Karttulan Kissakuusenkoulu ja Syvänniemen yksikkö
Kansainvälisyys asenteina, uskalluksena, ymmärryksenä
Kasvatamme oppilaita arvostamaan muita ihmisiä sekä noudattamaan hyviä tapoja. Koulussamme arvostetaan kaikkien oppilaiden ja perheiden omia kulttuureja sekä katsomuksellista taustaa. Haluamme tukea kaikkia oman kielellisen ja kulttuurillisen identiteetin muodostumiseen. Kannustamme heitä olemaan ylpeitä omasta taustastaan ja vaalimaan sitä.
Oppilaita ohjataan näkemään kulttuurinen moninaisuus myönteisenä voimavarana. Samalla heitä ohjataan tunnistamaan, miten kulttuurit ja katsomukset vaikuttavat yhteiskunnassa ja arjessa, sekä median vaikutusta kulttuurin muokkaajana.
Oppilaita ohjataan asettumaan toisen asemaan ja tarkastelemaan asioita ja tilanteita eri näkökulmista. Koulutyössä edistetään suunnitelmallisesti ihmisoikeuksien, erityisesti lapsen oikeuksien tuntemista ja arvostamista sekä niiden mukaista toimintaa.
Tärkeää on myös ohjata oppilaita pohtimaan millaisia asioita ei voida hyväksyä ihmisoikeuksien vastaisena toimintana .
Kunnioitusta ja luottamusta muita ihmisryhmiä ja kansoja kohtaan vahvistetaan kaikessa toiminnassa, myös kansainvälistä yhteistyötä tehden.
Koulussamme on sopu-toimintamalli (kiusaamisen vastainen toiminta), jolla pyritään ehkäisemään ja puuttumaan mahdollisimman varhain mahdollisiin riita- ja konfliktitilanteisiin.
Koulumme arvoja ovat yhteisöllisyys, oppilaiden osallisuus sekä positiiviseen käytökseen kannustaminen (prokoulu). Lukuvuoden aikana järjestämme yhteistä toimintaa ja tempauksia vahvistamaan koulumme yhteisöllisyyttä, jota myös oppilaiden osallistaminen edesauttaa. Prokoulussa teemoina ovat tänä lukuvuonna esimerkiksi toisen kunnioittava kohtaaminen ja yhteistyön tekeminen. Koulumme arkeen kansainvälisyyttä ovat tuoneet tänä lukuvuonna korealaiset vieraat sekä eri kulttuuritaustan omaavat oppilaamme.Kotikansainvälisyys
Koulussamme opiskellaan suomen, ruotsin ja englannin lisäksi myös ranskaa, venäjää ja saksaa. Joinakin lukuvuosina myös espanjaa. Kielten tunneilla perehdytään myös kieleen liittyviin kulttuureihin eri tavoin. Myös muiden oppiaineiden, kuten esimerkiksi kotitalouden, tunneilla perehdytään eri kulttuureihin. Kirjallisuuden osalta huomioidaan kansainvälisyys tutustumalla maailmankirjallisuuteen. Uutisia ja maailmantilannetta käsitellään oppilaiden kanssa ikätasoisesti.
Kansainvälisyyttä edistävät esimerkiksi kouluvierailut, joissa hyödynnetään koulun omia kontakteja kuten mahdollisuuksien mukaan maahanmuuttajaperheitä, vaihto-oppilaita ja järjestöjä. Koulussamme myös vierailee kansainvälisiä vieraita mahdollisuuksien mukaan. Viime vuosina koulussamme on vieraillut opettajia esimerkiksi Kiinasta ja Koreasta. Oppilaiden osallisuutta kotikansainvälisyyden kehittämisessä voidaan lisätä koululla ottamalla esim. oppilaskunnan hallitus mukaan kehittämään toimintaa.
Tieto- ja viestintätekniikkaa voidaan hyödyntää yhteydenpidossa koulun ulkopuolelle, teams-kokoukset ovat tästä hyvä esimerkki. Koulumme kielten ryhmillä on toisinaan tapana harrastaa Post Crossingia perinteisen postin tai sähköpostin kautta.Kansallinen ja seudullinen kansainvälisyys
Kansallisessa ja seudullisessa kansainvälisyydessä ja yhteistyön tekemisessä perustana on oppilaiden, huoltajien ja paikallisten toimijoiden osallisuus yhteisten hankkeiden ja tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen.
Syksyn monialaisessa oppimiskokonaisuudessa, teknologiassa ja keksinnöissä, oppilaat osallistuivat aihepiirin valintaan, toteutukseen ja arviointiin. Kevään 2023 monialaisen oppimiskokonaisuuden aiheena on kieli- ja kulttuuri.
Erilaisia tapahtumia on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä paikallisten toimijoiden, esimerkiksi vanhempainyhdistyksen, yrittäjien, huoltajien, nuorisotoimen, seurakunnan ja pitäjäraadin kanssa. Yhteisten tapahtumien tavoitteena on osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisääminen.
Yhteistyötä tehdään myös mm. kulttuuritoimen kanssa. Oppilaat osallistuvat kulttuuripolun tapahtumiin suunnitellun mukaisesti.