskelija harjoittelee kirjoittamaan erilaisia fiktiivisiä tekstejä ja käyttämään kieltä persoonallisesti. Harjoituksissa hyödynnetään kaunokirjallisuuden keinoja ja leikitellään kielellä ja tyylillä. Arviointina suoritusmerkintä. Kurssia ei suositella suoritettavaksi itsenäisesti.

ÄI15 HALULEHTI (2 op)
Tehdään koulun omaa lehteä, Halulehteä, ja opiskellaan lehdenteon perusteita: ideointia, tiedonhakua, lehtijuttujen kirjoittamista, kuvittamista ja taittoa. Opiskelija voi kiinnostuksensa mukaan keskittyä lehden teon eri osa-alueisiin. Arviointina suoritusmerkintä, mahdollisuus suorittaa useita Halulehti-opintojaksoja lukion aikana.