1980-LUKU

1980-luvulla elintaso nousi ja ihmisillä oli enemmän varaa musiikin kulutukseen.

1980-luvun alussa markkinoille tuli rumpukoneet ja syntetisaattorit, joihin tavallisellakin kuluttajalla oli varaa. Soittotaito ei ollut enää ratkaisevassa asemassa ja kynnys musiikin tekemiseen laski. Elektroninen musiikki valtasi alaa, ja syntyi uusia tyylejä kuten synthpop ja italodisko.

Suosittuja pop-artisteja ja yhtyeitä olivat muun muassa:

Michael Jackson
Madonna
Modern Talking
Pet Shop Boys


Rap ja hiphop-kulttuuri olivat jo syntyneet 1970-luvulla, mutta suosio laajeni 1980-luvulla.





Rockin puolella hard rockin miesesiintyjät tavoittelivat naisellista ulkonäköä meikkaamalla, tupeeraamalla hiuksiaan ja käyttämällä vartalonmyötäisiä, usein mustaa ja pastellisävyjä yhdisteleviä asuja. Hard rockista muodostunut glam metal -liike, jota kutsuttiin myös tukkaheviksi, tuotti useita suosittuja yhtyeitä, kuten Guns N’ Roses, Mötley Crüe, Kiss, Bon Jovi ja Skid Row.


Glamrockin vastapainoksi kehittyi myös aggressiivisempia metallisuuntauksia, speed- ja thrashmetalli loi pohjan modernille metallille. Yhtyeinä mm. Metallica, Anthrax, Megadeth, Iron Maiden, Slayer ja kotimaisista Stone. Nyt ei enää meikattu.


Musiikin sanoitukset järkyttivät vanhempia ja vuonna 1985 Yhdysvalloissa otettiin käyttöön Parental Advisory -varoitusmerkki kirosanoja tai alatyylisiä viittauksia sisältävälle musiikille. Keskeisessä asemassa tässä väännössä oli mm. Twisted Sister -yhtye (esiintynyt myös Tuurissa). Tällainen levyjen merkitseminen tarralla toimi loppujenlopuksi vain käänteisesti tarkoitusperäänsä vastaan olemalla suorastaan magneetti-levyjä kuluttavalle nuorisolle.




Musiikkivideot yleistyivät Musiikkitelevision (Music Television, MTV) myötä. Kanavasta tuli merkittävä yhtyeiden ja heidän musiikkinsa markkinoija. Musiikkivideot loivat uudenlaisen ja rajoittamattoman temmellyskentän animaattoreille ja ohjaajille.

C-kasetti ja kannettava kasettisoitin (Walkman) mullisti musiikin kulutuksen. C-kasetille pystyi nauhoittamaan lempimusaansa ja kuuntelemaan sitä missä vaan korvalappustereoilla. Myös CD-levyt alkoivat tulla markkinoille 1980-luvun lopulla.