Lukion kakkoset Norjan Karasjoella ja Pyssyjoella ke - to 17. - 18.5.

Keskiviikko 17.5. Norjan kansallispäivä

Keskiviikkoaamuna lähti joukko kakkosia, ruotsin suullisen kurssin ja saamen kielen opiskelijat, Katariinan ja Ullan kanssa linja-autolla kahden päivän matkalle Pohjois-Norjaan. Matkamme ensimmäinen pysähdys oli Karigasniemellä, missä söimme lounasta. Karigasniemeltä jatkoimme Karasjoelle juhlistamaan Norjan kansallispäivää. Koko kylä oli mukana kansallispäivän paraatissa, johon myös me saimme liittyä. Paraati oli erittäin hienoa ja juhlava. Kaikilla oli iloinen mieli.

Paraatin jälkeen haimme majapaikkamme avaimet, jätimme laukkumme ja suunnistimme vierailullle Norjan Saamelaiskäräjille (https://www.sametinget.no/#). Saimme kuulla käräjien toiminnasta Norjassa, miten käräjille valitaan edustajat ja millaisia asioita kokouksissa ja komiteoissa puidaan. Oppaamme selitti myös, millaisia eroja on Norjan ja Suomen Saamelaiskäräjien toimissa. Pääsimme tutustumaan istuntosaliin ja samassa rakennuksessa toimivaan saamenkieliseen kirjastoon.

Päivän viimeinen kohde oli vierailu Samisk videregående skoleen. Koulussa toimii sekä ammattioppilaitos että lukio. Meille esiteltiin koulurakennusta ja koulun toimintaa. Isäntämme tarjosivat vielä esittelyn lopuksi meille hiukan pitsaa koululla.

Koululta lähdimme majapaikkaan ja kaikilla oli vapaailta. Halukkaat lähtivät saunomaan ja viihtymän paljussa. (Teksti: Katariina Joutsen)

Kuva: https://www.facebook.com/samediggi/

Torstai 18.5.

Aamulla otimme kyytiin kolme opettajaa ja 14 opiskelijaa Samisk videregående skolesta (http://www.sami.vgs.no/index.php/sa/) ja suuntasimme pohjoiseen Lakselvin kautta Pyssyjoelle. Siellä vierailimme Kveeni-instituutissa (http://www.kvenskinstitutt.no/) tutustumassa instituutin toimintaan.

Saimme kuulla mielenkiintoisia asioita esimerkiksi Porsangin alueen asutushistoriasta, kveenien historiasta ja yrityksistä elvyttää kveenin kieli. Kolmessa Porsangin kunnan päiväkodissa pidetään kielipesätoimintaa, jossa lapsille puhutaan pelkästään kveeniä kuusi tuntia viikossa. Vuoden aikana he ovat oppineet ymmärtämään kveeninkielistä puhetta, vaikka vastaavatkin vielä norjaksi. Lisäksi instituutti on laatinut nettisanakirjan norja-kveeni. Toinen luennoitsijoista puhui norjaa, toinen sekä norjaa että suomea (pienillä kveenimausteilla), joten ruotsin kielen taidoille oli tarvetta.

Luennon jälkeen tutustuimme pikaisesti samassa pihassa sijaitsevaan museotaloon, jonka hirret on siirretty paikalle Torniojokilaaksosta. Paikka toimii paitsi museona niin myös kveenien kokoontumispaikkana. Siellä on mm. pieni kirjastonurkkaus, johon aiomme ensi vuonna viedä suomenkielistä kirjallisuutta lahjana. Etenkin lastenkirjoja suomeksi tarvitaan.

Paluumatkalla pysähdyimme vähäksi aikaa Lakselvissa, ehdimme ostaa lounasta ja nuoret vähän shoppailla. Karasjoella jätimme norjalaiset koululle ja palasimme turvallisesti Ivaloon. Kakkoset pitivät matkaa mielenkiintoisena ja he antoivat siitä positiivista palautetta. Teemme siis samanlaisen matkan ensi keväänä. (Teksti: Ulla Keskitalo)

Kuva: http://www.kvenskinstitutt.no/