Esseen rakenne

Esseen rakenne

1. Johdanto.
- Johdattaa lukijan aiheeseen. Sisältää pääkysymykset, joihin esseessä vastataan. Herättää lukijan mielenkiinnon.
2. Käsittely.
- Johdannon kaikkiin kysymyksiin vastataan juurta jaksaen. Esseen pisin osio.
3. Yhteenveto.
- Ei sisällä mitään uutta tietoa. Tähän kappaleeseen tiivistetään käsittelykappaleen tärkeimmät asiat. Periaatteessa jos lukija lukee johdannon ja yhteenvedon, hänellä pitäitäisi olla hyvä käsitys, mikä käsittelyosiossa on. Yhteenvetoon voi myös kirjoittaa oliko kirjoitelmaa vaikea tai helppo tehdä? Löytyikö tietoa hyvin, useista tietolähteistä? Oliko tietolähteissä eroja?


Esseen lopussa on oma sivu, jossa on otsikko "LÄHTEET:" Sinne kopioit kaikki niiden nettisivujen osoitteet, joista olet tietoa ottanut. Siihen merkitään myös ne sivut, joilta varmistit tiedon, vaikka sieltä ei uutta tietoa olisikaan löytynyt. Osoitteen perään laitetaan päivämäärä, jolloin viimeisen kerran kävit sivustolla. Mitä useampi tietolähde, sitä luotettavampi esseesi on. Pohdi kuitenkin myös, mikä nettisivu on luotettava, mikä ei.

Esimerkki lähteiden oikeasta merkinnästä:

LÄHTEET:
https://en.wikipedia.org/wiki/Orava (6.1.2016)
http://www.sll.fi/mita-me-teemme/ymparistokasvatus/tarinoita-metsasta/orava-1 (7.1.2016)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Hyvässä esseessä on myös omia mielipiteitä. Niitä saa olla niin käsittelykappaleessa kuin yhteenvedossakin tai jopa omana kappaleena. Tärkeintä on muistaa kirjoittaa ne siten, että ne ovat selkeästi sinun mielipiteitä. "Minun mielestäni tämä... koska..."

Lisätietoa: http://www02.oph.fi/etalukio/aidinkieli/hyva_essee.html