Keskustelua tasa-arvoisesta avioliittolaista
Tutustu ja ota kantaa tasa-arvoisesta avioliittolaista käytyyn keskusteluun.
Valitse alla olevista argumenteista kaksi, jotka ovat mielestäsi hyviä ja kaksi mielestäsi huonoa argumenttia. Perustele valintasi.
Kommentit on kerätty Iltalehden ja Helsingin sanomien uutisjutuista helmikuulta 2014
PUOLESTA
Sellainen yhteiskunta, joka kohtelee kansalaisiaan lain edessä eri tavoin riippuen heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan, ei ole kehittynyt yhteiskunta. Millä oikeudella ylipäätään kiellämme toisilta ihmisiltä samoja oikeuksia, joita meillä itsellämme on? Jaana Pelkonen (kok)
Jokainen aikuinen ihminen saa mennä naimisiin sen ihmisen kanssa, jonka itse valitsee. Perinteisen avioliiton saa edelleen solmia. Lainsäädännöllä tuomme kaikki suomalaiset samalle viivalle, tunnustamme heidät tasaveroisiksi. Miksi toisen ihmisen oikeuksien salliminen on joillekuille niin vaikeaa? Ville Niinistö (vihr)
"Avioliitto on arkipäiväinen asia, joka ei valitettavasti ole kaikille arkipäivää. Lainsäädäntömme ei tällä hetkellä salli avioliittoa kaikille toisiaan rakastaville pariskunnille." Lasse Männistö (kok)
"TASA-ARVOINEN avioliittolaki ei ole keneltäkään pois eikä maksa mitään." Oras Tynkkynen (vihr)
"IHMISTEN on oltava lain edessä yhdenvertaisia riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta. Tätä on katsottava lain näkökulmasta: toteutuvatko ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus." Aino-Kaisa Pekonen (vas)
"NÄEN ETTÄ tämä aloite vahvistaa perheitä, kun meillä on samat mahdollisuudet. En tiedä, onko kansanedustajilla tärkeämpää tehtävää kuin puolustaa kaikkien ihmisten tasavertaisuutta." Silvia Modig (vas)
"USKON, että joskus kerromme lapsillemme, että voitteko uskoa, vuonna 2014 homot eivät saaneet vielä mennä naimisiin." Sanni Grahn-Laasonen (kok)
"ON AIKA, että Suomi tulee ulos kaapista." Stefan Wallin (r)
VASTAAN:
"OLEN arvokonservatiivi häpeilemättä. Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto." Timo Soini (ps)
"ALOITE ON ristiriidassa sen biologisen tosiasian kanssa että avioliitto on instituutio jonka tarkoitus on lisääntyminen." Peter Östman (kd)
"NYT SYRJITYIKSI ovat vaarassa joutua perinteisen avioliiton kannattajat." James Hirvisaari (m)
"TOINEN kummallinen perustelu on tasa-arvo. Ei naapurin naimisissa olevalla rouvalla edelleenkään olisi oikeutta mennä naimisiin naapurin naimisissa olevan herran kanssa, vaikka kuinka rakastaisivat toisiaan." Pentti Oinonen (ps)
"ITSE EN uskaltaisi murentaa tätä luomakunnan alusta asti hyväksi todettua avioliitto- ja perhekäsitystä, joka hyvin selvästi nousee myös Raamatun sanasta." Mika Niikko (ps)
"Parhaatkaan isät eivät voi muuttua äidiksi. Lainsäädännöllä ei pitäisi luoda tilanteita joissa lapselta viedään oikeus isään tai äitiin." Peter Östman (kd)
"Teuvo Hakkaraisen rinnasta ei tule maitoa vaikka kuinka lypsäisi tai imisi. Missä ovat heteroiden ihmisoikeudet?" Teuvo Hakkarainen (ps)
"EN HYVÄKSY sitä, että jotenkin leimataan taantumukselliseksi, vanhanaikaiseksi ääri-ihmiseksi, jos kannattaa sitä, mikä on voimassa oleva lainsäädäntö." Timo Soini (ps)
"Vastustan nykyistäkin avioliittolakia - sinkkuna -koska kysehän on enemmistön veronkierrosta?!". Sinkut joutuvat maksamaan yliveroa esimerkiksi ostamalla liian isoja pakkauksia kaupoista. Nykylainsäädäntöhän "sallii nytkin jo homopareille ihmisarvoisen oikeuden asua yhdessä ja adoptiotkin" mutta ei anna mahdollisuutta aviopareille sallittuun moninaiseen ja lainsallimaan veronkiertoon! Pertti "Veltto" Virtanen (ps)
Sukupuolineutraali avioliiton on osa kehitystä, jossa yhteiskunta ja kulttuuri on etääntynyt siitä kristillisestä perustasta, jolle eurooppalainen yhteiskunta on rakentunut. Se on myös osoitus siitä, että ideologisia suuntauksia pidetään tärkeämpänä kuin se mihin Luoja on meidät luonut - mieheksi ja naiseksi. Peter Östman (kd)
Seksuaalivähemmistöjen oikeudet voidaan haluttaessa järjestää myös ilman avioliittoa. Jostain syystä avioliitosta keskusteltaessa "tasa-arvo" tarkoittaakin nyt vain seksuaalista tasa-arvoa ja logiikka tasa-arvoisuuden vaatimisella ei sitten yht’äkkiä ylläkään avioliittolakia pidemmälle muihin yhteiskunnan asioihin. Maria Lohela (Ps.)
Peruskäsitys avioliitosta on se, että avioliitto kuuluu miehelle ja naiselle. Niin kirkon kuin yhteiskunnan tunnustama avioliitto. Se on myös osa länsimaista kulttuuriperinnettä. Luterilaisuuteen kuuluu maallisen ja hengellisen vallan erottaminen. Lainsäädännön tehtävä ei ole määritellä, mikä on syntiä. Kuitenkin lainsäädäntömme pohjautuu länsimaisiin arvoihin, joiden juuret ovat ainakin osittain kristillisessä arvopohjassa. Eeva-Maria Maijala (kesk)