Islam
Opetuksen hyvät käytännöt
Ohje: Tähän voit lisätä linkkejä toteutusvinkkeihin.
Koulujen omat suunnitelmat
Kunnan OPS-sisältö
Oppiaineen tehtävä
Ohje: Tähän laitetaan oppiaineen tehtävään liittyvät kuntakohtaiset painotukset tai esim. viittaus valtakunnallisiin perusteisiin. Valtakunnallisiin perusteisiin voit viitata esimerkiksi seuraavasti:
Esimerkki: Oppiaineen tehtävä on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).
Ohje: Jos haluat lisätä painotuksia, niin jatka em. virkkeen jälkeen: Lisäksi...
Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 1-2:
- Uskonnon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 1
- Uskonnon opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 2
Katso myös Uskonto vuosiluokilla 3-6 ja Uskonto vuosiluokilla 7-9
Uskonnon oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 1-2
Ohje: Tähän laitetaan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvien tavoitteiden kuntakohtaiset painotukset tai esim. viittaus valtakunnallisiin perusteisiin. Valtakunnallisiin perusteisiin voit viitata esimerkiksi seuraavasti:
Esimerkki: Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).
Ohje: Jos haluat lisätä painotuksia, niin jatka em. virkkeen jälkeen: Lisäksi...
Ohjaus, eriyttäminen ja tuki uskonnossa vuosiluokilla 1-2
Ohje: Tähän laitetaan ohjaukseen, eriyttämiseen ja tukeen liittyvät kuntakohtaiset painotukset tai esim. viittaus valtakunnallisiin perusteisiin. Valtakunnallisiin perusteisiin voit viitata esimerkiksi seuraavasti:
Esimerkki: Ohjaus, eriyttäminen ja tuki on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).
Ohje: Jos haluat lisätä painotuksia, niin jatka em. virkkeen jälkeen: Lisäksi...
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet
Tässä oppimääräkuvauksessa tarkennetaan kaikille yhteisiä uskonnon sisältöjä. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan uskonnon yhteisten tavoitteiden ja sisältökuvausten sekä eri uskontojen tarkennettujen oppimääräkuvausten perustalle.
S1 Suhde omaan uskontoon: Tutustutaan islamiin oman perheen kautta. Opiskellaan alustavasti islamilaisen kalenterin juhlat sekä ihmisen elämänkaareen liittyvät perinteet. Sisältöjen valinnassa keskeisiä ovat islamin opin perusteet: Jumalan ykseys, profeetat, pyhät kirjat, usko näkymättömään. Tutustutaan alustavasti Koraaniin ja perimätietoon sekä Islamilaiseen yhteisöön. Tarkastellaan islamin monimuotoisuutta ilmiönä sekä moskeijan merkitystä muslimeille. Pohditaan muslimin uskonnollisia velvollisuuksia.
S2 Uskontojen maailma: Tutustutaan kouluyhteisössä ja koulun lähiympäristössä läsnä oleviin uskontoihin, niiden pyhiin rakennuksiin, juhlaperinteisiin sekä uskonnottomaan tapakulttuuriin.
S3 Hyvä elämä: Sisältöjen valinnassa keskeistä on oppilaiden elämänkaari ja siihen liittyvät elämänkysymykset. Keskeisiä sisältöjä ovat elämän kunnioittaminen, ihmisarvo ja lasten oikeudet. Pohditaan toisen asemaan eläytymistä. Tutustutaan islamin oikeuksiin ja velvollisuuksiin perhe-elämässä. Selvitetään YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen merkitystä oppilaan omassa elämässä. Keskeisinä opittavina sisältöinä ovat hyvän elämän perusteet islamissa. Lisäksi tarkastellaan oman perheen tapakulttuuria ja pohditaan erilaisuuden hyväksymistä.